kupa bytu - resp. co z neho zostalo

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
bcxxx
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

kupa bytu - resp. co z neho zostalo

Príspevok od používateľa bcxxx »

Caute chalani,

Nedavno som bol na obhliadke tohoto "ubytovacieho zariadenia", bol to celkom surealny zazitok :

https://www.nehnutelnosti.sk/4403015/pr ... -samorine/

Moja otazka znie - da sa z takejto ruiny spravit nieco obyvatelne ? Vedeli by ste mi poradit cca sumy pre tie najakutnejsie veci, co treba spravit ?

Uplne najhorsi dojem som mal - samozrejme to nie je ukazane na fotkach - v kupelni vedu 2 trubky cez strop - a neviem ako to inak popisat ale vyzeralo ako keby miesto stretu tych trubiek a panelu bolo vykusane a total zhrdzavene (?) - beton nehrdzavie ale vyzeralo to dost hnusne - mozno kvoli vlhkosti z kupelne ?. Pytal som sa realitacky ze co to je a nevedela mi povedat... cize keby to bol plyn tak predpokladam ze to treba vysekat a dat spravit nanovo. Boli natrete nabielo ale tak nevidel som ani jednu zltu v byte, tak si myslim ze to len premalovali.

Dalsie "red flags" - na fotkach to nevidno az tak dobre, ale v jednej izbe bolo vidno ze uz bola vytopena susedmi.

Ten "balkonik" v kuchyni je spraveny stylom ktory vyplyva z foto - cize by to bolo treba znova vymurovat (momentalne nejaky sadrokarton alebo co) a zasklit

No a samozrejme bomba v podobe ceny - z ktorej sa da zosekat 10% - co vo svetle inych (aktualnych aj neaktualnych) ponuk je celkom smiesne.

Napr. https://www.nehnutelnosti.sk/4412958/na ... -balkonmi/ - co je na rovnakej ulici, len obyvatelny

P.S. : ten pivnicny zemity zapach je vo vchode panelaku normalny ? Sorry len sa pytam ci tam nie su nejake plesne ci co

Je mi v podstate jasne, aku odpoved dostanem na moj text vyssie - mna by skor zaujimali cisla a sumy na veci, ktore by som si nevedel spravit sam. Plus dolezita otazka pre ine ponuky - da sa vobec doverovat 60 rocnym panelakom (vo vseobecnosti) ? Kazdy hovori nieco ine - jedni logicky ze to uz ma +20 rokov oproti panelaku kde momentalne byvam a teda ze tie roky prebyval niekto iny; druhi z nejakeho dovodu tvrdia ze panelaky zo 60tych tokov sa stavali kvalitnejsie (z pohladu materialu) lebo vtedy sa vraj menej kradlo (mne to pride ako krcmove reci). Ja osobne som zdrzanlivy lebo 100 rocny panelak este nikto nevidel - hoci mi je jasne ze dobrou udrzbou by sa to teoreticky dalo dosiahnut.

Zda sa ze aj v Bratislave v takych starodomoch ludia normalne ziju :
https://reality.bazos.sk/inzerat/128259 ... -ulici.php

Kazdopadne - aby som toto cele dal do nejakeho kontextu - teraz som na home office, do buducna budem mat pravdepodobne hybridny rezim max. 3 dni v office - preto ten Samorin.

Realitny trh je tam cista katastrofa - nehovorim ze treba brat vsetko co sa objavi - ale na vyber tam naozaj nie je.

Momentalne som single, rodinu v najblizsich rokoch vedome neplanujem, len hladam nieco vacsie - na BA peniaze nie su a beriem to stylom ze cim dalej od BA tym by som chcel vacsi byt, cize dvojizbak a viac.

Pokial by sa nic nenaslo tak sa ide o dom dalej - Dunajska Streda a podobne. Ale to je asi na novu temu.

Dakujem za kazdy postreh
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: kupa bytu - resp. co z neho zostalo

Príspevok od používateľa gogo956 »

ber to vsetko iba ako moj sukromny nazor, nie som stavbar:
1/ pises ze chodis do officu 3x do tyzdna, to je pomerne dost na to aby si bral do uvahy dostupnost zo Samorina do Ba /nevieme kde presne/ v pracovne dni. Od ludi ktori byvaju napr v Kalinkove/Hamuliakove viem že cesty byvaju v spickach preplnene. Takze toto by som si v realite overil ci je to pre teba casovo akceptovatelne.

