Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

Príspevok od používateľa wladas »

Priemerne je prehuleny (nemylit si s normalne nahulenym) clovek v podstate neskodny pre ostatnych. To ani zdaleka neplati pre alkohol a tvrde drogy samozrejme.

Navykovost kofeinu je silno individualna. Urcite nasobne mensia nez u cigariet.
Ked mam prilezitost tak dokazem denne vypit aj 8 kav. Ale ked som vynimocne napr 3 dni bez kavy tak ziadne problemy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ja som napr navyk na kavu mal, ked som ju nepil jeden-dva dni, hned som mal silne bolesti hlavy. Teraz nepijem kavu skoro vobec.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Fajčím vyše 20 denne, káv vypijem 5-6 keď trčím doma ako teraz.
Keď som bol na operácii pruhu a naposledy 8 dní skrz poškodenú platničku - nechýbal mi ani nikotín, ani kofeín. Žiadna bolesť hlavy, žiadny absťák. Možno preto, že som mal iné starosti a nemyslel na to.
Ozaj to bude silne individuálne a závislé na okolnostiach.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 15:00Co ja viem ja som ich nepočital, keby to aj zlegalizuju ja to nemienim uživať, na lekarske účely to má zmysel.
Ved nikto ti ani jointa do ruky nepcha. Ale ver tomu, ze tento pristup ma uz vacsina neuzivatelov. Proste skusit nechcu a uzivat nebudu. Potom su ludia co skusit chcu a uzivat nebudu. Bez ohladu na zakon. A potom uzivatelia - patologickych pripadov kedy clovek prepadne zavislosti na mariunahne je fakt malo. A tam by dekriminalizacia pomohla tiez, lebo sa lahsie hlada pomoc.

Chapem tvoj odpor k drogam akehokolvek charakteru, no podla mna je cesta k lepsej spolocnosti ak su drogy legalne a regulovane. Regulovane znamena, ze je k nim obmedzeny pristup a zabezpecene bezpecne uzivanie.

Napr. v pripade mariuhany si viem predstavit, zeby sa predavala ako tabak.
V pripade heroinu by to bolo skor specializovane miesto kde si zaplatis a pichne ti kvalifikovany pracovnik adekvatnu davku a poskytne starostlivost keby sa nieco dialo (predstav si, ze toto vo Svajciarsku mali pre zavislakov - zavislak si mohol ist do nemocnice po kvalitnu davku).
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

javatar napísal: 13 júl 2021, 16:58 Napr. v pripade mariuhany si viem predstavit, zeby sa predavala ako tabak.
Čiže tak, že si to bude môcť kúpiť doslova každý, lebo ak ti to nepredajú v prvej trafike, tak ti to predajú v druhej, a ak nie tam, tak v nejakej krčme? Toto je presne to, často sa argumentuje reguláciou, ale fakt je, že na alkohol a tabak tu regulácie máme a nefungujú. My sme ako sopliaci nikdy nemali problém kúpiť si fľašu, pivo alebo cigarety. Nikdy.
javatar napísal: 13 júl 2021, 16:58 V pripade heroinu by to bolo skor specializovane miesto kde si zaplatis a pichne ti kvalifikovany pracovnik adekvatnu davku a poskytne starostlivost keby sa nieco dialo (predstav si, ze toto vo Svajciarsku mali pre zavislakov - zavislak si mohol ist do nemocnice po kvalitnu davku).
1) Ktorý príčetný človek by bol toto ochotný financovať zo svojich odvodov?
2) Koľko % užívateľov heroinu (čiže drvivá väčšina úplné trosky) by našli v sebe toľko empatie, sebazáchovy a zodpovednosti, aby to využili?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

