Defaultny vyhladavac

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...

Aky pouzivate defaultny vyhladavac?

Google
75
97%
Yahoo
0
Žiadne hlasovania
Centrum
0
Žiadne hlasovania
Jyxo
0
Žiadne hlasovania
Azet
0
Žiadne hlasovania
Atlas
0
Žiadne hlasovania
Pobox
0
Žiadne hlasovania
Iny... napis do fora
2
3%

Celkom hlasov: 77

fikotek
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fikotek »

GOOGLE :roll:
taki7
Professional
Professional

Re: Defaultny vyhladavac

Príspevok od používateľa taki7 »

https://search.brave.com/

Nový vyhľadávač..nesledujú online aktivitu používateľov.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

tak isto google, nevidim v inom vyhladavaci zmysel, nemaju proti nemu skratka sancu
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Skúsil som na pár kw, katastrofálna prioritizácia výsledkov, opajcované UI po Google (to ale robia všetci) a celkovo nevidím zmysel, prečo ísť do niečoho, čo sa snaží fungovať rovnako ako niečo iné, ale logicky to tak nikdy fungovať nebude - pretože zlomkové rozpočty a o XY rokov menej skúseností.

Google (a každá jedna iná platforma, web, či aplikácia. Každá.) sleduje tvoju aktivitu pre rôzne marketingové účely. Ako bežný smrteľník to pocítiš iba na cielenej reklame (čo je podľa mňa dobrá vec). Vadiť by ti to rozhodne nemalo - ak vadí, skús povedať prečo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hensym napísal: 05 júl 2021, 14:27 Google (a každá jedna iná platforma, web, či aplikácia. Každá.) sleduje tvoju aktivitu pre rôzne marketingové účely. Ako bežný smrteľník to pocítiš iba na cielenej reklame (čo je podľa mňa dobrá vec). Vadiť by ti to rozhodne nemalo - ak vadí, skús povedať prečo.
Staci ked poviem Cambridge Analytica? Brexit? Volby v USA?
Napriklad pre to, ze google ma o tebe viac citlivych udajov ako tvoja rodina. Idu predat, zneuzit, mozu uniknut,...

Ja sam tiez pouzivam google, no postupne od jeho sluzieb odchadzam. Pri mnohych veciach pouziivam Bing, ten aspon hlada co mu napisem, nie to co si mysli, ze chcem. Občas skusam aj vyhladavac Qwant- https://www.qwant.com/.
Hensym
VIP
VIP

Všetky majoritné služby majú o mne také isté (podobné) údaje, ako Google.
Musel by si sa inak obracať, aby si sa tomu úplne vyhol. A potenciál internetu a smart technológií by si využíval na asi 10%.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal: 06 júl 2021, 8:23 Všetky majoritné služby majú o mne také isté (podobné) údaje, ako Google.
Musel by si sa inak obracať, aby si sa tomu úplne vyhol. A potenciál internetu a smart technológií by si využíval na asi 10%.
To je pravda, ale pre plno z nich niesu tvoje osobne udaje hlavny zdroj primu. Navyse su roztrusene. Google vie aj co robis na strankach, ktore s googlom nemaju nic.

Ak je potencial smart technologii nechat sa sledovat tak dakujem pekne :D (Ja ich aj tak na 10% vyuzivam.)
Hensym
VIP
VIP

Áno, neboj, v robote robíme s webovou analytikou denne, viem čo všetko sa sleduje. :D Bežný laik ani len netuší. Nepopieram, že sa stali prúsery s únikom dát, ale v princípe je ten účel skôr pozitívny.

Ono "nechať sa sledovať" je taký nebezpečný pojem. Celé je to o zvýšení konverzného pomeru pri znížených nákladoch - inzerenti spokojní, firmy s dátami spokojné, zákazník (nevedome) tiež spokojný a ani o tom nevie. Win win win.

Myslím si, že ak by napr. gamer videl v telke 10x menej reklám, ale boli by to reklamy na hry, kompy, headsety, konzoly, rybár by videl 10x menej reklám ale boli by to reklamy na udice a príslušenstvo, a kozmetička by tam videla nejaké svoje veci, tak by bolo reklám menej, konverzií z reklám viac a tiež by boli spokojní všetci. Pri telke sa to zatiaľ ale sledovať až tak nedá, pri internete áno.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ked pises ze zakaznik spokojny tak si presne trafil. Klasicky som vzdy pindal na reklamy. Adblock to ako tak filtruje. Sem tam vynimocne sa najde co ma zaujme.
Ale posledny cca rok si vsimam konkretne na FB velmi dobre ciele reklamy az tam chodim s radostou :D

Ohladom vyhladavania. Nepomoze mazat cookies aby nehladal tolko veci co si mysli ze ma najst?
Hensym
VIP
VIP

Ak si prihlásený, tak ti cookies určite nepomôžu. Neviem do akej miery Google prispôsobuje algoritmus ku konkrétnemu užívateľovi. Prvé vidíš reklamy, tam záleží od hľadanej frázy, lokality, preferencií a pod., potom vidíš organické výsledky a tam podľa mňa jediná reálna metrika je lokalita (ak vyhľadáš STK v Trnave tak ti nenájde prioritne STK v košiciach, ak aj sú z hľadiska SEO relevantnejší výsledok).

