Aky kavovar kupit?
Aky kavovar kupit?
Ahojte, mali sme doteraz lacny pakovy kavovar, ktory odisiel.
Chcem teda kupit novy, no neviem ci zobrat nejaky pakovy alebo automat.
Rozmyslali sme, ze nebolo by zle keby vedel pomliet kavu, aby sme roboli kavu vzdy z cerstvej. Dalsia dolezita poziadavka je, nech robi dobru penu, kedze pijeme stale kavu s mliekom.
Kavovar, ktory sme mali doteraz (nejaky lacny delonghi za 75 eur) nerobil velmi dobru penu. Cital som, ze vacsina kavovarov nerobi nejaku velmi dobru penu, rozmyslam preto ci zobrat nejaky pakovy + zvlast napenovac mlieka alebo automat, alebo ci nejaky pakovy/automaticky robi dobru penu.
Rozpocet do 300 eur.
Chcem teda kupit novy, no neviem ci zobrat nejaky pakovy alebo automat.
Rozmyslali sme, ze nebolo by zle keby vedel pomliet kavu, aby sme roboli kavu vzdy z cerstvej. Dalsia dolezita poziadavka je, nech robi dobru penu, kedze pijeme stale kavu s mliekom.
Kavovar, ktory sme mali doteraz (nejaky lacny delonghi za 75 eur) nerobil velmi dobru penu. Cital som, ze vacsina kavovarov nerobi nejaku velmi dobru penu, rozmyslam preto ci zobrat nejaky pakovy + zvlast napenovac mlieka alebo automat, alebo ci nejaky pakovy/automaticky robi dobru penu.
Rozpocet do 300 eur.
Re: Aky kavovar kupit?
Toto mi vysvetli. Naco ti je pekna crema (penu mas na kakae) ked to zalejes mliekom? To sa rozriedi a crema je prec.
Napenovac alebo automat s rucnym napanovacom je taky mackopes. To ti spravi ledva polovicny vysledok (ale moze stacit). Zabudni na jemnu kremovu penu mlieka ako s kaviarenskym strojom.
Zhrnutie, odporucam ti automat kedze ti to aj zomelie ale na mlieko radsej zabudni. To si tam radsej dolej ako doteraz.
Automaty ktore vedia uz obstojne mliecne napoje idu >600€
Podotykam este ze 60% z uspechu je kvalita zrn (cerstvost, kvalita surovej, prazenie)
Plus napenit dobre mlieko na manuálnom stroji chce grif a trochu praxe.
Doma máme Sage Barista Pro a priateľka baristka vie mlieko napenit ako v profi kaviarni. Mne to ale ani po dvoch rokoch praxe nejde
Doma máme Sage Barista Pro a priateľka baristka vie mlieko napenit ako v profi kaviarni. Mne to ale ani po dvoch rokoch praxe nejde
DeLonghi ECAM 22.110 B
lukas9206 - tak ono napenit mlieko na profi masine nie je vobec lahke. Ja po skoro 7r to neviem dokonalo. Ale to bude hlavne tym ze napenujem velmi prilezitostne. A na domacich plastovych hrackach to ide podstatne tazsie.
fildinko - dobra volba. Mame ho na firme a staci. Overena znacka. Neohuri ani nesklame.
fildinko - dobra volba. Mame ho na firme a staci. Overena znacka. Neohuri ani nesklame.
@wladas, nemyslel som to tak, ze si dolievam mlieko do kavy, ale samozrejme napenene mlieko
DeLonghi ECAM 250.33.TB Magnifica
Mám doma už tretí rok a doteraz bezproblémov.
Príp. odporúčam ktorúkoľvek verziu ECAM.
Treba sa pri prvom spustení pohrať s nastavením tvrdosti vody a dávkovaní šálok množstvom vody, pravideľne odvápňovať a meniť filtr. vložku (ako si to vypýta kávovar), čistiť a žiadne problémy.
PS: Je to trochu nad rozpočet.
