Osobný rebríček - Zdroje - Cenový prehľad, postrehy, akcie.

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Osobný rebríček - Zdroje - Cenový prehľad, postrehy, akcie.

Príspevok od používateľa DropDead »

RMi sú staršie, ja by som preferoval RMx. Inak, je tu aj toto
https://www.alza.sk/cooler-master-v850- ... 113330.htm
vyzerá dobre, nie je dlhý, má dobré vnútornosti a 10 ročnú záruku. Ak myslíš, že tú rezervu v budúcnosti využiješ alebo to min. pomôže k nižšej hlučnosti, tak tento je aktuálne z ponuky na Alze najzaujímavejší.

A potom tu je aj Supremo FM2 od SPC
https://www.alza.sk/silentiumpc-supremo ... 579332.htm
v Mironete aj za lacno (i keď 4€ doprava, no stále je to o 14€ lacnejšie ako na Alze)
https://www.mironet.cz/silentiumpc-supr ... 2526935634
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

po 7 rokoch mi umrel Seasonic G Series SSR-550RM 550W - vyhadzuje poistky, dokonca az hlavny istic. posledny rok bezal v serverovom PC 24/7 a to v dochodkovom rezime - GPU uz nezivil, iba CPU (Intel i5) + 2xSSD + 1xHDD. v zaruke bol bohuzial len 5 rokov.

7 rokov je asi normalna doba, ale predsa len mi to trochu vrta v hlave ... umrel pocas narocnejsej operacie na CPU + integrovanu GPU (inymi slovami - proste som si tam pustil cez TeamViewera hru), ale kedze tam nebola ziadna PCIe grafika, tak by aj tak mal byt daleko od dosiahnutia limitu alebo nejakeho prehriatia, ci? co moze naznacovat priznak, ze to vyhadzuje pojistky? co som cital, tak najcastejsie sa kazia kondiky .... to ale moze vytvorit skrat?

ide mi len o to, aby ked kupim novy zdroj, sa nestalo to iste, ked ho zatazim tym istym sposobom. (resp. ci teda nahodou ten zdroj nemoze odpalit aj nieco z ostatnych komponentov)

a ked uz sme pri tom, aku alternativu zobrat? z DropDeadovho zoznamu sa mi asi najviac pozdava https://www.alza.sk/corsair-rm550x-2018-d5494142.htm (zostal by som u 550W, aj ked by mi stacilo bez GPU menej, no mozno ju tam predsa len vratim ..) . zaruka 10 rokov znie fajn. je vhodny aj do 24/7 server-ish PC? je tichy aspon ako ten Seasonic G?
DropDead
Addict
Addict

RMx sú špička v čomkoľvek, ale zdraželi o jednu triedu, resp. 550W teraz stojí ako pred krízou 650W apod.
Ako lacnejšia alternatíva (pri tých aktuálnych cenách skôr nutnosť ale má nevýhodu, že nemá semi-pasívny režim, takže ventilátor sa točí 100% času a neviem, neviem, či by ten ventilátor, respektíve tie ložiská prežili 7 rokov) by bola Bitfenix Formula
https://www.alza.sk/search.htm?exps=Bit ... %20Gold%20
parádna cena a oproti tomu, čo ponúkalo (a stále ponúka) TichéPC, Alza dáva plnú záruku.
Obe sú značne tichšie ako ten Seasonic (a o dosť).

Tie staré Seasonic Géčka boli kvalitné a prečo zomrel neviem, no to môže byť skôr štastie (smola) tvojho kusu a iné môžu fungovať ďalej - neviem, či si ho niekedy napríklad prefúkal, lebo za tie roky sa tam určite nazbieralo veľa prachu, to tomu nepomôže.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

rozdiel 20 euro mi pri tomto nevadi, predsa len je to na dalsich X (aspon 7) rokov. a o tom zero RPM rezime som ani nevedel a ked uz teraz viem, tak o to viac ho chcem - pre ten moj 24/7 PC mi to celkom sedi, kedze bude vacsinu casu aj tak len iddlovat

len pozeram, ze BitFenix Formula ma udavanu o 3% lepsiu ucinnost ako RMx, co pri nonstop prevadzke asi nie je uplne zanedbatelne ... no to vypinanie ventilatora to zas mozno trochu vyrovna ..

