Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Re: Zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Ja som si to všimol až na bloku, že záloha. Inak na obale je všetko rovnaké, akurát vedľa označenia plastu pribudlo mini písmenko Z. Som čakal, že to budú nejak lepšie označovať. Ale ono je to asi jedno. Keď uplynie toto medziobdobie, tak už to človek nebude musieť kontrolovať. Iba ak kúpi niečo nové a nevie, či sa ten obal zálohuje alebo nie.
A aj mne to lezie na nervy, že už mám zapratanú kuchyňu taškou na sklo, plast, papier a smetiakom. Nevyzerá to pekne a teraz ešte niekde zhromažďovať nestlačené flaše.
Prečo sa to vlastne takto triedi? Čo som videl ten automat, tak ono to hneď tie flaše drtilo ako skartovačka a zlisovalo.
A aj mne to lezie na nervy, že už mám zapratanú kuchyňu taškou na sklo, plast, papier a smetiakom. Nevyzerá to pekne a teraz ešte niekde zhromažďovať nestlačené flaše.
Prečo sa to vlastne takto triedi? Čo som videl ten automat, tak ono to hneď tie flaše drtilo ako skartovačka a zlisovalo.
-
starysomar
Hardcore addict
Hádzal som všetko do jedného vreca, plechovky a plastové fľaše stláčal. Triedil pri vhadzovaní do príslušných nádob. Lebo tri-štyri vrecia prv zavadzali.
Miesta máme dosť, je kde skladovať nestlačené, no moc sa mi nechce nosiť kamsi, uvidíme.
Miesta máme dosť, je kde skladovať nestlačené, no moc sa mi nechce nosiť kamsi, uvidíme.
Bad.boy.. oni nemôžu zapnúť zálohovanie na všetkých starých výrobkoch, lebo tak to vôbec nefunguje. Výrobky v zálohovaných obaloch sú pre obchody úplne nové výrobky - majú nový EAN kód. Ak si kúpil plechovku so starým EAN kódom, ani na bločku si nemohol mať uvedený záloh za ňu. Čo je napísané na pulte pri plechovke, nie je vôbec podstatné v tomto prípade. Možno sa im tam zamiešali staré zásoby. Ak si náhodou mal na bločku záloh a na plechovke chýba Z, mal si to okamžite reklamovať.
Tiež som minulý týždeň kupoval pakel vody - mal nejaký čudný obal nie ako obvykle, predavačka pri pokladni mi povedala, že to už je zálohovaná fľaša. Aj napriek tomu sa mi zdala nízka cena, pozrel som na bloček a záloh na bločku nebol. Pozrel som lepšie na fľaše a žiadne Z tam nie je. Čiže z mojej strany všetko ok.. len predavačka kecala. Verím, že niekto neznalý by šiel tie fľaše po vypití vrátiť a potom by chytil nervy pri automate.
Zálohovanie má donútiť človeka, aby nenechával tieto obaly pohodené voľne v prírode, čo sa doteraz bežne dialo, ale vzal ich nazad do obchodu. A ak sa na to vyserie, furt sa nájde nejaký bezďák, ktorý ju vezme vrátiť do obchodu - bezďák pomôže prírode a za to bude mať čučo.
Tiež som minulý týždeň kupoval pakel vody - mal nejaký čudný obal nie ako obvykle, predavačka pri pokladni mi povedala, že to už je zálohovaná fľaša. Aj napriek tomu sa mi zdala nízka cena, pozrel som na bloček a záloh na bločku nebol. Pozrel som lepšie na fľaše a žiadne Z tam nie je. Čiže z mojej strany všetko ok.. len predavačka kecala. Verím, že niekto neznalý by šiel tie fľaše po vypití vrátiť a potom by chytil nervy pri automate.
