Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa mLuks »

pri režime T denne by si mal ešte viac nasratých ľudí, ktorí by sa ti na to vysrali a ozývali by sa proti takémuto fungovaniu ešte viac než proti OP.

navyše ani T denne nijako nerieši to, čo som popisoval o posielaní do karantény ľudí, ktorí tam aboslutne nemusia byť, len na základe pozitívneho testu.

T denne nemá ani tvoje obľúbené švédsko, je kapacitne nezvládnuteľné, neekonomické, nemohlo by bť vykonávané domácimi samotestami, keďže by bolo ľahko falšovateľné a kopec ďalších problémov, pre ktoré je T denne mimo realitu.

P nakoniec neskratili, je ponechané na 180dní
O pokiaľ viem tak v EU sa má zjednostiť na jednu dobu platnosti, takže od Igora to zavisieť nebude.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

fakt si nepochopil, ze to T bola ironia aktualneho stavu?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

fakt si nepochopil že OP je nutné minimálne do doby, kým sú plné nemocnice neočkovaných ľudí?

nevravím, že schaľujem všetko s čím prídu, ale istá miera opatrení a rozdelenia ľudí tu musí byť, či sa ti to páči alebo nie. Lebo tvariť sa, že pandémia nie je lebo neumiera veľa ľudí je bullshit, keď sa obmedzuje biela medicína kvôli hospitalizáciam.
beardie
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 17 jan 2022, 23:38istá miera opatrení a rozdelenia ľudí tu musí byť, či sa ti to páči alebo nie.
seriozne, wtf?
prvykrat sme sa stretli v tejto diskusii?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

mLuks tiež dlhodobo vykazuje problémy s pochopením písaného textu, takže niet divu.

Vlády SR, ČR aj blízkych razia sústavne ten naratív bránenia prenosu, lenže ak by naozaj chceli účinne zabrániť tomu prenosu, tak to Téčko by fungovalo. O ani P na to vhodné nie je.

Akurát vláda sama nevie čo je vlastne cieľom alebo čo vlastne chce. A ani nemôže vedieť, keďže je aj tak tvorená ľuďmi v pozícii úradníka, čo je samovysvetľujúce.
temp napísal: 15 jan 2022, 14:28Rúško/respirátor zmysel, samozrejme, má - a to aj vtedy, keď sa s omikronom nakoniec stretne každý tak či tak. Akýkoľvek nástroj, ktorý ti zníži množstvo infekčnej nálože, ktorou sa nakazíš, ti znižuje šancu smrti alebo hospitalizácie kvôli COVIDu-19 (alebo len hlúpemu preležanému dňu v posteli s nepríjemnými príznakmi).

Z tohoto pohľadu je aj respirátor so škárami lepší, než žiadny.
Zmysel pre koho? Domnievam sa, že druhá osoba v týchto vetách nie je adresovaná mne. Lebo pre mňa to zmysel nemá a ani o to záujem nemám a neznášam, keď sa mi to niekto snaží nanucovať.

Ak si pán profesor parazitológ vyhodnotil, že to pre neho zmysel má, tak to nezvládol jak z hľadiska PR, tak z hľadiska technického.

Dnes som si uvedomil ďalšiu bizardnú haluz.
V Česku nariadili manévre testovania Ag testami v práci 2x týždenne a to všetcia bezohľadu na covidpussy, proste všetcia.
Vie mi prosím niekto vysvetliť, aký majú tieto testy zmysel, keďže sa jedná o samotesty, ktorých výsledok sa dá pri vhodnej manipulácii a šikovnosti vykonať tak, aby vyšiel v prospech testovaného? (Teda, ak nemá záujem o pozitívny výsledok, tam to ide ťažšie).

