A4 spirala pri pridaní plynu

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Duressae
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

A4 spirala pri pridaní plynu

Príspevok od používateľa Duressae »

Zdravím mam auto Audi A4 2.0 tdi 105kw rocnik 2011 manual. Auto ide ako ma ale trapy ma ze od 2100 až 2200 otacok ked pridam plyn tak bliká kontrolka zhavenia (spirala) jak ale prejdu otacky nad 2200 tak prestane. Keď napríklad mam 1500 otacok a pridam na podlahu tak všetko ok ako pride ručička na 2100 zacne blikat po 2200 prestane. Mal som auto na PC diagnostike a žiadne chyby nenašli. Na Google som o tom nenašiel nič. Nemate skusenosti ?
heker
Redeemer
Redeemer

Re: A4 spirala pri pridaní plynu

Príspevok od používateľa heker »

Na akej diagnostike si to mal? Lebo VAG (VCDS) tieto chyby normalne nacita a pri VW koncerne blikanie zhavicov za jazdy signalizuje najcastejsie dva problemy - chyba s palivom alebo s turbom.

V pripade paliva je to castokrat upchaty palivovy filter, neni to draha oprava a urcite je to lacnejsie ako menit palivove cerpadlo. Pripadne moze byt zaneseny saci kos, to je vlastne plavak v nadrzi na ktorom je sitko, cez to ide dalej palivo. Oprava spociva v tom, ze sa vyberie zadna sedacka, odkruti sa veko nadrze, vyberie sa plavak, vycisti sa to a naspat zlozi. Trochu nemotorne cistenie, ale da sa to aj doma za predpokladu, ze dokazes otvorit veko nadrze (je na to specialny kluc, ale pri stasti s tym pohnes aj velkym srobovakom + kladivom). Pozor, idealne je mat tak max 10 litrov nafty v nadrzi, nie viac.

V pripade turba to byva chyba s regulaciou tlaku, castokrat karbonizacia turba, lopatiek alebo odlomene z lopatky. Avsak tato chyba s turbom sa uklada do pamate zavad, takze by na diagnostike vyskocila.
Duressae
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Celkom mi to je podozrivé na tu nadrz lebo posledne 2 roky tankujem cez zelezne bandasky doplna (cez kamosa beriem naftu za 70 centov liter na firmu preto)
heker
Redeemer
Redeemer

Turbo a chybna regulacia tlaku pri turbe by ostala v pamati zavad, takze diagnostikou by sa prislo na chybu. Pri tlaku nafty to je problem, pretoze to vyhodnoti ako docasnu chybu a nemusi ostat ulozena. Najlacnejsie mas vymenit palivovy filter, stoji okolo 20 eur. Pri tvojom aute uz nebude zrejme pod kapotou, ale pod sedackou spolujazdca, treba rozobrat podlahu a tam bude. Dokonca neviem, ze ci sa potom nema zaliat naftou a odtlakovat, aby nedoslo k zavzdusneniu. Google ti urcite poradi alebo daky skuseny mechanik. Skusit mozes aj fora, cesky audiklub.cz ma velku komunitu a urcite sa tam o tom pisalo.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Ak tankujes nejaku noname naftu z bandasky, tak tam by som aj hladal povod problemov. Palivak je ako pise heker v podlahe na strane spolujazdca. Po vymene treba natlakovat naftou, najlepsie cez vcds, obdeleven, alebo podobny soft, cez ktory vies spustit test palivoveho cerpadla.
heker
Redeemer
Redeemer

Na internete najdes clanky, ze vodic tankoval 100 tisic km do sluzobneho auta kvoli palivovej karte len na Slovnaftke alebo OMV a aj tak mal bordel v nadrzi. Takze nemozno skatulkovat a odpisovat naftu od znameho niekde z druzstva alebo nakladneho auta. System sa upchava tak ci tak. A hlavne nepozname skutocny problem, mozno to kludne budu lopatky turba (to by ale auto padlo do nudzoveho rezimu).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možno. Niekedy. Mňa nafta z malých a dvorových čerpačiek stála celkom dosť peňazí následnou výmenou DRV ventilov - a nie som sám.
Aj v "reťazcoch" sa nájdu jednotlivé čerpacie stanice, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Najlepšie tankovať tam, kde je veľký obrat.
I ten bordel v nádrži je "podmienený" niektorými konkrétnymi čs...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Neviem, nemam skusenost, zeby som mal bordel v nadrzi a tankujem vylucne naftu zo Slovnaft a OMW a nikdy som problem s palivovym systemom nemal a to mam 3eho diesla a na kazdom som dal minimalne 100tkm. Takze nespolieham sa na take reci, ze "na internete najdes clanky". A na povazenie v mojom okoli mam iba z rodiny par znamych, ktori tankuju vacsinou na noname benzinkach a vacsina z nich uz problem s autom vyplyvajuci z kvality paliva mala. Tym nechcem povedat, ze kazda noname cerpacka ma zlu kvalitu, ale riziko je tam urcite vyssie. Ale napr. aby som nehejtoval iba tie noname, tak od znameho mam odporucanie na jednu Slovnaft cerpacku, ktorej sa treba oblukom vyhnut.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

