1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-2023) + Odorova vláda (2023)

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: 1. Matovičova vláda (2020-2021) + 1. Hegerova vláda (2021-202x)

Príspevok od používateľa jackb »

Prosim vas, citam o reforme narodnych parkov a protestom proti nej. Skusal som pocuvat diskusiu na tu temu v dakom podcaste, no nepochopil som vobec o co ide a aka skupina je proti a preco.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tak Záborskej to o jeden hlas neprešlo až v treťom čítaní... podporovali to Grendel, Šeliga, Žitňanská... naopak Boris to zvykol podporovať a na poslednú chvíľu otočil. Inak ak by bola Šofranko prítomná, tá by určite tiež zahlasovala za a tým pádom by to už prešlo. Uvidíme o polroka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tazky tyzden - o Ficovej chate, pekne zosumarizovane - https://www.aktuality.sk/clanok/mf98gm0 ... leviciach/
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

jackb napísal: 11 nov 2021, 21:28 Prosim vas, citam o reforme narodnych parkov a protestom proti nej. Skusal som pocuvat diskusiu na tu temu v dakom podcaste, no nepochopil som vobec o co ide a aka skupina je proti a preco.
Klasika. Máme 2 ministerstvá, ktoré sa bijú o to, kto získa kontrolu. Lebo ťažba dreva patrí pod min.hospodárstva, resp. štátny podnik, ale ochrana už patrí pod min.životného prostredia. Takže boj lesníkov a ochranárov. Tí prví by najradšej vyrúbali totálne všetko s tým, že však oni tam aj nasadia nejaké monokultúry. Že potom príde nejaká smršť a všetko im to popadá, im nevadí. Však aspoň budú môcť ťažiť kalamitné drevo. No a ochranári by najradšej zakázali totálne všetko, aj ťažbu na súkromných pozemkoch.

Plus v hre sú aj developeri a vlekári ako Kollár. Lebo ochrana nejakého územia neobmedzuje len ťažbu a lov, ale aj výstavbu.

Akože ja chápem, že by pri obmedzení ťažby prišli ľudia o prácu. Ale na druhej strane je niečo otrasné sa pozerať na tie holoruby v chránenom území. To sa deje snáď len v krajinách 3. sveta. Prirovnal by som to k baníkom. 20 rokov nerentabilná ťažba, ktorá totálne ničí životné prostredie a zasmraďuje celé okolie. Ničí zdravie aj baníkom. A aby bane nezavreli, tak sme sa všetci na to skladali a platili špeciálne poplatky. Len aby baníci mali kde robiť. A potom sme sa ešte dozvedeli, že si tam tie dotácie balili SMERáci do alobalu. Pritom sa to dalo riešiť tak, že by baníci napr. 1 rok dostávali výplatu od štátu, ale nepracovali by. Baňa by bola zatvorená. A za ten rok by mali čas aj peniaze na to, aby sa rekvalifikovali a našli si iné zamestnanie. Alebo sa to dalo riešiť tak, že ak by firma zamestnala baníka, tak rok by im štát platil výplatu a firme by zároveň štát odpustil odvody a dph. Stálo by to oveľa menej peňazí a za tú dobu, čo boli uholné bane dotované, sa mohla postaviť nová atómová elektráreň, takže by sme teraz mohli elektrinu ešte aj predávať.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem.
Viem, ze teraz je tazba v statnych ci sukromnych lesoch v terajsich ochrannych pasmach celom dobry biznis. Mam niekolko rovestnikov z rodnej dediny, ktori na tom dobre zarabaju a mozu si dovolit byvanie, zalozit rodinu. Preto chapem, ze zrusit to by tych par mladych, ktori este v horskych regionoch ostali, odstrihlo od prijmov.
V diskusii, ktoru som rozpocuval ktosi snival o systeme podobnom ako je to tu v Anglicku: sice je narodny park, ale pestovat plodiny, alebo chovat zvierata mozu stale. V regione, v ktorom som vyrastol su problemy v realizacii minimalne styri: pozemky v narodnych parkoch su statne, takze vykolikovat si tam pastvu by neslo. Lesy su plne chranenych dravcov, takze ak by aj bolo na com past, tak by to dravcom prihadzovalo maskrty rovno do tlamy. Tiez na to uz poriadne neskoro, lebo tie horske luky, kde sa do vyhlasenia prisnych parkov paslo su dnes zarastene kosodrevinou a statok to nepozerie. Vyklcovat to vsetko na palivo by nepreslo a je aj lepsie pristupne drevo. No a nakoniec nie su ludia, ktori by na taky druh polnohospodatstva teraz prachadzali.
Uz roky rokuce nezijem v regione, takze neviem ako je to s holorubmi. Vsimol som si niektore casti Certovice a Vernaru odlesnene a co do dopravy to zmysel urcite ma, ale ak tam nevysadili nieco co vietor vydrzi, tak to bude desive.
Jedine co snad dopadlo relativne optimisticky je lyziarsky vlek v dedine. Ten vlastne zanikol. Luky pod zjadovkami sa snazili vykupit investori, no majitelia si dali ceny ako v centre BA a tak tam nie je infrastruktura na zasnezovanie, vrchnu cast si les berie naspat a tak vela snehu, aby boli mlade stromy prekryte uz nepada. Takze to je snad jeden mala z vlekov, ktory bol vyhladavany no rozni Kollarovia ho nedostali a z lesov sa tazi z dolin, ktore nevidno...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Ortofotomapa"

