odhlucnenie izby

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

odhlucnenie izby

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

caute,

mam trochu problem s hlukom z ulice v izbe. pocut hlavne stekajuce psy, auta, ale aj hlasnejsie rozhovory.

tipoval by som, ze hluk prechadza hlavne cez sadrokartonovy strop, nad ktorym uz je hned podkrovie, ziadna zvukova izolacia. polovica izby je skosena strechou, akurat na stranu ulice.

pomoze v tomto pripade klasicka vlnkovana akusticka pena? asi nie je primarne urcena na odhlucnenie z vonkajsej strany ... ale aj tak .. keby som to nejak zvnutra oblebil, je mozne ocakavat aspon 33% zlepsenie? a dalsia vec - je nejaka finta ako tie peny pripevnit trochu nepermanentnejsim sposobom ako lepidlom/klincami? len na test ... aby sa to v pripade slabej ucinnosti dalo dat dole bez poskodenia omietky ..

ak nie pena, tak co? uz iba nieco taketo https://potichu.sk/odhlucnenie-steny/ ? to uz je trochu vacsi commitment a asi by to trebalo usit na mieru zvhladom na to skosenie + stresne okno ... ale ak by tam bola istota, ze to pomoze (tu uz by som ale ocakaval 90%-100% odhlucnenie), tak do toho kludne investujem aj viac
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: odhlucnenie izby

Príspevok od používateľa cinges »

vlnky urcite nepomozu nijak. Najlepsie je vymenit okno za nejake poriadne, 3 sklo, poriadny ram, ak to nepomoze, tak potom len znizeny strop, ktory bude odhlucneny, ale to uz stoji dost. Alebo si kup sluchatka s active noice cancelling :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

akusticka pena sa da lepit docasne napr obojstrannou lepiacou paskou, ale v tom co chces ti nepomoze.
Najprv treba zistit odkial presne ten hluk ide ci zo stropu alebo od okna. Moja rada- ak je ulica velmi hlucna, tak je najlepsie riesenie sa rovno odstahovat, pretoze aj ked zaizolujes vsetko na max, tak v lete musis aj tak mat okno viac ci menej pootvorene..
" ale ak by tam bola istota, ze to pomoze (tu uz by som ale ocakaval 90%-100% odhlucnenie), tak do toho kludne investujem aj viac
"
90%-100% odhlucnenie je uplne nereálne :) hluk je problem vacsi ako vyzera
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Nemusi sa stahovat kvoli letu, staci klimatizacia.. ale hej, hluk je hrozny, ja som dal superkvalitne okna a je to sialeny rozdiel oproti susedom.. ako, ja mam absolutne ticho doma, susedia, aj ked maju par rocne, ale lacne nove okna, tak je tam hluk, ako keby tam ani neboli..
gogo956
Redeemer
Redeemer

cinges
ja napr mam neustale pootvorene okno cca od aprila do oktobra. Skus si niekedy zmerat ake zlozenie vzduchu mas v byte ked mas neustale zavrete okna/ja si to meriam a je to des ked su dlhsie zavrete/. Jedine ze by si mal nejako aktivne poriesenu vymenu vzduchu/napr rekuperacia/.
Ak by bol problem v oknach, tak tam sa da pomoct vonkajsimi roletami ale to je riesenie iba na noc resp ked su zatiahnute. Tie treba vybrat take ktore dobre izoluju proti hluku - su rozne druhy, uplne obycajne nebrat.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

ono v tej izbe (cca 4m x 4m) okrem postele a jednej policky nic nie je, to som trochu zabudol spomenut, tak ci to nahodou nie je aj tou vnutornou akustikou, preto som rozmyslal nad vlnkami.

co sa okna tyka, teoreticky cely ten vyrez z vnutornej strany mozem skusit niecim zapchat a uvidime .. no okrem toho stresneho okna tam je este jedno klasicke kolme okno, izba je akurat na rohu domu, takze aj to by bolo vhodne nejak utlmit .. neviem ako inak zistit odkial ten hluk ide, ozyva sa to po celej izbe .. vonkajsie rolety tam su, ale asi z nejakej najlacnejsej umeliny ..

znizeny strop - nebolo by jednoduchsie/lacnejsie to spravit z podkrovia a strop nechat tak?