inak ten stary Seasonic G som raz v zivote prefukaval, asi pred 3 rokmi - mal som ho cely otvoreny. aj to si myslim, ze je viac ako spravi vacsina ludi. robil som to preto, lebo som hladal problem v PC - nestabilna grafika, po case zapnutia PC sa zasekaval obraz aj so systemom. vtedy som ten problem zviedol na grafiku, lebo som ju nemal moznost otestovat inde a od tej doby je grafika v krabici a PC je 24/7 headless. mozno vsak uz vtedy to bol problem zdroja, tak som zvedavy, ci sa s tymto zdrojom nahodou nerozbehne aj ta stara grafika ..
DropDead
Addict
Addict

Nejaké percento, ktoré nájdeš niekde na produktovej stránke ignoruj, pri týchto dvoch je priemer takmer rovnaký, v prípade RMx máš o kúsoček vyššiu účinnosť pri nízkej záťaži, pri Formule o trošičku lepšiu vo vysokej záťaži.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

no uz mam doma ten RMx, vsetko az na HDD funguje ... asi mi ho ten stary zdroj odje*al :( nechce sa roztocit ani v druhom PC .. aspon ze 2 SSD co boli napajane tym istym SATA kablom sa nic nestalo ..
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

este ma napada taka trosku OOP otazocka ... ako zamedzit, aby sa pri nejakej poruche zdroja neodpalili dalsie komponenty? pripadne na ake zdroje pozerat, ak je toto priorita? nechcem aby sa mi zas stalo to co teraz s tym HDD ... lebo co citam, tak tie zdroje vacsinou chrania sami seba, cize prud na vstupe .. ale ked vnutri nieco rupne, tak asi nic nechrani, aby do nejakeho SATA kabla neposlalo na chvilku nejake blbe napatie a podobne ... napr. nejaka taka sranda zapojena medzi HDD a zdrojom, vedela by ake napatie na ktorom pine ocakavat a mala by vlastnu poistku ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nic take nepoznam, je to o zdroji. Ak sa nemylim, zdroje maju ochranu na samotnych vetvach a to sa testuje aj v odbornych recenziach, kde sa testuje kazda vetva samostatne, vykyvy atd... Ale je to elektronika a ta sa moze pokazit. To, ze tebe odisiel disk vdaka zdroju, to je velka nahoda. Ak by udrel blesk alebo co, tak to pochopil, ale takto sa mi tomu moc nechce verit. Mozno to bolo len blba zhoda nahod.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

V prvom rade nesetrit za kazdu cenu na zdroji a kupit overene znacky s certifikaciou napr. Seasonic, Enermax, BitFenix ... tych znaciek je viac. Taky dobry zdroj by ti mal ochranit ostatne komponenty v kompe. Myslim ze tieto overene znacky maju vstavane ochrany proti kade comu ked zacne prichadzajuce napatie do zdroja byt mimo zvycajnych hranic a taketo vykyvy by nemali dalej pustat do inych komponentov v pocitaci, aby ich neposkodili. Napr. vycuc z ochran u alzy pre napr. Seasonic Gold: prepäťová ochrana (OVP), Podpäťová ochrana, Nadprúdová ochrana (OCP), Ochrana proti preťaženiu (OPP), Ochrana proti skratu (SCP), Ochrana proti prehriatiu (OTP).
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

hojko no tiez mi to pride divne, aj vzhladom na to ze 2 dalsie (ale SSD) disky na tej SATA vetve ostali bez ujmy. zeby naopak nieco najprv odislo v HDD a to so sebou zobralo zdroj? HDD mal ale iba 2 roky. keby som nebol paranoidny kvoli datam, skusil by som ho aj reklamovat a mozno sa dozvedel viac. ale no nic, asi by som to nechal na nahodu. mozno som nieco domrvil aj ja pri vymene zdroja ..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja do tejto vasej debate k diskom napisem len to, ze HDD je klasicky platnovy disk, ktory funguje na inom principe a tak sa mohla pokazit hlava, elektrika, nieco s platnami, motor. Pri SSD to nie je.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

hej, ale vzhladom na to ze disk je po zapojeni uplne mrtvy, nepocut ziadne cvakanie ani nic podobne, by som tipoval, ze odisiel uz ten plosak. keby to bola mechanika, nieco by sa aspon snazil robit.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

