Elektrobicykel

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Elektrobicykel

Príspevok od používateľa Mek »

Caute,
uvazujem nad kupou elektrobicykla, a rad by som sa poradil tu na fore, aby som nekupil nejaku ocividnu hlupost. Ide mi o jazdenie do kopca (okolie Ziliny /
Mala Fatra), na co moja kondicka nestaci. Par rokov mam obycajny bicykel, uvazoval som aj nad iba konverznou sadou, ale rozmyslel som si, ze kupa celeho bicykla bude lepsia volba.
Cosi som si o tom uz studoval, mal by som zopar otazok:
1. aky dojazd maju tieto elektrobicykle? Viem, zavisi od baterie, motora, terenu... zaujima ma taky stredny priemer.
2. ak dojde bateria, da sa bicyklovat vlastnou silou bez odporu?
3. je lepsi stredovy alebo zadny pohon?
4. brzdy su lepsie hydraulicke alebo lankove?
5. da sa pri kupe zistit, kedy bol bicykel vyrobeny, resp. jeho bateria, aby som nekupil leziak s neudrziavanou bateriou?
6. aku bateriu, aby sa dala vymenit a v buducnosti bola dostupna? Aku znacku ano, aku nie? Cital som, ze existuju aj baterie, ktore obsahuju clanky 18650, to by bolo asi najlepsie kvoli lahkej vymene, ci?
7. pri brzdeni sa bateria dobija, alebo nie?
8. aka je dostupnost elektrobicyklov, teraz ked je korona, neboli ani obycajne bicykle, asi by bolo vhodne to riesit uz teraz v januari, skor nez pride jar a budu chciet kupovat vsetci.
9. akym znackam/modelom/parametrom sa radsej vyhnut a na co si dat pozor? Asi je to vsetko aj tak made in china, ale nerad by som vyhorel od baterie.
10. ma zmysel usetrit a kupovat z aliexpressu? Ako je to s reklamaciami?
Moj terajsi bicykel, ktory mi plne vyhovuje (ale nie je elektro) ma tieto parametre - v bicykloch sa moc nevyznam, preto neviem, co je podstatne, pisem, ako je:
- na rafiku nalepka: ETRTO 622x19c - ERD603 Alloy 6063T6
- na rafiku napis: 250 DISC
- na rame napis: Frame size L 20 Al 6061T6 DEMA CUSTOM TUBES
Fotky som dal aj do prilohy.
Toz co sa tyka velkosti ramu atd., nieco take, iba elektrizovane :)
Podla zakona o cestnej premavke, aby elektrobicykel bol brany ako bicykel a nie ako motorove vozidlo (motorka), musi mat zdvihovy objem valcov do 50 cm3, max rychlost 25 km/h, a tusim som cital, ze musis stale tahat (aj ked minimalne), inak by to uz bola motorka. Do tychto limitov sa teda musim vojst podla legislativy.
Za prispevky vopred dakujem. Budem rad najma za osobne skusenosti s kupou atd.
Prílohy
20210830_110136.jpg
20210830_110149.jpg
20210830_110229.jpg
baldorex
Addict
Addict

Re: Elektrobicykel

Príspevok od používateľa baldorex »

1 to ti naozaj nikto nepovie a stredný priemer ti je na hovno keď ty pôjdeš do kopca a budeš mat inú hmotnosť atď...
2 ano
3 do kopca v teréne jednoznačne stredový
7 nie
10 je to o tvojej odvahe a schopnosti riešiť prípadnú reklamáciu v cudzom jazyku
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

4) hydraulické sú účinnejšie a jednoduchšie na údržbu,
10) do elektrobiku ti treba dať minimálne okolo 2000€, to by som z aliexpressu určite neriskoval.

Veľkosti sú dosť individuálne, každý výrobca môže mať inú geometriu. Ale každý výrobca má tabuľky, v ktorých sa dá na základe tvojej výšky, výšky rozkroku a neviem čoho ešte určiť vhodnú veľkosť rámu. Doporučujem obehať kamenné predajne a poskúšať nejaké modely už len kvôli veľkosti. A možno natrafíš aj na nejaký kúsok v dobrej cene, prípadne si niečo podobné vygoogliš na inom sk/cz/eu eshope...
usefull
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa usefull »

Nechcem ta odhovarat od e-biku, ale 3 roky dozadu som tiez uvazoval nad kupou e-biku. Rozhodol som sa ho nakoniec nekupit, koli dojazdu. Ked uvadzaju dojazd pri e-bikoch tak je to vypocitane na jazdca s nizkou vahou (nepamatam si presne ale asi 65kg) ktory ide po rovine, stalou rychlostou 20km/h a s najnizsim stupnom asistencie. Nakolko som mal skoro 100kg tak ma to dost odradilo. (mal som v plane jazdit 100km vyjazdy).

Nakoniec som sa rozhodol pre Gravel za 1800e. A robi mi velku radost. Pred nim som mal horsky bike meridu z roku 2006, a je to neuveritelny rozdiel. Nizsia vaha biku ti velmi vyrazne pomoze v zdolavani kopcov.

