Starlink

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Starlink

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ako už aj možno viete, aj na Slovensku bol oficiálne sprístupnený satelitný internet Starlink poskytovaný spoločnosťou SpaceX.

Keďže som nenašiel osobitnú tému ohľadne Starlinku, týmto otváram všeobecnú diskusiu.

Ako vnímate túto službu? Vidíte v nej potenciál, alebo je to na Slovensku predražená a nepotrebná vec?

Akurát som čítal zaujímavý názor na túto problematiku, a to že mnohokrát si ani neuvedomujeme ako sa na Slovensku máme dobre. V USA je napr. úplne bežné, že mnohé lokality sú úplne bez internetu, dokonca mobilného signálu, čo na Slovensku by bolo v takých rozmeroch asi nepredstaviteľné.

Ako to vnímate vy?

http://dsl.sk/article.php?article=25737

https://zive.aktuality.sk/clanok/cmtw15 ... slovensku/
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Starlink

Príspevok od používateľa fildinko »

Ako si spomenul.

Ako využitie by som to videl niekde na odľahlej chate kde nie je ani mobilný signál a naozaj tam potrebuješ ten internet.

A či je to predražené? Približne 100 eur je pre Slováka dosť, pre Američana nič.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A prave tie horske chaty ci odlahle chatove oblasti mozu na tom ziskat. Ak sa poskladaju na to traja majitelia chat vedla seba, tak je z toho zrazu 33 eur mesacne :) Ale ako bolo spomenute, tak vyuzitie to bude mat skor niekde v odlahlych castiach USA, Kanady, Australie, Ruska alebo Afriky kde nie je vsade pokrytie mobilnym signalom. Mozno sa potesia aj na ropnych plosinach, mozno niekde na lodiach alebo aj tucianky na Antarktide.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Co som pozeral tie mapy pokrytia 4G na slovensku, tak ten zakladny 100Mb/s maju tak max v obciach a mestach, vyssie rychlosti iba v mestach, na dedinach skoro ani neskrtnu, 4G teda nemusis byt ani v nejakej odlahlej chate aby si ho tam nechytal.

Cena pre jednotlivca urcite vyssia, ak sa zlozi viac ludi, tak je cena viac nez prijatelna.
V us/jp sa bezna cena pausalu moze pohybovat 50-80 usd/mesiac, takze pre nich to nie je nic extra.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Je to určené aj pre oblasti, kde vlády obmedzujú internet, Irán alebo Čína, teraz aj Kazachstan, sú skvelí adepti
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ja som zvedavý na stabilitu takéhoto pripojenia napr. v prípade búrky, sneženia a pod.
beardie napísal: 08 jan 2022, 9:32 Je to určené aj pre oblasti, kde vlády obmedzujú internet, Irán alebo Čína, teraz aj Kazachstan, sú skvelí adepti
Myslíš, že v takýchto krajinách je vôbec povolené pripojenie takéhoto typu? Lebo VPN ešte chápem, že človek nejak zriadi, ale doručiť tú zásielku s tým satelitom, tak neviem. Ak sa nemýlim, tak nedávno v Severnej Kórei odsúdili muža na trest smrti za to, že na USBčku prepašoval niekoľko častí Squid Games. Teraz si to predstav že ťa rovno chytia s takou parabolou. Dokonca to ani nie je taká záležitosť ktorú by si vedel nejak skryť, pretože ono to musí mať čistý výhľad na oblohu, tak to ani nevieš dať niekde do pivnice. Hlavne keď v takýchto krajinách každý každého udáva.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Leslie10: Severna Korea je samostatny pripad, to snad dobre vies aj sam.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Recenzia Starlinku od uzivatela po mesiaci uzivania, vyzera to byt zaujimava alternativa, kde nie je ziadne resp. je zalostne internetove pripojenie - https://www.alza.sk/starlink-recenzia
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Starlink objednany, doba dodania je do 14 dni. Budem priebezne pisat, ako to ide, keby ste chceli nieco vediet konkretne, tak napiste.
Budem to pouzivat na chate, kde nie je ziaden mobilny signal.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Tak, starlink prisiel po 6 dnoch od objednania.
tempImagerieFGU.png
Nainstaloval som ho vcera a mam nejake poznatky.
Ked som zhadzoval kabel dole, aj ked som ho mal obmotany paskou, tak mi drbol presne na konektor a ohol sa. Ako naschval. Vyrovnal som to, kabel ide, aspon dufam teda, tazko vlastne povedat.
tempImageh7obSH.png
K pripojeniu starlinku nepotrebujete internet, len si dopredu musite nainstalovat appku.
Starlink som len tak polozil na plochu strechu, kde som myslel ze bude mat najlepsi vyhlad, bohuzial stale su tam nejake super obrovske stromy, takze to trochu zakryva vyhlad.
Samotna instalacia bola rychlo, ale internet nenabehol. Pise, ze to bude skenovat oblohu a tak, ale po celej noci sa nic nestalo. Oskenoval som mobilom oblohu, ze ako tomu moc zavadzia. Napisalo ze by to chcelo lepsi spot, ale nie ze to nie je nemozne. Ani vlastne po 12 hodinach mi nenapisalo, ze nenaslo satelit, takze vlastne neviem co presne je zle. Ci moze byt dodrbany kabel, alebo proste nema dostatocny vyhlad na oblohu.
Problem je, ze kym nemam net, tak nemozem napisat na podporu priamo, ale idem im skusit napisat teraz.
Medzitym dokupujem ethernet adapter k starlink routru (nevsimol som si, ze to nema priamo ten router) a dokupujem nasadku na tyc, cize starlink dam este niekolko metrov nad uroven strechy, nech tolko stromy nezaclanaju..
IMG_1769.PNG
IMG_1791.PNG
IMG_1767.PNG
heker
Redeemer
Redeemer

Skus ten Starlink nahodit niekde u kamarata, v kaviarni alebo neviem. Aby si mal vyhlad na oblohu a podla toho posudis, ze ci je problem v kabli alebo nie. Ten konektor kabla vyzera dost poskodeny.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

No, bol to len ten bocny pliesok, ten som narovnal, potom to vyzeralo ok, piny vnutri neboli posunute. Router so satelitom komunikuje, takze keby chybal jeden pin, tak by to asi hadzalo daku chybu. Uvidime, novy kabel stoji 100eur.
Pisal som na podporu, odpovedali mi, ze mam updatovat service location. Ja som si to objednaval k sebe domov, ale pouzivam to inde, takze asi preto to neslo. Nastavil som v appke adresu chaty, tak ked tam zase pojdem, tak vyskusam. Snad to uz bude ok.
heker
Redeemer
Redeemer

Predpokladam, ze aj ked si to objednal do Senca a zapojil v Brezne, tak vzhladom na vzdialenost satelitov od tvojho prijmaca bude taky, ze ten uhol a poloha tam nehra rolu. Ale kto vie, necham sa tiez prekvapit :)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

jasne, ono to nehra vobec rolu kvoli satelitom na oblohe, ale poloha, kde chces prevadzkovat ten "pevny" internet. Keby si to chcel mat zapojene stale hocikde po Slovensku, tak treba mat RV plan, ktory je drahsi trochu, ale pojde to vsade.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Tak uz ficime, zmena adresy pomohla.
Este mam kratke vypadky kvoli stromom, ked to postavim vyssie, tak to bude ok.
IMG_1898.PNG
Screenshot 2022-10-21 at 19.01.45.png
IMG_1897.PNG
Budem dokupovat este druhy mesh router od starlinku, aby bolo aj na druhe poschodie.
Napísať odpoveď