sluchatka s active noice cancelling mam a filtruju to skoro dokonale :) ale na spanok nic moc .. take stuple do usi tiez pomahaju dost dobre, aj na ten tlak pri spani sa da zvyknut, no odkedy som skoncil na pohotovosti so zapalenym uchom, tak sa tomu radsej vyhybam :)

cez leto to poriadne vyvetram pred spanim a v noci mam zatvorene. kym zaspim, tak sa tam drzi celkom chladok. no rano je tam hnusne, takze chcelo by to veru nejaku klimu. ale mat otvorene okna nehrozi, od 7-8 hodiny rana sa zapinaju psy a steka to aj 2 hodiny v kuse. pripadne ma este zvyknu budit aj smetiari.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tam by bolo treba vymenit asi obe okna, plus strop a pripadne aj steny odizolovat, znacna investicia s otaznym vysledkom. Na ktorom si poschodi?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

prve poschodie.

prave ten otazny vysledok ma stve. co sa napr. tych psov tyka, tak to je pocut v celom dome (aj na prizemi), aj ked to je pes od suseda o 4 domy dalej, tak sa trochu bojim, ze to nebude len tymi oknami. ale asi by bolo vhodne zacat najprv tam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

si pomerne nizko, takze z ulice k tebe prenika vela hluku, s tym vela neurobis
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Odhlučnenie je dosť zložitá vec. Sám som to riešil, keď som staval a má na to vplyv teda dosť veľa vecí.
Prvá a najlacnejšia vec čo by som spravil, zavolal by som si niekoho aby skontroloval nastavenie okien. Bežne sa stáva, že po nejakom čase okná riadne nedoliehajú a prepúšťajú tak viac hluku, prípadne ešte vymeniť sklá za trojsklá, ako ti už radili. Toto ti môže za malé peniaze dosť pomôcť, pretože cez okno ti logicky bude prenikať najviac hluku.

Pokiaľ ide o tú penu, tak tá ti nezvýši hlukovú útlm, len ti zlepší akustiku vo vnútri (nebude sa zvuk odrážať od stien a teda bude vznikať menšia ozvena). Ak chceš zvukovú izoláciu, tak treba použiť ťažký materiál. Napríklad túto penu:
https://www.obi.sk/penove-izolacie/akus ... /p/4769881
keďže ide o ťažký a zároveň aj pružný materiál, tak to funguje. Ale zázraky nečakaj, lebo aj zlepšíš zvukový útlm priečky, stále ti rovnako veľa hluku pôjde cez okno, čiže efekt bude v konečnom dôsledku nižší. Ale 33% zlepšenie sa dá očakávať, keďže pocitovo zníženie hluku o 2-3db by mal človek vnímať ako pokles hlasitosti o 50%.
Ako to pripevniť na strop bez toho aby sa to dalo dať dole, podľa mňa taký spôsob neexistuje. Jednak takú ťažkú dosku musíš prilepiť väčším množstvom lepidla (pur peny) aby to tú váhu udržalo a tiež ani tá obojstranná páskajednak nie je vhodná a jednak pri odlepovaní sa ti z omietky bude dávať ťažko dole. Ak to budeš lepiť na SDK, tak v konečnom dôsledku ti to bude držať len na farbe a tá sa ľahko dá zlúpnuť dole (ak to budeš odtŕhať tak to budeš odtŕhať aj s farbou). Pred lepenín takýchto materiálov by si ostatne aj tak mal stenu najprv napenetrovať.
Aby bola akustika naozaj lepšia, to by si musel v podstate rozobrať celú miestnosť a vymeniť aj okná ako celok. Lenže ak chceš mať po výmene okna dobrú akustiku, tak tam sú znova veci na ktoré si treba dávať pozor. Napríklad ak vypĺňaš priestor medzi oknom a murivom, tak to by si mal vyplniť lepšou penou (napr. ceresit whiteteq), ak sa zatepľuje, tak špalety okolo okien je lepšie zatepliť kamennou vlnou a z vnútornej strany omietku tiež dotiahnuť poriadne až na špalety. Ak chceš mať podkrvie zateplené tak, aby prepúšťalo čo najmenej hluku, tak znova šikminy zatepliť kamennou vlnou medzi krokvy, alebo dať na šikminu dvojité opláštenie SDK, ideálne kombináciu, z vonkajšej strany je zasa najideálnejšie mať nejakú ťažkú strešnú krytinu. A jednoducho je tam kopec detailov na ktoré treba myslieť
gogo956
Redeemer
Redeemer