gogo956 napísal: 13 júl 2021, 15:29 Ak by sa podla teba mal zakazat alkohol, tak prreco nie aj riedidlo, kola, kofola, cierny a zeleny caj, cokoladu aj cukor.Vsetky tieto veci maju tendeciu vyvolavat navyk a su psychtropne.
Riedidlo - len nenormálny človek si dá do sáčku riedidlo a začne to fetovať, človek bežne používa riedidlo na čistenie.
Kola a kofola - záleží od pitia, niekto pije neustále tieto sladené nápoje, postupom rokov z toho bude problém, raz za dlhý čas je ok.
Cierny a zelený čaj - no opäť ak si to dáš zriedkakedy z toho nevznikne závislosť.
Cokolada - záleží aká, ja osobne si viem dať horku čokoládu min 70% z dlhej chvíle polku kocky, ale vydržím bez nej aj mesiace.
Cukor - niekto si vôbec nič nesladí ani čaj ani do kávy, ale cukor je doležitý len opäť záleží ako sa podá v akej miere a do akého nápoja.
Myslím si, že kto skusi 1-2 x marihuanu že to skrátka vyskúša asi nič nehrozí. Lenže pri ludoch ktorý už fajčia cigarety, piju alkohol vo väčšej miere alebo majú také duševné stavy ktorých by sa chceli zbaviť tak kebyže si daju marihuanu tak mohli by do závislosti spadnúť.
V SR je dosť fajčiarov a ľudí ktorí vela pijú, maju už nejaké duševné poruchy, no ak oni začnu s dalším zdrojom (marihuanou) pri ktorom si myslia, že ich zbaví ich problemov tak sa zrejme mýlia.
Len moj nazor nato, niesom žiaden odborník na túto problematiku ale vnímam to tak. Ja radšej zdravá strava, čistá voda, šport ak som vytočený alebo smutný-frustrovaný co je málokedy.
javatar- nezhodneme sa moc, ale aj liberalne správanie má mat svoje hranice ktoré ale treba kompromisne prejednať a zhodnuť sa čo a ako.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

v skutocnosti je to cele iba o dvoch faktoroch, bez ohladu na to, ci hovorime o káve, alkohole, marihuane ci inej psychotropnej latke:

1/individualna, geneticka predispozicia kazdeho clovek na vznik navyku voci konkretnej latke
2/velkost zneuzivania danej latky

Po lopate: 1/niekto moze chlastat cely zivot a nikdy sa vyslovene zavislim nestane, iny alkohol pit vobec nemoze, pretoze si nan navyk vypestuje extremne rychlo
2/je rozdiel pit rozumne a umiernene, raz zacas a je ine chlastat prvu ligu ako je tyzden dlhy

Napr odbornici tvrdia, ze vraj navyk na nikotin moze byt taky silny, ze je porovnatelny s navykom aky vytvara uzivanie heroinu. Ja som ale dokazal prestat fajcit asi za pol roka, bez nejakych vacsich problemov, a tom som predtym fajcil aspon 12rokov. Je to proste individualne. Poznam ludi ktori fajcili krabicku - dve denne tvrdych spartiek 30rokov a potom prestali zo dna na den len tak. A poznam inych ktori sa k fajceniu vratili po prvom inkfarkte, dostali druhy, prestali, chvilu vydrzali a su v tom znovu-proste prestat nevedia aj keby mali kvoli tomu umriet.

Alebo taka skusenost: ked som bol mlady, tak v ramci partie boli ludia, co pili prvu ligu, mnoho mnoho rokov a nic im to moc nerobilo, aj mentalne sa vzdy dokazali ovladat. A boli ini, ktori to nezvladali ani pri polovicnych davkach a a aj z nie vela alkoholu im uplne zvyklo sibat a mali problemy vediet o svete. Ja som napr tiez taky typ, na ktoreho alkohol posobi viacmenej iba negativne a ani mi nezlepsuje naladu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja nemusím svoj nazor presadzovať stoj čo stoj aj tak som malý pán nato aby v SR riešil závislosti ludí na alkohole,cigách,tráve,čokoláde atd. :) Tak aby som to za seba uzavrel - alkohol,cigy- špeciálne obchody alebo uplne zrušiť aj ked je z toho spotrebná daň ale najdoležitejšie pre štát má byť to aby malo príčetné,zdravé,plodné a silné generácie mužov a žien čo jednoznačne cigarety,alkohol u ludí ničia, marihuana - len lekárske účely. Tvrdé drogy v žiadnom prípade.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

vies si predstavit ako by dopadol politik, ktory by vyhlasil ze chce zakazat plosne cigarety alebo alkohol? Za tento nazor by ta asi aj doma vaši prepleskli :D resp osobne nepoznam rodinu kde by sa aspon prilezitostne nepil alkohol.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 10:11 Ved ja suhlasim :) keby je to na mne tak alkohol by bol pristupný tak ako napr vo Fínsku.
specializovana predajna siet vlastnena statom otvorena len do 20.00?
vyznam?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo - aj naši doma veru a práve preto by som to zakázal alebo zaviedol ako vo Finsku :) Prepitá, prefajčená spoločnosť + nafetovaný cigani a ešte by vo velkom hulili aj gandžu uplne legálne. Boli by nepríčetný viac než sú a že ich neni takých málo :)
beardie - taký význam že by to bolo viac pod kontrolou, ako som vravel mať zdravu,plodnu,silnu spoločnosť je základ fungujuceho štátu.
beardie
Redeemer
Redeemer

