Medvede
Re: Medvede
Medveď už bol aj na okraji Bratislavy, nič nie je garantované. 
Keď medvede dorovnajú počet zranení spôsobených polovníkmi na poľovačkách, môžeme sa rozprávať o odstreloch 
Strielaju medvede, ktoré chodia k ludským obydliam a ku košom. Osamelé jedince v lese, alebo medvedice s mladými tiež nezastrelia.
-
starysomar
Hardcore addict
Či by nebolo (naozaj nie som ochranár) hlavne kopať do zadkov pridrbaných chatárov a podonú háveď, čo v rámci "zvýšenia atraktivity" medvede cielene lákajú ku svojim chatám.
Nezastávam sa medveďov - keďže sa pracovne často vyskytujem hlboko v horách, no "originál" medveď je naozaj hodne plachý.
Ani peudoekológov, ktorí nedokážu svojimi degenerovanými mozočkami pochopiť, že ak sa začínajú medvede zabíjať a mrzačiť navzájom - je ich proste "cez čiaru"...
V tomto vcelku dôverujem priateľovi lesníkovi, ktorý mi už dávnejšie povedal odborný názor na problematiku.
Nezastávam sa medveďov - keďže sa pracovne často vyskytujem hlboko v horách, no "originál" medveď je naozaj hodne plachý.
Ani peudoekológov, ktorí nedokážu svojimi degenerovanými mozočkami pochopiť, že ak sa začínajú medvede zabíjať a mrzačiť navzájom - je ich proste "cez čiaru"...
V tomto vcelku dôverujem priateľovi lesníkovi, ktorý mi už dávnejšie povedal odborný názor na problematiku.
A povedal ti aj dovod preco sa s tym nic nerobi?
Odhad medveďov žijúcich na Slovensku pre rok 2020 je 1200 - 1600 kusov. Veľkosť teritória medveďa je: samec: 200 - 400 km², samica: 100 km². teda ak vezmeme najnižší priemer, tak na jedného medveďa pripadá 150 km². Slovensko má 20069,39 km² lesov a 8725,63 km² iných plôch. Teda ak vydelíme plochu teritóriom dostaneme maximálny počet medveďov, ktoré Slovensko dokáže "uživiť. 20069,39 + 8725,63 = 28 795,02 km². / 150 km² = 192 kusov. Teda, ak sa nemýlim, tak by na Slovnesku malo byť nejakých 200 medveďov. (samozrejme je to hrubý odhad, teritória sa prekrývajú, atď.) Ale to číslo nebude nejako ďaleko od tých 200 jedincov... A keďže ich máme aj o 1000 viac, tak čo sa dá čakať. Pred nedávnom pravdepodobne medveď zabil človeka. Ľudia sa ráno boja ísť do práce, lebo tam pobehujú medvede. Nie je to o tom, žeby ich chatari krmili, alebo boli otvorené odpadkové koše. (áno aj to k tomu prispieva), ale jednoducho staršie jedince vytláčajú tie mladšie mimo svojho teritória, teda do dedín. Jednoducho ich je veľa. Počty nepustia, medvede by sa mali zredukovať minimálne o 50%, pretože sú jednoducho premnožené.
begbee a empharko miesto vašich dojmov by ste mali radšej zobrať do rúk kalkulačku a prepočítať to. Pretože tu plieskate pikačoviny
Že medvedica s mladými a ju prekvapíš v húštine... Áno, napr. v Prešove na cyklisťaku ako pred pár rokmi ty huština. Stret človeka s medveďom sa dávno netýka nejakých lesov a húštnin, ale aj vychádzkových ciest pri centre mesta. A porovnávať Slovensko s Kanadou je už trošku cez, rovnako ako tu písať o výrobe stromov a premnožení, pretože aj keby sme zobrali celú plochu slovenska 49 035 km² a vydelili priemernou (najnižšou) plochou teritória, tak by sme tu mali mať cca 326 kusov medveďa. A mám 1 200+ Takže buď sa všetci zo Slovenska odsťahujeme (a medvede budú aj tak premnožené), alebo jednoducho sú premnožené a uznáme to ako fakt a začneme s tým niečo robiť. Skôr ako potrhajú nejaké deti cestou do školy...
