Veď a tvrdím to ? V prvom rade by odporučili kvalitnú obuv, kde sa bohužiaľ topánky z Intersportu za 100 eur nepohybujú.mLuks napísal: 16 nov 2021, 8:10 1. tak sa chod spytat kamosov v HZS ci s podclenkovymi topankami sa nikdy nikomu nic nestalo. A tiez sa spytaj aku obuv by odporucali lajkovi na rysy.
TVL a kde som napisal že nadčlenok je zbytočnosť ? Určite má svoje využitie, napr v zime, v zlom terene (typická tráva až po kolená atď), ľadovcové túry. Predstav si že keď robím vynášku na rysy/ térinku tak si tiež dám vysoké topánky (bohužiaľ nesiem viac než polovicu svojej váhy a potrebujem tvrdé topánky). Kde nemá opodstanenie je 99 percent prístupných kopcov na slovensku. Teda opäť by som podotkol že pokiaľ nemáš nadváhu/nejaké uplne slabučké členky/kolená. Prirovnania ktoré si použil sú absurdné. Vždy ide o vyhodnotenie miery rizika. Ked ideš na bajku, tak si tiez nedas kolenačky, aj keď by ti mohli pomôcť atď .... Keď ide človek na rysy tiež by sa mohol naviazať na lano, veď predsalen ide na rebríky, čo ak by z nich spadol ?mLuks napísal: 16 nov 2021, 8:10 3. toto je co zas za debilny argument, ktoreho pointu vnimam vsade. podla tvojej teorie, ze nadclenok je zbytocnost, lebo sa ti aj tak moze nieco stat, je aj bezpecnostny pas v aute zbytocnost, lebo ani ten ta nemusi ochranit pred vaznymi zraneniami ci smrtou pri nehode, aj prilba na hlave pri ferate je zbytocnost
mLuks napísal: 16 nov 2021, 8:10 ja tiez beham aj trial, beham v podclenkovych bezeckych trialovkach, ale uz mam odbehanych xyz km, mam techniku a skusenosti ale tiez sa mi moze nieco stat.
CG ešte raz, kde tvrdím že sa ti nič nemôže stať ?
mLuks napísal: 16 nov 2021, 8:10 5. mile rad sa uz teraz podelim so svojou skusenostou, kedze mam uz nejednu turu 15, 18, 20, 25 km, za sebou prave v nadclenkovych topankach s batohom na chrbte, v lete ci v zime…a cuduj sa svete, islo sa mi cely cas v pohode, ziadna bolest noh, ziadna unavaha od spevnenych clenkov ani ziadne tebou popisovane problemy pri nadclenkovych topankach som nezaznamenal.
Možno si aj pocítil skúsenosť že v nízkych topánkach si bol rýchlejší, obratnejší/ možno ťa to aj viac bavilo ? (ak nie tak si asi prvý) Možno si už pocitíl že ak si mal vysoké topánky, tak ťa tlačil prst ? Čo by práve u začiatočníka mohlo spôsobiť že mu to znechutí ?
Môj point je že než nejakú naprd vysokú topánku by som si radšej kúpil kvalitnú nízku topánku v rovnakej cennovej kategorií. Druhý point je že nerobím zo slovenských hôr (typicky rysy) himaláje. Po tvojom popise byť začiatočný turista, tak si na rysy vezmem kyslíkovú bombu, alebo minimálne vodcu.mLuks napísal: 16 nov 2021, 8:10 Ty si uvedom ze radis ludom, ktori nemaju take skusenosti ako ty. A to ze tebe sa dobre chodi v naslapovkach na Rysy neznamena, ze aj zaciatocnikovi sa bude. Pre cloveka, ktory sa v horach nehybe casto je bezpecnost prvorada a vysoky clenok mu tu bezpecnost ponukne viac ako podclenkova topanka. To ze sa ti aj tak moze nieco stat neznamena, ze je to zbytocne.