satelitny telefon

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

satelitny telefon

Príspevok od používateľa gogo956 »

zdravím, je tu niekto so skusenostou so satelitnym telefonom? Rozmyslam, ze by som si nejaky zakladny model zohnal, aby som mal istotu komunikacie napr pri vystupoch do hor, v pripade zleho pocasia a pod. napr Thuraya XT-LITE alebo?. Mam troch upochybnost ci je satelitny telefon v horach efektivny /tienenie/

dakujem za kazdy nazor
heker
Redeemer
Redeemer

Re: satelitny telefon

Príspevok od používateľa heker »

Nerozmyslal si skor nad vysielackou? Tu kupis do 100 eur, horska sluzba vysiela na svojich frekvenciach (vies vygooglit) v nelicencovanom CB pasme. Mas to lacnejsie ako satelitny telefon a so signalom VKV by nemal byt v horach problem. To je len taky moj napad, pretoze sa mi to zda lacnejsie a pouzitelnejsie riesenie, nez satelitny telefon. Satelitny telefon je drahy, aj jeho prevadzka. Myslim, ze sa tam pouziva prepaid sim karta s urcitym poctom minut/dat, cena zalezi od poskytovatela. Realne pocitaj od 50 do mozno 200 eur, su tam aj limity ked ti to prepadne (ako kredit pri Easy ci Prime).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pochybujem, že v horách niekde nebude mobilný signál normálnych mobilných operátorov a núdzové volanie ide aj cez operátora, na ktorého nieje simkarta (a tuším aj úplne bez nej)

To CB nie je optimálny nápad ale pravda je, že sa z vrcholkov hôr dovolá hodne ďaleko.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 19 aug 2021, 15:40 Pochybujem, že v horách niekde nebude mobilný signál normálnych mobilných operátorov a núdzové volanie ide aj cez operátora, na ktorého nieje simkarta (a tuším aj úplne bez nej)

To CB nie je optimálny nápad ale pravda je, že sa z vrcholkov hôr dovolá hodne ďaleko.
v dolinach nemusi byt vsade+ dost moze zavisiet aj od pocasia

heker

s vysielackou zaujimavy napad :)
Mna ten satelitny telefon zaujal preto, ze by s dal pouzivat aj v zahranici, ma pokrytie na vacsinu sveta, nemusis napr riesit operatora v Turkmenistane
heker
Redeemer
Redeemer

Ako casto chodis do Turmenistanu? SIM si kupis hoci na letisku - https://www.phonetravelwiz.com/buying-a ... tan-guide/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

S CB vysielačkou môžeš v doline často akurát rozbíjať orechy. Roky sme s nimi chodili po vonku, po horách. V mobile mám dve karty a skúsenosť z práce neraz v odľahlých oblastiach aj dolinách, že nedostupný signál oboch sietí je veľmi výnimočne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 19 aug 2021, 16:36 Ako casto chodis do Turmenistanu? SIM si kupis hoci na letisku - https://www.phonetravelwiz.com/buying-a ... tan-guide/
Turkmenistan bol samozrejme iba priklad :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Čo "osobný lokátor"?

https://www.top-armyshop.sk/magazin-oso ... itny-mobil

K satelitným:
"Satelitná sieť Thuraya

Thuraya využíva geostacionárne družice na obežnej dráhe nad rovníkom. Pre dostatočný Signau musíte mať výhľad smerom k družici. Čím ďalej ste od rovníka (stredu pokrytie), tým je družica vidieť nižšie nad obzorom. Že výhľad na družicu zakrytý pevnou prekážkou, signál sa stratí. Väčšina zariadenia siete Thuraya využíva ďalej orbitálny systém GPS pre lokalizáciu polohy zažízení. Bez platnej GPS pozície nie je možné využívať služby siete Thuraya."

Nemám to detailne naštudované, len uvažujem - ak budem medzi vysokými kopcami bez priamej viditeľnosti na družicu - asi sa nedovolám.
heker
Redeemer
Redeemer

Thuraya nie je jedina siet, je ich dalsich mozno 5, ktore sa daju u nas vyuzivat. Je logicke, ze niektore druzice budu trebars najma nad Atlantikom, ine nad Indickym oceanom, dalsie niekde nad Tichomorim, Afrikou alebo aj Europou. Preto treba pozriet, ktora sluzba ma pokrytie najma nad Europou.

Inak suhlasim s tebou, ze cislo 112 sa da dovolat z pevniny snad vsade. Satelitny telefon si viem predstavit niekde na mori alebo na pusti v Australii.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nedavno ukazovali jednu z aplikacii, 112 alebo 155, aj horska zachranna sluzba ma vlastnu aplikaciu.

Vyhodou je, ze by mala fungovat aj pri slabom signale, mala by odosielat spravy, myslim ze sms, aj bez mobilneho internetu, ked sa neda telefonovat. Su tam rozne tipy ako poskytnut prvu pomoc a pod.

Neviem presne ktora to bola, tak odkaz tu radsej nedavam, ale mozno niekto vie, ktora je to presne.
heker
Redeemer
Redeemer

Aplikacia = internet = problem v horach.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Aplikacia sa nerovna vzdy internet sa nerovna vzdy problem v horach.
Kedze je to aplikacia horskej sluzby, bola by blbost robit ju zavislu na interfernetovom pripojeni. Aj to hore Dreamer pisal, ze posiela SMS, aj pri slabom signale.
Tiez som tu reportaz na STV1 videl, ale nazov aplikacie aby si ju divaci mohli stiahnut, uz nepovedali (alebo som ho nezachytil).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Horská záchranná služba" - mám ju už dlhšie.

Stránka:
www.app.hzs.sk

No a GooglePlay
https://play.google.com/store/apps/deta ... hzs.sk.hzs
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nasiel som to, ale odkaz tam nebol, vo videu je "112", tak som ti nebol isty aka aplikacia to bola, dik za odkaz, starysomar.

Turistom môže v prípade núdze pomôcť aplikácia Horská záchranná služba – Správy RTVS

"„Kde boli dvaja zablúdení, s ktorými nebolo možné sa telefonicky spojiť kvôli zlému signálu ale vďaka aplikácii boli ľudia pomocou SMS navigovaní, medzi tým išla záchranná skupina hore a stretli s presnosťou na pár metrov, čiže naozaj úžasný výsledok,“ popisuje Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby."
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Keby nebol celkom žiadny signál - nešlo by to. No zo skúseností jednak z dovoleniek, ktoré trávievame v jednej doline s mizerným až žiadnym mobilným signálom, jednak z práce, ktorú mávame občas tiež pánubohu za chrbátom - SMS prejde aj tam, kde hovor nespojí. Ale musí byť aspoň nejaký alebo občasný signál.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Je tu nejaka sanca, ze nove iphony budu mat dostupny satelitny internet/volanie/sms.. zaujimave
http://www.dsl.sk/article.php?article=25345
Napísať odpoveď