Autoeditácia príspevku po 36 min 50 sek:
mLuks napísal: 17 jan 2022, 23:38 fakt si nepochopil že OP je nutné minimálne do doby, kým sú plné nemocnice neočkovaných ľudí?
Fakt si nepochopil, že OP zarytých neočkovaných nepresvedčí k očkovaniu? Stranu dozadu tu bol článok o nejakej pani, ktorú to presvedčilo k tomu, aby sa išla úmyselne nakaziť, výsledok je známy.

Poviedlo to presne k tomu o čom som písal pred pár mesiacmi a to vznik paralelnej spoločnosti, čo by forma spontánneho poriadku, presne tak ako si napísal:
mLuks napísal: 17 jan 2022, 23:38 istá miera opatrení a rozdelenia ľudí tu musí byť, či sa ti to páči alebo nie.
Spontánne rozdelenie už nastalo. Sú podniky, kde sa covidpussy kontrolujú a sú podniky, kde sa covidpussy nekontrolujú. Každý si nájde ten svoj, vrátane miesta v skupine podľa názorovej príslušnosti :)

Ja osobne ich tak striedam, v zásade mi nevadí prítomnosť antivaxerov. Mám zatiaľ 2 podniky na blackliste, kde si môj covidpussy skenovali QR čítačkou a napriek tomu, že varia chutne, tak moje peneži už neobdržia. Podniky, ktoré navštevujem a covidpussy ukazujem, tak u tých mám aspoň tucha, že to robia preto že musia, nie preto, že by to úprimne podporovali :) Ale obsluhy som sa na to nikdy nepýtal, strata času, ten môj papier aj tak študujú väčšinou asi 2 sekundy.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 4 min 20 sek:
A ešte táto zaujímavosť. To som nevedel.
Pokud SARS-CoV-2 pozitivní osoba bude pracovat celou směnu v FFP2 respirátoru, věřte mi, že si zadělává na takové respirační problémy, že na konec skončí na JIP. Právě pozitivní by měli být izolováni také proto, aby respirátory pokud možno vůbec nemuseli nasazovat. Škodí jim.
https://twitter.com/omarsery1/status/14 ... 2QmYwpAAAA
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 17 jan 2022, 21:49
ak by bolo cielom zabranit prenosu, jediny pouzitelny model je T, ziadne OP ci OP+ alebo OP+++
kedze prenos ocividne cielom nie je, dookola su pretlacane opatrenia, ktore su skodlive, lebo skodliva je vlada
Pokial viem, tak tejto vlade ide o nezatazenie nemocnic, ten pokus so zabranenim prenosu sme tu mali na zaciatku pandemie a to pozna kazdy ako to fungovalo a kolko krat bol kazdy na vytere. Aktualne by sa tym zabezpecil asi najrychlejsi omikron na svete, neviem ci to niekto chce vyskusat.

Vlada, alebo teda min. zdravotnictva teraz razi cestu OP+, T je minulost, lebo sa tym nezabrani vecsiemu poctu nakazenych, nie pri omikrone, nech sa budu testovat akokolvek sebalepsie.

Co vsak min. nezohladnilo je samotny variant omikron, a ze ty co nedavno prekonali deltu a boli pred tym aj zaockovani maju mozno lepsiu imunitu nez O++...,
Aktualne by to teda mohlo fungovat v rezime O+P, mohlo by aj O+TP, no vlada nas chce chranit, teda hlavne zivoty tych nezaockovanych a neprekonanych a ty su aktualne (antivax, zdravotne riziko, stari ludia co sa boja/nechcu dat zaockovat, a ludia presvedceni antivax a z politickeho presvedcenia) a v konecnom dosledku aj tych ostatnych, kedze prenos nezaockovanym a neprekonanym je vecsi ako niekym boosterovanym a prekonanym, otazka je kolko je este takych nockovanych a neprekonanych co sa pohybuju na verejnosti, leb vela ich uz asi nebude.
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 18 jan 2022, 7:15Pokial viem, tak tejto vlade ide o nezatazenie nemocnic
mozno ano, ale maximalne tak na papieri
1. pocty hospitalizacii sa odvijaju od poctov nakazenych, minimalizacia nakazeni znizuje aj pocty hospitalizacii, i u omikronu, len tie pomery su ine ako pri delte - lepsie
2. ak by slo vlade o zlepsenie vysledkov hospitalizacii, motivovala by zdravotnikov, zlepsovala vybavenost nemocnic, atd; realita je taka, ze pocas roku 2021 klesli pocty posteli na JISkach o 100 kusov, co je asi 1/4 az 1/5, nie preto, ze by niekto odniesol postele a vybavenia, ale preto, lebo nejsou lidi, cast odisla do dochodku, cast do zahranicia, cast mimo zdravotnictvo - hlavne sestricky

