dovoz paintball sucasti zbrane z ameriky - nutna licencia na dovoz zbrani - rada

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

dovoz paintball sucasti zbrane z ameriky - nutna licencia na dovoz zbrani - rada

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

Zdravim, objednal som z ameriky samotnu hlaven na paintballovy znackovac/marker, ktory nie je na nasom trhu nedostupny, duta kovova tyc. Z colnej spravy mi prisla nutnost pri preclievani predlozit licenciu na dovoz zbrani, co ma vemi pobavilo a cim samozrejme nedisponujem ako obycajna fyzicka osoba spotrebitel, nie som podnikatel, nepredavame zbrane a pod.
colyn urad sa odvolava na:
https://www.mhsr.sk/obchod/obchodne-opa ... charakteru

pricom sa tam spomina usmernenie:
USMERNENIE k Výnosu MH SR č. 2/2013 zo dňa 16. septembra 2013:

Polotovary hlavných častí a súčastí zbraní iné ako zatriedené v kapitole 93nie sú zaradené medzi určené výrobky podliehajúce licenčnému konaniu z toho dôvodu, že ich nie je možné v danom stave použiť k streľbe obvyklým spôsobom a ak sa na takéto predmety nevzťahuje povoľovacie konanie ani evidenčná povinnosť podľa zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o zbraniach a strelive").

Hlavné časti a súčasti zbrane - vyplývajú z ustanovenia § 2 ods. 1 zákona č. 190/2003 Z. z. o zbraniach a strelive.

Hlavnou časťou zbrane je hlaveň, nábojová komora, vložná hlaveň, valec revolvera, záver, ktoré sú ako oddelené predmety zahrnuté do kategórie zbraní, na ktoré sú alebo majú byť namontované.

Súčasťou zbrane je prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu vrátane hlavne, rámu, tela, záveru, puzdra záveru alebo valca revolvera, závorníka a zásobníka.

Medzi určené výrobky, ktoré podliehajú licenčnému konaniu sú zaradené:

a) hlavné časti zbrane a ich polotovary zatriedené v kapitole 93 KN

b) súčasti zbrane - hlaveň, rám, telo, záver, puzdro záveru alebo valec revolvera, závorník a zásobník

c) príslušenstvo zbrane, napr.: laser, prvok alebo náhradný diel akéhokoľvek zariadenia určeného alebo upraveného na tlmenie zvuku vyvolaného výstrelom zo zbrane a pod..

Na nete som nasiel len kapitolu 93 z ceskeho colneho zakona
https://www.celnisprava.cz/cz/clo/probl ... y/93bm.pdf

z coho mi logicky vychadzalo, ze paintball nespada do licencneho konania, kedze nepouziva vybusnu napln na strelbu, co som colnej sprave aj zdelil, avsak colna sprava na to poslala reakciu v podobe pdf, ktora je v prilohe kde sa v poznamke uvadzaju aj paintballove a airsoftove zbrane.
ex*
) 9304 00 00 Ostatné zbrane (napríklad pušky, karabíny a pištole na
pero, tlak vzduchu alebo plynu, obušky), okrem zbraní
položky 9307 00 00
Poznámka: vzťahuje sa len na
- plynové zbrane - vzduchovky, vetrovky, zbrane na CO2,
narkotizačné zbrane, airsoftové zbrane, paintbalové
zbrane, plynové expanzné prístroje
- expanzné zbrane - plynovky, akustické zbrane, zbrane na
Nemate niekto skusenosti s dovozom paintballovych zbrani? Ak ano, ako ste postupovali? Nie je na to nejaka okluka, ktora sa da vyuzit? Pride mi to smiesne, nemoct importovat komponent pre paintball bez nejakej blbej licencie, kedze to mozem kupit aj na Slovensku a netreba mi ziadne povolenia a licencie, akurat dany tovar je dlhodobo u nas vypredany.

podla toho ako su tie komponentny klasifikovane potrebujem licenciu na dovoz zbrani aj ked objednamam diabolky strelivo do vzduchovky. to nikto neobjednava strelivo zo zahranicia? len ludia, co maju licenciu na dovoz zbrani?
Prílohy
P3qNmIGg.pdf
(91.1 KiB) 8 stiahnutí
heker
Redeemer
Redeemer

Re: dovoz paintball sucasti zbrane z ameriky - nutna licencia na dovoz zbrani - rada

Príspevok od používateľa heker »

No a preco sa neobhajis odpovedou tak, ako si to uviedol ty? Uved im tu vyhlasku ci zakon, ze co sa povazuje za zbran a ze nezadrzali zbran, ale hlaven na paintballovku. Pripadne skus poziadat este predajcu v USA o stanovisko, ze ide o paintball a daky pokec k tomu.