2/otazka zivotnosti panelakov je dobra tema. Ja byvam v panelaku ktory bol postaveny v roku 1964 takze som sa o tuto temu tiez zaujimal. Nazory su rozne, ale zhoduju sa v tom, ze ak je dom zatepleny a neprichadza k zatekaniu k ocelovym spojom ktorymi su jednotlive panely k sebe zozvarane, tak by to nemal byt az taky problem a zivotnost by kludne mohla byt teoriticky 100 rokov. Ak ma niekto k tomuto nazor tak sa podelte.
Potom su tu dalsie faktory v dome: výtah, strecha, zateplenie to vsetko treba postupne rekonstruovat /ak sa tak este nestalo/.

3/odporucam vo vseobecnosti nekupovat prizemie,1.poschodie ani najvyssie.
4/ak je citit vo vchode pravidelne vlhky zemity puch, tak pravdepodobne v pivniciach je zvysena vlhkost co je problem.
5/zistit si aki ludia v bytovke bývaju, aby potom clovek nebol po prestahovani prekvapeny co ma za susedov
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

To sa treba pýtať pri obhliadke. My nemáme ako zistiť, čo to je. Keď robili rekonštrukciu paneláku, treba sa opýtať, čo všetko tam robili. Ja bývam v "najnovšom" paneláku z roku 1989 a my sme pred 2 rokmi robili totálnu rekonštrukciu celého paneláku. Zateplenie, menili sa balkóny a totálne sa menili všetky rozvody a stupačky. Ak oni upravili len fasádu, ale "vnútro" nechali tak, tak tie stupačky môžu byť naozaj v dezolátnom stave. Pri panelákoch treba myslieť aj na to, že náklady sú tam vyššie...a ak robíš totálnu rekonštrukciu a beriete si úver, tak "nájomné" pôjde ešte viac hore. To môže nemylo prekvapiť, aké vysoké náklady sú v starom paneláku.

Momentálne išli dramaticky hore ceny stavebných materiálov, čiže stavba alebo rekonštrukcia sa ti dosť predraží.

A podľa mňa je to bullshit s tým, že v 60. rokoch boli kvalitnejšie paneláky. Vtedy sa len začalo experimentovať s rôznym typom betónu a technológiou výstavby. Pekný príklad histórie panelákov je Petržalka. A tie prvé paneláky, sú podľa mňa hrozné. Divné dispozície, zlá sveteľnosť, nulová rekuperácia a odvetrávanie, papundeklové jadro, panely kvality ako keby to bolo zo sádrokartónu a počuješ naozaj všetko, ľudia na prízemí majú plesne, tí pod strechou zase strašné teplo alebo tiež plesne, ak zle opravili strechu... Tiež je rozdiel, či súdruhovia ten panelák navrhli ako súčasť nejakej obytnej zóny aj s ďalšími službami (ako škola a pod.), alebo či ten panelák len narýchlo zbúchali ako ubytovňu pre robošov pre nejaký blízky závod.

Inak v tvojej situácii chceš podľa mňa zbytočne veľký byt a zbytočne ďaleko. Chceš tam žiť len dočasne, takže treba myslieť na to, že ten byt raz predáš alebo prenajmeš. Osobne by som radšej išiel do väčšieho dvojizbáku bližšie k BA v nejakej dobrej polohe. Napr. našiel som ti tento dvojizbák totálne v centre Senca v bočnej uličke pri hlavnej ulici. A plusom je aj to, že je to malý byt dom - menej susedov a je to tehla. Za 98,000€ v tejto situácii je to super. S komplet rekonštrukciou, aby vyzeralo všetko nové ale nebude to nejaký luxus, sa dostaneš na 115,000€. A už teraz sa rovnaké zrekonštruované byty v tej lokalite predávajú za 140,000€ a viac. Čiže už teraz si v zisku. Nehovoriac o tom, že tie ceny pôjdu ešte hore...a menší byt totálne v centre by si podľa mňa prenajal hneď.
https://www.nehnutelnosti.sk/4487720/pr ... c-centrum/
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