v Madarsku vedeli zvysit mzdy v zdravotnictve pocas covidu o ~50 %, myslim, ze v CR podobne, u nas, napriek tomu, ze sa zvysil vyber dani (paradoxne) v cistom o miliardu EUR, rozhadzali sa na kde-ake sprostosti ako loteria, dotovanie uz davno zaockovanych dochodcov 300 eurami a podobne zhovadilosti, ale ano, zdravotnicky personal podostaval jednorazovo po par sto euro, v hrubom...

uprimne, tato vlada je z hladiska rozdelenia spolocnosti asi este horsia ako Ficova ci Pelleho
predpokladam, ze ten by sa na vacsinu opatreni vykaslal, nechal zaockovat seba a doporucil ockovanie vsetkym dochodcom, inak by sa do toho nestaral, aby mohol kradnut, krajina by bola davno premorena a nejaka delta, ci omikron, by mali len limitovane zachvevy, pri celkovom podobnom pocte umrti, SR je v tejto statistike v top10 vo svete, to je otrasna vizitka
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Andi_Cibula napísal: 18 jan 2022, 1:32
Zmysel pre koho? Domnievam sa, že druhá osoba v týchto vetách nie je adresovaná mne. Lebo pre mňa to zmysel nemá a ani o to záujem nemám a neznášam, keď sa mi to niekto snaží nanucovať.

Ak si pán profesor parazitológ vyhodnotil, že to pre neho zmysel má, tak to nezvládol jak z hľadiska PR, tak z hľadiska technického.
Nesúhlasím s mrte rozhodnutiami v slovenskej politike - minulých vlád alebo aj terajšej (preto aj žijem dlhodobo v zahraničí).
Nechcem sa ani vyjadrovať k tomu čo si v tom rozhovore Flégr alebo Beran myslel či vyhodnotil, lebo to fakt neviem.

Nemám rád ani keď štát nasilu vynucuje zbytočné obmedzenia.

Avšak respirátory sú neskutočne silný nástroj na obmedzenie šírenia respiračných ochorení. Jednak pre nositeľov respirátorov, jednak pre ľudí okolo. Respirátory preto zmysel majú, myslím si.

COVID som zatiaľ nemal (aspoň o tom teda neviem) a ani ho dostať nechcem - preto respirátor nosím zakaždým keď idem medzi cudzích ľudí (v robote ho nenosíme, ale všetci sú veľmi zodpovední a za tie roky COVIDu sa u nás ešte nik v robote v kancli nenakazil - napriek tomu že ho niektorí mali). Preto taktiež oceňujem keď na verejných priestranstvách v uzavretom priestore ľudia respirátory alebo aspoň tie rúška majú.

Viem, že niektorí to už vzdali a je im jedno či sa nakazia alebo nie, ale nie všetci sú na tom rovnako. Preto, IMO, by aj pre teba mali mať respirátory zmysel.

