Indukčná varná doska

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
julish
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Indukčná varná doska

Príspevok od používateľa julish »

Podzravujem,
chceme kúpiť indukčnú varnú dosku, no vobec netušíme na čo sa zamerať.
Nie najlacnejšiu ani najdrahšiu. Malo by sa na nej variť pre 6 osôb.
Máte prosím nejaké tipy?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: Indukčná varná doska

Príspevok od používateľa cinges »

zameraj sa na ovladanie... Najlepsie je, ked si hned kliknes na hodnotu, ktoru chces.. Ked mas klikat pluskom na 10tku spotenou rukov, tak ta porazi..
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

odporucam tiez poobzerat sa po takych, ktore maju okraj ako napr. https://www.alza.sk/indukcne-dosky-s-ramom/18866911.htm

velkou vyhodou je tiez mat 2 zony prepojene v pripade ze varis nieco vo vacsom hrnci

ak ste 6ti a varite doma vela tak za zvazenie stoji aj doska so 6 zonami
https://www.siko.sk/indukcna-varna-dosk ... gaEALw_wcB
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To uz by musel mat napojene na 3 fazy
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Varná doska indukčné Siemens o šírke 81,2 cm a ve farbe čierna. Počet platničiek 5 a napájacie napätie (V): 220-240.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

to ano, ale asi nespustis vsetko na P - turbo mod. Ani na ten druhy najvyssi.. Asi kazda sa da napojit na 230V. Ale to je v principe jedno, zapojis podla toho, co mas doma. Ked 3 fazy mas, tak to tak zapojis, ked nie, nebudes kvoli tomu prerabat elektriku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Prepáč, no ak nechápeš napísanému - skús si to pozrieť u výrobcu alebo niektorého solídneho predajcu.

Ak...je v popise daného výrobku jednoznačne napísané: Typ zdroja napájania: 1 - fázová (230 V) - pouč prosím nás hlúpych, ako to pripojiť na 3x400 - alebo sa venuj niečomu inému, v čom si lepší - ďakujem.
wladas
Redeemer
Redeemer

Snímka obrazovky 2022-01-13 081832.png
Snímka obrazovky 2022-01-13 081832.png (3.46 KiB) 742 zobrazení

Je uplne bezne ze varna doska ma moznost napojenia aj 230V aj 400V, to mali uz sklokeramicke. Pri jednej faze si obmedzeny max vykonom. Logicky ked cela doska ma 7000-7500W tak asi tazko tam niekto bude mat 30A-35A istic.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súhlasím. Iste by bolo nemilé nemôcť počas varenia na nej hoci mikrovlnku, rýchlovarnú kanvicu, pračku. Avšak prevažne ľudia bývajú v bytoch, kde nieje trojfázový prúd.
230V 16A (aj to ak istič nie je starý, vyhriaty) je necelých 3,7 kW.
Keď som sa o to pred časom zaujímal (a kúpil nakoniec indukčnú dvojplatničku) - kamarát majiteľ menšieho elektroobchodu mi okrem iného povedal, že by som nikdy nepoužil naraz všetky segmenty dosky. Pri niektorých bolo v popise, že pri napojení na 230V proste znížia výkon.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

my sme to mali tak na byte a nebol problem ak som mal zapnutych aj viac spotrebicov. ked som zapol vsetky 4 platne tak to rozlozilo vykon pricom jedna doska mohla ist aj na najvyssom stupni..ostatne okolo 6-8 z 10
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja tiež zvažujem výmenu sklokeramiky za indukciu a nemôžem ju zapojiť na 3 fázy, dosť ma to odrádzalo, ale ak mi napr. 2 platne pôjdu (skoro) na full a zvyšné 2 na pol výkonu alebo viac (ako píše guess.whoo) tak som s tým úplne v pohode a pouvažujem.

