Zabezpečenie bytu
Zabezpečenie bytu
Nedávno som sa presťahoval do bytu v BA, ktorý je na vyvýšenom prízemí a bojím sa, že ma tam vykradnú. Možno je to tak trochu paranoja, ale kedysi dávnejšie ma na intráku vykradli, keď som býval na 1. poschodí, zlodej sa vyšplhal na balkón a vytlačil staré okno.
Okná sú asi 2 metre nad zemou otočené na pomerne pokojné parkovisko medzi bytovkami, ale nie je to žiadny vnútorný dvor a môže sa tam normálne dostať ktokoľvek, aj tadiaľ prechádzať atď. Na mojej bytovke a ani v okolí som si nikde nevšimol, že by mali susedia v rovnakej výške montované mreže, tak usudzujem, že sa tam až tak veľmi nekradne, ale predsa ma to trochu máta a rozmýšľam nad nejakým jednoduchým spôsobom, ako odradiť potencionálnych neželaných hostí.
Je to podnájom, takže si nemôžem montovať mreže na okná, komplikované bezpečnostné systémy a robiť podobné zabezpečenia.
Čo mi zatiaľ ako jediné zišlo na um, je dať niekde k oknám časový spínač a v čase, keď je byt prázdny tam pustiť nejaké rádio + večer malú lampu, aby to vzbudzovalo dojem, že sú v byte ľudia.
Máte niekto nejaké nápady či skúsenosti s čímsi takým?
Okná sú asi 2 metre nad zemou otočené na pomerne pokojné parkovisko medzi bytovkami, ale nie je to žiadny vnútorný dvor a môže sa tam normálne dostať ktokoľvek, aj tadiaľ prechádzať atď. Na mojej bytovke a ani v okolí som si nikde nevšimol, že by mali susedia v rovnakej výške montované mreže, tak usudzujem, že sa tam až tak veľmi nekradne, ale predsa ma to trochu máta a rozmýšľam nad nejakým jednoduchým spôsobom, ako odradiť potencionálnych neželaných hostí.
Je to podnájom, takže si nemôžem montovať mreže na okná, komplikované bezpečnostné systémy a robiť podobné zabezpečenia.
Čo mi zatiaľ ako jediné zišlo na um, je dať niekde k oknám časový spínač a v čase, keď je byt prázdny tam pustiť nejaké rádio + večer malú lampu, aby to vzbudzovalo dojem, že sú v byte ľudia.
Máte niekto nejaké nápady či skúsenosti s čímsi takým?
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zabezpečenie bytu
Tiez byvam v podnajme, ale nie na vyvysenom prizemi, ale na prvom poschodi hned nad pivnicami. Nikde naokolo mreze na oknach nemaju, ale co je podla mna dolezite, su bezpecnostne dvere, predsa len, najspodnejsie byty su prve "na rane" a lup sa z nich najlepsie znasa. Vymena dveri je vsak tiez v kompetencii majitela bytu.
Muffi
Ano je to znacne riziko a take byty sa casto vykradaju.
Ano je to znacne riziko a take byty sa casto vykradaju.
Mek - myslíš, že dvere sú tam väčšie riziko, než okná, ku ktorým sa dá pomerne ľahko vyšplhať? Aj keď je pravda, že cez okná sa asi horšie vynáša nejaký lup. Inak dvere tam mám nejaké klasické akože bezpečnostné, ale jasné, že pre zabehaných vlamačov to nie je žiadna výzva výzva prekonať ich.
Dvere do vchodu pípajú pri otvorení a keď sú otvorené dlhšie, začne zvoniť alarm, to by mohol byť tiež nejaký odrádzajúci prvok (i keď počas sťahovania vecí som si všimol, že reálne pri tom alarme nikto nepríde skontrolovať, čo sa deje.
Dvere do vchodu pípajú pri otvorení a keď sú otvorené dlhšie, začne zvoniť alarm, to by mohol byť tiež nejaký odrádzajúci prvok (i keď počas sťahovania vecí som si všimol, že reálne pri tom alarme nikto nepríde skontrolovať, čo sa deje.
-
Mek
Addict
V tvojom pripade su okna vacsie riziko, ano. A ak nepotrebuju prilozit rebrik napriklad (a tym uputat pozornost okoloiducich), tym viac. Zavisi od konkretnej situacie u teba 
Okná sú asi 2 metre vysoko, takže sa tam dá určite dostať aj bez rebríka, ale zas nie nejako príliš prakticky, to je fakt.
Rozmýšľal som nad nejakou jednoduchou kamerou so senzorom pohybu, ktorá by mi poslala notifikáciu na mobil, ak by sa čosi dialo a mohol by som si potom na diaľku pozrieť, čo sa deje, ale nezdá sa mi, že by to čosi reálne pomohlo. Ak by ma vôbec taká notifikácia zobudila, kým by som upovedomil napr. políciu a tá by tam aj došla, bol by som zrejme dávno vykradnutý
S tým svetlom / zvukom sa mi to vidí zatiaľ lepšie, možno sa mýlim, podľa mňa si vlamač skôr vyberie byt kde neregistruje žiadne známky prítomnosti domácich, než kde sa svieti.