Ale to sú len moje 2¢, možno sa mýlim.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

K prvemu bodu, testovanim by sa mozno nejaky nakazeny izolovali, no pri miere sirenia pri tomto variante je to zbytocne, kedze kym by sa dozvedeli vysledok, tak uz by kazdy jeden nakazil dalsich 10 ludi, nie sme ako Cina co ma nulovu toleranciu, cez nas by to presvsistalo rovnako rychlo aj s testovanim, ktore by nedavalo velky vyznam, to sme vyuzili naplno ked to este ako tak davalo zmysel pri alfe, bete.

K druhemu bodu, netusim ci zdvojnasobenie platov zdravotnikov by nas zachranil od umierania na covid v nemoniciach, ale aspon by ty vycerpani zdravotnici neboli tak "zufali" zo svojich platov.
Otazne je ci cast z tych co odisla odisla iba kvoli platu alebo to bolo z tej zataze, a psychickej nepohody, ktoru zazivali.
Navysenie platov uz mali davo urobit, a s vyraznym navysenim by mali zacat hlavne pri nastupnom plate, predsa zacinajuci lekar lahsie zmeni krajinu posobenia ako starsi doktor s rodinou.
Co som cital, tak v Madarsku zvysili platy, no len lakarom? A tiez ty co si hlavne polepsia budu lekari s 40r praxe, teda ty pred dochodkom, nie tak ty co nastupuju, no uz aj ty maju mat od 2023 skoro dvojnasobne platy oproti nasim, plus ak zoberu uplatok, tak im hrozi vezene.

V poslednej vlne bolo v nemocniciach menej personalu, ale mozno uz nemocnice nepracovali v takom nudzovom rezime ako pri prvych vlnach, kedy bola zdravotna starostivost vyrazne obmedzena a tak skoro vsetky postele a lozka na intenzvnych staniciach boli vyhradene pre covid pacientov.
beardie
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 17 jan 2022, 19:06mam pokracovat Polskom?
ako rit na serbel
Slovenskej vláde vďačíme za plné izby

Kým u nás boli reštaurácie, hotely, aquaparky či lyžiarske strediská zatvorené, v Poľsku sa dalo najesť, ubytovať, zabaviť sa i zašportovať si len s minimálnymi obmedzeniami. To Slováci využili a dovolenku, víkend alebo len jednodňový pobyt trávili práve u severných susedov. V Białke Tatrzańskej, len pár kilometrov od slovenských hraníc, sme sa stretli s Robertom Zawadzkim (43), ktorý vlastní malý penzión. „Mám desať izieb a celú zimu mám penzión plne vyťažený, dokonca aj teraz, keď by inak bola v Poľsku mimosezóna. Vďačíme za to aj slovenskej vláde, ktorá Poliakov nepustila na Slovensko a Slovákov vyhnala na dovolenky do zahraničia,“ vraví Robert.
sk_po.jpg
Autoeditácia príspevku po 2 hod 39 min 50 sek:
inak este k tomu Svedsku:
Swedish citizens
Can enter Sweden.
Exempted from the requirement to present a negative covid-19 test.
Should follow the Public Health Agency of Sweden's recommendations.

Foreign citizens who are residents according to the Swedish Population Registry, hold a valid residence permit, residence right or residence status.
Exempted from the entry ban.
Exempted from the requirement to present a negative covid-19 test.
Should follow the Public Health Agency of Sweden's recommendations.

Entry from an EEA* country, incl. the Nordics
Negative covid-19 tests max 48 hours old are accepted for entry.
No further entry bans are enforced.
Should follow the Public Health Agency of Sweden's recommendations after arrival.

negativny test moze byt i antigen

nejake uvolnenia su aj v Dansku, ale nechce sa mi to hladat

Autoeditácia príspevku po 1 hod 21 min 5 sek:
Pribúdajú počty nakazených omikronom. Príznaky sú však iné ako pri variante delta, v najväčšej miere má zastúpenie potenie, najmä v noci, a vypadávanie vlasov," uviedol námestník nemocnice Košice-Šaca Maroš Varga.