dolezite je aj to ako casto sa meni palivovy filter. vela ludi dava menit filtre a olej do servisu, kde mu sice palivak nauctuju, ale ci ho aj realne vymenia je druha vec
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"tankujem vylucne naftu zo Slovnaft a OMW" - atd.
Tiež viem o jednej "slovnaftpumpe", ktorej sa vyhýbam.
Sú autá - a sú autá. Niektoré dízle pôjdu aj na sajrajt, iné (naše doma) sú mimoriadne citlivé na kvalitu paliva.

Ku tomu bikaniu - teoreticky to môže hlásiť vadný žhavič, ktorý odchádza.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zhavic na diagnostike vypise chybu, je to ulozena ako trvala chyba a vo VAGu to vidiet ulozene pod chybou motora, tj. kanal 01 ;) A zhavic neblika za jazda medzi 2100 a 2200 otacok.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Cital som, ze blikajuca spirala na autach vw group moze signalizovat aj chybny spinac brzdovych svetiel F, spinac brzdoveho pedalu F47, pripadne zly kontakt v niektorom konektore k svetlam, alebo snimac polohy plynoveho pedalu G79.
starysomar napísal: 17 feb 2021, 12:45 "tankujem vylucne naftu zo Slovnaft a OMW" - atd.
Tiež viem o jednej "slovnaftpumpe", ktorej sa vyhýbam.
Sú autá - a sú autá. Niektoré dízle pôjdu aj na sajrajt, iné (naše doma) sú mimoriadne citlivé na kvalitu paliva.
Na bordel v nafte bude hakliva vacsina modernych dieslov. Takze tu by som to zmenil na "su benzinky - a su benzinky". Lebo vacsina dieslov, ktore su "nase doma" su tie iste auta, ktore jazdia po zvysku EU a ak by si zacal cekovat palivove filtre vacsiny jazdeniek dovezenych zo zapadnych krajin EU, mozno by si sa cudoval, ze vacsina ma aj po 200tkm povodny palivak.
heker
Redeemer
Redeemer

Brzdove svetla si vies overit aj sam. Spinac stoji neorigo mozno 15 eur a vymena je tak na 10 minut. Ten by ti ale chybu hodil hned po stlaceni pedala este na parkovisku, chybu by ukazala aj diagnostika. To Audi ma can-bus zbernicu a aj svetla maju vlastnu riadiacu jednotku, aj vypalena ziarovka teda zasvieti na palubnom pocitaci, ostane zapisana chyba a diagnostika ukaze presny problem so svetlom. Aj zly kontakt k svetlu ci riadiacej jednotky hlasi chybu s popisom "short to ground", "voltage too low".

Navyse sa pise na zaciatku temy, ze problem je len v urcitych otackach, to nebude brzdovy snimac, ani snimac plynu. A mozno ani nie nafta. To skor zavana turbom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj vyše 20-ročné 1.9 JTD, nie len nové motory. Tomu stačí 5% benzínu v nafte a odsere to...

Duressae - pozri napríkad toto vlákno:
https://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php?t=1034537

Od inakadiaľ:
Čo však môže byť problémom, pokiaľ kontrolka žhavenia neustále svieti alebo bliká?
Ako prvé si treba uvedomiť, že kontrolku ovláda riadiaca jednotka. Všeobecne to teda môže poukazovať na akýkoľvek problém motora, čím dochádza k ovplyvňovaniu jeho chodu a preto je odporúčané zájsť s vozidlom do servisu a podrobiť ho diagnostike. Problém totiž môže byť aj v samotnej riadiacej jednotke, žhaviacom okruhu, palivovom čerpadle, vstrekovacom čerpadle, nastavovači množstva paliva a rôznych ďalších komponentoch motora. Dokonca chyba môže signalizovať aj nefunkčnosť brzdového spínača a teda nefunkčnosť brzdových svetiel.

inde:
Jedna závada bola spôsobená palivovým čerpadlom, druhá zle načítaným kódom z imobilizéru, tretia chybou na brzdách ... no každého to nechalo visieť na ceste s tým že už nenaštartovali.