Autoeditácia príspevku po 11 min 14 sek:
Zbraňou sa podľa právnej normy rozumie prenosné zariadenie, ktoré vystreľuje, je konštruované alebo môže byť upravené tak, aby vystreľovalo strelu a ktorého princípom funkcie je okamžité uvoľnenie energie pri výstrele. Za zbraň sa považuje aj jej hlavná časť, súčasť zbrane, replika zbrane a napodobenina zbrane. Replikou zbrane sa rozumie funkčná kópia zbrane, ktorej tvar a rozmery sú zhodné s pôvodnou zbraňou, ale technologický postup výroby ani materiál súčastí nemusí byť zhodný s pôvodnou zbraňou. Napodobeninou zbrane je zas podľa textu novely taká funkčná kópia zbrane, ktorej tvar, rozmery a technologický postup výroby ani materiál súčastí nemusí byť zhodný s pôvodnou zbraňou.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Re: dovoz paintball sucasti zbrane z ameriky - nutna licencia na dovoz zbrani - rada

bezuspesne. neexistuje sposob, akym by som sa k tomu dopracoval. uz som vzdal import hlavne, tu som si objednal v ramci EU drahsie, momentalne sa snazim dostat ku kusu plastu, obycajny blby drziak vytlaceny na 3D tlaciarni, ale aj ten mi furt zhabu, co ma fakt zaskocilo. neviem ci sa to vobec da povazovat za sucast zbrane, kedze zbran funguje aj bez tohto komponentu, jedna sa o "nepovinnu nadstavbu". skusal som dorucit cez USPS (slovenska posta) a aj cez fedex (TNT express), skoncilo to raz u colnikov v BA a raz v KE, avsak experti vzdy zistia, ze sa jedna o zbranove prislusenstvo a neprepustia mi to.
https://grimburg.me/product/carbine-front-assembly/
ak by sa nasiel niekto s licenciou na import zbrani, kto by bol schopny a ochotny to v mojom mene prevziat, prosim kontaktujte ma.

//studoval som si vyhlasku ministerstva hospodarstva a ten drziak nespada pod nutnost vlastnit licenciu na dovoz zbrani, ale tak vysvetli to colnikovi... ten drziak nie je ani uzaver, ani hlaven, ani tlmic, ani zasobnik. a v podstate to nie je ani drziak, tak to pochopil colnik, je to objimka co ide cez hlaven s montaznou listou, na ktoru vies upevnit optiku alebo svietidlo, laser atd..nie je nevyhnutny komponent zbrane, bez ktoreho zbran nevie fungovat. nevidim dovod preco by mi mali tento komponent zadrzat, ale robia to. aku mam po pravnej stranke sancu? mudra pani z TNT express mi povedala, ze sa mam obratit na ministerstvo hospodarstva... lebo to je take jednoduche. urcite mi da odpoved do 5 dni, ak vobec a potom budu moct prepustit zasielku. po 5 dnoch si napr. TNT express uctuje kazdy den skladne 5eur za drzanie zasielky v ich sklade, to by bol velmi drahy komponent, ak by som na to isiel pravnou cestou. mozno predom poziadat o nejake stanovisko ministerstvo hospodarstva? s podrobnym opisom situacie. nic ine ma nenapada, ked raz colnik nechape pisanemu textu a nie je odbornik na to, aby dokladne posudil dany komponent
Prílohy
asdasd.png
adasdasd.png
Bad.boy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bad.boy »

Ak je to len obyc plastovy komponent vytlaceny na 3D tlaciarni, nedalo by sa dostat k projectu a nechat si to vytlacit na SK?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

veru nie, prisiel by tvorca suboru o prachy. v EU sa to kupit neda, bral by si mu biznis. jedine, ze si to navrhnes sam, ale taky zrucny teda nie som. je to ale vtipne, ked mam projekt, vytlacim kdekolvek. ale ked nemam a objednavam z US, zadrzia to, je to sucast zbrane a koniec. kontaktoval som uz aj financnu spravu. ak je to urcene na zbran, hoc to nie je vitalny komponent zbrane, treba licenciu na dovoz zbrani.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 23 hod 20 min 12 sek:
chcel som len napisat rozuzlenie ako to dopadlo. kontaktoval som colnikov a dopytoval som sa na tu podmienku z colnej vyhlasky "vztahuje sa len na sucasti osobitne urcene na strelnu zbran a potrebne na jej fungovanie" co samozrejme podla mojho presvedcenia dany plastovy komponent nebol. oni mi s tym pomoct nevedeli, tak ma odkazali na financnu spravu, kde ma tiez presviedcali, ze bez licencie si takyto "drziak" doviezt nemozem, no ja som si stal za tym, ze to nenaplna podmienky z vyhlasky, "a potrebne na fungovanie strelnej zbrane", co tento drziak/objimka/lista nebol, jednalo sa len o pridavne prislusenstvo. riesilo sa to dalej u nadriadenych na financnej sprave a dali mi nakoniec aj vyjadrenie, ktore planujem preukazat colnikom pri opatovnom zadrzani zasielky, kedze som sa ju rozhodol opatovne objednat. ak by teda niekoho chcel colnik presvedcit o tom, ze akykolvek komponent urceny na pouzitie vyhradne so strelnou zbranou podlieha podmienke vlastnit licenciu na dovoz zbrani, kludne ho vyvedte z omylu. musi totiz zabezpecovat aj jej chod.
Napísať odpoveď