Smart home teplomery
Smart home teplomery
Zdravim, na novostavbu pre našich si otec želal pozrieť nejakú Meteo stanicu ktorá by mala 4kanaly aby mohol pozrieť teplotu povedzme trebárs v pivnici, vonku,na povalu a neviem ešte kde .... Avšak drvivá väčšina Mateo staníc neukazuje naraz viac ako 1 hodnotu z externého teplomery , preto by bolo nutné sa prepínať medzi kanálmi čo zase mne nepríde také praktické . Preto rozmýšľam či nemáte niekto nejakú skúsenosť z tejto oblasti zo smart home sféry . Že by som pokipoval wifi teplomery, rozmiestnil ich podľa želania a mal by som hodnoty . Podmienkou ale je, že by bola možnosť to nejako mať niekde tieto hodnoty na jednej obrazovke (kľudne ako html stránku alebo appku v mobile alebo jeden tablet sa vyčlení na to) .ideál by bol keby sa na to vyčlení tablet a z nejakého rozhrania ako Google home alebo home assistant by boli všetky teploty naraz a dalo by sa odtiaľ ovládať celý Smart dom (roborock vysávač, sonoff svetlá a kadečo v budúcnosti čo má nejakú tú Alexa a g home integráciu) . Napadá vás nejaké riešenie ? Kľudne nejaký Aliexpress alebo čina
Re: Smart home teplomery
riesenia su ... mozno by stacilo RPI a k nemu popripajat teplomer. vystup sa da potom urobit cez magicmirror napr alebo bez zrkadla len klasicky na tablet.
Treba len pohladat navody na to su ...
napr : https://raspberrypi.stackexchange.com/q ... spberry-pi
Treba len pohladat navody na to su ...
napr : https://raspberrypi.stackexchange.com/q ... spberry-pi
-
*****HERO*****
Guru wannabe
ja som sa nedavno s tymto hral, poriesil som to cez RPI + DTH22 senzor (teplota + vlhkost). vyzera to sice asi nejak takto, ale funguje
:
grafana: cele riesenie vyjde cca na 30eur (senzor + kabliky + rezistory + RPI ZERO WH + SD karta). ja som pouzil starsie RPI 2B, lebo som ho mal po ruke, cena je pocitana so ZERO WH za cca 15eur, co na to bohate staci. elektronika k tomu sla kupit len po sadach, takze ak by sa to vydelilo na pouzite suciastky, cena by bola mensia. a ak by sa to bralo z ciny, este mensia.
viac teplomerov porozhadzovanych po dome som zatial neskusal, no chystam sa. myslim, ze by to malo ist poriesit cez nejaky espressif wifi chip + senzor (10eur za toto kombo + nejake kabliky, napajanie, pajkovanie, takze dokopy asi 15EUR za kazdy dalsi teplomer?). cize povedzme 5 senzorov, kazdy z nich napojeny na esp a kazde esp napojene na RPI wifi. cele by to menezovalo RPI, od pollovania hodnot, ukladania, zobrazovania .. do 100eur by sa to malo zmestit a to asi prehanam ..
na RPI to chce potom minimum scriptovania a nejake nahadzovanie roznych balickov, ale je to dost easy. vysledkom toho celeho je Grafana, co je strasne premakana (a FREE) vec na zobrazovanie grafov, kde si mozes grafy spravit ako chces - kludne zobrazit aj 10 lajen do jedneho grafu alebo 10 grafov po 1 lajne alebo len zobrazit aktualne merania zo vsetkych vstupov ... ma to webserver, takze na zobrazenie staci otvorit web stranku a to uz by bolo asi najlacnejsie riesit nejakym tabletom, co by bezal 24/7.
integracia s tymi konzumersky smart home bullshitmi ako alexa a google by asi tiez sla spravit jednoducho cez RPI ... a ked nie, tak urcite zlozito cez RPI ...
