Zdravim.
Posledné mesiace som pracoval na živnosť a mal som problém s tým že moji "zamestnávatelia" nikdy nedodržiavali termíny splatnosti. Niekedy ich porušovali aj o dva mesiace.
Takéto fungovanie nestojí samozrejme za nič preto sa mi naskytajú dve otázky:
1. Ako sa vyhýbať tomu aby som sa dostával do takíchto situácii? Je možne si zamestnávateľa nejakým spôsobom overiť?
2. Ak mi peniaze nevypláca môžem naňho nejakÿm spôsobom poslať exekútora?
Niečo v zmysle ak nezaplatím učet v Telekome tak do mesiaca/dvoch mi "pride domov exekutor". Ako to u nich funguje? Aky je postup pri niečom takom?
3. Stým sa spája aj tretia otázka. Pracujem často v Nemecku a je tu dosť časté že tu ľudia majú takzvané "právne poistenie". Proste mám podobný problém ako som uviedol vyššie a idem to riešiť s právnikom stým že ho nezaplatím ja ale proste mi to uhradí tá poisťovňa.
Vopred dík za reakcie
Akým spôsobom je možné vymáhať peniaze od zamestnávateľa/objednávateľa
Re: Akým spôsobom je možné vymáhať peniaze od zamestnávateľa/objednávateľa
Ak na zivnost, tak mal by si mal od nich objednavku alebo zmluvu. Ak nemas, nevadi. Mas vystavene faktury, niektore asi zaplatili, ine nie. Treba im poslat predzalobnu vyzvu na zaplatenie. Ak nebudu reagovat alebo zacnu spekulovat, tak podanie na sud na vydanie ploti platobnemu rozkazu. Voci platobnemu rozkazu sa mozu odvolat a bude nasledovat ustne pojednavanie na sude.
Az sud moze vydat pravoplatne rozhodnutie, ktore je exekucnym titulom. Avsak aj proti rozhodnutiu okresneho sudu sa mozu odvolat na krajsky sud, ktory to bud potvrdi alebo vrati spat na okresny sud. Ak an pride k exekucii, stale mozu podat staznost a bude ju posudzovas Okresny sud v Banskej Bystrici, proti uzneseniu mozu podat opat staznost a pride na rad odvolanie. Cize casovo to natahovat mozu na 2 roky a teba to bude stat peniaze (3 percenta poplatok na sud z dlznej sumy + odmena advokata).
Zacal by som predzalobnou vyzvou a potom uvidis.
Az sud moze vydat pravoplatne rozhodnutie, ktore je exekucnym titulom. Avsak aj proti rozhodnutiu okresneho sudu sa mozu odvolat na krajsky sud, ktory to bud potvrdi alebo vrati spat na okresny sud. Ak an pride k exekucii, stale mozu podat staznost a bude ju posudzovas Okresny sud v Banskej Bystrici, proti uzneseniu mozu podat opat staznost a pride na rad odvolanie. Cize casovo to natahovat mozu na 2 roky a teba to bude stat peniaze (3 percenta poplatok na sud z dlznej sumy + odmena advokata).
Zacal by som predzalobnou vyzvou a potom uvidis.