V tejto súvislosti pripomenul, že najúčinnejšiu ochranu voči ochoreniu poskytuje očkovanie.
I lol'd

izolovat plesatych a spotenych, nevidim inu moznost :D
teda okrem toho ockovania, nech sa nepotia :lol:

Autoeditácia príspevku po 23 hod 30 min 6 sek:
beardie napísal: 17 jan 2022, 21:49budem to sledovat s viziou blizkeho konca aj pre nas
potvrdenie bolo celkom rychle
Anglie zruší koronavirové restrikce, včetně povinných roušek a covidpasů

V Anglii skončí k datu 27. ledna většina zbývajících koronavirových omezení. Obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova, potvrdil britský premiér Boris Johnson. Vědci se podle premiéra domnívají, že vlna způsobená koronavirovou variantou omikron již dosáhla vrcholu.
Od příštího čtvrtka nebude povinné nošení roušek, práce na dálku nebude oficiálně doporučována a pro vstup do nočních klubů a na některá velká shromáždění již nebude vyžadován zdravotní průkaz, oznámil šéf konzervativců v parlamentu.

Přestože povinnost zdravotních pasů skončí, podniky si budou moci nadále určit, zda je budou pro vstup vyžadovat.

„Vzhledem k tomu, že se covid-19 stává endemickým, musíme nahradit právní požadavky radami a doporučeními,“ řekl Johnson.

Premiér uvedl, že ačkoli lidé budou mít i nadále nařízenou karanténu, chtěl by tuto povinnost nakonec také zrušit. „Lidé, kteří mají chřipku, nejsou ze zákona nuceni se izolovat,“ prohlásil premiér. Dodal, že nepředpokládá, že by jeho vláda obnovila zákon o izolaci, který vyprší v březnu. Předseda vlády se navíc hodlá zabývat možností zrušit tento požadavek dříve.

„Vzhledem k mimořádné kampani posilujících dávek a způsobu, jakým veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A a umožnit, aby od příštího čtvrtka skončila platnost předpisů plánu B,“ řekl Johnson poslancům. Plán A a plán B jsou označení pro různé balíčky opatření proti šíření koronaviru.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_tbr
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

„Vzhledem k mimořádné kampani posilujících dávek a způsobu, jakým veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A..."
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Zase out of context ako vzdy. Na povrch vyslo viacero skandalov spojenych s porusovanim protipandemickych pravidiel zo strany samotneho Johnsona, ze mu na pravidla zacalo kaslat cim dalej tym viac ludi. Tak ako v Strednej Europe. Hospitalizacie a umrtia nehovoria nic o tom, ze by omicron nikam neodchadzal. Asi mesiac nebolo mozne objednat si sadu samotestov, takze je jasne, ze nove pripady, ktore sa po pozitivte domaceho testu overuju PCRkom, nepribudaju.
Cize omicron nikam nesiel, Boris je len populista a nahly pokles pripadov, aj ked hospitalizacie a umrtia pribudaju hovoria uplne iny pribeh.
Ja by som vyboldoval, ze "podniky si urcia co budu pozadovat". Tak ako to bolo od jula. Cize je mozne, ze taka TfL v metre bude prekrytie tvare pozadavat nadalej.

ale este by som sa vratil ku pani spevacke. ta teda bola vo veku, kedy podla najvacsieho internetoveho imunologa nemala mat narok sa ockovat. pod 65, ani vysoke BMI,... no a zabila ju zrazenina po prekonani. ta, o ktorej som sa pred rokom dozvedel, ze som si ju vymyslel, a ked clovek prekona COVID uz ma pokoj. potom este v lete boli pridane lzi, ze to nie prekonanie ale ockovanie sposobilo o Skotov problemy so srdcom. mozno treba ist na pohreb povedat, ze po prekonani bola tajne zaockovana, "nech ludia vedia pravdu" :smt006
beardie
Redeemer
Redeemer

