Program na triednie fotiek
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Program na triednie fotiek
Zdravim,
viete mi poradit program ktory by mi pomohol s manualnym triednim fotiek roznych velkosti?
Potrebujem ich roztriedit do viacrych adresarov, zmazat nepodarene alebo prislis male.
viete mi poradit program ktory by mi pomohol s manualnym triednim fotiek roznych velkosti?
Potrebujem ich roztriedit do viacrych adresarov, zmazat nepodarene alebo prislis male.
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Program na triednie fotiek
Žiadny program nemá ako rozoznať nepodarené fotky.
Triediť podľa veľkosti ide aj Windowsom.
Ak si ich zobrazíš ako "podrobnosti" a zapneš v stĺpcoch "rozmery" - vieš ich zoradiť podľa nich.
Zapneš "dátum" - podľa mesiacov rokov. Atd.
Na nepodarky a triedenie do vopred určených adresárov sa dá použiť napríklad Faststone Image Viewer (používam a isto aj iné), v ktorom sa dá označovať aj viac súborov a kopírovať-presúvať klávesami C a M.
Aj v IrfanView po zobrazení Thumbnail (klávesa T) môžeš šmykom presúvať do iných priečinkov.
Do budúcna - spraviť si systém už pri ukladaní do PC
Triediť podľa veľkosti ide aj Windowsom.
Ak si ich zobrazíš ako "podrobnosti" a zapneš v stĺpcoch "rozmery" - vieš ich zoradiť podľa nich.
Zapneš "dátum" - podľa mesiacov rokov. Atd.
Na nepodarky a triedenie do vopred určených adresárov sa dá použiť napríklad Faststone Image Viewer (používam a isto aj iné), v ktorom sa dá označovať aj viac súborov a kopírovať-presúvať klávesami C a M.
Aj v IrfanView po zobrazení Thumbnail (klávesa T) môžeš šmykom presúvať do iných priečinkov.
Do budúcna - spraviť si systém už pri ukladaní do PC
Len k tým nepodarkom - myslím že určite existuje soft ktorý rozozná nepodarené fotky (rozmazané, preexponované a pod.), keďže takéto návrhy robí sám od seba napr. aj služba Google Photos. Rovnako detekcia duplikátov a zoskupovanie a pod.
Ale konkrétnu radu nemám.
Ale konkrétnu radu nemám.
Chcelo by to viac info, aku to ma strukturu, je to uplne netriedene, bez nazvov, ako sa to skopirovalo z fotakov a mobilov?
Bolo by zrejme dobre ich hromadne premenovat podla datumu a casu - EXIF, to by mali obsahovat takmer vsetky fotky z fotaka ci mobilu, takto bude triedenie jednoduchsie, tiez ak je z jednej akcie viac zdrojov, tak ich to usporiada chronologicky, potom ich bude jednoduchsie oddelit, uz podla nazvu bude vidiet, ze dana skupina patri k sebe, ked je tam rovnaky datum.
Odporucam napr. FreeCommander, dva panely ako TC, daju sa nastavit skratky bez potvrdzovania, takze Del vymaze, F5 skopiruje, F6 presunie, ma aj zobrazenie miniatur, takze sa da oznacit viac obrazkov a presunut naraz, vie aj hromadne premenovat fotky podla EXIF datumu, vie najst duplicitne subory.
Prip. este XnView, dokaze to iste, iba nema dva panely, dokaze najst duplicitne obrazky aj podla obsahu, len to trva dlhsie, je to obrazkovy prehliadac, takze ma viac obrazkovych funkcii.
Bolo by zrejme dobre ich hromadne premenovat podla datumu a casu - EXIF, to by mali obsahovat takmer vsetky fotky z fotaka ci mobilu, takto bude triedenie jednoduchsie, tiez ak je z jednej akcie viac zdrojov, tak ich to usporiada chronologicky, potom ich bude jednoduchsie oddelit, uz podla nazvu bude vidiet, ze dana skupina patri k sebe, ked je tam rovnaky datum.
Odporucam napr. FreeCommander, dva panely ako TC, daju sa nastavit skratky bez potvrdzovania, takze Del vymaze, F5 skopiruje, F6 presunie, ma aj zobrazenie miniatur, takze sa da oznacit viac obrazkov a presunut naraz, vie aj hromadne premenovat fotky podla EXIF datumu, vie najst duplicitne subory.
