Ceny nehnuteľnosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Ceny nehnuteľnosti

Príspevok od používateľa Frco »

Celkom fajn dlhy clanok co porovnava ceny nehnutelnosti v ramci SR:

https://e.dennikn.sk/2364255/oplati-sa- ... 1613728814
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

Aktuálne si ľudia môžu odkladať splácanie úverov a sú aj pozastavené dražby nehnuteľností dlžníkov, takže tie predaje nehnuteľností budú až vtedy, keď tieto opatrenia prestanú platiť a najzasiahnutejšie odvetvia sa budú spamätávať len pomaly. Stavebníctvo je tiež silno zasiahnuté pandémiou, tak dúfam, že sa to po pandémii znova obnoví a začne sa masívne stavať. Čo pravdepodobne pôjde dole, budú najmy obchodných a kancelárskych priestorov, lebo veľa podnikov skrachovalo a firmy si konečne uvedomili, že nemusia mať také gigantické kancelárske priestory, keď veľká časť zamestnancov vie robiť svoju prácu aj z domu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Frco napísal: 24 apr 2021, 19:44 Celkom fajn dlhy clanok co porovnava ceny nehnutelnosti v ramci SR:

https://e.dennikn.sk/2364255/oplati-sa- ... 1613728814
ono to cele stoji aj pada na tom, ako casto /po Corone/ bude musiet clovek chodit do prace. Je ine ak je to iba 1-2 dni v tyzdni alebo ked je to 5x lebo tie zapchy su casto velmi zlé. Zaujimava alternativa je napriklad byvanie v prihranicnych obciach v Madarsku a Rakusku. Apropo v tom clanku spominana Sered ci Dunajska Streda, to uz podla mna je fakt na hrane na kazdodenne dochadzanie, skôr nie. Nejde ani tak o vzdialenost ako taku, ale tie trasy su chronicky pretazene.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

DS je podla mna este v poho ale zaujimava moze byt dedinka Holice a okolie. R7 hned pod nosom. Len ten koniec v BA este pokulhava.
gogo956
Redeemer
Redeemer

co pozeram, tak na R7 maju byt Holice napojene až niekedy v 2030, k tomu pripocitajme nejake to opozdenie, to je ešte pomerne daleko /ci je to inak?/. Je pravda že ked to bude už fungovat, tak do Ba by to malo byt do cca 30min, potom už len vsetko zavisi od toho kde konkretne v Ba clovek pracuje a kolko sa musi motat priamo v meste.

Inac celkom zabavne, ze niektore nehnutelnosti ktore predajca nepredal za tu cenu ani pred rokom/co som dlhodobo sledoval/, su dnes ponukane este drahsie, konkretne islo o domy v okrese DS. To je to, že ludia nie su moc ochotni predavat pod svoju urcenu cenu a robit kompromisy.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ako som pisal vyssie, tie ceny v satelitoch vystrelili sialene. V niektorych pripadoch si velmi blizko 50% za rok, dokonca necely. To je uplne sialene.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny napísal: 25 apr 2021, 8:08 Ako som pisal vyssie, tie ceny v satelitoch vystrelili sialene. V niektorych pripadoch si velmi blizko 50% za rok, dokonca necely. To je uplne sialene.
Ludia ktori prezili doterajsi zivot vo vacsom meste a zrazu sa prestahuju do malej obce kde v podstate nic nie je a nasledne dochadzaju 40 a viac km do Ba- to castokrat nerobi dobrotu. Zena je napr na materskej a citi sa tam osamotena, pretoze nema nablizku ziadne kamaratky ci rodinu a muz sa vracia az vecer. Takze poznam vela pripadov ked velke prvotné nadsenie z vlastnictva domu viedlo neskôr v tom lepsom pripade k tomu, ze sa dom predal a uskutocnil navrat nazad do Ba niekedy aj do panelaku.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ano, toto je hodne individualne a vela ludi dopadne presne ako si pisal. Pripadne deti trochu vyrastu, nie je skolka a treba ich rozvazat po meste atd, co uz je tiez komplikacia.

Moja situacia bola taka, ze som aktualne sam, dochadzka pre mna problem nie je (mozem robit vacsinu casu z domu) a na nocny zivot a podobne aktivity si tiez nepotrepim. Navyse mam par znamych v satelitoch, takze sam by som tam tiez nebol.

Akurat som zavahal a tie ceny vystrelili fakt raketovo a to, ze si za cenu dvojizbaku kupim dom v satelite uz neplati. Stale je tam moznost kupit nejaky mezonet s mensim pozemok za cenu 2-3 izbaku v BA, ale uz to tak vyhodne nie je a sam premyslam nad tym, ci vobec ma zmysel nad tym uvazovat.

Na druhej strane, 2izbak proste nechcem a 3izbak v okrajovych castiach BA uz nie je vyhra ani z hladiska dostupnosti a tu uz mi uvahy o byvani v satelitoch pridu fakt namieste. Specialne ak teda rast cien bude pokracovat.