hero
take stuple do usi tiez pomahaju dost dobre, aj na ten tlak pri spani sa da zvyknut, no odkedy som skoncil na pohotovosti so zapalenym uchom
- prevencia:pouzivat ciste stuple, tj bud vzdy nove alebo stare pravidelne dezinfikovat napr v 70percentnom alkohole a tesne predtym ako si ich vlozis do usi tak tie stuple velmi mierne nakremuj aby ti nedrazdili kožu v uchu. V núdzi ked nemas nic ine, tak sa da pouzit obycajna vata, do ktorej zamiešaš znovu trochu krému, vytvarujes do formy stupla, cím vznikne hmota ktora drzi celu noc v uchu, netlačí a zaroven aj lepsie zvukovo izoluje ako samotna vata.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

tie okna su relativne nove (cca 5 rokov) a nemam pocit, ze by niekedy zvuk tesnili lepsie. skor to len teraz viac vnimam a riesim, kedze viac spavam doma. stresne okno ma dreveny ram, to klasicke nastenne okno plastovy. no v druhej izbe, kde su len plastove ramy, hluk pocut uplne rovnako. takisto pocut hluk zvnutra von napr. uz len pri zapnutej TV.

u vymeny skiel to bude chciet asi vymenit aj cely ram, ze? alebo je mozne vymenit fakt iba skla? no kazdopadne je to asi to minimum co by sa zatial dalo skusit, sice este som nevidel cenu, ale tak predpokladam za obe okna do 500e? inak co som sa este docital, tak nie je trojsklo ako trojsklo. su zevraj aj specificke trojskla na potlacenie hluku alebo dokonca aj nejake dvojskla s "povlakom"/medziskelnou foliou, co by mali mat lepsiu ucinnost ako trojskla ...

tu komplet izolaciu a pripadnu rekonstrukciu sa mi zatial vobec nechce riesit, ked vidim, na co vsetko si dat pozor :shock: to by asi hlavne chcelo najst spravneho cloveka/firmu .. a pozistovat si o tom trochu viac info ..

gogo, ja som tie stuple cistil kazdy den v antibakterialnom mydle, to nestaci? ale mam skor pocit, ze za ten zapal moze podrazdenie trenim (alebo viac faktorov, bolo to cez leto, takze aj klima + chlor v bazene pripada do uvahy), ono po par nociach so stuplami uz citim, ze tie usi su citlivejsie. no keby som ich nakremoval, asi by som sa bal, ze vklznu az tam kde nemaju. u tej vaty by to asi nevadilo, no ta tam zas moze zanechat nejake vlakna, ci?
gogo956
Redeemer
Redeemer

hero
ja si stuple do usi mierne kremujem uz roky pretoze ked som to nerobil tak som tiez mal zapal v uchu. Ten krem predchadza prave prilisnemu treniu, mne tento sposob vyhovuje, inemu nemusi. S tou vatou som to parkat skusal a ako nudzovka je to pouzitelne, lepsie ako celu noc nespat, s vlaknami problem nebol prave vdaka tomu tuku je to jednoliata hmota.
xorcos
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa xorcos »

Zdravim,
riesim podobny problem. Prestahoval som sa do podnajmu v bytovke, ktora bola stavana cca. 60 rokov dozadu. Neviem presne (a ci vobec?) boli menene okna, ale jedna sa o drevene okna s dvojsklom. Ked otvorim okno vidim ze tam je nejaka gumena izolacia. Problem je, ze z ulice pocujem auta a dodavky a to aj s kompletne zatvorenymi oknami, co je dost otravne a unavne zaroven. Inak sa mi byt paci a nema ine nedostatky.

Co by ste poradili na lepsie odizolovanie okien? Nejake velke zasahy robit asi nemozem, ale budem rad za kazdy napad. Momentalne nemam ziadne zaclony, promyslal som zobrat nejake ktore prepustia svetlo ale trosku odizuluju zvuk. Je to vobec realne? (Nechcem tmave hrube zavesy).
gogo956
Redeemer
Redeemer

xorcos

zvukovo izolacna schopnost zaclon je zanedbatelna, viacej by pomohli nejake tazke hrube zavesy. Ak nemozes okno vymenit/co asi nie/ tak nic funkcneho velmi nevymyslis.
Napísať odpoveď