Prip. este XnView, dokaze to iste, iba nema dva panely, dokaze najst duplicitne obrazky aj podla obsahu, len to trva dlhsie, je to obrazkovy prehliadac, takze ma viac obrazkovych funkcii.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja nechcem nic robit autoamticky, ten program mi ma pomoct pri rucnom triedeni.
-
starysomar
Hardcore addict
Proste ich pár vyskúšaj.
IrfanView, XnView, Faststone Image Viewer.
Až potom podľa mňa TC, Multi Commander a podobné.
IrfanView, XnView, Faststone Image Viewer.
Až potom podľa mňa TC, Multi Commander a podobné.
Ja som pred 20 rokmi používal ACDSee
Keď som minulý rok triedil väčšie množstvo fotiek, dosť mi uľahčil prácu "zlegalizovaný" Zoner Photo Studio. Vedel fotky zotriediť aj podľa veľkosti v pixeloch, nie len v bajtoch a hneď vedel spraviť aj základné úpravy ako otočenie fotky a podobne.
Ale na ručné triedenie netreba ani žiadnu aplikáciu, stačí zmeniť zobrazenie priečinkov, ako bolo spomínané vyššie.
Na hľadanie duplikátov a podobných fotiek sa mi osvedčil ImageDupeless - niekoľko rokov stará utilitka, ktorá vypíše zoznam párov fotiek podľa toho, na koľko % sú si podobné.
Ale na ručné triedenie netreba ani žiadnu aplikáciu, stačí zmeniť zobrazenie priečinkov, ako bolo spomínané vyššie.
Na hľadanie duplikátov a podobných fotiek sa mi osvedčil ImageDupeless - niekoľko rokov stará utilitka, ktorá vypíše zoznam párov fotiek podľa toho, na koľko % sú si podobné.
-
harrison314
Hardcore addict
Asi som mal zacat s tym, ze to fotky v jednom foldry a chcem ich rozhodit do roznych adresarov. Ano viem, ze to ide aj vo Windowse, ale samo o sebe je to take neohrabane, hladam sviznejsie rienia. No uz viem, ze ma googlit "Image organizer".
Prave dnes rano som narazil na tento program https://github.com/qarmin/czkawka, mal by vediet hladat aj podobne fotky a mazat duplicity. Vecer ho planujem vyskusat, no to nie je riesnie na tento problem, skor taka zaujimavost.
Na hladanie duplikatov fotiek a suborov mam uz vlastny program (povodne vznikol pre to, ze sa studium sa mi na extrenom disku nahromadilo 10GB PDF-iek s roznymi studijnymi materialmi a chcel som ich deduplikovat).brm napísal: 24 jan 2022, 15:04 Na hľadanie duplikátov a podobných fotiek sa mi osvedčil ImageDupeless - niekoľko rokov stará utilitka, ktorá vypíše zoznam párov fotiek podľa toho, na koľko % sú si podobné.
Prave dnes rano som narazil na tento program https://github.com/qarmin/czkawka, mal by vediet hladat aj podobne fotky a mazat duplicity. Vecer ho planujem vyskusat, no to nie je riesnie na tento problem, skor taka zaujimavost.
-
starysomar
Hardcore addict
Vďaka za tip - testujem a vyzerá to veľmi zaujímavo. Aj tým, že je PODSTATNE rýchlejší. Na duplicity som dlho používal Volcano Duplicate Cleaner (nie len na fotky). Asi som prekročil počtom súborov na diskoch jeho schopnosti.
U mňa je podmienkou každého takého programu aby vedel spraviť z duplicít hardlinky.
U mňa je podmienkou každého takého programu aby vedel spraviť z duplicít hardlinky.
Ja stale hladam nejake komplexnejsie riesenie skladovnaia fotiek. Paci sa mi ako funguju foto galerie v telefonoch kde ich vie rozdelit podla lokality ci casoveho obdobia. Mat web pristup a moznost zdielat. Myslim ze aj google fotky to vedia, lenze ja by som chcel nieco co budebezat u mna servri, nie v cloude.