definuj viac pod kontrolou
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie - bolo by len určité povolené množstvo nakupeneho alkoholu do tých špecializovaných obchodov. Kontrola Občianskeho preukazu pri platení osobou, ktorá vyzerá byť mladšia ako 18 rokov. Teraz sa dá k alkoholu dostat prakticky skoro všade 14 ročné deti si kupia hocičo a nikto to nekontroluje. Cize obchody ako Tesco, Lidl by nemali alkohol v regaloch, ani malé obchodíky, stánky atd.
wladas
Redeemer
Redeemer

Stat ma presny prehlad kolko sa coho preda (kolky) cize uz teraz je to pod kontrolou.
Dajme tomu ze by to bolo pod kontrolou ako si ty predstavujes. Aky by bol realny (podla teba) dopad?
beardie
Redeemer
Redeemer

ani teraz si decka nemozu alkohol kupit, lebo im to takmer nikde nepredaju

az tak velmi by som sa k tomu Finsku neupinal, zil som tam pol roka, sice ako plnolety, ale s alkoholom bol problem len jeden - cena
preto sa jazdilo chlastat trajektom do Estonska a kazdy si na spiatocnej ceste bral alkohol a cigy az do maximalneho limitu
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas - " Stat ma presny prehlad kolko sa coho preda (kolky) cize uz teraz je to pod kontrolou." toto majú to je pravda, ale nemajú pod kontrolou to, že tu vznikaju coraz viac rakoviny u ludí, neplodnosť, psychické poruchy, závislosti atd.
Aký dopad tak ako si to predstavujem ja ? taký dopad, že síce by sa menej eur vyzbieralo na spotrebnej dani, ale by sme mali to zdravé produktívne spoločenstvo. Nie choré, prepité,prefajčené aj vdaka ciganom prefetované spoločenstvo a este chýba ku "štastiu" spoločenstvo prehuliť trávou aby to už bolo uplne doklepnuté.
beardie- tak možno ani Finsko nemá ideálne doriešený predaj alkoholu ale určite sa to dá vyšperkovať aby sa tu nedialo to čo spomínam hore.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

Prohibicia nefunguje, skus si niekedy precitat ako to dopadlo v Usa alebo tzv "suchy zakon" v Zssr.
Este raz: nefunguje to. A pri alkohole ktorý dokaze vytvorit v primitivnych podmienkach z prakticky akejkolvek potraviny ktokolvek uz duplom nie-je smiesne zastavat tento nazor :)
Rovnake je to aj u nelegalnych drog: Osn oficialne priznala ze boj proti drogam bol prehraty a nema ziaden vyznam, iba stoji danovych poplatnikov obrovske peniaze.
Este raz: prohibicia nefunguje.
Chapem ze je pre teba lákava predstava vsetko negativne zakazat ale tymto este nikto nikdy nic nevyriesil, takto to v zivote nefunguje.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale to ze si ty zelas taky efekt este neznamena ze by aj nastal. Alkohol je velmi citliva tema. Je tu s nami uz cez 1000 rokov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Veru prohibicia bola neuspešná lebo ludia chcu trpieť, chcu sa ožierať, fajčiť, nahuliť sa, nafetovať ale neriešit problemy a dosledky :)
Skoda no SR aj v takýchto problemoch zlyháva na plnej čiare, čo už ja by som skorej hladal sposoby ako sa niečo urobiť dá ako nedá.
Myslím si že za pokusy by to stálo ale tieto vlády čo sú tu je jedno ci koalicia ci opozicia oni na toto nemyslia vobec.
Nehnevajte sa som taký rojko v tomto, ja by som bol rád ak by to bolo tak bez týchto vecí, len potom nech nikto nežiada pomoc, nenatahuje ruku aby mu ktosi pomohol.
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 18:16beardie- tak možno ani Finsko nemá ideálne doriešený predaj alkoholu ale určite sa to dá vyšperkovať aby sa tu nedialo to čo spomínam hore.
ako hovoria pani vyssie, predstavujes si to prilis jednoducho
vzdelanim a vysvetlovanim sa dosiahne viac ako zakazmi, kratkodobo mozno nie, ale dlhodobo urcite

priklad Portugalska je uplne typicky, kratkodobo sice konzumacia drog stupla, kazdy si to chce vyskusat, ale dlhodobo sa vyznamne prepadla
Napísať odpoveď