(Pre technicky slabších si starý somár dovolí dať priamy link: https://mapy.tuzvo.sk/hofm/Default2.aspx)

Naozaj máme historicky najviac zalesnených (no možno skôr zarastených) území.

Dôvody niektorí pochopili alebo pochopia - ostatní môžu podumať pre čo :)

Pod čiarou - "jackb" - žiješ ďaleko a preč od miestnej reality a možno aj od iných "realít" (samo nemyslím tým akékoľvek stavby alebo nehnuteľnosti) :)
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

jackb napísal: 12 nov 2021, 20:37 Dakujem.
Viem, ze teraz je tazba v statnych ci sukromnych lesoch v terajsich ochrannych pasmach celom dobry biznis. Mam niekolko rovestnikov z rodnej dediny, ktori na tom dobre zarabaju a mozu si dovolit byvanie, zalozit rodinu. Preto chapem, ze zrusit to by tych par mladych, ktori este v horskych regionoch ostali, odstrihlo od prijmov.
Biznis z toho majú lebo je bežná prax, že na každých 100 stromov vyťažených oficialnou cestou je vyťažených ďaľších 50 menej oficialnou cestou, ktorá ide či už s požehnaním alebo bez požehnania miestneho správcu lesov.
jackb
Redeemer
Redeemer

Starysomar, neviem ja som parafrazoval co odznelo v diskusii dakych novin, ktoru som mal pustenu a uviedol preco sa to neda. Ale dakujem.
Ta komparativna mapa ale ukazuje ako zanikli tie alpinske luky, kde predkovia niektorych z nas prehanali stada a po vyhlaseni narodnych parkov z kancelarii uz nemohli.
skooty, to nech si oni zodpovedaju pred sebou.
s tym, co som vystudoval som vo vlasti mohol dopadnut aj tak, ze by som podpisoval, ze parkovisko je preorane pole alebo, ze ten les, ktory uz davno odisiel na vagonoch do cudziny, este stale stoji. celkom som rad, ze toto nemusim moralne riesit a som daleko od toho, kde to realitou je.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

ephramko napísal: 12 nov 2021, 19:00
Aje niečo otrasné sa pozerať na tie holoruby v chránenom území.
V skutočnosti sa holorub využíva skutočne zriedkavo a to, čo lajk alebo médiá označujú za holorub, holorub v skutočnosti nie je.
Podrastový spôsob obnovy sa používa za určitých okolností na území do 7,5 ha, bežne do 3 ha a väčšinou sa to okoloidúcemu zdá ako holorub, ale fakt je ten, že sa tam les obnovuje väčšinou normálne naletením semien z pôvodného porastu a funguje to dobre.
Po holorube sa musí zalesniť umelo (zalesnenie prikazuje to zákon), keďže ti tam neostali stromy na obnovu a zalesniť umelo je dosť nákladné, takže napriek bežným rečiam nie je holorub ani náhodou obľúbený spôsob ťažby lesa, keďže po ťažbe proste musí nasledovať obnova a nikto nechce platiť tisíce za vysádzanie lesa.
Holorub máš normálne zadefinovaný v našej legislatíve, aj priamo špecifické podmienky, že kedy sa môže používať a kedy nie. Takže ak si presvedčený, že niekde bol použitý holorubný hospodársky spôsob v rozpore so zákonom o lesoch, tak to nahlás polícii / ŠOPke / lesnícko-drevárskej inšpekcii / ministerstvu a určite to budú riešiť.

