Externe disky na zalohu dat
Externe disky na zalohu dat
Ahojte,
chcel by som si kupit 2 externe disky, kazdy s kapacitou 2 TB na zalohu fotiek, videi atd. Mam v plane kopirovat vsetko na oba disky.
Neviem sa ale rozhodnut ohladne znacky. Doteraz prilezitostne pouzivam jeden WD Elements, nemam s nim ziadny problem, ale vyuzivany je skutocne len velmi prilezitostne, takze je tazke pre mna zhodnotit, ci je dobry.
Najpredavanejsi je na heureka prave WD Elements, ale celkom ma zaujali ADATA disky, ktore su cca v rovnakej cene, no maju akusi silikonovu vystuz, takze budu asi o nieco odolnejsie, aj ked neplanujem tie disky prenasat.
Aku znacku by ste doporucili? Podla coho vyberat? Pri vacsine diskov neuvadzaju ani rychlosti, len kapacitu a USB rozhranie. Dakujem
chcel by som si kupit 2 externe disky, kazdy s kapacitou 2 TB na zalohu fotiek, videi atd. Mam v plane kopirovat vsetko na oba disky.
Neviem sa ale rozhodnut ohladne znacky. Doteraz prilezitostne pouzivam jeden WD Elements, nemam s nim ziadny problem, ale vyuzivany je skutocne len velmi prilezitostne, takze je tazke pre mna zhodnotit, ci je dobry.
Najpredavanejsi je na heureka prave WD Elements, ale celkom ma zaujali ADATA disky, ktore su cca v rovnakej cene, no maju akusi silikonovu vystuz, takze budu asi o nieco odolnejsie, aj ked neplanujem tie disky prenasat.
Aku znacku by ste doporucili? Podla coho vyberat? Pri vacsine diskov neuvadzaju ani rychlosti, len kapacitu a USB rozhranie. Dakujem
Re: Externe disky na zalohu dat
Odporúčam ADATA SD700 SSD 256/512 GB. Mám doma 2 ks (kúpené tri roky dozadu) a zálohujem si tam fotky/videá/dokumenty.
Vybral som si tento model kvôli SSD disku čo už samo o sebe je bezpečnejšie ako HDD + ešte aby to malo nejaký ten odolný kryt.
Myslím si že viac sa dozvieš z popisu tohto konkrétneho modelu.
Vybral som si tento model kvôli SSD disku čo už samo o sebe je bezpečnejšie ako HDD + ešte aby to malo nejaký ten odolný kryt.
Myslím si že viac sa dozvieš z popisu tohto konkrétneho modelu.
-
starysomar
Hardcore addict
Bezpecnejsie??? To je dufam vtip.
Osobne nemam idealnu skusenost s WD - kratko po zaruke vadne sektory, tak som ako druhy zalozny kupil HITACHI HGST.
Pravda - je drahsi, no ked som vyberal - mal niekolkonasobne nizsiu poruchovost voci vsetkym.
Osobne nemam idealnu skusenost s WD - kratko po zaruke vadne sektory, tak som ako druhy zalozny kupil HITACHI HGST.
Pravda - je drahsi, no ked som vyberal - mal niekolkonasobne nizsiu poruchovost voci vsetkym.
-
CrazyJerry
Light Star
Neviem ci je SSD vhodne na dlhodobu zalohu.
Ak ho budes nejak pravidelne pripajat k PC, napriklad raz rocne, tak ok, ale raz na to zabudnes nechas SSD par rokov lezat, potom ho objavis po x rokoch a zrazu bude prazdne.
Ak ho budes nejak pravidelne pripajat k PC, napriklad raz rocne, tak ok, ale raz na to zabudnes nechas SSD par rokov lezat, potom ho objavis po x rokoch a zrazu bude prazdne.
SSD urcite nechcem na dlhodobe zalohovanie.
-
starysomar
Hardcore addict
Ideu, ak som to spravne pochopil, mas ok.
Sam mam potrebne data trojmo.
Na datovom v kompe a dvoch zaloznych diskoch.
Sam mam potrebne data trojmo.
Na datovom v kompe a dvoch zaloznych diskoch.
Najhoršie je ,ak Ti na WD Elements a podobných odíde iba elektronika.Aj po vybratí HDD z boxu sa k dátam nedostaneš ,pretože USB konektor je priamo na disku.Lepšie je disk + box.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
a ten USB konektor nejde vybrat? ja som sa kedysi v pokazenom WD externaku hrabal a myslim, ze sa ten USB konektor dal odsktruktovat a dostat sa k SATe .. ak by tam v mojom pripade nebolo HW sifrovanie (co sa robi akurat na tom USB plosaku), tak si myslim, ze by sa cez tu SATu dalo k datam dostat
inak s externakmi od WD mam dobre skusenosti. ak tam nepisu rychlost, tak by mali mat uvedeny aspon typ HDD (green, black, red ..) a podla toho dogooglis rychlost. ja momentalne pouzivam na filmy/zalohy WD elements 6TB black, zatial najrychlejsi co som mal.
inak s externakmi od WD mam dobre skusenosti. ak tam nepisu rychlost, tak by mali mat uvedeny aspon typ HDD (green, black, red ..) a podla toho dogooglis rychlost. ja momentalne pouzivam na filmy/zalohy WD elements 6TB black, zatial najrychlejsi co som mal.