Mám doma už tretí rok a doteraz bezproblémov.
Príp. odporúčam ktorúkoľvek verziu ECAM.
Treba sa pri prvom spustení pohrať s nastavením tvrdosti vody a dávkovaní šálok množstvom vody, pravideľne odvápňovať a meniť filtr. vložku (ako si to vypýta kávovar), čistiť a žiadne problémy.
PS: Je to trochu nad rozpočet.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
inu znacku by som vobec neriesil, tento uvadzam len ako priklad, dany model mame doma no cca 5 rokov, zrejme jemne starsi variant, doteraz bez poruchy
https://www.alza.sk//delonghi-magnifica ... PtEALw_wcB
https://www.alza.sk//delonghi-magnifica ... PtEALw_wcB
@Mordecai, a v com je lepsi napr. od toho ECAM 22.110 B? Akosi ked tak pozeram tie kavovary tak nevidim v popisoch rozdiel
Ja som netvrdil, že je lepší. Či to niekde vidíš?
Odporčil som ho ako dobrý, je to len môj subjektívny názor na tento konkrétny typ z hľadiska mojej skúsenosti s ním.
Zo skúseností môjho otca (pracoval vo firme na servis kávovarov a veci s tým súvisiace) by som možno neodporúčal značky ako Krupps, Catler a čokoľvek "plastovo, lacno, jednoducho" vyzerajúce. Ale to je len sprostredkovaný názor inej osoby.
Ohľadom ECAM 22.110 B, asi by som si prečítal recenzie ostatných, niekde sa uvádza, že nejde nastaviť množstvo vody jednotlivých režimov, čo napríklad na mojom ide.
Odporčil som ho ako dobrý, je to len môj subjektívny názor na tento konkrétny typ z hľadiska mojej skúsenosti s ním.
Zo skúseností môjho otca (pracoval vo firme na servis kávovarov a veci s tým súvisiace) by som možno neodporúčal značky ako Krupps, Catler a čokoľvek "plastovo, lacno, jednoducho" vyzerajúce. Ale to je len sprostredkovaný názor inej osoby.
Ohľadom ECAM 22.110 B, asi by som si prečítal recenzie ostatných, niekde sa uvádza, že nejde nastaviť množstvo vody jednotlivých režimov, čo napríklad na mojom ide.
Mordecai napísal: 28 nov 2021, 21:56
Len tak zo zaujímavosti, prečo práve Catler/Sage nie?
Podľa recenzií, sú to v tejto cenovej kategórii najlepšie pákové kávovary.
Sage som nespomína, nepoznám.
Catler/Krupps mal otec (dva modely, dokonca osobne doma) oba po 1,5-2r pošli do večných lovíšť (neekonomická/nerentabilná oprava). A na servis ich mal tiež neúrekom.
Ale netvrdím, že sú to zlé kávovary. Len asi záleží aj od modelu, "cenovej hladiny" ...
Niekomu vydrží roky kávovar za 50€, niekto "zoderie" za rok kávovar za 500€.
Catler/Krupps mal otec (dva modely, dokonca osobne doma) oba po 1,5-2r pošli do večných lovíšť (neekonomická/nerentabilná oprava). A na servis ich mal tiež neúrekom.
Ale netvrdím, že sú to zlé kávovary. Len asi záleží aj od modelu, "cenovej hladiny" ...
Niekomu vydrží roky kávovar za 50€, niekto "zoderie" za rok kávovar za 500€.
Práve 3 dni dozadu som kupoval kávovar do nového bývania. Celkovo je to štvrtý kávovar, s ktorým mám reálne skúsenosti. Všetky iné modely, no stále značka Delonghi. Najprv sme mali úplne lacný, kupovaný cca 10r dozadu - stál necelých 300 eur, ale boli sme spokojní. Neskôr si rodičia kúpili za cca 750 eur (neviem presne model), minulý rok si svokrovci kúpili Delonghi eletta (cca 650 eur). Ja som teraz kupoval Delonghi intensa (presnejšie: De'Longhi ECAM 23.460.W), v planeu ma vyšiel po nejakej zľave 404 eur a dokonca pôvodnú sumu mali škrtnutú nejakých 670 eur, ale či toľko niekedy stál, netuším, zrejme nie.