Zdroje:
Výmera lesov: http://www.forestportal.sk/lesne-hospod ... ensku.aspx
Počet medveďov: https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/medv ... 0-az-1600/
Teritórium medveďa: https://horou.sk/diva-zver/medved-hnedy/
begbee a empharko miesto vašich dojmov by ste mali radšej zobrať do rúk kalkulačku a prepočítať to. Pretože tu plieskate pikačoviny
Zdroje:
Výmera lesov: http://www.forestportal.sk/lesne-hospod ... ensku.aspx
Počet medveďov: https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/medv ... 0-az-1600/
Teritórium medveďa: https://horou.sk/diva-zver/medved-hnedy/
-
starysomar
Hardcore addict
Písal som - priateľ lesník už pred pár rokmi vravel, že ich je tu 6-10 násobok, než by mal byť.
Medveď tu nemá prirodzeného nepriateľa, má celoročnú ochranu, tak sa množí a množí.
Celé zle...
Medveď tu nemá prirodzeného nepriateľa, má celoročnú ochranu, tak sa množí a množí.
Celé zle...
ano videl som video kde jeden lesnik-poľovník vykrikuje, že na Slovensku máme 5000 medveďov.
čomu nedokážeš pochopiť na tom, že medveď má nejaké svoje teritórium a že na určitú plochu sa teda zmestí len určitý počet ? Takže je jedno, či povie, že tých medveďov je 5000 alebo 1000, pretože údaj, že ich je 10x viac je pravdivý. Pretože dospelý samec môže mať svoje teritórium veľké až 400 km2 a teda 100 medveďov na lesy Slovenská je jednoducho akurát a keďže ich máme 1200+, tak ich je 10x+ viac ako je únosnébegbeee napísal: 18 jún 2021, 10:35 ano videl som video kde jeden lesnik-poľovník vykrikuje, že na Slovensku máme 5000 medveďov.
Ja som uz pocul ze ich je niečo cez 2000 ks. Máme lesnatú prirodu a Národné parky, podla mna by mali byt ohradené a zvery (vlky,medvede,srnky,líšky,rysy, atd) by mali mat tým pádom svoju plochu,teritorium ohradené od ludí a ani ludia by tam nechodili.
Skrátka do niektorých lesov by bol zákaz chodiť a aj na určité skaly,kopce tiez kvoli kamzíkom napriklad. Len moj nazor ako by mi to prišlo z mojho uhla pohladu okej.
Skrátka do niektorých lesov by bol zákaz chodiť a aj na určité skaly,kopce tiez kvoli kamzíkom napriklad. Len moj nazor ako by mi to prišlo z mojho uhla pohladu okej.
-
starysomar
Hardcore addict
Idealizmus.
Kto by to zaplatil?
Ohradené sú ZOO.
Mnoho krajín nemá jediného medveďa - prečo?
Kto by to zaplatil?
Ohradené sú ZOO.
Mnoho krajín nemá jediného medveďa - prečo?
vsak zakaz chodit do lesov v np je, mal by si sa drzat len na turistickych chodnikoch. oplotit to nemozes, niektore druhy migruju.Blastbit napísal: 18 jún 2021, 14:14 Ja som uz pocul ze ich je niečo cez 2000 ks. Máme lesnatú prirodu a Národné parky, podla mna by mali byt ohradené a zvery (vlky,medvede,srnky,líšky,rysy, atd) by mali mat tým pádom svoju plochu,teritorium ohradené od ludí a ani ludia by tam nechodili.
Niesme v Kanade kde su miesta bez civilizacie v okolo 100km, kludne aj viac. Nonsens stavat nejake ploty.
Tak nech teda medvede lezú do obcí a miest ked sú ploty zlé. Zase zastrelili jednu medvedicu.