ten byt co si poslal je velmi zaujimava ponuka, stoji urcite za preverenie, len by som jedinu vec poznamenal, ze za 17K sa to slusne zrekonstruovat asi neda, tam treba aj komplet nove kurenie, ratal by som odhadom cez 20K. K tej zivotnosti panelaku este asi tolko, ze dolezitejsie je ako bol kvalitne postaveny predmetny dom ako to kedy. Kvalitnejsi beton sa naozaj pouzival pri domoch postavenych neskor, ale to suvisi s tym ze maju viacej poschodi a musia mat vyssiu nosnost.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zaleží, akú chceš veľkú kuchyňu a linku. Či ideš robiť nové podlahy alebo si vieš zrekonštruovať tie klasické drevené parkety. Podľa mňa je škoda to vyhodiť. Ale áno, treba tam kúpiť bojler a vyriešiť kúrenie. Zase ja osobne by som radšej mal svoje vlastné kúrenie a čo si miniem, to zaplatím. Pri ústrednom kúrení máme strašne divné prepočty na veľkosť bytu a počet osôb a aj keď skoro vôbec nekúrim, tak účty sú vysoké. A navyše ani nemám teplú vodu od 23:00 do 05:00, lebo šetria... :D Plus aj nové zárubne a dvere a možno bude treba meniť aj rozvody elektriny...

Ale áno, kebyže mám keš, tak ten byt hneď kúpim. Bývam kúsok odtiaľ a je to fakt dobrá poloha. Aj keď je to centrum, tak je to bočná ulička, čiže je tam veľmi ticho...nemáš tam hluk z prevádzok, nie je tam hlavná cesta, takže tade chodia autami len ľudia, čo blízko bývajú, málo susedov, nezhromažďujú sa tam ani feťáci, lebo hneď za rohom je polícia, nemáš hneď pod oknami veľké ihrisko, takže tam nehučia deti a ani tam nie je nejaký úrad, takže tam nejazdia/nechodia cúdzí ľudia. Ten bytový dom má aj dosť parkovania pre majiteľov, len by som sa ešte pozrel, či ten pozemok pred domom vlastnia ľudia z domu alebo či to vlastní mesto. A ten byt vieš obratom prenajať alebo predať. Tu nám teraz každý mesiac chodí niekoľko ponúk, že ľudia zháňajú byt v tejto lokalite.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

pri kureni to nie je len bojler, treba vymenit komplet rozvody najlepsie za medené,nove radiatory, kvalitny kurenar si za to vypyta balík. Parkety by som tiez nechal len ich treba prebrusit a dat niekolko vrstiev laku. Moze to skusit urobit sam, ale z vlastnej skusenosti musim podotknut ze je to dost pracna a spinava robota. Tiez chvilu trva pokym sa clovek nauci s tym brusiacim strojom efektivne pracovat.

U nas v dome tiez nie je tepla voda od cca 12hod, je to kvoli uspore, malokto sa zvykne sprchovat takto neskoro. Zarubne treba nove, nove rozvody elektriny a to nie je lacne. Ak pozemok patri mestu tak to nevadi, ja ho mam napr odkupeny /podiel/ ale je to defacto zbytocne. To co pisu o nete nie je celkom jasne-asi maju mikrovlnu, to by som moc nechcel, nie je to az tak spolahlive..
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

necital som vsetko, ale v sucastnosti prerabka min. 30k(svojpomocne). Vsetko slo sialene hore a samozrejme vsetci su extremne vytazeni, takze kludne mozes pocitat so zacatim prerabky o pol roka.. + pocitaj kym prerobis byt, tak platis dva najmy.
Inak s prerabkou nie je problem, ja som tiez prerabal sam z komplet povodneho stavu, ktory bol otrasny.. a teraz by si to nepoznal.
bcxxx
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bcxxx »

Caute ludia,

Dakujem za vsetky postrehy, medzitym som pochodil nejake ponuky, ale nic ma az tak neoslovilo - chodil som aj po takych, kde treba nejaku (vacsiu alebo mensiu) renovaciu... zdroje mimo hypoteky by som moc nemal - a minat vsetky uspory len na to je blbost...

Toto som sa chcel spytat - viem ze to moze byt pripad od pripadu - ale myslite si, ze do bytov s kolaudaciou po roku 2000 sa uz davala medena elektroinstalacia ? Alebo mam viacmenej cakat zase hlinik ?

Diky
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Podla mna sa hlinik nepouziva dlhsie ale mozem sa mylit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hlinik sa myslim pouzival iba pred cca 1990
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Máme bytovku postavenú už z čias "slovenských korún" a v byte máme naťahaný hliník...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Tak zistit ci su rozvody hlinikove alebo medene je pomerne jednoduche, Staci pozriet do rozvadzacej krabice (ak nie je pod omietkou), pripadne vylupnut krytku vypinaca a uvidis kable. V najhorsom pripade vypnut istice a vysrobovat zasuvku.
Napísať odpoveď