grafana: cele riesenie vyjde cca na 30eur (senzor + kabliky + rezistory + RPI ZERO WH + SD karta). ja som pouzil starsie RPI 2B, lebo som ho mal po ruke, cena je pocitana so ZERO WH za cca 15eur, co na to bohate staci. elektronika k tomu sla kupit len po sadach, takze ak by sa to vydelilo na pouzite suciastky, cena by bola mensia. a ak by sa to bralo z ciny, este mensia.
viac teplomerov porozhadzovanych po dome som zatial neskusal, no chystam sa. myslim, ze by to malo ist poriesit cez nejaky espressif wifi chip + senzor (10eur za toto kombo + nejake kabliky, napajanie, pajkovanie, takze dokopy asi 15EUR za kazdy dalsi teplomer?). cize povedzme 5 senzorov, kazdy z nich napojeny na esp a kazde esp napojene na RPI wifi. cele by to menezovalo RPI, od pollovania hodnot, ukladania, zobrazovania .. do 100eur by sa to malo zmestit a to asi prehanam ..
na RPI to chce potom minimum scriptovania a nejake nahadzovanie roznych balickov, ale je to dost easy. vysledkom toho celeho je Grafana, co je strasne premakana (a FREE) vec na zobrazovanie grafov, kde si mozes grafy spravit ako chces - kludne zobrazit aj 10 lajen do jedneho grafu alebo 10 grafov po 1 lajne alebo len zobrazit aktualne merania zo vsetkych vstupov ... ma to webserver, takze na zobrazenie staci otvorit web stranku a to uz by bolo asi najlacnejsie riesit nejakym tabletom, co by bezal 24/7.
integracia s tymi konzumersky smart home bullshitmi ako alexa a google by asi tiez sla spravit jednoducho cez RPI ... a ked nie, tak urcite zlozito cez RPI ...
to mi pridu uz take trochu advanced riesenia. na zachytavanie teploty ti uplne staci xiaomi centralna jednotka a xiaomi teplomery. kupis ich kolko chces, jeden stoji nejakych 10-15 eur, zalezi kde kupujes. riadiaca jednotka stoji 20 eur cca.
mozes na to potom pristupovat cez appku v telefone.
pokial sa otec o taketo srandicky zaujima tak ho urcite potesi ze tam moze dokupit kadejake senzory na dvere, na pohyb, tlacitka, kamery, kadeco. moze to byt slusna zabavka.
chapem ze mozno iekto nechce aby mu nejaka cinska firma zbierala udaje alebo sa proste rad hra z elektrinou, ja som tiez rychlo zahodil xiaomi smart hub a zacal riesit trochu kutilskejsie inteligentnu domacnost, ale myslim ze pre bezneho cloveka je spajkovat senzory a programovat raspberry pi je mozno trochu overkill.
aby som teda dal aj konkretne doporucenie:
Xiaomi Smart Hub
Xiaomi Teplomer
mozes na to potom pristupovat cez appku v telefone.
pokial sa otec o taketo srandicky zaujima tak ho urcite potesi ze tam moze dokupit kadejake senzory na dvere, na pohyb, tlacitka, kamery, kadeco. moze to byt slusna zabavka.
chapem ze mozno iekto nechce aby mu nejaka cinska firma zbierala udaje alebo sa proste rad hra z elektrinou, ja som tiez rychlo zahodil xiaomi smart hub a zacal riesit trochu kutilskejsie inteligentnu domacnost, ale myslim ze pre bezneho cloveka je spajkovat senzory a programovat raspberry pi je mozno trochu overkill.
aby som teda dal aj konkretne doporucenie:
Xiaomi Smart Hub
Xiaomi Teplomer
-
starysomar
Hardcore addict
Reaguješ na starý post a dal si zhodné linky na HUB 
heh, tak to som si nevsimol, to je tak ked raz za cas otvorim nejaku konkretnu sekciu... dnes som rozbehnuty. link som opravil a vymazavat cely prispevok uz nebudem, mozno do buducnosti sa bude niekomu hodit.
-
starysomar
Hardcore addict
Samo, nechaj. Tiež som zvažoval "diaľkové" teplomery do bytu pre 5 miestností a tri za okná