Oprava škaredých stien
Oprava škaredých stien
Mame v byte dost skarede omietky, vsade vidiet kadejake nerovnosti. Proste omietka nie je pekna hladka, no vyzera to na odflaknutu robotu. Ako to co najjednoduchsie vyhladit resp. zarovnat? Oplati sa niecim brusit steny, tam kde su nerovnosti alebo je potrebne komplet zosuchat stenu a natiahnut nove omietky alebo uz radsej sadrovu stierku?
Ak by som sa chcel pustat do novych sadrovych stierok, myslite ze to zvladne aj clovek bez predoslych skusenosti tak, aby to vyzeralo dobre? Som manualne zrucny, ale stierky som nikdy nerobil. Je potrebne v takomto pripade uplne zosuchat staru omietku alebo staci dat dole malovku?
Vdaka
Ak by som sa chcel pustat do novych sadrovych stierok, myslite ze to zvladne aj clovek bez predoslych skusenosti tak, aby to vyzeralo dobre? Som manualne zrucny, ale stierky som nikdy nerobil. Je potrebne v takomto pripade uplne zosuchat staru omietku alebo staci dat dole malovku?
Vdaka
Re: Oprava škaredých stien
My sme si dali urobit stierky majstrovi do 2 izieb. Potom som si povedal, ze na tom nic nie je, ze to zvladnem aj sam a dost usetrim. Tak som to urobil tak ako som to u neho videl, ale bola to strasna makacka. Majstrova stierka je ako zrkadlo, na mojej vidiet vseliake nedokonalosti. Naviac ta moja zacina po 10 rokoch praskat. Neviem uz presne postup, ale v podstate som oskriabal co najviac farby a starej stierky (omietka sa dala dole len tam kde bola vyduta) , naniesol stierku 2 krat (stemal stierka hotova vo vedre, netreba zarabat) a potom sa to brusilo. Brusenie bolo najhorsie, strasne jemny prach ktory sa dostane vsade.(toto nepisem ako navod) Podla mna ak si to nikdy nerobil, tak to na prvy krat neurobis dobre. Ak velmi chces, vyskusaj si to v pivnici, v spajzy a pod. Ja som tiez manualne zrucny, ale roky praxe nenahradis sledovanim niekoho ci nejakeho tutotialu na youtube. Za mna by som ti neodporucal sa do toho pustat samemu, bud si to daj niekomu urobit alebo aspon si zozen niekoho, kto uz ma skusenosti a ti poradi.
Skús tu nazdieľať nejakú fotku, z takéhoto popisu sa to ťažko usudzuje. Ak je to moc krivé a je to nejaký starší byt, tak by som možno zvažoval to aj vybrúsiť úplne a rovno aj natiahnuť sieťky.kutya napísal: 20 nov 2021, 19:22 Mame v byte dost skarede omietky, vsade vidiet kadejake nerovnosti. Proste omietka nie je pekna hladka, no vyzera to na odflaknutu robotu. Ako to co najjednoduchsie vyhladit resp. zarovnat? Oplati sa niecim brusit steny, tam kde su nerovnosti alebo je potrebne komplet zosuchat stenu a natiahnut nove omietky alebo uz radsej sadrovu stierku?
Nedal si tam príliš hrubú vrstvu ? To býva častokrát problém keď robíš niečo prvýkrát.
Úplne súhlasím, určite máš kamoša/známeho ktorý robí na stavbe, skús sa ho opýtať či ti s tým nepomôže. Výsledok bude lepší a aj tebe to zaberie menej času. Nie je problém že by si to podľa youtube neurobil, ale proste určite sa dostaneš do situácií kedy si nebudeš istý či to robíš správne a dobrá ráda sa hodí.redw napísal: 21 nov 2021, 1:20 Za mna by som ti neodporucal sa do toho pustat samemu, bud si to daj niekomu urobit alebo aspon si zozen niekoho, kto uz ma skusenosti a ti poradi.