Ono tie chránené územia sú aj tak len lesy, kde sa dlhé storočia hospodárilo a ktoré sa umelo obnovili po drancovaní z čias najväčšieho rozkvetu baníctva. Je teraz veľký trend dívať sa krivo na každý vyrúbaný strom, ale treba tam dodať, že nábytok z dreva je určite ekologickejšie riešenie, než z plastu alebo kovu.

Podľa mňa je u nás je legislatíva nastavená dobre, čo sa lesov týka, ale ako tomu často je, zlyháva ľudský faktor. Ktosi si čosi uleje, ktosi "náhodou" nesprávne vypíše papiere a povolenky, ktosi kdesi privrie oči, ktosi zamení sortiment dreva za iný.
Proste sa na lesoch deje typická zlodejina, ako bežne na Slovensku na všetkom, čo sa nedá 100% kontrolovať a uviazať na 3 reťaze. Ľudia sa stále riadia heslom z minulej doby, že kto nekradne, okráda vlastnú rodinu.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Mam taku laicku otazku. Rubalo sa v lese asi vzdy, ale mam pocit, ze sa coraz viac pouziva tazka technika a po taziaroch v lese zostane vyslovene mesacna krajina. Rozryta poda, hlboke kolaje, rozbite cesty. Viac krat som si vsimol ze co bol povodne znacene ako turisticky chodnik je teraz prakticky neschodne a clovek musi ist popri rozbitej ceste. Je toto problem z hladiska erozie a pod? A je to naozaj rastuci trend, alebo som len stary a ufrflany?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Neviem, či niečo vykosiť a čakať na náletové dreviny je ideálne riešenie. Jednak tým zničíš ekosystém, bude trvať nejaký čas, než sa to obnoví a potom to aj tak nebude rovnaké, lebo sa ti tam uchytia agresívne druhy.

Mám starých rodičov v blízkosti Čertovice a ten NAPANT je katastrofa. Z detstva si pamätám, že tam sa ťažilo tradične. Ujko z dediny išiel s koňom do hory a ten dovliekol kmeň dole alebo chlapi vyrúbali pár stromov a spúšťali to po potoku dole. A čo som pozeral dokument o kanadských drevorubačoch, tak tam sa to robí podobne (akurát namiesto koňa majú vrtulník). Dostanú presne povolenie na územie, kde môžu vyťažiť len pár stromov...rozhodne nevykosia pás...a následne na to isté územie nedostane nikto povolenie ďalších XY rokov.

Dnes tie hory u nás vyzerajú ako futbalisti...z jednej strany les, z druhej strany všetko vyholené. A potom do tej dediny, kde nič nie je, nalákaj turistov za prírodou. Keď po turistickom chodníku prešiel buldozér, aby tade mohli jazdiť nákladiaky s drevom.

Nahlasovať niečo na políciu počas vlády SMERu a ministra hospodárstva Žigu, ktorého interne volali "lykožrút", bolo úplne zbytočné.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tá Čertovica je naozaj riadny masaker. Ešte počas školských čias som pravidelne chodil na Čertovicu - v lete na čučoriedky, v zime lyžovať. Chodili sme furt severnou stranou cez Vyšnú/Nižnú Bocu, nádherné husté lesy.