Zálohovanie má donútiť človeka, aby nenechával tieto obaly pohodené voľne v prírode, čo sa doteraz bežne dialo, ale vzal ich nazad do obchodu. A ak sa na to vyserie, furt sa nájde nejaký bezďák, ktorý ju vezme vrátiť do obchodu - bezďák pomôže prírode a za to bude mať čučo.
ja ked vidim vonku/v prirode odhodene plechovky tak aj tak su vzdy pokrcene, takze sa uz vratit nedaju. Si predstavte, nejaka partia si kupi par piviek ci limonad v plechovkach, sadne si na lavicky, popiju. Myslite ze niekto z nich tie plechovky zase bude brat domov a vracat do obchodu? V tom lepsom pripade to proste hodia do kosa.
Alebo taky pivar co si kazdy vecer da 3-4 plechovky. Kde to bude uskladnovat? A potom zase neporusene preniest do obchodu.
Pritom cela plechovka vazi cca 30gr, co je smiesne málo, s ekologiou to nema nic spolocne, ked si zoberiete kolko inych zdrojov sa minie na toto cele divadlo, aby ludia mohli odovzdavat 30g hlinika.. Pritom hlinik je tretí najrozsirenejsi prvok /!/ a bude ho habadej vzdy. Ekologicka posadnutost z Brusela, ktora ale v skutocnosti nic neriesi.
Alebo taky pivar co si kazdy vecer da 3-4 plechovky. Kde to bude uskladnovat? A potom zase neporusene preniest do obchodu.
Pritom cela plechovka vazi cca 30gr, co je smiesne málo, s ekologiou to nema nic spolocne, ked si zoberiete kolko inych zdrojov sa minie na toto cele divadlo, aby ludia mohli odovzdavat 30g hlinika.. Pritom hlinik je tretí najrozsirenejsi prvok /!/ a bude ho habadej vzdy. Ekologicka posadnutost z Brusela, ktora ale v skutocnosti nic neriesi.
-
starysomar
Hardcore addict
Hádam bude predsa menej toho bordelu pri cestách, po lesoch -aspoň dúfam.
Na to ma napadla otazka. Ked sa vrati do automatov dame tomu 30% obalov (tipujem ze to bude menej) tak komu ostanu tie poplatky?
brm - dobry postreh, netreba vyhadzovat blocky a kontrolovat tie symboly este pri pokladni, lebo neskor sa to uz neda dokazat, ked si niekto kupuje vody, tam to moze byt niekolko eur, len jeden sixpack piva je 90 centov.
gogo956 - nesuhlasim, ze zalohovanie nic neriesi, v inych krajinach sa to osvedcilo a minimalne plasty a mikroplasty su nielen v prirode, ale v pode, vode, aj vo vzduchu, stale nevieme nakolko nebezpecne mozu byt pre cloveka, ale ak by sa to zhorsovalo, tak sa by sa to mohlo prejavit aj na zdravi.
Inak ciastocne suhlasim, ze iste skupiny ludi triedit nebudu, ja som uviedol podobny priklad vyssie, ale to je tych 10%, s ktorymi sa ani nepocita, ja som navrhoval vysku zalohy 20 centov, co by bolo viac motivujuce.
Co sa tyka pokrcenych obalov, tak plechovky sa asi nebudu dat vratit, ale plastove flase sa daju ciastocne nafuknut, je to nehygienicke, ale ten otvor sa da umyt a ta skupina ludi, ktora to bude zbierat sa bezne hrabe v kontaineroch, tak tym to asi vadit nebude a mozno najdu aj nejaky iny sposob ako flasu nafuknut*, ludia su vynaliezavi ak ide o peniaze, mozno najdu aj sposob, ako vyrovnat stlacenu plechovku, len v strede, nie taku uplne pokrcenu.
* Tak mi hned napadlo, ze by sa dala vyvrtat to cisteho vrchnaka diera a ten pouzivat na nafukovanie pokrcenych flias, potom by slo este pouzit pumpu na bicykel. Ci to ale automat zoberie, to neviem, ale niekde spominali, ze mierne pokrcenu flasu vraj zoberie.