este par dovodov k Borisovmu rozhodnutiu:
- ako som pisal predtym, britsky (resp anglicky, kedze jednotlive krajiny si spracovavaju svoje obmedzenia samostatne) poradny organ vyhlasil, ze v UK budu denne zomierat na covid tisice ludi, co by bol nasobok vrcholu na prelome rokov 2020/2021, ked mali az 1200 umrti denne
- Boris sa tentokrat nezlakol a vyhlasil nieco v zmysle, ze opatrenia sa budu menit, az ked tie nasobne narasty mrtvych uvidi
- narast sice je (bol), ale maximalne na 2-nasobok predchadzajucej priemernej hodnoty z ~130 na 260, co bolo predikovatelne kvoli pocasiu a kulminacii delta vlny, stale boli ale iba na asi 1/5 maxima z prelomov rokov
- ako je zname, omikron je nadcha a aj ked je pocet pozitivne testovanych nasobne vyssi ako kedykolvek pocas predchadzajucich vln, na hospitalizaciach sa to priamo podpisuje minimalne, prave naopak
- zvyraznujem priamo, kedze ludia su hospitalizovani s inymi zdravotnymi problemami ako je covid, len su po prijati testovani s pozitivnym vysledkom, co ma vplyv na ich zdravie podobne ako nadcha
- specialne je zaujimave ako UK reportuje umrtia na covid - do 28 dni od pozitivneho testu, ak je to dovod umrtia nejasny; alebo nejaka podobna sprostost
- o tom viackrat pisali aj DbP, nielen v spojitosti s UK, ale i napriklad s Danskom
- ze sa vztah medzi pozitivnym testom a hospitalizaciou z dovodu omikronu uplne odtrhol, to reportovali este z JAR, ale tak kto by uz len im veril, ved to len ako prvi identifikovali a uspesne liecili, ze ano...
- spat k Borisovi a UK - kedze vztah medzi nakazenim sa a hospitalizaciou je v priemere 10 dni, vzhladom na vrchol zaciatkom januara 2022 (maximum nastalo konkretne 4.1.2022) by mali nemocnice, hlavne teda JISky, pocitovat aspon aky taky narast okolo 15.1., povedzme, ze je tam nejake predlzenie, takze najneskor 18.1., to nevidime
- napriek vrcholu omikronovej vlny na zaciatku januara pocty na JISke klesaju uz takmer 3 cele mesiace

suma sumarum, Boris rozhodol spravne a planovane uvolnenie ma logicky, zdravotny aj statisticky zaklad
Dansko podobne, ocakavam, ze dalsie krajiny budu nasledovat

kedze je znamy dopad omikronu na obyvatelstvo - nasobne pod chripkou, akekolvek testovanie, ci vyzadovanie certifikatov, vzhladom na endemicitu virusu, je zhovadilost najhrubsieho zrna a nic ine, len svojvolne obtazovanie obyvatelstva nezmyselnymi obstrukciami, dufam, ze vacsina spolocnosti rozvolni samovolne

par pikosiek:
- napriek tomu, ze v Rakusku maju len asi 200 ludi na JISke (strmy pad z maxima 664 na Mikulasa 2021), stale pretlacaju celonarodne povinne ockovanie
- Nemecko sa stale nevie rozhodnut, od vymeny vlady laviruju, pad je tam viditelny podobne ako v A

dovolim si povedat, ze ak sa niekde brzdil nastup omikronu, tak tam stale prevladala delta, co vyustilo k (len na Slovensku) k desiatkam zbytocnych umrti, zaco treba opat podakovat skvelemu konziliu

P.S.: je druha polka januara, podla nasho najlepsieho matematika Kollara ma koncom mesiaca kulminovat delta, tak ja teda este tych 11 dni pockam a potom sa mu vysmejem napriamo