Záleží ako to chceš robiť. Asi najjednoduchšia možnosť je tá, že oškriabeš dole starú farbu napenetruješ stenu a nalepíš na stenu sadrokartón. Ja som takto nalepil SDK na jednu stenu z DT tvárnic, ktoré boli rovno vymurované, tam som to nalepil na obyčajnú PUR penu, mám to tam už viac ako dva roky a drží to ako šľak bez toho, aby kdekoľvek čokoľvek pukalo a zvládol som to v jednej osobe.
Druhá možnosť je všetko obiť dole a potom nanášať omietku, aby si predišiel praskaniu, tak treba dať aj sieťku. Najlepšie je dať si do vodováhy dve tyče, ktoré prilepíš na stanu, naniesť omietku medzi tieto tyče a následne to latou zrovnať. Len omietku som na väčšom kuse sám nikdy nerobil. Robil som u seba len jednu malú stenu, ale ak by som mal robiť 2 miestnosti, tak na jedného človeka je to veľmi veľa práce, aj miešať, aj to nahádzať na stenu, aj to zrovnať. Ak budeš mať niekoho so sebou, tak to môže byť ok.
Druhá možnosť je všetko obiť dole a potom nanášať omietku, aby si predišiel praskaniu, tak treba dať aj sieťku. Najlepšie je dať si do vodováhy dve tyče, ktoré prilepíš na stanu, naniesť omietku medzi tieto tyče a následne to latou zrovnať. Len omietku som na väčšom kuse sám nikdy nerobil. Robil som u seba len jednu malú stenu, ale ak by som mal robiť 2 miestnosti, tak na jedného človeka je to veľmi veľa práce, aj miešať, aj to nahádzať na stenu, aj to zrovnať. Ak budeš mať niekoho so sebou, tak to môže byť ok.
Fúha, SDK lepiť priamo na stenu mi príde trošku nešťastné riešenie, najmä ak ide o steny s vyššou vlhkosťou a podobne, a nijako to medzitým nedýcha. Taktiež ak sú tie steny krivé, a ten SDK nejako nezdilatuje rozumne, tak tam nejaká krivosť zostane. A zas ak by to dával na konštrukciu, oberie sa o niekoľko centimetrov priestoru z každej strany, a to už nie je zanedbateľné. Rozhodne by som to neriešil kartónom, keď sa dá zavolať majster, čo nádherne a poriadne vystierkuje celý byt za dva dni. Ani ten sdk a pena nestoja pár eur a tiež je s tým spojená robota, tým pádom by som to radšej spravil poriadne.
Sám by som si na stierky tiež netrúfol.
Sám by som si na stierky tiež netrúfol.
SDK ma byt prevetravany, hrozi riziko vzniku plesni za nim. SDK do vlhkeho prostredia je zeleny a stoji skoro 2x viac, aj tu je vsak potreba prevetravania.
Áno, SDK by sa tu dal použiť len na dorovnanie drobnejších nerovností, ak by sa lepil na PUR penu. Ostatne to ani nie je väčšinou odporúčaný postup, aj keď niekde som videl aj PUR penu na SDK, no pochybujem, že tam bude dajaký extra rozdiel. Odporúčané je na Slovensku hlavne lepiť to na špeciálne lepidlo ale to je pekne drahé.
Ale SDK prevertávaný rozhodne byť nemusí, nie je to spomínané v technických listoch výrobcov. Ostatne, ak spravím SDK stenu, tiež nie je z vnútornej strany prevetrávaná a plesen nehrozí. Tak isto ako nehrozí za skriňami atď. Ak by niekde plesen vznikala, tak dôvod vzniku bude niekde inde ale isto nie v neprevetrávaní SDK.