Mozno by mali zobrat aj pokrcene flase a plechovky, niekto tu zalohu zaplatil, bola by to motivacia pre ludi, aby zbierali aj stlacene flase z prirody, mozno to nezoberie automat, ale mohli by byt miesta, kde to zoberu, v malych obchodoch tiez nebudu automaty a preberaju to zamestnanci, ked je tam vidiet ten symbol 'Z', mohli by to zobrat, aj keby to nasledne hodili do zlteho kontainera.
wladas - tie peniaze maju ist do nejakeho fondu zivotneho prostredia alebo priamo na recyklaciu, ale nevrati sa urcite len 30%, uz teraz sa vracia asi 60%, po zalohovani by to malo byt az 90% a take su aj realne cisla z inych krajin.
gogo956 - nesuhlasim, ze zalohovanie nic neriesi, v inych krajinach sa to osvedcilo a minimalne plasty a mikroplasty su nielen v prirode, ale v pode, vode, aj vo vzduchu, stale nevieme nakolko nebezpecne mozu byt pre cloveka, ale ak by sa to zhorsovalo, tak sa by sa to mohlo prejavit aj na zdravi.
Inak ciastocne suhlasim, ze iste skupiny ludi triedit nebudu, ja som uviedol podobny priklad vyssie, ale to je tych 10%, s ktorymi sa ani nepocita, ja som navrhoval vysku zalohy 20 centov, co by bolo viac motivujuce.
Co sa tyka pokrcenych obalov, tak plechovky sa asi nebudu dat vratit, ale plastove flase sa daju ciastocne nafuknut, je to nehygienicke, ale ten otvor sa da umyt a ta skupina ludi, ktora to bude zbierat sa bezne hrabe v kontaineroch, tak tym to asi vadit nebude a mozno najdu aj nejaky iny sposob ako flasu nafuknut*, ludia su vynaliezavi ak ide o peniaze, mozno najdu aj sposob, ako vyrovnat stlacenu plechovku, len v strede, nie taku uplne pokrcenu.
* Tak mi hned napadlo, ze by sa dala vyvrtat to cisteho vrchnaka diera a ten pouzivat na nafukovanie pokrcenych flias, potom by slo este pouzit pumpu na bicykel. Ci to ale automat zoberie, to neviem, ale niekde spominali, ze mierne pokrcenu flasu vraj zoberie.
Mozno by mali zobrat aj pokrcene flase a plechovky, niekto tu zalohu zaplatil, bola by to motivacia pre ludi, aby zbierali aj stlacene flase z prirody, mozno to nezoberie automat, ale mohli by byt miesta, kde to zoberu, v malych obchodoch tiez nebudu automaty a preberaju to zamestnanci, ked je tam vidiet ten symbol 'Z', mohli by to zobrat, aj keby to nasledne hodili do zlteho kontainera.
wladas - tie peniaze maju ist do nejakeho fondu zivotneho prostredia alebo priamo na recyklaciu, ale nevrati sa urcite len 30%, uz teraz sa vracia asi 60%, po zalohovani by to malo byt az 90% a take su aj realne cisla z inych krajin.
Problem je ze automat by to nevedel naskenovat a ludia by tam mohli dat aj neplastove predmety. V horsom pripade poskodit stroj.Dreamer napísal: 22 jan 2022, 16:17 Mozno by mali zobrat aj pokrcene flase a plechovky, niekto tu zalohu zaplatil, bola by to motivacia pre ludi, aby zbierali aj stlacene flase z prirody,
Zdroj?Dreamer napísal: 22 jan 2022, 16:17uz teraz sa vracia asi 60%, po zalohovani by to malo byt az 90% a take su aj realne cisla z inych krajin
Mna by zaujimalo co z toho co sa teraz po novom vhodi do zltych nadob sa bude dat este vobec zrecyklovat, hlavna zlozka na recyklaciu boli petflase, teraz tam bude vecsinu idpadu tvorit nezhodnotitelny plast, nebude nakoniec vsetko z tych kontanerov koncit v spalovni? Budu tie recyklacne prevadzky stale dostavat rovnake dotacie od statu ako doteraz?
A k tym hlinikovym obalom, co som videl na markize ako skrcil tu plechovu a mu ju zobralo, tak nebude vadit ak bude trochu skrcena, dolezite bude aby to precitalo ten ciarovy kod, skuste si urobit pokus a vlozte do stroja plechovku so zalepenym ciarovym kodom ci vam plechvku zoberie, ak sa zdeformuje ciarovy kod, tak to masina asi neprecita, neznamena, ze pokrcena plecjovka sa rovna strata zalohu.
