Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 13 júl 2021, 18:18 Ale to ze si ty zelas taky efekt este neznamena ze by aj nastal. Alkohol je velmi citliva tema. Je tu s nami uz cez 1000 rokov.
dovolim si ta mierne opravit: alkohol je konzumovani zivocichmi uz miliony rokov, mozno este ovela dlhsie , takze to mame zapisane v genoch velmi velmi dobre. Aj slony sa chodievaju ozierat ked tlacia do seba nahnite plody po kilach :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 18:20ludia chcu trpieť
Prave naopak. Ludia trpia a bojuju zo samotnym zivotom tak potrebuju zapit zial.

gogo956 - tak jasne, v prirode nepomerne dlhsie. :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak nemaju zapijať žial ale maju bojovať, diskutovať, štrajkovať, byť silná zdravá mentalita.
beardie -Portugalsko má inu mentalitu, tu su ludia agresivny castokrát nerváci pre nič aj uplakanci co robia z komára somára, daj takým hoc aj lahké drogy do ruk a uvidíš ako to tu dopadne.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nervakom praveze trava velmi prospeje :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked su ožratý a daju si trávu si myslím že budu este viac nepričetný či nie? Nepoviem nejaký veselý týpek si dá jointa tak je este viac veselý.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 18:23 beardie -Portugalsko má inu mentalitu, tu su ludia agresivny castokrát nerváci pre nič aj uplakanci co robia z komára somára, daj takým hoc aj lahké drogy do ruk a uvidíš ako to tu dopadne.
dobre
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dobre? :D akože dobre by to tu dopadlo hej? tu maju problem si dať ruška na hubu ked je silná vlna covidu, a ako to tu "dobre" dopadlo.
Pri hoc aj lahkších drogách ako extaza, marihuana a podobne by to tu bol jeden rastaffa party.
Sak v pohode nech to legalizuju tu trávu, nech nadalej predávaju alkohol aj cigy atd, ale ked sa tým ludom cosi stane nejaká ujma na zdraví nech si sami hradia zdravotný zákrok,liečbu,odvykačku, nevidim dovod ku*rva fix aby sme sa mali takým skladať na to že sa im čosi také stane z ich vlastnej viny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit

cast ludi v populacii je geneticky predisponovana na lahsi vznik zavislosti. A takyto ludia si zavislost vytvoria tak ci tak, bud na drogach, alebo alkohole, alebo automatoch, alebo stavkovani alebo sa budu obzierat cokoladou. Ja som napr v minulosti vyskusal mnoho psychotropnych latok. A stal som sa kvoli tomu zavislim? nie, naopak. Vdaka tejto skusenosti som si prave uvedomil, ze ich uzivanie mi nic pozitivne nedavalo a cistu hlavu si cenom nepomerne viacej. Proste mne tieto veci nešlapu, resp ich dojazd mi je skor neprijemny. Predtym som si idealizoval ako taketo latky vlastne funguju na ludsky mozog a ake by to bolo super vyskusat. Teraz mam vlastnu skusenost a pre mna plati, ze ma to uz neláka.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

mas nejaky nazor, ktory povazujes za spravny, nemam chut ani cas ti to vyvracat :)
right.jpg
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

No a práve preto aby neboli závislý im treba ubrať výrazne od zdrojov ktoré by sposobili závislosť. Ked závislosť tak na sexe, športe napr. :)
beardie - šak napíš potom ked budeš mať čas v pohode.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr v roznych umeleckych kruhoch a roznych sub-komunitach je idealizovane uzivanie roznych typov opiatov.
Ze ake uzasne stavy, uvolnenost, pocity stastia a bla bla. Moja skusenost, bola ale iná a pre mna plati, ze to nie je cesta a tie pocity ktore ti dorgy daju, su naozaj iba umelé, neprirodzené a nakoniec za to clovek plati neprijemnymi dojazdmi /a poniektori zavislostou/. Keby som tieto skusenosti nemal, doteraz by som si tie latky idealizoval.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Jasné ved kolký ludia skusia drogy raz a nikdy viac. Moje slová platia prevažne ohladom ludí čo casto piju,fajčia a ak by mali možnosť do toho aj huliť trávu keby je legálna a dala by sa kupiť bežne v obchode, tak asi by to zle dopadlo, moj nazor nič viac, ja to nezmením aj tak.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 13 júl 2021, 18:53 Jasné ved kolký ludia skusia drogy raz a nikdy viac. Moje slová platia prevažne ohladom ludí čo casto piju,fajčia a ak by mali možnosť do toho aj huliť trávu keby je legálna a dala by sa kupiť bežne v obchode, tak asi by to zle dopadlo, moj nazor nič viac, ja to nezmením aj tak.
take typy budu zavisle vzdy na niecom, ked nebudu drogy, tak bude alkohol a ten ako sme si uz pisali, sa da vyrobit uplne jednoducho. Inac pripominas mi moje nazory ked som bol mladsi, tiez som si myslel ze represia a prisne zakony tento problem vyriesia. Chvilu mi trvalo, dokym mi dotieklo, ze drogy su sice zlé, ale musi na to prist kazdy sam a kazdy mame aj inu schopnost drzat konzumaciu urcitej latky v relativne bezpecnej rovine.
Teraz su napr tvrde drogy okrem alkoholu zakazane, napr her*in, amfetaminy, piko atd ale napriek tomu, kto chce ten si to zaobstara. Represia drog nic neriesi iba posilnuje mafie a rozne živly. Akonahle bude represia este silnejsia, tak stupne cena drogy a pre vyrobcov bude o to zaujimavejsia. A zavisli si ju vzdy zaobstaraju tak ci tak. A cim je droga drahsia a nedostupnejsia, tym je feťák pre svoje okolie nebezpecnejsi, pretoze musi denne ziskat viacej penazi na jej kupu - typicky kradezami. Keby boli drogy legalne, tak zavislaci by si kazdy den vedeli lacno kupit svoju davku a neotravovali by svoje okolie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Netreba hádzať všetky drogy do jedneho vreca. Toto by mala byť čiste odborná téma a mali by to riešiť len lekári alebo psychológovia adiktológovia.