Ako by som to zhrnul:
Ja s priateľkou sme úplne "priemerní" kávičkari, cháp to tak, že nemusíme mať zrnkovú kávu za XY eur od XY renomovaného výrobcu kávy. Stačí nám káva za cca 10 eur (250-500 g) a sme spokojní. Obaja pijeme čiernu kávu, t.j. bez mlieka a cukru. U mňa bolo pri výbere kávovaru dôležité to, aby sa dala voliť sila a veľkosť kávy, aby sa dala nastavovať teplota kávy a aby robil mliečne kávy, kvôli návštevám, keďže drvivá väčšina žien pije "lattéčka" alebo "kapučínko". Taktiež som trval na tom, aby bol kávovar skôr menší a ľahší, aby nezaberal toľko miesta. Zatiaľ sme s tým kávovarom úplne spokojní.
K tej elette, čo kúpili svokrovci: hneď po vybalení ma odradilo to, aký je obrovský a ťažký. To bolo u mňa prvé veľké mínus. Svokra je tiež "kávičkarka" typu latté, kapučíno a pod., no bavilo ju to tak týždeň, potom sa jej už nechcelo neustále každé 2 dni čistiť nádobku na mlieko a hadičku
a to vám poviem, vyčistiť to je fakt makačka, ak to chcete urobiť poriadne. Čiže 650 eurový kávovar, ktorý kupovali najmä na mliečne kávy, využívajú len klasicky na obyčajnú kávu, do ktorej si potom dolejú mlieko a dosypú cukor. Čiže za mňa zbytočne vyhodené peniaze.
A k tomu kávovaru, čo si kúpili moji rodičia: tiež mi to príde ako zbytočný luxus, ktorý sa naozaj málo využíva. Môj otec si do kávy dá kvapku smotany a trochu medu, mama si dáva len smotanu. Čiže takisto - funkcií do aleluja, ale využíva sa len "klasická" káva.
Ty si možno trochu iný prípad, keďže píšeš, že vy máte radi najmä mliečnu kávu. No rátaj s tým, ako som písal, to čistenie nádobky na mlieko a všetko s tým spojené je fakt otravné a keď vás to bude baviť neustále čistiť, tak klobúk dole. Ale penu to podľa mňa robí super, aj ten náš za 400 eur. Je to trochu nad tvoj strop, ale zase tých 100 eur navyše možno nie je až taký problém. Keby si mal ešte nejaké otázky, príp. chceš nejaké foto alebo čo, kľudne ma kontaktuj do správy
Ako by som to zhrnul:
Ja s priateľkou sme úplne "priemerní" kávičkari, cháp to tak, že nemusíme mať zrnkovú kávu za XY eur od XY renomovaného výrobcu kávy. Stačí nám káva za cca 10 eur (250-500 g) a sme spokojní. Obaja pijeme čiernu kávu, t.j. bez mlieka a cukru. U mňa bolo pri výbere kávovaru dôležité to, aby sa dala voliť sila a veľkosť kávy, aby sa dala nastavovať teplota kávy a aby robil mliečne kávy, kvôli návštevám, keďže drvivá väčšina žien pije "lattéčka" alebo "kapučínko". Taktiež som trval na tom, aby bol kávovar skôr menší a ľahší, aby nezaberal toľko miesta. Zatiaľ sme s tým kávovarom úplne spokojní.
