starysomar napísal: 15 nov 2021, 16:40
Opytaj sa niekoho, kto si vidi od nosa, kolko vtactva kazdorocne zahynie "vdaka" ohnostrojom.
"mať psa/mačku zatvorené v byte/dome je kreténske k tomu zvieraťu samo o sebe" - tak ten nazor skutocne kretensky je...
Aha, čiže karta s vtákmi. Ok, poďme si to rozobrať.
1. vzácnejšie vtáky sa v obývaných oblastiach nevyskytujú a ohňostroje mimo obývaných oblastí sa robia veľmi veľmi veľmi málo
2. vtáky mimo výnimky v noci nelietajú, tu ale pripúšťam, že sa môže stať, že vyplašené vtáky vyletia aj v noci.
3. keďže vzácnejšie vtáky sa v obývaných oblastiach spravidla nevyskytujú, tak ak nejaké vtáky v dôsledku ohňostrojov zahynú, tak sú to spravidla holuby a vrabce ktoré sú obzvlášť v rámci obývaných oblastí považované viac menej za škodnú a za premnožené vtáctvo. V tomto teda ve%lký problém nevidím.
4. ak bývaš v meste, tak tam máš najväčšiu šancu vidieť tie tisícky vtákov po Silvestri, ktoré zahynú. Že si ich nevidel? Ja tiež nie. Je nepochybné, že nejaké vtáky pri tom zomrú, ale určite násobne menej, ako napríklad pri veterných elektrárňach, kde sa s ich výstavbou vždy uvažuje aj s ohľadom na to, či sa v danej oblasti nenachádzajú vzácne druhy vtákov, ktoré by tieto mohli ohrozovať. Je teda zvláštne, ako málo počujem toto ako argument za zrušenie veterných elektrární (ešte som to nepočul), hoci tie ohrozujú vtákov 365 dní v roku a ohňostroj asi 12 hodín v roku
Ide teda v preklade s ohľadom na vyššie zhrnutú argumentáciu, že tento problém je prehnane nafúknutý, aby mohol byť ako argument používaný a čo je najdôležitejšie, reálne dáta o tom, aký problém ohňostroje sú, ani neexistujú. Čiže kto čo píše o úhyne vtáctva, to sú spravidla z prsta vycucané dáta. Nemám vedomosť o žiadnom reálnom (od vedcov), recenzovanom výskume na túto tému. A vzhľadom na to aj predpokladám, že toto skutočne žiaden reálny problém nie je, inak by sa s tým niekto aj seriózne zaoberal. Aj keď aj tam by som výsledky asi spochybňoval vzhľadom na vyššie uvedené.
K druhej polovici príspevku, tam ma prekvapila tvoja strohosť. Ale chápem, že ťažko sa odôvodňuje tvrdenie, ako niekto neskonale miluje svoje zvieratko a zároveň spraví to, že zviera zatvorí na 23 hodín do miestnosti o 50m2.
Také podmienky totiž nemajú na Slovensku ani väzni.
1. druhý najprísnejší trest na Slovensku máme trest domáceho väzenia. Čo hádam môžeme porovnať s tým, keď mám zatvorené zviera doma, hoc aj na dvore. Človek má v prípade, ak dostane trest domáceho väzenia však stále oveľa lepšie podmienky, ako jeho domáci miláčik, pretože človek môže vtedy chodiť do práce, na nákup, čiže má oveľa viac vychádzky a zmeny prostredia. Zároveň má oveľa viac možností socializácie (ak nerátam prácu, tak minimálne návštevy, internet atď.) a oveľa viac možností ako zahnať nudu (psovi zakážeme ešte aj to, čím sa on baví a čo je pre neho prirodzené, napríklad kopať.) A to väzňovi sudca netvrdí, keď ho na tento trest odsúdi, ako to robí z neskonalej lásky k nemu,
2. aj keby sme to porovnali s väzením, tak pri vzájomnom porovnaní stav v akom sa nachádza pes, je však stále horší ako to väzenie (znova argumenty o priestore, socializácii, sebarozvoji)
3. typický argument je: no ale môjmu psíkovi/mačičke sa doma páči, veď to je vidieť, že je šťastný. Áno to nepochybujem, je to úplná pravda. Ostatne pes si zvykne na všetko, keď nič iné nepozná. Aj za komančov boli ľudia aj šťastný, hoc nemohli vytiahnuť päty von, aj väzni ak sú odsúdený na doživotie, tak si vo väzení vedia zvyknúť (hoc aj niečo iné predtým poznali) a vedia byť potom šťastní. Tak isto sa stačí pozrieť do ZOO, kde zvieratá majú neporovnateľne lepšie podmienky (prostredie podobné ich prirodzenému + viac socializácie), tak tam tie zvieratá sú veľakrát tiež aj viditeľne šťastné. Ale vôbec to neznamená, že je to ideálne.
4. ďaľší argument: No a čo by môjmu psíkovi bolo lepšie, keby som ho dal do útulku? To už je extrémny argument bez úvahy nad základnými princípmi trhovej ekonomiky (dopyt vytvára ponuku). To je rovnaký argument, ako keď sa človek, čo kúpi od pytliaka roh z nosorožca spýta, či by bolo lepšie, keby sa ten roh, ktorý už je k dispozícii tak či tak bez jeho pričinenia, vyhodil preč. Ak by nikto od pytliakov nekupoval rohy, nikto by ich nelovil. A treba si to preniesť na psov. Ak bude niekto nonstop kupovať psov a trápiť ich, aby žili v pre nich neprirodzenom prostredí, tak jasné, tento problém tu bude stále, ale každý, kto si kúpi psa, ho len podporuje.
5. potom by som túto tému mohol rozvinúť hlbšie, napríklad na to, že väčšina ľudí si vyberá psa podľa toho, aký pes sa im páči miesto toho, aby si ho vybrali podľa vlastností, ktoré to- ktoré plemeno má. Asi žiaden pes nie je vhodný do bytu, ale dajú sa nájsť aj také, ktoré tam sú o niečo vhodnejšie a doga ani vlčiak či jack russel to nebudú....