P.P.S.: vyhoda omikronu je, ze sada na horne dychacie cesty, nezostupuje az do pluc, takze priebeh je miernejsi
teda presne podla evolucnych predpokladov - rychlejsi prenos pri miernejsich priznakoch, virus sa chce mnozit a sirit, nechce svojho hostitela zabit, lebo by sa nestihol dostatocne namnozit a rozsirit

ja sice chapem, ze niektori si to nechcu priznat, ale presne toto tvrdia relevantni vedci od zaciatku

ze nenastalo ani na anonymnom fore precitnutie a nesuhlas s nezmyselnostou ci odpor k vacsine nariadeni i u inak inteligentne posobiacich ludi, tomu nerozumiem
jackb
Redeemer
Redeemer

predikcia bola, ze sa omikronom musi nutne nakazit kazdy jedinec. pocet pozitivne testovanych (a potvrdenych PCRkom) tomu nenasvedcuje ani nahodou.
takze aj okresany Plan B funguje, rovnako ako vsetky opatrenia. kto si nevie spojit dve veci, tak by sa nemal pasovat do role najvacsieho odbornika a analytika. ake dalsia data niekto potrebuje, aby priznal, ze nemal a nema pravdu. ci uz o rizikovosti, postcovide ci zmysle opatreni.

rovnako je z cesty, ze niekto, kto chcel kazdeho nakazit v lete, lebo vtedy je najlepsia imunita (Anglicko v lete 2021 a Australia v januari 2022 posielaju srdecne pozdravy) sa ohana vysledkami krajiny, v ktorej leto prebieha.

ak sa skutocne opatrenia zrusia, tak to aj tak bude na nic, lebo nas z UK nepustia nikam, lebo sa virus bude nekontrolovatene sirit a Boris bude zahmlievat svoje skandaly tym, ako dal ludom slobodu.
beardie
Redeemer
Redeemer

k tomu, ako ockovania spomaluju prenos
eli.jpg
teoreticky ano, prakticky je to jedno
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Tak samozrejme ze omikronom sa nakazi kazdy alebo minimalne 99% populacie a samozrejme ze nie kazdy bude pozitivne testovany hlavne ked kapacity testovania ani nestacia a ockovany nie su povinny sa testovat ani ked prisli do uzkeho kontaktu alebo ziju v jednej domacnosti s pozitivnym.
beardie
Redeemer
Redeemer

k premorovaniu:
Poľsko víta omikron bez obmedzení, vláda chce národ premoriť a konzílium odstúpilo
Poľská televízia usporiadala Silvester snov v Zakopanom, na ktorom sa šíril vírus, napriek radám odborníkov, pre ktorých to bola posledná kvapka.

V Poľsku sa začala piata vlna epidémie koronavírusu. Krajina má vyššiu zaočkovanosť občanov ako Slovensko, no na rozdiel od vlády v Bratislave nemá od jari 2021 prakticky žiadne výrazné obmedzenia.

Vláda Mateusza Morawieckeho sa zamerala na čo najrýchlejšie ukončenie pandémie cez premorenie, podporuje aj očkovanie, ale nezavádza obmedzenia pre neočkovaných ľudí. Pred pár dňami v reakcii na pandemickú situáciu a nerešpektovanie ich rád odstúpila väčšina členov lekárskeho konzília, ktoré radí premiérovi. Do úvahy prichádza aj odstúpenie poľského ministra zdravotníctva.

Poľský model, teda premorenie
V Poľsku sa počas prvej vlny pandémie (medzi marcom a májom 2020) darilo relatívne dobre. Vďaka skorému zavedeniu prísneho lockdownu sa Poliaci vyhli vysokému počtu prípadov a do leta 2020 sa život vrátil do normálu. Ďalšie obmedzenia sa objavili medzi októbrom 2020 a aprílom 2021 a vážne zasiahli turistický, hotelový a lyžiarsky priemysel.