Keď som pár rokov dozadu tade prechádzal po x rokoch - neskutočný preplesk po papuli z tej mesačnej krajiny.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Problém to určite je, traktory, harvestory a neviem aké ťažké stroje vedia pri ťažbe a vlečení dreva k skladom urobiť veľké škody na pôde a zostávajúcom poraste. Hlavne ak majú teda kolesový podvozok, čo je samozrejme najčastejšia situácia. Popravde neviem, či má nasadenie ťažkej techniky nejaký stúpajúci trend, zrejme je to nejak narovnako, ako aj po celý čas, ale ľudia si to viac všímajú, keďže predsa len už našťastie nemajú rovnaké problémy, ako 30 rokov dozadu.
Na druhej strane určite je potrebné posúvať sa v tejto veci dopredu a nahrádzať tie najhoršie mašiny šetrnejšími. Tam sa ale zasa naráža na neochotu ľudí. To máš rovnako, ako keď určité percento vodičov stále jazdí starinách zasierajúcich emisie ako 4 nové autá, tak aj v lesoch dosť ťažiarov stále bude tvrdohlavo používať rovnako staré stroje a bezohľadne aj najhoršie metódy ťahania dreva. Hlavnú úlohu tam hrá ten prístup človeka, lebo aj so strojmi sa dá ťažba urobiť šetrne a narobiť po sebe poriadky.
Zober si, že v Rakúsku či Švajčiarsku nenájdeš odpadky len tak po lesoch a riekach a u nás by si s tým nemal žiadny problém, pričom je to samozrejme taktiež zakázané. Nejde o pravidlá, tie sú aj u nás myslené dobre, ale o kultúru ľudí, ktorá je niekde inde a vidíš to potom aj v lesoch. Kultúru národa ale reforma národných parkov nefixne.
Najšetrnejšie spôsoby na ťahanie dreva sú lanovky a kone, ale lanovky je možné použiť len v určitých svahoch a kone z lesov postupne vymizli, keďže starať sa o nich treba nonstop starať a ľuďom sa to za tie peniaze vôbec neoplatí.
Ale to sme dosť OT a patrí to do inej témy :)

brm - lesy okolo Vyšnej a Nižnej Boci padli kalamite v r. 2004 (vietor + požiar + lykožrút). Paradoxne je tam dnes taký stav, ako je práve kvôli aktivistom, ktorí nedovolil les obnoviť. Lykožrút využil šance a keďže sa kalamita nechala tak, mal ideálne podmienky na množenie, tak sa popásol aj na priľahlých stráňach. Ono sa to tam po čase dá dohromady, ale prirodzené prírodné procesy trvajú príliš dlho, aby sme si ich všimli v našom krátkom životnom úseku. Keby sa kalamita normálne spracovala a miesto zalesnilo, bol by tam už zrejme normálny mladý les, hoci teda umelo založený, čo niekomu prekáža.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

Tuto to mate slovaci za kolaboráciu s fašistami! nebudete môcť na vianoce ísť navšťíviť svoju rodinu za to ako ste si šili doma rúška, poslužne isli sa postavit do radu na vyšparanie a naivne sa zaočkovať !ako ste sa a udávali kto porušoval nariadenia a nenosil nahubky a ste každého jedneho kto ho nemal na sebe a udávali ste každeho jedneho slobodnezmýšlajúceho občana. Dokedy to budete ludia trpet a nechat srať si na hlavu ??? Budííčeek slováciii ta vlada s 10% podporou musi ist preč!!! Či zasa sklopite uší??? Všade vo svete stotisicove PROTESTY a vy sa budete samobičovať " lebo mala zaočkovanosť" "lebo nenosime tri nahubky na ksichte" lebo lebo lebooo a ked vam povedia si ko*ot tak vy budete prikyvovat ano som ko*ot som kokooot
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

keby sa aj v hypotetickej rovine fico dostal k moci, tak by robil presne to isté LD, očkovanie, rúška, zákazy vychádzania atď. vtedy by som ti všetky tieto tvoje posty otrieskal o hlavu. stačí sa pozrieť čo rozpraval o referende v 2018 a čo rozpráva teraz.

ale...viem to ja, vieš to aj ty, vedia to všetci, že fico len burcuje davy ale ka by bol pri moci, tak by robil rovnaké opatrenia.