A k tym hlinikovym obalom, co som videl na markize ako skrcil tu plechovu a mu ju zobralo, tak nebude vadit ak bude trochu skrcena, dolezite bude aby to precitalo ten ciarovy kod, skuste si urobit pokus a vlozte do stroja plechovku so zalepenym ciarovym kodom ci vam plechvku zoberie, ak sa zdeformuje ciarovy kod, tak to masina asi neprecita, neznamena, ze pokrcena plecjovka sa rovna strata zalohu.
wladas - ved som pisal, ze by to prevzal zamestnanec, takto to ma fungovat aj v malych obchodoch, ktore nemusia mat automaty. Neviem ako presne to tam funguje, ci skenuju aspon ciarovy kod, alebo to posudzuju len podla toho symbolu.
Zdroj, napr. posledny odkaz v prvom prispevku temy:
"Pre porovnanie, dnes Slovensko dosahuje približne 60% mieru zberu v prípade plastových obalov, pri plechovkách neexistujú presné údaje."
Zdroj, napr. posledny odkaz v prvom prispevku temy:
"Pre porovnanie, dnes Slovensko dosahuje približne 60% mieru zberu v prípade plastových obalov, pri plechovkách neexistujú presné údaje."
Dreamer
1/myslis ze niekto bude zbierat na ulici pokrcene plastove flase a "nafukovat ich" ?
2/skus si to "nafukovanie pumpickou od bicykla" doma aj vyskusat ci je to realne
3/ja som nepisal o plastoch ale o plechovkach
Tiez je velmi otazne, ako sa realne odpad recykluje. Vieme o roznych aferkach, ako napr ze to islo rovno do spalovni a pod. Pocul som aj take, ze ti pracovnici to moc neriesia, ked to triedia, na recyklaciu posuvaju velke a co najcistejsie kusy plastov a drobne veci sa spaluju ako komunalny odpad. V skutocnosti je to cele hlavne iba "dotačné divadlo" na ktorom sa niekto pakuje. Je to to iste ako pretlačanie elektromobilov za kazdu cenu.
1/myslis ze niekto bude zbierat na ulici pokrcene plastove flase a "nafukovat ich" ?
2/skus si to "nafukovanie pumpickou od bicykla" doma aj vyskusat ci je to realne
Tiez je velmi otazne, ako sa realne odpad recykluje. Vieme o roznych aferkach, ako napr ze to islo rovno do spalovni a pod. Pocul som aj take, ze ti pracovnici to moc neriesia, ked to triedia, na recyklaciu posuvaju velke a co najcistejsie kusy plastov a drobne veci sa spaluju ako komunalny odpad. V skutocnosti je to cele hlavne iba "dotačné divadlo" na ktorom sa niekto pakuje. Je to to iste ako pretlačanie elektromobilov za kazdu cenu.
1) Ano, ludia zbieraju aj kovy, ktore su tazke a musia ich nosit daleko, toto sa urcite niektorym ludom oplati, niektori ludia zbieraju odpadky dokonca dobrovolne aj teraz a zadarmo.gogo956 napísal: 22 jan 2022, 17:051/myslis ze niekto bude zbierat na ulici pokrcene plastove flase a "nafukovat ich" ?
2) Ci ta pumpicka bude fungovat neviem, ale keby sa to dobre utesnilo, mozno ano.
3) Ja som pisal aj o plastoch, aj o plechovkach, ale aj plechovky su problem, je to znecistenie, ale mozu aj zranit zvierata, deti a pod.