Predstava, že po tráve ľudia začnú besnieť...mi príde smiešna. :D Je vidieť, že si trávu nikdy nefajčil. Mimochodom, prvá krajina, ktorá zakázala trávu bol Egypt. Z akého dôvodu? Lebo to dosť fajčili vojaci a potom sa im nechcelo bojovať a počúvať rozkazy... :D A tiež sa neobávam toho, že by ožrani začali kombinovať chlast s trávou. Kľudne to môžeš skúsiť na sebe, že čo to robí. :D Práve naopak poznám viacero ľudí, ktorí úplne prestali piť, keď začali rekreačne fajčiť trávu. Pretože zistili, že keď si občas dajú na odreagovanie brko, tak ráno im nič nie je a vedia normálne pracovať/fungovať. Kdežto po chlaste boli ďalšie 2 dni KO. A čím je človek starší, tým je to horšie.

Aktuálne máme u nás 2-3x viac mladých "huličov" ako majú v Holandsku, kde je tráva desiatky rokov legálna. A aj teraz môžeš pokojne šoférovať dohúlený. A vieš čo? Dokonca ti za to nehrozí ani žiadny trest. Maximálne ti zoberú vodičák na 2 roky. Ale keď si zodpovedný, nešoféruješ, ale zahúliš si s kamošmi, načapú vás, tak vám všetkým hrozí basa natvrdo, plus kamoš čo to doniesol, tak jemu hrozí 10-15 rokov (aj keď vám to nepredával).

Ročný pobyt v base nás stojí za jedného odsúdeného cca. 30,000€. To je strašná suma. A to tam ani nie sú zarátané náklady na políciu, prokuratúru a súdy. Plus keď je človek v base, tak nepracuje a nevytvára žiadne hodnoty. V konečnom dôsledku je ten účet ďaleko vyšší.
Za 30,000€ by mohlo dostať 30 narkomanov odbornú psychologickú pomoc na rok.

Adiktologické výskumy dookola ukazujú, že problém s drogami má vždy len určité malé percento populácie. Sme krajina, kde platia najprísnejšie postihy za trávu, ale na druhej strane sme aj krajina EU, ktorá patrí v húlení k špičke. Takže evidentne niečo robíme zle.
wladas
Redeemer
Redeemer

Kolko nezraveho jedla je bezne dostupneho a pritom vela ludi ho je aj na kila. Im sa tiez skladame na liecenie.
Ludia su proste nastaveni ze neriesia dosledky. Dolezita je pritomnost (ozrat sa, natlacit sa slaninou)
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas

presne. Niektori ludia su proste taki, ze ked im zoberes ich drogu, tak budu chlastat. Ked im zoberies chlast, tak si ho bud vyrobia ci zozenu pod rukou alebo si tu svoju zavislost prenesu na obzieranie sa zemiakovymi lupienkami, klobasami, litrami sladkej coly a tlačením sa kolacikmi.
Ked sa robila analyza prohibicie v USa 1914-1933 tak sa prislo na to, ze ludia zacali v skutocnosti pit rizikovejsie ako ked bol alkohol legalny.
Preco?
Clovek ktory bol napriklad zvyknuty si dat denne par piv, musel pocas prohibicie prejst na tajne palene destilaty, pretoze to bolo viacej alkoholu pri mensom celkovom objeme. Takze si rychlo vypestoval este vacsiu zavislost, pretoze je rozdiel si kratit vecer usrkavanim pivka alebo nejakeej tej Whisky. /nehovoriac o tom, ze kvalita destilatov cez prohibociu bola nizka a obsahovala vselijaky bordel/
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Hensym napísal: 13 júl 2021, 17:09Čiže tak, že si to bude môcť kúpiť doslova každý, lebo ak ti to nepredajú v prvej trafike, tak ti to predajú v druhej, a ak nie tam, tak v nejakej krčme? Toto je presne to, často sa argumentuje reguláciou, ale fakt je, že na alkohol a tabak tu regulácie máme a nefungujú. My sme ako sopliaci nikdy nemali problém kúpiť si fľašu, pivo alebo cigarety. Nikdy.
Mas pocit, ze teraz sa k nej nedostanu?
Hensym napísal: 13 júl 2021, 17:091) Ktorý príčetný človek by bol toto ochotný financovať zo svojich odvodov?
2) Koľko % užívateľov heroinu (čiže drvivá väčšina úplné trosky) by našli v sebe toľko empatie, sebazáchovy a zodpovednosti, aby to využili?
1. Kazdy kto pochopi, ze ten clovek je pre spolocnost vacsia zataz financna zataz ked je "fetak" ;)
2. Teraz celkom nechapem otazke - preco by clovek ako troska mal problem ist do nemocnice po davku heroinu vysokej kvality zadarmo?