USB bol pripájkovaný,čo som mal doteraz na 2,5" disku.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
jaj, tak 2,5 asi ano .. ja som hrabal v 3,5 ..
Ja som to tiez riesil na hojku a nakoniec som si vybral ramcek, pokial je to pre PC a nie notebook, je to podla mna najlepsia moznost, konkretne mam ICY BOX 168SK-B, mal by vydrzat 50 000 vysunuti, ziadne kable, ziadny adapter, moznost menit akykolvek pocet diskov.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Podla mna je to jedno co kupis na zalohu, je to elektronika a moze sa hocikedy pokazit. Pri 2,5 palcovych diskoch sa predpoklada, ze to budes prenasat. Pri 3,5 palcovych, ze bude doma niekde na stole (potrebuje napajaci adapter).
Trebars WD My Passport ma zapis okolo 115 MB/s, tu je benchmark: http://www.notebookreview.com/news/west ... -review/2/ Patri medzi tie lacnejsie disky na trhu, klasika zaruka 2 roky, ale za dakych 15 eur si vies priplatit na Alze este 3 roky naviac: https://www.alza.sk/wd-my-passport-2tb-cierny-d5685820.htm
AData pouziva do boxov disky od spolocnosti Toshiba. Rychlosti podobne ako WD, teda okolo 115 MB/s. Vyhodou je snad pogumovany obal: https://www.alza.sk/adata-hd650-hdd-2-5-2tb-cerveny-3-1-d5126836.htm
Ak chces nieco megarychle, tak potom je to externy disk s osadenym SSD, ale ta cena je 2x vyssia ako pri beznych diskoch a navyse len polovicna kapacita. Napriklad 1TB vychadza niekde cez 150 eur: https://www.alza.sk/seagate-one-touch-portable-ssd-1-tb-modry-d6615298.htm
Trebars WD My Passport ma zapis okolo 115 MB/s, tu je benchmark: http://www.notebookreview.com/news/west ... -review/2/ Patri medzi tie lacnejsie disky na trhu, klasika zaruka 2 roky, ale za dakych 15 eur si vies priplatit na Alze este 3 roky naviac: https://www.alza.sk/wd-my-passport-2tb-cierny-d5685820.htm
AData pouziva do boxov disky od spolocnosti Toshiba. Rychlosti podobne ako WD, teda okolo 115 MB/s. Vyhodou je snad pogumovany obal: https://www.alza.sk/adata-hd650-hdd-2-5-2tb-cerveny-3-1-d5126836.htm
Ak chces nieco megarychle, tak potom je to externy disk s osadenym SSD, ale ta cena je 2x vyssia ako pri beznych diskoch a navyse len polovicna kapacita. Napriklad 1TB vychadza niekde cez 150 eur: https://www.alza.sk/seagate-one-touch-portable-ssd-1-tb-modry-d6615298.htm
V Adata nájdeš aj disk od Seagate.Obyčajný SSD disk 1TB kúpiš za 100€ + box 15€ spolu 115€.
-
starysomar
Hardcore addict
Naozaj nie som presvedceny, ze SSD je vhodne na zalohy.
Ani prenasanie...
Ani prenasanie...
Prosím, vysvetli bližšie (pre nás všetkých).starysomar napísal: 02 dec 2021, 5:41 Naozaj nie som presvedceny, ze SSD je vhodne na zalohy.
Ani prenasanie...
Napríklad ja som prešiel na zálohu na SSD z toho že HDD mi môže padnúť = zničenie dát.
Tým pádom že sa v SSD nič nehýbe mi to prišlo ako safe varianta.
Ale rád si prečítam prečo si nemyslíš že je to bezpečnejšie ... učíme sa stále
Ja osobne som mal SSD disk v notebooku, ktory som viac ako rok nezapol. Po tejto dobe bola polka dat prec a disk ma vadne sektory. Nehybalo sa s nim, neprenasal sa, nikto sa ho ani nedotkol. HDD co mam aj 10 rokov v pohode funguju aj ked niektore nezapnem aj viac ako rok.
-
starysomar
Hardcore addict
Pripadna zachrana dat je vtaj zo SSD problematicka (este som nemusel), aj maju limit TBW. No a cenovy rozdiel pri 2 TB.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nevedel som, ze ked SSD disk nezapnes, po case sa z neho udaje stratia. Ked ho ale zapnes, tak to staci, ci este musis vsetky data "refreshnut" (precitat a zapisat), alebo si to robi ten disk nejako automaticky? Asi robi, inak by uz vacsina SSD diskov v beziacich PC bola za tie roky nefunkcna...
Po pol roku nepoužívania SSD a zapnutí ,dáta sú tam.Takže to možno platilo,na začiatku,keď vyšli SSD alebo iba pri niektorom výrobcovi.
Dá sa nejak skontrolovať externe ssd z druhej ruky pred kúpou? Odporúčate na to nejaký software? Ak áno, na čo presne si dať pozor?