Aspoň ja som sa zatiaľ veľmi nestretol s tým, že sme dvaja vyhľadali v rovnakej sieti, v rovnakej lokalite a s inými Google účtami tú istú frázu a dalo by nám prispôsobené výsledky - väčšinou to isté práveže.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Správne položený dotaz vráti najrelevantnejšie výsledky. Podľa mňa hodne závisia od toho, čo a AKO hľadali iní.
Kedysi som zadal "kde zohnať" a "kde sehnat".
Slovenský vrátil "kde zohnať peniaze", český "kde sehnat drogy" :D
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Jeden čas som skúšal duckduckgo, práve kvôli ich filozofii o súkromí, ale už ako väčšina z vás som musel prísť na to, že jednoducho čo sa týka vyhľadávania, nad google nie je žiadna služba. Možno, že je to iba vec zvyku, ale tiež začínam vnímať cielené reklamy skôr pozitívne..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Problem nie je cielena reklama, problem su tie data co o tebe zbieraju, no to nie je na prvy pohlad vidiet. A osobne mam averziu voci googlu hlavne kvoli ich politike a tomu ako vyslovene zneuzivaju dominantne postavenie a centralizuju svoju kontrolu nad internetom.
Hensym
VIP
VIP

Tak je to v každom segmente, nie len v internetových službách. Od výroby ceruziek až po ropné spoločnosti. Je to prirodzené. Ak teraz podporíš niekoho iného, kto raz Google v tomto preští, tak bude potom robiť to isté ako Google a tak isto zneužívať dominantné postavenie. Potom môžeš celý život ísť alternatívnou cestou - v živote existuje na takýchto ľudí pomenovanie "hipsteri", nevravím že je to nutne zlé, no je to boj s veternými mlynmi.

Apropo, skús napísať, že ktoré údaje, ktoré o tebe Google podľa teba má, ti tak strašne vadia a daj nejaký rozumný argument, že prečo ti to vadí. Princíp ale neberiem, tu nie je miesto pre princíp.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Osobne si myslím, že v zneužívaní a analýze údajov je top Facebook.
Pravda, ten nemá každý používateľ internetu. Otázka je, čo robí Bing...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Nie je tu žiadna otázka. Tak, ako každá iná služba alebo organizácia (vrátane štátu) potrebuje na svoje fungovanie zbierať dáta. Doteraz nikto neprotestoval, že má rodný list, cestovný pas alebo občiansky preukaz
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Len nie každá s nimi obchoduje :)
Hensym
VIP
VIP

Ľudia sa stavajú na hlavu za to že nejaká korporácia má na rováši únik dát (napr. e-mailov a krstných mien), v ktorých na 99,9% ich údaje ani nefigurujú, ale keď im nejaký e-shop s nulovým zabezpečením voči úniku dát ponúkne 10% zľavu na nejaké handry, tak sú ochotní do newslettra napísať aj krvnú skupinu.

Ja mám také skúsenosti, že väčšinou takí ľudia, ktorí nie sú na Facebooku, "lebo osobné údaje", tak sú spravidla najmenej opatrní a vzdelaní, čo sa týka internetového súkromia.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zas mnohí, ktorí sú, kliknú na každú sprostosť, píšu ako drbnutí do takzvaných súťaží a podone. Potom ich FB chŕli bordel po ich "priateľoch".
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal: 06 júl 2021, 16:00 Tak je to v každom segmente, nie len v internetových službách. Od výroby ceruziek až po ropné spoločnosti. Je to prirodzené. Ak teraz podporíš niekoho iného, kto raz Google v tomto preští, tak bude potom robiť to isté ako Google a tak isto zneužívať dominantné postavenie. Potom môžeš celý život ísť alternatívnou cestou - v živote existuje na takýchto ľudí pomenovanie "hipsteri", nevravím že je to nutne zlé, no je to boj s veternými mlynmi.

Apropo, skús napísať, že ktoré údaje, ktoré o tebe Google podľa teba má, ti tak strašne vadia a daj nejaký rozumný argument, že prečo ti to vadí. Princíp ale neberiem, tu nie je miesto pre princíp.
Ja to neberiem ako hipsterstvo, alebo snahu odlisovat sa, ale ked s niecim nesuhlasim, tak sa to snazim podporovat v co najmensej miere, nie kvoli inym, ale kvoli vlastnej vnutornej konzistencii.

Pozri som v odbre a pracujem vo firme, ktore sa okrem ineho zaobera aj IT bezpecnostou. Preto k tomu pristupujem inak ako bezny BUFU.

K druhej casti otazky... pozri sem https://twitter.com/DuckDuckGo/status/1 ... 3613084679 plus vsetky data, ktore s toho idu odvodit pomocou statistickych metod a umelej inteligencie.

Ked to vysvetlujem znamim tak pouzivam priklad zo sexualnou orintaciou, Google ju pozna (to nemusi vediet ani tvoja rodina) zo stranok, ktore si nasvtivil s veci co vyhladvas a kupujes na e-shopoch. Teraz si predstav, ze si nejaka krajina podobna Madarsku vypita data o homosexualoch na jej uzemi cez nastrcenu firmu, cast z nich sparuje s realnymi osobami, ktore potom moze perzekuovat (od nemoznosti zametnat sa v skolstve az po terapiu homosexuality zahrnajucu elektrosky).

No to co mi na googli vadi viac je to co robia z internetom v podstate si ho centralizuju do svojej moci (a to akoze kvoli zvysniu bezpecnosti) - napriklad pretlacili si politiku a centralizaciu SSL certifikatov, DNS cez DoH, nedavno sa snazili pretlacit to, ze primo prehliadac ma zbierat udaje o pouzivatelovi, ale to im uz nepreslo. (maju pod kontrolou prehliadac, co sa sprava viac ako OS, prenosovy kanal aj koncove serveri).
Napísať odpoveď