Toto je skor hoax, ktory vysvetlovali, deje sa to len obcas, nechce sa mi hladat zdroje, ale predsa by sa im to neoplatilo predstierat to cele - a hlavne toto zalohovanie bude znamenat kvalitnejsi a cistejsi plast na recyklaciu, kedze do automatu sa nebude dat vhodit nic ine.gogo956 napísal: 22 jan 2022, 17:05Tiez je velmi otazne, ako sa realne odpad recykluje. Vieme o roznych aferkach, ako napr ze to islo rovno do spalovni a pod. Pocul som aj take, ze ti pracovnici to moc neriesia, ked to triedia, na recyklaciu posuvaju velke a co najcistejsie kusy plastov a drobne veci sa spaluju ako komunalny odpad. V skutocnosti je to cele hlavne iba "dotačné divadlo" na ktorom sa niekto pakuje. Je to to iste ako pretlačanie elektromobilov za kazdu cenu.
Rec bola ale o automatoch. Ked ma obchod automat tak logicky nema pracovnu silu aby riesila uz stlacene obaly.Dreamer napísal: 22 jan 2022, 16:49takto to ma fungovat aj v malych obchodoch, ktore nemusia mat automaty.
Jaj zle som to pochopil.Dreamer napísal: 22 jan 2022, 16:49"Pre porovnanie, dnes Slovensko dosahuje približne 60% mieru zberu v prípade plastových obalov, pri plechovkách neexistujú presné údaje."
Ja som myslel rozdiel oproti stavu bez automatov. Tak som sa dobre aj trafil.
BTW spalovna neznamena nieco zle. Je to vytriedeny odpad ktory hori, da energiu na kurenie a nezasiera skladky odpadov.
Aj teraz musi niekto riesit reklamacie, ja som napisal, ze "mohli by byt miesta, kde to zoberu", teda nemuseli by to zobrat vsade, mozno v obchodoch by mohol byt nejaky limit, maximalne par flias, aby mal clovek motivaciu zdvihnut flasu na ceste a zaroven to prilis nezdrzovalo zamestnancov.wladas napísal: 22 jan 2022, 18:19Rec bola ale o automatoch. Ked ma obchod automat tak logicky nema pracovnu silu aby riesila uz stlacene obaly.
Potom by mohlo byt nejake miesto, kde by zobrali aj vacsi pocet, kam by mohli nosit aj stlacene obaly ludia, ktori ich zozbieraju z prirody, nemusia to byt nutne len bezdomovci, existuju ludia, ktori pri pobyte v prirode zbieraju aj odpadky, ma to myslim aj specialny nazov, toto by motivovalo este viac ludi.
S tymto suhlasim, aj ked spalovne tiez maju nevyhody, no problem je, ze na Slovensku su velke spalovne len v Bratislave a Kosiciach, inde ide vsetko na skladky, v tomto sme na tom velmi zle a potom este mame tisicky nelegalnych skladok.wladas napísal: 22 jan 2022, 18:19BTW spalovna neznamena nieco zle. Je to vytriedeny odpad ktory hori, da energiu na kurenie a nezasiera skladky odpadov.
tak ako bankovky beru vsade a poskodene len v bankach tak by mohli neposkodene flase brat v kazdom obchode a tie poskodene len v zbernych dvoroch.
hadam to este casom doriesia, lebo to by bol ozaj najjednoduchsi sposob ako sa zbavit plastoveho odpadu na uliciach.
prespektive preco ked zelezo vykupuju na vahu nemoze stat takto vykupovat aj plasty?
hadam to este casom doriesia, lebo to by bol ozaj najjednoduchsi sposob ako sa zbavit plastoveho odpadu na uliciach.
prespektive preco ked zelezo vykupuju na vahu nemoze stat takto vykupovat aj plasty?
Časom si na to 70, možno 80% obyvateľov zvykne a plastové zálohované fľaše a plechovky, budú poctivo nosiť späť do obchodov a vhadzovať ich do automatu. Keď som v máji 2018 prišiel do DE, tiež som si to nevedel predstaviť. A po krátkej dobe som si na to zvykol. Vždy raz za týždeň (niekedy raz za 2 týždne) vezmem tašku s prázdnymi fľašami a plechovkami so sebou do obchodu. A bežne vidím ľudí, ktorí chodia s plnými vrecami plechoviek a fliaš. Často tu vidím aj pár ľudí, ktorí vyberajú smetné nádoby. Občas sa stáva, že odtiaľ vytiahnu nejakú pokrčenú fľašu či plechovku. Nafúknu ju a hodia si ju do tašky.