Ale SDK prevertávaný rozhodne byť nemusí, nie je to spomínané v technických listoch výrobcov. Ostatne, ak spravím SDK stenu, tiež nie je z vnútornej strany prevetrávaná a plesen nehrozí. Tak isto ako nehrozí za skriňami atď. Ak by niekde plesen vznikala, tak dôvod vzniku bude niekde inde ale isto nie v neprevetrávaní SDK.
hensym aj heker:
skúste povedať ako je SDK odvetraný keď visí na dvojtej konštrukcii zo železobetonového stropu a po krajoch (teda spoj stena - SDK) je vyakrilovaný. Podkrovie detto, tam máš za kartonom parozabranu. Pri drevostavbách máš parozabranu všade aj na stenách a na to sa robí SDK steny.
skúste povedať ako je SDK odvetraný keď visí na dvojtej konštrukcii zo železobetonového stropu a po krajoch (teda spoj stena - SDK) je vyakrilovaný. Podkrovie detto, tam máš za kartonom parozabranu. Pri drevostavbách máš parozabranu všade aj na stenách a na to sa robí SDK steny.
parozabranna folia je preto parozabranna, že neprepúšťa nič. Parozabranna folia zabranuje prenikaniu vlhkosti z miestonsti do izolácie, vo vlhkej izolácii ti vznikajú plesne a zaroven vlhká izolácia stráca svoje tepelnoizloačné vlastnosti. Mýliš si to s paropriepustnou foliou ale ta sa používa na vrchu strechy pod plechom/škridľou.
Autoeditácia príspevku po 2 min 31 sek:
nič to nemení na tom, že SDK odvtetrný byť nemusí a ani štandardne nie je. a žiadne plesne vo vzduchovom priesotre nevznikajú
Autoeditácia príspevku po 2 min 31 sek:
nič to nemení na tom, že SDK odvtetrný byť nemusí a ani štandardne nie je. a žiadne plesne vo vzduchovom priesotre nevznikajú
Ja sa urcite nehadam, nie som najster, moze byt ze to je technicky uplne ok a ziadne riziko nevznika. Ale nic to nemeni na tom, ze lepit sdk priamo na stenu za ucelom vyspravenia narovnosti alebo opravy stierky mi pride ako dat si na vtaka druhu gumu ked prva praskne, miesto toho aby som si pred tym prvu dal dole a vymenil za novu. Sorry za prirovnanie. 
Omylom som to pri edite zmazal. Ano, pomylil som si pojmy. Pri parozabrane sa zastavuje prechod vzduchu, cize prechod tepleho a studeneho vzduchu, ktory ked sa zmiesa, tak nastava kondenzacia. A ta by nastala v mieste izolacie. Pri drevodomoch by to bolo akurat v mineralnej vlne/vate a OSB doske.
Potom som tam spominal krov rodinneho, tam sa pouziva paropriepustna folia a parozabrana, aby doslo k prestupu vlhkosti a vodnych par. Na krove sa odporuca pouzivat stresne laty, pretoze je medzi nimi medzierka cez ktoru prechadza vlhkost. Prave preto sa neodporuca pouzit OSB dosky a ak by sa aj nudzovo pouzili, tak sa do nich vrtaju male dierky.
Kde je rosny bod v murive pri stene, ktoru chce kutya spravit? Lepit SDK na stenu, len tak od oka, bez poznania rosneho bodu, to je nezmysel.
Potom som tam spominal krov rodinneho, tam sa pouziva paropriepustna folia a parozabrana, aby doslo k prestupu vlhkosti a vodnych par. Na krove sa odporuca pouzivat stresne laty, pretoze je medzi nimi medzierka cez ktoru prechadza vlhkost. Prave preto sa neodporuca pouzit OSB dosky a ak by sa aj nudzovo pouzili, tak sa do nich vrtaju male dierky.
Kde je rosny bod v murive pri stene, ktoru chce kutya spravit? Lepit SDK na stenu, len tak od oka, bez poznania rosneho bodu, to je nezmysel.
SDK urcite nechcem davat a s tou omietkou ci stierkou to asi ozaj spravim tak, ze si zavolam niekoho, kto to vie robit, nech mi s tym pomoze aspon s jednou malou miestnostou. Skusal som v spajzi a mam problem s tym, ako spravit rohy, ci uz vnutorne alebo vonkajsie.