Rozmýšľal som nad nejakou jednoduchou kamerou so senzorom pohybu, ktorá by mi poslala notifikáciu na mobil, ak by sa čosi dialo a mohol by som si potom na diaľku pozrieť, čo sa deje, ale nezdá sa mi, že by to čosi reálne pomohlo. Ak by ma vôbec taká notifikácia zobudila, kým by som upovedomil napr. políciu a tá by tam aj došla, bol by som zrejme dávno vykradnutý
S tým svetlom / zvukom sa mi to vidí zatiaľ lepšie, možno sa mýlim, podľa mňa si vlamač skôr vyberie byt kde neregistruje žiadne známky prítomnosti domácich, než kde sa svieti.
Zavisi konkretne ako lahko sa dadostat cez to okno, aka je vyska. Ak potrebujes rebrik, tak je to relativne ok, vsetko nizsie je problem. Fetak vlezie kdekolvek hoci aj kvoli 5 euram.. Poznam pripady.
Hej, presne to mi robí starosti. No našiel som nejaké zariadenie simulátor TV, ktoré produkuje svetlo akoby vnútri ktosi pozeral telku, tak to asi vyriešim tak, že to + rádio nastavím na časový spínač a bude to bežať po večeroch, keď bude byt prázdny. Asi tam viac vody nenamútim.
-
Mek
Addict
Kameru s detekciou pohybu mam tiez, a posiela casto maily, ked nemusi. Staci, ze sa vonku prudko zamraci, alebo v noci ide auto a svieti do okien (kamera strazi bicykel v pivnici) a naopak, ked idem do pivnice a vytahujem bicykel, niekedy ma ani nezaregistruje. Sice je uz par rokov stara, mozno dnes uz su lepsie technologie, ale spolahnut sa na to neda.
Zabezpečenie je limitujúce, keďže bývaš v podnájme. Ak máš v byte alebo pivnici hodnotné veci, o ktoré by si nechcel prísť, tak podľa mňa najistejšie je urobiť si poistenie domácnosti proti krádeži na istú sumu a skontrolovať, aby tam boli zahrnuté aj nebytové priestory (pivnica a pod.). Samozrejmosťou je všetko si nafotiť, aby si mal prípadne pre poisťovňu dôkaz o tom, že si tie veci vlastnil a ideálne si aj nechať bloky za nákup. Takáto poistka by nemala byť drahšia ako 50€ ročne, takže za pokojnejší spánok to podľa mňa stojí.
Stačí si kúpiť smart zásuvku alebo žiarovku. V appke si vieš nastaviť, kedy sa má zapínať alebo to vieš na diaľku cez net vypnúť/zapnúť.Muffi napísal: 02 aug 2021, 11:10 Hej, presne to mi robí starosti. No našiel som nejaké zariadenie simulátor TV, ktoré produkuje svetlo akoby vnútri ktosi pozeral telku, tak to asi vyriešim tak, že to + rádio nastavím na časový spínač a bude to bežať po večeroch, keď bude byt prázdny. Asi tam viac vody nenamútim.
To nemusí byť zlý nápad, len to prevedenie v praxi sa mi to vidí zložité a možno aj ťažko uplatniteľné.
Je vôbec možné uzavrieť poistenie na nehnuteľnosť, ktorú nevlastním?
Plus ak mám napr. doma PC ktorý som si poskladal a stál ma dajme tomu 1500 €, ako to nacením poisťovni? Potrebujem napr. mať od každého komponentu bloček a samostatne všetko nafotiť?
Je vôbec možné uzavrieť poistenie na nehnuteľnosť, ktorú nevlastním?
Plus ak mám napr. doma PC ktorý som si poskladal a stál ma dajme tomu 1500 €, ako to nacením poisťovni? Potrebujem napr. mať od každého komponentu bloček a samostatne všetko nafotiť?
Svetielka a pod su zbytocne. Znamym vosli zlodeji do bytu aj ked vedeli ze tam domaci su.
Tak že sa to stalo, neznamená to hneď, že to aspoň v časti prípadov nemôže mať odrádzajúci účinok. Samozrejme to nie je nejaká zaručená ochrana, to mi je jasné.
Áno, je to možné, ty v podstate nechceš poistiť nehnuteľnosť, ale len veci v domácnosti, ktoré sám vlastníš, takže s tým nie je žiadny problém. To, či si tú domácnosť prenajímaš alebo ju vlastníš, je v tomto prípade úplne jedno.Muffi napísal: 02 aug 2021, 11:49 Je vôbec možné uzavrieť poistenie na nehnuteľnosť, ktorú nevlastním?
Muffi
Suhlasim ze je to lepsie ako nic a investicia nie je velka.
Suhlasim ze je to lepsie ako nic a investicia nie je velka.
Pilifo - vďaka, to by mi vôbec nezišlo na um riešiť to aj poistením. Ozaj som našiel aj poistenia čisto domácnosti, bez nehnuteľnosti a nie je to ani príliš drahé, takže skúsim popozerať nejaké pre mňa najvýhodnejšie a veruže do toho pôjdem 
Ešte si over u majiteľa, či tiež niečo také nemá...