Vpodstate sa jedna o bazar, ktorych je samozrejme uz milion, avsak toto by malo byt trochu nieco ine. Tento bazar by mal sluzit na co najrychlejsie (idealne takmer okamzite) a najefektivnejsie predavanie/kupovanie osobnym odberom vramci husto zaludnenych oblasti (miest).
Ponuky v tejto appke by boli vzdy len aktualne. To by malo byt zabezpecene tak, ze periodicky po istej dobe (typicky par hodin) by musel predavajuci potvrdit ze jeho inzerat je este stale aktualny (na co by ho mohla vzdy upozornit nejaka push notifikacia). Ak to nespravi tak jeho inzerat sa prestane zobrazovat az kym eventualne znovu nepotvrdi ze je aktualny.
Kedze by sa malo jednat o okamzite predaje tak predavajuci aj kupujuci zadaju nejaky okruh resp. radius vzdialenosti od svojej aktualnej polohy do ktorej su este ochotni sa osobne dostavit.
Kupujuci si vie vylistovat/vyhladat inzeraty v urcitej vzdialenosti od jeho aktualnej pozicie. Ked si kupujuci nejaky tovar vyberie tak system automaticky a inteligentne urci miesto a cas stretnutia bez toho aby sa ucastnici ,,obchodu" museli akokolvek dohadovat alebo medzi sebou vobec nejako komunikovat. V pripade ze obidvaja toto miesto a cas potvrdia, tak je obchod povazovany za dohodnuty a jednym klikom si to miesto cez link mozu obidvaja hodit do navigacie (napr. google maps).
Ale teraz je tu problem ako co najlepsie urcit to miesto stretnutia. Na to ma napadlo pomerne jednoduche riesenie. Usudil som ze najlepsie miesta na tento ucel by mohli byt parkoviska. Tych je dost vela a da sa na nich jednoducho dostat autom. GPS suradnice parkovisk sa daju relativne lahko ziskat z openstreetmap databazy. Algoritmus by jednoducho urcil najeke parkovisko medzi polohou predavajuceho a kupujuceho tak, aby to pre oboch predstavovalo co najkratsiu vzdialenost. Samozrejme ak by vzdialenost medzi nimi bola napr. 5 km a jeden nastavi ze je ochotny cestovat max. 1 km a druhy kludne aj 10, tak by system urcil nejake parkovisko ktore je vzdialene max. 1 km od toho prveho.
Co sa tyka automatickeho urcenia casu tak to by na zaciatok kludne mohla byt len nejaka obycajna linearna funkcia v zavislosti od maximalnej vzdialenosti, ktoru musi ucastnik obchodu prekonat. Myslim ze pre zaciatok by to bolo uplne postacujuce a pridal by som tam aj moznost navrhnut iny cas ak by niekomu nevyhovaval akurat ten urceny systemom.
Cielom toho celeho by bolo zjednodusit/zrychlit a spristupnit ,,bazarovy predaj" sirokej mase takpovediac medzi ,,susedmi" sposobom aby to bolo ochotnych pouzivat co najviac ludi, vytvorit tym nejaku zdielanu ekonomiku a znizit tak aj trochu odpad/plytvanie. Princip toho si viem predstavit napr. tak ze namiesto toho aby som nieco kupoval z eshopu a cakal na dorucenie niekolko dni, tak pozriem na appku ci to nahodou niekto v okoli nepredava a ak hej tak to mozem kupit lacnejsie/rychlejsie a ked to uz nebudem potrebovat tak to viem zase jednoduchym sposobom predat dalej bez toho aby som sa musel zakazdym dohadovat na mieste/case alebo niekomu vyvolavat pripadne riesit ci ten inzerat je aktualny alebo nie. Samozrejme pouzitie na riedko osidlenych oblastiach by bolo asi znacne obmedzene.
Co si o tom myslite? Pouzivali by ste take nieco? Pripadne neexistuje to uz nahodou?