Kedysi som sa pozeral na boj z drogami ako na nieco s cim treba bojovat silou - zakazat, potlacat, odstranovat zo spolocnosti. Potom mi doslo, ze je to ovela komplikovanejsi problem. A rozhodne ho nevyriesis hrubou silou.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Dostanú - práve preto nerozumiem, aké pozitívne kroky prinesie "kontrola". Lebo práve použitie slova "kontrola" v tomto kontexte je skoro oxymoron.

1. Nesúhlasím, že doslova kupovanie drog, platenie ľudí, čo ich budú nakupovať, distribuovať a podávať feťákom je lacnejšie, ako nejaký "občasný" výjazd za predávkovaným jedincom.
2. Zle som ťa pochopil, pôvodne som nerátal s tým, že tú dávku dostane dokonca aj zadarmo. V tom prípade samozrejme príde, ale vynára sa ešte silnejší nesúhlas s prvým pádom tým pádom.

Ľudia často porovnávajú hrušky a jablká v spojitosti s drogami. Ak by bola legálne predajná marihuana, OK, veľa vecí sa nezmení, má ju vo vrecku každý piaty mladý človek pomaly, pozitívum by boli nejaké peniaze navyše v štátnej kase. Ale legálne predávať (resp. dokonca darovať) tvrdé drogy ako opisuješ vyššie je už strašne uletené podľa mňa.

Každému jednému feťákovi do konca života financovať drogy zo života bežných pracujúcich ľudí, dokonca kontrolovane (tj. menej prípadov predávkovania a smrti), takže to bude brať možno aj do 70-ky, kým nezomrie. Neviem si predstaviť koľko by toto stálo peňazí.

Konkrétne riešenie problému nemám, skôr som človek, ktorý s takýmito ľuďmi nejedná v rukavičkách, no uvedomujem si že absolútna väčšina ľudí čo vylezie z liečenia do toho spadne zase. Je to ťažko, keď takémuto človeku nemáš ani čo zobrať. No neviem si predstaviť, ako by reagovali slováci (a ľudia všeobecne), keď si niekto dá tú robotu, aby to ľuďom prepočítal na čísla a podal na sociálnej sieti štýlom: "S priemerným platom budete 1,5 dňa z mesiaca v robote na to, aby bolo zafinancované to, že si Jožo z Revúcej, ktorý odrobil 0 mesiacov za život mohol ísť po X dávok Heroinu, a aby mu to laborant bezpečne podal.". Nadšení by veru nikto nebol.

Apropo, prečo nedostávajú fajčiari cigarety zdarma niekde v nemocnici? Tiež nás stoja nekresťanské prachy (od malých podnikateľov, ktorí robia prispôsobené fajčiarske zóny, odsávania a pod., až po nemocenské, keďže sú majorita napr. na každom pľúcnom oddelení) a tiež je to len prežitok dôb minulých a absolútne tupý návyk. V čom je rozdiel?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym

drogy su len lieky a tie ked sa vyrabaju vo velkom mnozstve tak su velmi lacne /neratame tie na ktore este platia patentove prava/. Teraz su drogy na ulici drahe prave preto, ze su nelegalne. Su drahe a nekvalitne, preto aj dochadza k predavkovaniu, pretoze uzivatelia netusia aka silna je ta ktora davka ktoru si kupili na rohu.
Z mojho hladiska by bolo riesenim aby si zavislaci mohli kupovat drogu za vyrobnu cenu a kludne aj tie cigarety.
Ak by existoval skutocne volny trh /napriklad v Ancape/, tak tento problem by neexistoval, kazdy by si mohol kupit co by chcel a predajne ceny by boli smiesne nizke oproti tym dnesnym.

Zoznam alkoholovych prohibicii vo svete, ako vidno, ziadna dlho nevydrzala
1907-1948 Kanada
1914-1925 Rusko
1915-1922 (pivo až do 1989) Island
1916-1927 Nórsko
1919 Maďarsko
1919-1932 Fínsko
1914-1933 USA
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko - dakujem pekne nemam zaujem o mix alkoholu + marihuany :)
Napísať odpoveď