Planujem vyskusat piwigo, len sa k tomu neviem dokopat co cele spojazdnit (aj ked v dockeri to nie je ziadna tragedia ale ja tak), nic lepsie som nenasiel, aspon papierovo.
Planujem vyskusat piwigo, len sa k tomu neviem dokopat co cele spojazdnit (aj ked v dockeri to nie je ziadna tragedia ale ja tak), nic lepsie som nenasiel, aspon papierovo.
Hmm.. mať niečo ako Google Fotky na vlastnom hostingu a môcť zdieľať albumy, to by sa aj mne páčilo. Možno tiež vyskúšam, tiež som niečo podobné hľadal. Doteraz som robil galérie cez jAlbum, ale s narastajúcim počtom fotiek sa jAlbum stáva nepoužiteľný..
//edit: piwigo rozbehaný na vlastnom hostingu a vyzerá véééľmi nádejne. Má presne tie funkcie, ktoré potrebujem. Jediná nevýhoda, že takmer všetky motívy vyzerajú ako spred 20 rokov. Ale snáď časom nájdem ten správny. Dík za tip!
Pozeral som ešte PhotoPrism, ale ten asi ako bežný smrteľník na klasickom webhostingu nerozbehám, vyžaduje nejaký Docker.
//edit: piwigo rozbehaný na vlastnom hostingu a vyzerá véééľmi nádejne. Má presne tie funkcie, ktoré potrebujem. Jediná nevýhoda, že takmer všetky motívy vyzerajú ako spred 20 rokov. Ale snáď časom nájdem ten správny. Dík za tip!
Pozeral som ešte PhotoPrism, ale ten asi ako bežný smrteľník na klasickom webhostingu nerozbehám, vyžaduje nejaký Docker.
hmm, ProtoPrism vypada celkom dobre, sranda ze som si to nevsimol aj ked som googlil a hladal alternativy k piwigo.
skusil som to nainstalovat, od rana mi stale indexuje fotky. ani som nevedel ze mam tolko fotiek.
paci sa mi ze mi ukazuje mapu s fotkami podla gps polohy. tiez pekne zdetekoval tvare, az prekvapivo dobre. za tych 20 rokov fotiek som mal dlhe vlasy, kratke vlasy, bradu, bez brady, vsetko pekne spoznal.
ma tam aj nejaky rezim detekovania co je na fotke a to uz je skor taka srandicka. zohnuteho cloveka na luke oznacil ako psa a dve tvare vedla seba (z divneho uhlu a moc presvetlene) zase ako jellyfish
ale mozno ma to aspon donuti taketo random fotky povymazavat.
aj vseliake udalosti pekne skategorizoval. presne ako som chcel.
celkovo super appka, a vdaka tebe brm som sa konecne dokopal nejaku nainstalovat. mna medzi piwigo a photoprism presvedcilo ze photoprism vie fungovat aj sqlite a nepotrebuje plnohodnotnu instanciu mysql. to ze to ide iba cez docker mi az tak neprekaza, ale chapem ze pokial ma niekto hosting zaplateny a tam docker nema je to rozhodujuce.
skusil som to nainstalovat, od rana mi stale indexuje fotky. ani som nevedel ze mam tolko fotiek.
paci sa mi ze mi ukazuje mapu s fotkami podla gps polohy. tiez pekne zdetekoval tvare, az prekvapivo dobre. za tych 20 rokov fotiek som mal dlhe vlasy, kratke vlasy, bradu, bez brady, vsetko pekne spoznal.
ma tam aj nejaky rezim detekovania co je na fotke a to uz je skor taka srandicka. zohnuteho cloveka na luke oznacil ako psa a dve tvare vedla seba (z divneho uhlu a moc presvetlene) zase ako jellyfish
ale mozno ma to aspon donuti taketo random fotky povymazavat.
aj vseliake udalosti pekne skategorizoval. presne ako som chcel.
celkovo super appka, a vdaka tebe brm som sa konecne dokopal nejaku nainstalovat. mna medzi piwigo a photoprism presvedcilo ze photoprism vie fungovat aj sqlite a nepotrebuje plnohodnotnu instanciu mysql. to ze to ide iba cez docker mi az tak neprekaza, ale chapem ze pokial ma niekto hosting zaplateny a tam docker nema je to rozhodujuce.