Popis tejto kontrolky je tento:

Kontrolka predžhavovania K29 plní dve úlohy:
– signalizuje predžhavovanie, po dobu predžhavovania svieti
– upozorňuje na chybu, blikaním

Na chybu je upozornované iba v prípade ak hrozí nebezpečenstvo, že nebude možné pokračovať v jazde.

Kontrolka je aktivována riadiacou jednotkou motoru ak je systém predžhavovania v prevádzke, alebo ak sa vyskytne chyba na týchto dieloch:

– snímač zdvihu ihly G80
– snímač otácok motora G28
– snímač polohy regulačného šupátka G149
– snímač polohy pedálu akcelerácie G79
– spínač brzdových svetiel F alebo spínač brzového pedálu F47
– nastavovač množstva paliva N146
– ventil počiatku vstreku N108
kayko
Medium Professional
Medium Professional

heker napísal: 17 feb 2021, 15:44 Brzdove svetla si vies overit aj sam. Spinac stoji neorigo mozno 15 eur a vymena je tak na 10 minut. Ten by ti ale chybu hodil hned po stlaceni pedala este na parkovisku, chybu by ukazala aj diagnostika. To Audi ma can-bus zbernicu a aj svetla maju vlastnu riadiacu jednotku, aj vypalena ziarovka teda zasvieti na palubnom pocitaci, ostane zapisana chyba a diagnostika ukaze presny problem so svetlom. Aj zly kontakt k svetlu ci riadiacej jednotky hlasi chybu s popisom "short to ground", "voltage too low".

Navyse sa pise na zaciatku temy, ze problem je len v urcitych otackach, to nebude brzdovy snimac, ani snimac plynu. A mozno ani nie nafta. To skor zavana turbom.
Blika mu kontrolka zhavenia a na diagnostike nie je ziadna chyba. A turbo vacsinou hadze chybu plniaceho tlaku a auto zvykne stracat vykon. To, ze ti riadiaca jednotka zapise nejaku chybu je len o tom, ze jej nejaky snimac dava hausnumera, alebo ten snimac vobec nefunguje. Medzi tym, ze nieco funguje tak ako ma a nefunguje tak ako ma, je ale 1000 dalsich moznosti, ktore chybu do riadiacej jednotky nehadzu.
heker
Redeemer
Redeemer

Brzdovy a plynovy pedal dava chybu, kedze je to oznacene ako kriticka chyba a neda sa ani zmazat kym to nie je opravene. A vlastne aj ked to zmazes, hned pri dalsom stlaceni pedala chyba naskoci. O chybe s plniacim tlakom turba som pisal uplne hore. Co neostava ulozene medzi chybami, tak to je problem s palivom. Kym teda nebude vymeneny palivovy filter a pripadne vycistene sitko sacieho kosa v nadrzi, tak je to take tapanie po chybe.
Duressae
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Uvidim som pred vymenou oleja a vsetkych filtrov u jedneho sikovneho chalana tak sa mi nato pozrie. Len tomu trosku nechapem lebo turbo mi zapina uz od 2k otacok a az pri 2100 blika po 2200 a potom uz vobec ale napriklad neblika medzi 2100 az 2200 ak plynovi pedal nestlacim poriadne. Viac menej sa to pri tych otackach ukaze ked niekoho obehujem alebo chcem prudko zrychlit.
heker
Redeemer
Redeemer

To mi chces povedat, ze si to od februara neriesil a kaslal na to? Inak ked to robi medzi 2100 a 2200 otackach, tak to noze byt regulator turba alebo karbon na lopatkach vrtule v turbe.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Oplatí sa podľa mňa používať VIF. Kľudne vo väčšej koncentrácii spočiatku. A používať trvale - pri kvalite našich palív.
heker
Redeemer
Redeemer

Toto nema s VIFkom nic spolocne. Aditivum ma vplyv v prevaznej vacsine na vstreky, ktore aj tak skor ci neskor odidu. Daju sa cez VAG/Odis pozriet korekcie vstrekov, pripadne ich dat otestovat na stolicu. Pri benzine je to ine, tam sviecky stoja par eur.
Napísať odpoveď