Pri sklokeramike ma strašne je*be ten štýl ohrevu, že to vlastne nevie držať teplotu konzistentne, ale teplotu to reguluje vypínaním ohrevu napr. v 15 sekundových intervaloch a je to otravné a ťažko sa na to zvyká.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

indukcia je top, neobanujes. Ja mam tiez jednu fazu, ale dosku mam samostatne zapojenu na samostatny istic. A pustim v pohode vsetky 4, ale najviac asi na 6-7 z 10.. 2 na 10 das v pohode. Malo kedy sa stane, ze potrebujes 3 a viac na plno, lebo na plno to strasne hreje, to je len skor na velmi rychle zovretie vody..
Dosku mam z Ikei za cca 400e, uz tam nie je na stranke.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Veru. Na lepšie sa dobre zvyká. Moja chcela indukčný, no mávame časté výpadky elektriny, najmä v lete, tak som ju presvedčil, že si ani kávu neuvaríme.
Kúpil sol indukčnú dvojplatničku, zaklopil dekel na plyňáku a je. Sme dvaja, stačí a funguje perfektne.
Potom prišla s tým, že si kolegyne pochvaľujú OptiGrill. Objednal som a fakt v tom robí výborné jedlá.
Potom...že Cook4me - objednal som a moja v tých mašinkách uvarí doslova zázraky. Rýchlo a chutne.
Na indukčný sporák nie sú nevyhnutné špeciálne hrnce, no s výnimkou varenia vody (napríklad uvarenie vajcec) musí mať hrniec hrubé dno, inak sa jedlo dokáže veľmi rýchlo pripáliť.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak to je jasne, budes si musiet zvyknut po prechode hlavne z plynu, ze nemozes nieco nechat 10 minut na zaciatku len tak kym sa to zahreje lebo budes ryzu a cestoviny vyhadzovat spolu s hrncom :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

my sme tiez pred rokom presli na indukciu. najviac sa mi paci power rezim ked pusti max vykonu (vie to tak bezat len par minut)... som si robil srandu ze sme zbytocne kupovali rychlovarnu kanvicu lebo takto zohrejeme vodu rychlejsie :D

riesili ste ze na dvojfaze nemozete zapnut vsetky platne naraz na max, my sice mame trojfazu ale za ten rok sme este nikdy nepotrebovali vsetky 4 platne mat pustnene naraz. a celkovo malokedy davam vacsi vykon ako 7/10, iba ked chcem nieco rychlo osmazit.

ale tak my mozno nevarime az tak ako nase matky a babky. tiez nam zatial nechybalo ze nemame prepojenie dvoch zon, lebo take hrnce siroke ani nemame.
co velmi ocenujem (ale to je predpokladam bezna vec) je funkacia casovaca, viem to nastavit pre kazdu zonu samostatne a ked cas uplynie tak sa platna vypne sama.

taka otazka na vacsich odbornikov na elektrinu ako som ja. ako velmi zalezi na rovnakej velkosti platne a hrnca? ked dam vacsi hrniec na mensiu platnicku, predpokladam ze vykon bude nizsi a ked dam mensi hrniec na vacsiu platnicku tak skratka cely ten vykon nevyuzijem, je to tak?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

indukcne dosky funguju tak, ze ohrievaju tu plochu, na ktorej je hrniec polozeny..cize ked das vacsi hrniec na mensiu platnu tak bude trvat dlhsie kym sa ohreje..naopak ked das maly hrniec na velku platnu tak bude ohrievat len ten priestor pod hrncom
wladas
Redeemer
Redeemer

+ je dana minimalna velkost hlnca. Elektronika zisti ze je hrniec uz moc maly a nepusti platnu.
guess.whoo napísal: 14 jan 2022, 8:43nemozes nieco nechat 10 minut na zaciatku len tak kym sa to zahreje lebo budes ryzu a cestoviny vyhadzovat spolu s hrncom
Tak logicky. To mas ako aj pri mikrovlnke ked zohrievas nejake tuhe jedlo alebo rozmrazovanie. Musis dat nizsi vykon. Fyziku neodrbes.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no ja len pisem, ze zvyk je zvyk a treba si na to dat pozor
wladas
Redeemer
Redeemer

Hej no. Ale aj velky dvojity plynovy horak dokaze kurit jak sialeny.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak som sa presvedčil, že hrniec nesmie mať tenké dno. Volské či skôr oči som mal ja - a smetiak :D
Takmer celé surové no odspodku vybehol dym.
Napísať odpoveď