****HERO*****: Mna napada aj ina moznost - odisiel ten HDD a odpalil rovno aj zdroj.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

to aj mna 2 prispevky pred tymto napadlo, ale radsej by som veril tomu, ze to bol zdroj :D .. kua sak to bol 6TB WD RED a mal natoceneho tak 2-3 mesiace cisteho casu .. je asi fakt, ze torrenty disk mozu dost zaneprazdnovat a hlavice musia nonstop skakat z miesta na miesto .. hlavne ked ich je vela aktivnych ... ale sak na to je ten disk robeny .. to aby si potom robil clovek aj zalohy zaloh kazdy mesiac ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pri torrente si vies predsta nastavit od kolkych peerov ma tahat a kolkym ma seedovat, tiez vies nastavit cely limit spolu pre vsetky torrenty co su aktivne.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

viem ze sa s tym da pohrat, no moc som sa s tym veru nesral a nechal som to zit v backgrounde vlastnym zivotom ..

no ale to uz je od zdrojov daleko ... a hlavne, aj keby rupol ten HDD, zdroj by odpalil asi jedine skratom, ak by tam uz po tych 7 rokoch nefungovala ta protiskratova ochrana.. a skrat tam asi nie je, kedze ten HDD zapojim do druheho PC a zdroju to vobec nevadi .. dokonca som skusal aj multimer na pinoch toho plosaku, ktore su v kontakte so zvyskom hardisku a nejake napatie tam bolo .. ale ci spravne, netusim, do toho uz vobec nevidim .. mozno by som so zaujimavosti mohol skusit poslat ten plosak (bez zvysku HDD) nejakej firme na obnovu dat, tam si to asi budu vediet pomerat a pripadne opravit .. tym by sa sice zistilo ci je problem v elektronike alebo mechanike, ale asi stale nezistilo ci za to moze HDD, zdroj, ja alebo nahoda :D
DropDead
Addict
Addict

*****HERO***** napísal: 29 mar 2021, 1:42 este ma napada taka trosku OOP otazocka ... ako zamedzit, aby sa pri nejakej poruche zdroja neodpalili dalsie komponenty? pripadne na ake zdroje pozerat, ak je toto priorita? nechcem aby sa mi zas stalo to co teraz s tym HDD ... lebo co citam, tak tie zdroje vacsinou chrania sami seba, cize prud na vstupe .. ale ked vnutri nieco rupne, tak asi nic nechrani, aby do nejakeho SATA kabla neposlalo na chvilku nejake blbe napatie a podobne ... napr. nejaka taka sranda zapojena medzi HDD a zdrojom, vedela by ake napatie na ktorom pine ocakavat a mala by vlastnu poistku ...
Prepáč, toto je ale riadne hlúpa otázka a tá tvoja teória je totálne scestná a mylná. Absolútne to tak nefunguje ako to píšeš, sprav skrat na konektore kábla zdroja a zdroj sa vypne - na to sú ochrany. Popravde všetko, čo nie je absolútny hnoj "chráni ostatné veci" a to, že sa možno tebe niečo stalo je smola, aj švajčiarske hodinky sa môžu pokaziť.
Pepo79 napísal: 29 mar 2021, 23:55 V prvom rade nesetrit za kazdu cenu na zdroji a kupit overene znacky s certifikaciou napr. Seasonic, Enermax, BitFenix ... tych znaciek je viac. Taky dobry zdroj by ti mal ochranit ostatne komponenty v kompe. Myslim ze tieto overene znacky maju vstavane ochrany proti kade comu ked zacne prichadzajuce napatie do zdroja byt mimo zvycajnych hranic a taketo vykyvy by nemali dalej pustat do inych komponentov v pocitaci, aby ich neposkodili. Napr. vycuc z ochran u alzy pre napr. Seasonic Gold: prepäťová ochrana (OVP), Podpäťová ochrana, Nadprúdová ochrana (OCP), Ochrana proti preťaženiu (OPP), Ochrana proti skratu (SCP), Ochrana proti prehriatiu (OTP).
Slovo "certifikácia" neznamená veľa, máš 50 odtieňov 80+ Bronze, Gold, Platinum a dokonca i Titanium. Enermax už dávno zaspal dobu a nemajú žiaden produkt hodný kúpy. S ochranami hovoríš správne a som rád, že si citoval ochrany ideálneho zdroja (väčšina kvalitných), teda 6 ochrán - podľa mňa až príliš často chýba u toľkých zdrojoch OTP alebo UVP. Nemala by chýbať ani jedna
https://www.tomshardware.com/reviews/po ... 93-21.html .
*****HERO***** napísal: 30 mar 2021, 14:18 to aj mna 2 prispevky pred tymto napadlo, ale radsej by som veril tomu, ze to bol zdroj :D .. kua sak to bol 6TB WD RED a mal natoceneho tak 2-3 mesiace cisteho casu .. je asi fakt, ze torrenty disk mozu dost zaneprazdnovat a hlavice musia nonstop skakat z miesta na miesto .. hlavne ked ich je vela aktivnych ... ale sak na to je ten disk robeny .. to aby si potom robil clovek aj zalohy zaloh kazdy mesiac ...
Torrenty a ani nič nemôže preťažiť disk. Disky nie sú tak krehké, ja som raz nechtiac počas prevádzky pripájal disk a konektor SATA napájací konektor mi tam vliezol nakrivo a skratovalo to (2TB WD Red a vtedy Evga G2 zdroj). Z disku síce vyletel pin ale všetko ďalej fungovalo. Niekto má šťastie, niekto nie. To, čo sa stalo v tvojom prípade už prakticky nikto nezistí a podľa môjho názoru to prisudzuj, znovu, smole na zariadenie, možno to spôsobil zdroj, možno disk, možno obe.
A áno, každý by mal všetko dôležité zálohovať a keď sa do toho obuješ, tak zistíš, že princípy zálohy sú, že majú byť aspoň dve kópie, jedna na inom zariadení a druhá na inom zariadení a v inej fyzickej lokácii ale tak kto toto bude robiť. Ja som mal takto 2x4TB WD RED (nie v RAIDe), a keďže o dáta nechcem prísť a backup je otrava, tak som nakoniec vysolil cez 1000€, aby som si postavil plnohodnotný NAS s 8xWD Red a niekoľkonásobnou redundanciou.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