K tej elette, čo kúpili svokrovci: hneď po vybalení ma odradilo to, aký je obrovský a ťažký. To bolo u mňa prvé veľké mínus. Svokra je tiež "kávičkarka" typu latté, kapučíno a pod., no bavilo ju to tak týždeň, potom sa jej už nechcelo neustále každé 2 dni čistiť nádobku na mlieko a hadičku
A k tomu kávovaru, čo si kúpili moji rodičia: tiež mi to príde ako zbytočný luxus, ktorý sa naozaj málo využíva. Môj otec si do kávy dá kvapku smotany a trochu medu, mama si dáva len smotanu. Čiže takisto - funkcií do aleluja, ale využíva sa len "klasická" káva.
Ty si možno trochu iný prípad, keďže píšeš, že vy máte radi najmä mliečnu kávu. No rátaj s tým, ako som písal, to čistenie nádobky na mlieko a všetko s tým spojené je fakt otravné a keď vás to bude baviť neustále čistiť, tak klobúk dole. Ale penu to podľa mňa robí super, aj ten náš za 400 eur. Je to trochu nad tvoj strop, ale zase tých 100 eur navyše možno nie je až taký problém. Keby si mal ešte nejaké otázky, príp. chceš nejaké foto alebo čo, kľudne ma kontaktuj do správy
Nekupujem kavu od "renomovaneho" vyrobcu ale od maleho praziara. Dovolim si tvrdit ze lepsiu kavu v beznom obchode nekupis. Dokonca ani nie v modernom kavovom obchode ala Caffe point (to uz je ale o konkretnej preferencii)DENNY napísal: 03 dec 2021, 13:32nemusíme mať zrnkovú kávu za XY eur od XY renomovaného výrobcu kávy. Stačí nám káva za cca 10 eur (250-500 g) a sme spokojní.
Co sa tyka pripravy kavy tak v amerike na toto maju lepsi zvyk. Tam na domace a jednoduchsie kancelarske pouzitie staci prekvapkavac. A existuju aj automaticke. Velmi zly navyk tu je ze na espresso automate si ludia robia dvojdecove kavy.
vôbec som nereagoval na nejaký tvoj príspevok, písal som to za seba. Hádam mi môže chutiť aj káva zo supermarketu, či nie?wladas napísal: 03 dec 2021, 15:07Nekupujem kavu od "renomovaneho" vyrobcu ale od maleho praziara. Dovolim si tvrdit ze lepsiu kavu v beznom obchode nekupis. Dokonca ani nie v modernom kavovom obchode ala Caffe point (to uz je ale o konkretnej preferencii)
To ani netvrdim, to som len tak blbo formuloval. Len som reagoval na "renomovaného výrobcu"
A este k tomu ze za 10r uz mas 4. kavovar. Ja mam doma 25 rocnu paku a 19r mlyncek
A este k tomu ze za 10r uz mas 4. kavovar. Ja mam doma 25 rocnu paku a 19r mlyncek
tak potom som aj ja zle formuloval 4. kávovar, resp. som to zle napísal, ale je to myslené tak, že:wladas napísal: 03 dec 2021, 15:23 To ani netvrdim, to som len tak blbo formuloval. Len som reagoval na "renomovaného výrobcu"
1. kávovar s ktorým som robil, kupovali rodičia, keď som s nimi ešte býval
2. kávovar s ktorým som robil, si kúpili svokrovci
3. kávovar - rodičia si kúpili novší model, ten predošlý dali bratovi do kancelárie a tam mu funguje dodnes (!)
4. kávovar - môj, do môjho bývania.
Čiže nie je to "môj" štvrtý kávovar, ale iba štvrtý, ktorý som používal
presunute do spravneho fora
-
mirak2
Hardcore addict
v Pocitacovej sekcii?
Chce sa poradit o kupe ? Je to elektronika ?
Odpovedal si si na obe otazky Ano ? cize mas odpoved na svoju otazku ...
Toto je poradna nie len pre PC ale celkovo elektroniku ...
Poradňa pri kúpe
Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Odpovedal si si na obe otazky Ano ? cize mas odpoved na svoju otazku ...
Toto je poradna nie len pre PC ale celkovo elektroniku ...
Poradňa pri kúpe
Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...