Tiez pokial ide len o vybavenost, par km je Samorin a tam uz je toho dost. Plus teda tiez neplati, ze v tych obciach nic nie je. Ono ta vybavenost sa zlepsuje a prirovnat to k BA by urcite bolo smiesne, ale ako tragediu by som to tiez nevnimal.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 25 apr 2021, 7:44 co pozeram, tak na R7 maju byt Holice napojene až niekedy v 2030
Kde to pozeras? Pri Holiciach zacina R7 do BA. Pri cerpacke je kruhac a priamo z neho. Vsak uz je dlho aj na google mapach.
Od sebtembra tadial chodim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 25 apr 2021, 10:14 Kde to pozeras? Pri Holiciach zacina R7 do BA. Pri cerpacke je kruhac a priamo z neho. Vsak uz je dlho aj na google mapach.
Od sebtembra tadial chodim.
mas pravdu, zle som pochopil co je napisane na nete, ten usek je v raj v prevadzke uz od 2020, osobne to tam nepoznam. V tom pripade su tie Holice zaujimavy tip, aj ked co som pozeral tak ponuka nehnutelnosti/pozemkov je tam značne obmedzena.

Johnnny
je to individualne, su ludia ktorym to nevyhovuje a su ludia ktori su tam už dlhé roky spokojni./v satelitoch/, su taki co z principu nechcu pravidelne autom dochadzat take vzdalenosti, vela robi to, co ma kto za robotu.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Jasne, ak by som mal takto dochadzat kazdy den, tiez by som sa zblaznil. Otazne je ake budu moznosti.

Predstava fungovat cely zivot v 3 izbovom byte tiez nie je extra lakava a to byvanie sa nejak riesit musi. Pritom tym satelitom zase tak vela nechyba. Stacilo by vyznamnejsie posilnit vlakovu dopravu a sadnut do auta by mi ani nenapadlo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Na trase KN-BA funguje regiojet celkom dobre. Len logicky treba mat zastavku blizko. Z DS to je cca 55 min uz do okolia centra (Kuchajda). Pre porovnanie s autom bez premavky to je 38min
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ale tie vlaky su dost plne, nie ?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Johnnny napísal: 25 apr 2021, 10:46 Stacilo by vyznamnejsie posilnit vlakovu dopravu a sadnut do auta by mi ani nenapadlo.
Tam je jednokolajka a už teraz je tá trať vyťažená nad rámec svojej únosnosti, čo spôsobuje neustále meškania vlakov. Detto koridor BA-SC-GA-NZ. Zároveň obe trate sú v zlom technickom stave, vlaky musia každú chvíľu spomalovať a nemôžu ísť plnou rýchlosťou. To by chcelo stavať nové trate a aj špeciálne trate pre rýchlovlaky. Lenže u nás sa od roku 1989 postavilo presne 0km žel. tratí. Zaspali sme dobu. Tu sa oprava trate stále rieši tak, že tam príde parta chlapíkov s náradím ako na konci 19. storočia. V zahraničí majú na to špeciálne vlaky, kde vpredu stroj vyberá staré kolaje a pražce a vzadu hneď kladie nové pražce a kolaje.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Do tohto nevidim, ale urcite som nechcel aby to vyznelo, ze staci pridat par vagonov. Ta modernizacia je nevyhnutna a potom snad aj ludia prejavia vacsiu ochotu nimi cestovat.

Mne by nevadilo cestovat vlakom denne aj dlhsi cas, ak by som tam mohol pracovat, alebo aspon v klude citat.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal: 25 apr 2021, 10:58 Na trase KN-BA funguje regiojet celkom dobre.
od decembra je to ZSSK
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

gogo956 napísal: 24 apr 2021, 20:45 ono to cele stoji aj pada na tom, ako casto /po Corone/ bude musiet clovek chodit do prace. Je ine ak je to iba 1-2 dni v tyzdni alebo ked je to 5x lebo tie zapchy su casto velmi zlé. Zaujimava alternativa je napriklad byvanie v prihranicnych obciach v Madarsku a Rakusku. Apropo v tom clanku spominana Sered ci Dunajska Streda, to uz podla mna je fakt na hrane na kazdodenne dochadzanie, skôr nie. Nejde ani tak o vzdialenost ako taku, ale tie trasy su chronicky pretazene.
Ano, to mas pravdu. Aj ja keby som chodil do prace raz za cas (a este k tomu nie som z Bratislavy, ale som napriklad z vychodu) tak urcite sa netrepem byvat do BA lebo to nema zmysel.
Mam par kamaratov, ktori tak funguju a pochvaluju si. Chodievaju do BA pracovne tak 2x za tyzden a to su vsetko podnikatelia. Inak pracuju z tych svojich peknych domcekov kade take po okoli.
Cisto teoreticky aj ja by som tak mohol fungovat teraz, lebo mam eshop, cize by som mohol sa odstahovat aj niekde na stredne slovensko do nejakej dedinky, hlavne aby tam bola posta :D Ale zas ja som napriklad casto chorlavy, tak mam aspon dobry pocit, ze tu v mojom okoli mam Antolsku 5 minut od domu a x poliklinik a lekarov a lekarni :D Sluzby ani nevyuzivam v case korony, asi ako vacsina, cize na to by mi stacil nejaky jeden obchod.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ono je to fakt rozne. Nejde len o pracu. Niekto ma rad nocny zivot, alebo ma hromadu aktivit spojenych s mestom. Ale v tomto som sa tiez nenasiel.

Dnes by som asi pokojne pristal aj na byt kusok od BA, nemusel by ani byt s pozemkom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zaujimavy clanok o skutocnej inflacii, co prave s rastom cien nehnutelnosti priamo suvisi
https://www.bawerk.eu/clanky/texty-jiny ... obyti.html
Napísať odpoveď