len ty tu potrebuješ robiť zo seba vola, musíš mať veľmi nudný život, ak tie isté sračky vykrikuješ na bezvýznamnom internetovom fore, ktoré má v podstate uzavretú komunitu, kde tvoj krik nikoho nezaujíma a nikto ho nepočuje, kde tvoj krik nikomu nezmení názor.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Famine napísal: 08 dec 2021, 18:58 Tuto to mate slovaci za kolaboráciu s fašistami! nebudete môcť na vianoce ísť navšťíviť svoju rodinu za to ako ste si šili doma rúška, poslužne isli sa postavit do radu na vyšparanie a naivne sa zaočkovať !ako ste sa a udávali kto porušoval nariadenia a nenosil nahubky a ste každého jedneho kto ho nemal na sebe a udávali ste každeho jedneho slobodnezmýšlajúceho občana. Dokedy to budete ludia trpet a nechat srať si na hlavu ??? Budííčeek slováciii ta vlada s 10% podporou musi ist preč!!! Či zasa sklopite uší??? Všade vo svete stotisicove PROTESTY a vy sa budete samobičovať " lebo mala zaočkovanosť" "lebo nenosime tri nahubky na ksichte" lebo lebo lebooo a ked vam povedia si ko*ot tak vy budete prikyvovat ano som ko*ot som kokooot
Famine zaspominaj si na rok 2007, ked vlada Roberta Fica rozsirila povinne ockovanie o dalsiu vakcinu a jeho vijadrenia o tom, ze je to najlepsia forma prevencie (v roku 2013/14 ked sa to rieislo na US).
Snímka obrazovky 2021-12-08 195919.jpg
A pri pindani na plosne testovanie a ako sa tam vsetci nakazili si spomen na protesti organizoavne opozicnymi stranami (aj smerom), kde sa narozdiel od testovania neodorziavali odstupy nik nemal ruska, kde sa pindalo na prisne opatrenia... A potom na nasledujucu tlacovku o tri dni, kde Fico plakal ako to tato vlada zbabrala slabimi opatreniami a ze lockdawn tu mal byt uz aspon mesiac. :smt006
Snímka obrazovky 2021-12-08 200216.jpg
jackb
Redeemer
Redeemer

Hladomor, s fasistami kolaboruje len a len smer. To, ze ohrozujes ludi na zdravi a zivote ignoraciou opatrenie nie je "slobodne myslnie", to je tvoja idiocia. Prave Fico, ktory je neschopny prehravat a po tom co dostal vo volbach po hube mal ist uz konecne do psej matere, urobil z opatreni politicku temu. Preto ludia zomieraju. Ty ho za to este chvalis.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ze vobec na idiota reagujete...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

harrison pridal dobré obrázky treba vytlačiť a dat ako bilbordy pri cestách aby ludia videli socialne citiaceho sa ex premiera a jeho výroky.
No áno je úsmevné ze Smer sa pasuje do role antifašistickej politickej strany ale kolaboruje s Lsns a Republikou na protestoch.
Zneistuju ludí, nabadaju ich na porusovanie aj tých pár skutočne logických opatrení. Tiez je usmevné ked ludia idu protestovat kvoli tomu, že musia mat ruška,respirátori resp ako to oni nazývaju handry na ustach ale ked im Smer s SNS pridali 1,8 eura na dochodky, 0,16 centa rodinné prídavky a pri tej hrbe škandálov co minulá vláda sposobila vtedy nešli protestovať. Dat necelé 2 eurá "až" 10 eur na dochodok dochodcom, ale zobrat kazdoročne 50 eur v iných položkách to je sociálna politika. Táto súcastná vláda s emočne nestabilným a pocitovo sa rozhodujucim min.financiim, s drahou neviestkou a s polorozpadnutou stranou ktorí robia kixy je to voda na mlyn zlocineckej opozicii.
jackb
Redeemer
Redeemer

este sa patri dodat, ze ked niekto podporuje Fica a "vodcu antiruskarov" mal by si pozriet jeho fotky z februara/marca 2020 ked prave Fico bol prvy slovensky politik, ktory nosil respirator a to aj v case, ked WHO neodporucala na tvarach nosit cokolvek. podla mna on premysla tak, ze cokolvek povedia odbornici on bude negovat. z principu.
Napísať odpoveď