Tiež tu je celkom bežné, že popri jazere či brehu rieky, chodí nejaký turek s káričkou a od ľudí zbiera prázdne fľaše a plechovky. A tie fľaše a plechovky, im dávajú práve takí ľudia, ako sa tu spomenuli. Mladí ľudia, ktorí si kúpia nejaký 6-pack piva či niečoho iného. Predpokladám, že na Slovensku takto bude chodiť a zbierať, fľaše a plechovky nejaký bezdomovec či cigán.
Tiež tu je celkom bežné, že popri jazere či brehu rieky, chodí nejaký turek s káričkou a od ľudí zbiera prázdne fľaše a plechovky. A tie fľaše a plechovky, im dávajú práve takí ľudia, ako sa tu spomenuli. Mladí ľudia, ktorí si kúpia nejaký 6-pack piva či niečoho iného. Predpokladám, že na Slovensku takto bude chodiť a zbierať, fľaše a plechovky nejaký bezdomovec či cigán.
Povedzme si tak, ze je len dobre, ak niekto tie plechovky a flasky z prirody pozbiera, navyse si zarobi 15 centov. Su ludia, ktorym aj tieto drobne pomozu a ak denne pozbiera 50 ci 100 kusov, tak je to win-win situacia. Skoda, ze to zalohovanie komplikuje zivot tym slusnym, ktori roky recyklovali.
najlepsi recyklovatelny obal je sklo. Chráni obsah lepsie ako tetrapak, plast aj plechovka a zaroven jeho povrch neinteraguje s potravinou. Skuste si vyskusat a porovnat: pivo z plastu/plechovky/flase. Mlieko z tetrapaku/plastu/skla. Jogurt z plastu/skla. Ak je clovek co len trochu pozorný, tak chuťový rozdiel v prospech skla je jednoznacny.
-
starysomar
Hardcore addict
Áno, no náklady na jeho prevoz by zdražili tovar.
Tiez som si to myslel, ale je to komplikovanejsie, toto som nasiel vo FAQ na stranke :
Uz som to niekde spominal, napoje by sa mohli capovat ako pivo, priamo v obchodoch, na inych miestach v podobe automatov, alebo aj mobilnymi "cisternami" roznych velkosti podla potreby. Dalo by sa to spravit tak, aby to bolo aspon do istej miery bezkontaktne, mozno by sa mohlo capovat pedalom, platit by sa mohlo kartou, mobilom bezkontaktne, casom by takto mohli premavat autonomne vozidla po meste, mohli by sa objednat, sledovat v aplikacii, ta by mohla upozornit, ze sa nejake capovacie auto blizi."Prečo sa nevrátime k skleneným fľašiam namiesto plastových?
Používanie plastových obalov má mnoho praktických výhod, pretože sú ľahšie a skladnejšie. Každý obal má dopad na životné prostredie, napríklad výroba a recyklácia skla spotrebuje omnoho viac CO2 ako výroba a recyklácia plastov. Napríklad používanie jednorazového nevratného skla pre nápoje je z pohľadu dopadov na životné prostredie najhorším variantom. Pri porovnaní životného cyklu plastovej fľaše s obsahom recyklovaného materiálu a vratného skla sa preukázalo, že dopad na životné prostredie je porovnateľný. Zavedenie zálohovania je jednoznačne riešením, ktoré pomôže znížiť dopady plastových nápojových obalov na životné prostredie, tým že zabezpečí maximálnu mieru vyzbierania, recykláciu a následné využitie materiálu na rovnaký účel – z fľaše do fľaše a z plechovky do plechovky."
Capovalo by sa do vlastnych nadob, ktore by mohli byt sklenene, prip. chranene inym vonkajsim obalom, takto by nebolo nutne flase zalohovat, vracat, recyklovat, lebo vlastne nadoby by sa pouzivali dlhodobo.
Tiez kvalita napojov by bola asi lepsia, lebo capovane pivo je povazovane za najlepsie, potom je flaskove, v plechovke a v plaste je najhorsie.