Prikladam trasu ktoru som isiel s kamaratom ktory ma ebike [aktivny sportovec, ktory sa zotavuje z choroby +-75kg]. Po 60km [dost vela do kopca] mu ostalo 15% baterie. Na strave chyba 11km. https://www.strava.com/activities/5905699487
Spominany e-bike https://www.ctm.sk/bicykle/ebike/senze- ... va-cierna/

Takze moj nazor, ak chces jazdit trasy do 50km tak za 2000 kupis vhodny e-bike aj na slovensku[osobne by som urcite neriesil aliexpres]. Ale ak by si investoval 2k do kvalitneho bicyklu, tak kondicku naberies rychlo, a dojazd neriesis.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Vdaka za prispevky - moje trasy maju malokedy viac ako 30 km, a na tie kopce by som tiez nechodil daleko od bydliska, ked uz dalej tak potom vlak/bicyklobus. Ledaze by to bolo z kopca :D
usefull, pises, ze 3 roky dozadu si uvazoval o kupe, myslim, ze odvtedy uz presli, tak ako vsetka technika, aj tie elektrobicykle nejakym vyvojom, a uz su lepsie technologie, ako boli vtedy. No, vsak pobeham nejake obchody a vyskusam osobne. Aliexpres teda radsej nie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

1. Je to individualne, zalezi to od hmotnosti cyklistu, od pouziteho vykonu elektromotoru, od tvojej podpory do pedalov a tiez aj od terenu (sklonu) ktorym ides. Realne sa da povedat 80-120km, ale ak pojdes cisto iba do kopca s 10 percentnym sklonom s najvyssou podporou elektromotoru, tak to bude vyrazne menej.

2. Da sa bicyklovat. Ale maj na pamati, ze ten bicykel vazi 22-25kg, tak to nie je ziadna sranda.

3. Stredovy. Vacsina znaciek robi len stredovy pohon, staci sa pozriet na bicykle ako Specialized, Focus, Cube, Trek, Giant atd..., pouzivaju tam prevazne motory Bosch, Yamaha alebo Shimano.

4. Rozhodne hydraulicke.

5. Predpokladam, ze kazda bateria ma svoje seriove cislo a aj datum vyroby. Najma z dovodu zaruky.

6. O baterie som sa nikdy nezaujimal, ale predpokladam, znacky spomenute v bode c.3 budu mat kvalitne baterie, ktore maju otestovane, kedze nerobia tieto bicykle prvy rok. Je v ich zaujme, aby bateria vydrzala a nedochadzalo k reklamacii. Napriklad kamarat kupoval jazdeny Specialized, mal dva ci tri roky. Je k tomu aplikacia a tam si vie pozriet zdravie baterie, to mal okolo 85 percent ci kolko. Cize par rokov by to mohlo este vydrzat. Niektore maju vyberatelnu bateriu, takze ju vycvaknes a nabijes v obyvacke. Ine maju zabudovanu bateriu a tak musis bicykel dotrepat niekde ku zdroju, co moze byt v niektorych bytovkach ci panelakoch problem, najma ak byvas v 4-poschodovej bytovke bez vytahu a nabijat ho mozes akurat tak u seba v byte na najvyssom poschodi.

7. Treba pozriet konkretny bicykel. Standardne sa nabija pocas sliapania do pedalov. Niektore maju rekupreaciu, takze bateria je dobijana aj pri brzdeni. Ale zase si netreba mylit bicykel s nejakym elektromobilom ako je Tesla.

8. Elektrobicykle su drahsie, takze ich dostupnost bola lepsia. Momentalne je zima, je mimo sezony, takze ta dostupnost by mohla byt lepsia a mohol by byt idealny cas kupit bicykel, napriklad z modelovej rady 2021, pretoze uz sa budu predavat najma nove modely.

9. Povazujem za lepsie investovat do lepsej znacky s kvalitnejsim motorom. Elektrobicykel nekupujes na rok, ani dva, ale mozno na 5 rokov, ak nie aj viac. Takze ak chces hladat nieco v cene 1700 eur, tak ti ostane napriklad bicykel od Mountfieldu. Maju ich moji priatelia, uz su pred dochodkom a oni si to uzivaju. Ale ja som na pohlad videl, ze to spracovanie je nastavene cene. Najma ak si vezmes, ze z tej sumy tvori 500-700 eur bateria, mozno 300-500 eur je motor, tak ten zvysok ostava na ram, kolesa a komponenty. A to sa uz niekde prejavi. Ak chces nejaku kvalitu, tak treba pozriet napriklad Specialized Levo, ale to zacinas niekde na cene 2500 eur. Pripadne pozriet nemecke znacky ako Cube ci Focus, prikladne anglicky Canyon (nema obchody a objednava sa len z netu, takze ta cena je o to nizsia).

10. Podla mna urcite nie, uz len z dovodu pripadnej reklamacie motora a baterie, ktora je kriticka v takomto pripade.

Ram si musis vyskusat, pretoze to zalezi od geometrie a zdvihov bicykla. V EU je limitovana max. rychlost elektrobicykla na 25 km/h, ale niektore motory sa daju oblokovat. Ta rychlost 25 km/h znamena to, ze len do tej rychlosti funguje elektromotor, potom sa vypne ak ides viac. Po odblokovani funguje aj pri zatazi napriklad 40 km/h.

V Ziline mas velku predajnu Kubica sport, je to dole kopcom smerom na vodne dielo po ceste od Martina do Ziliny. Zastav sa tam, vyber maju siroky a budu ti vediet poradit. Pripadne mozes pozriet Velo Sprint.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Super, diky hojko za poucny a obsiahly prispevok i odporucania na obchody. Pozriem sa tam, ked sa mi bude dat.
Napísať odpoveď