ked uz nastane skrat na tom konektore za normalnej prevadzky, znamena to, ze s tou komponentou uz pravdepodobne nieco nie je v poriadku. alebo je tam len moc velka zataz. to ano, v tomto pripade si viem predstavit, ze sa vypnutim zabrani este vacsej potencionalnej skode. ale to nebol moj pripad.

u mna je v skrate uz zdroj samotny a ochrana proti skratom na vetvach nemusi vobec fungovat. ak je toto jeden z moznych dovodov potencionalneho exnutia dalsich komponentov, nevidim dovod sa hlupo nepytat na nejaku dodatocnu nezavislu ochranu.

tie torrenty som myslel skor z dlhodobeho hladiska, ze asi trochu viac opotrebuvavaju ten disk ako klasicka cinnost NASka, pre ktoru je ten disk urceny. to by trochu nahravalo faktu, ze ide o chybu HDD. ale to je tiez len teoria, v reale su tam este buffre, cache a ked teraz pozeram pocet read/write za sec & seek time diskov, az tak velmi sa to nelisi ked seedujem 10MB/s jednemu clovekovi alebo 1MB/s roznych torrentov 10 ludom. rozdiely by sa asi prejavili az pri vyssej fragmentaci.

tie zalohy si urcite budem musiet poriesit lepsie, tiez mam v plane z toho stroja vychovat nejake to homemade NAS.
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sh4d0W »

Cauko DropDead,
uz davno mam vo vybere Corsair RM850x 2018 ale teraz som si vsimol na alze ze vyrabaju uz aj novu verziu RM850 a 850x 2021. Nevies ci nieco vylepsili alebo mam ist do 2018?
DropDead
Addict
Addict

Nič nezlepšili, len zhoršili. Zmenili ventilátor a zmena je k horšiemu. Bez toho, aby som ťa obťažoval s tým, že pozerať krivky, tak ako príklad
https://www.tomshardware.com/reviews/co ... y-review/5
v mojom systéme by som tú 2021 revíziu už mohol reálne aj počuť. To, prečo spravili tento krok pre mňa ostane záhadou ale keď už raz spravím revíziu rebríčka, tak 2021 verzia tam určo nebude (pokiaľ nájdem niečo konkurencieschopné inde).
Napísať odpoveď