V máji 2021 sa však život opäť vrátil do normálu a odvtedy sa Poľsko prakticky správa, akoby pandémia bola minulosťou. Ostáva už len povinnosť nosiť rúška v obchodoch a MHD, inak všetko funguje normálne – otvorené sú hotely, reštaurácie, plavárne, múzeá, kiná, divadlá.

Je pravdou, že pred pár týždňami boli v stravovacích zariadeniach a na verejných podujatiach zavedené limity počtu ľudí, no v praxi sa to nedodržiava ani nekontroluje. Poliaci sú zaočkovanejší ako Slováci, v polovici januára bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou 58 percent Poliakov, kým na Slovensku je to necelých 51 percent.

Napriek tomu je covid pass v Poľsku dosť zbytočný, nikto oň nežiada, a keby chcel, neexistuje na to právny základ.
jackb
Redeemer
Redeemer

ake kapacity testovania? doma si strcit palicku postupne do jednej a potom do druhej nosnej dierky? a to kde plati taka curacina, ze ockovani sa netestuju? :D
jednoducho a jasne: strasilo sa, ze kazdy ci uz v Anglciku, alebo Velkej Britanii sa nakazi. a aj pri chybajucich samotestoch sa nic take neukazalo. a za to strasenie sa ale uz nikto neospravedlni.

svet ide do pekneho kelu, ked liberali obhajuju arcidebility katolibanskej vlady. tu uz nikto nic negarantuje.
ale kedze v Polsku ingoruju vedu, je jasne, ze v zhode s nou nic neurobia a budu sa spoliehat na ezo pavedy.
beardie
Redeemer
Redeemer

ropman napísal: 21 jan 2022, 12:15 Tak samozrejme ze omikronom sa nakazi kazdy alebo minimalne 99% populacie a samozrejme ze nie kazdy bude pozitivne testovany hlavne ked kapacity testovania ani nestacia a ockovany nie su povinny sa testovat ani ked prisli do uzkeho kontaktu alebo ziju v jednej domacnosti s pozitivnym.
ked prevladne omikron, co je na Slovensku asi tak do tyzdna, tak bude mat akekolvek testovanie zapornu pridanu hodnotu, to plati aj pre covid passy a podobne buzeracie obcanov
realny dopad omikronu na nemocnice je minimalny, vyhadzovanie penazi za testy je nevhodne

je predpoklad, ze omikron pandemiu ukonci, aj tak je virus endemicky, ci sa to niekomu paci, alebo nie

vidime, aky priebeh maju krajiny z nasho okolia (napr PL a HU), kde pandemiu ignoruju a ziju si svojimi nudnymi zivotmi, nejake lokalne vzplanutia uz nikoho nebudu zaujimat, bude z toho chripka a tak sa k nej bude aj pristupovat
ze sa k tomu tak nepristupovalo doteraz je len cinska propaganda a tupost politikov, ze sa dali tak jednoducho odrbat
konecne sa mozeme vratit k vyvodeniu zodpovednosti za totalitne obmedzenia a podla prava ich tvorcov potrestat
vieme, ze to fungovalo aj bez nich, dokonca lepsie
nozik sa mi vo vacku otvara, ked vidim blaboly o povinnom ockovani v Rakusku, po vymene kancelara im teda pekne zasibalo
jackb
Redeemer
Redeemer

Madarsko ignoruje pandemiu, alebo aj ani vobec: https://visithungary.com/articles/general-regulations
dufam, ze ked Johnsona za jeho porusovanie pravidiel odvolaju pojde pred sud za: neskore zavedenie opatreni na jar 2020, za neskore zavedenie opatreni na jesen 2020 a za skore rusenie opatreni v zime 2022. a pevne verim, ze pred sudom skoncia vsetci politici a verejne postavy, ktore v case zdravotnickej krizy obmedzovali ludom pravo na zdravie a sposobovali pretazenie zdravotneho systemu.
Napísať odpoveď