Skor by som povedal NATA ako EU.gogo956 napísal: 28 jan 2022, 7:12 najvacsim kohutom na smetisku su stale Usa, ony su tymi kto taha za nitky aj v pripade Eu.
USA vs Rusko
Re: USA vs Rusko
Autoeditácia príspevku po 1 min 27 sek:
retkvic
priklad: Swift sidli v Belgicku a spada pod Europske pravo. Europa nechcela Iran vyňat zo systemu Swift a neexistoval na to ziaden opravneny právny rámec. Ale Usa nakoniec presadili že sa tak stalo. A podobnych prikladov je vela. Usa maju nielen najvacsiu vojensku silu ale aj ovladaju vacsinu svetoveho financneho systemu, ak sa rozhodnu, dokazu uskutocnit cokolvek. Európa je uz len taky skanzen, kam chodili pred Coronou hordy Cinanov na exkurzie, Europa kraca na smetisko dejín.
/ospravedlnujem sa ak som niekomu zobral iluzie o sucasnom stave Europy/
priklad: Swift sidli v Belgicku a spada pod Europske pravo. Europa nechcela Iran vyňat zo systemu Swift a neexistoval na to ziaden opravneny právny rámec. Ale Usa nakoniec presadili že sa tak stalo. A podobnych prikladov je vela. Usa maju nielen najvacsiu vojensku silu ale aj ovladaju vacsinu svetoveho financneho systemu, ak sa rozhodnu, dokazu uskutocnit cokolvek. Európa je uz len taky skanzen, kam chodili pred Coronou hordy Cinanov na exkurzie, Europa kraca na smetisko dejín.
/ospravedlnujem sa ak som niekomu zobral iluzie o sucasnom stave Europy/
Zo swiftu chcelo USA vynat aj rusko v 2014, no nepodarilo sa.
US su nad vododou vdaka ich nekonecnej dlhovej studnici petrodlora, ale to nebude trvat vecne, potom budu hned nasledovat europu.
US su nad vododou vdaka ich nekonecnej dlhovej studnici petrodlora, ale to nebude trvat vecne, potom budu hned nasledovat europu.
vylucenie zo Swiftu je extremne riesenie, ktore ako bolo uz spomenute, by poskodilo aj Zapadne ekonomiky, v pripade Ruska.Je to ta prave ta karta s ktorou sa málo hrá a je iba na to aby sa držala v ruke.. Moja nazor od zaciatku bol ten, ze zo strany Ruska k nicomu nepride a je to cele iba divadlo, aby Zapad sa zlakol. Ale toto Putinovi nevyslo a dnes ma Ukrajina viacej pokrocilych zbrani ako kedykolvek v minulosti.
Nanestastie je Usa aj Cina uz niekde inde ako Europa, nielen technologicky.
Nanestastie je Usa aj Cina uz niekde inde ako Europa, nielen technologicky.
S tou Cinou by som suhlasil.
Divadlo to je, ale Rusko musi najprv vyskusat vsetky moznosti ktore ma a ze ich nie je malo, ja len dufam ze sam Zelensky nie je babkou Ruska.
Divadlo to je, ale Rusko musi najprv vyskusat vsetky moznosti ktore ma a ze ich nie je malo, ja len dufam ze sam Zelensky nie je babkou Ruska.
Rusko zije hlavne z predaja ropy a zemneho plynu-hlavne Eu. A zase Eu rusky plyn potrebuje.
Keby sa pohadali, tak vacsi problem bude mat Rusko. Eu si ten plyn uz nejako zozenie, len to bude drahsie. Ale Rusko nema komu tu cast plynu ktoru posuva Eu dat niekomu inemu/ano ma nasporeny pekny financny vankus ale ani ten nie je nekonecny/. Čína je hladná po surovinach. Lenze jediny plynovod zo Sibiru do Ciny je plne vytazeny. Preto uz existuju dlhsie plany na nový, dalsi. Jupí, riesenie.. Ale skutocne? Najprv bude ten plynovod treba ulozit a sprevadzkovat a to podla odbornikov skor ako v 2030 asi nebude. Za druhe, stavba lacna nebude. Za tretie- Rusko sa tym stane prilis zavisle na Cine, bude mat malo diverzifikovane portfolio odberatelov a to nie je vobec dobre.
Preto z toho vychadza ze Rusko tymto divadlom iba blufuje, utokom by prislo o neoveritelne vela, NS2-drahý projekt, by sa nikdy nesprevadzkoval, k tomu milion dalsich sankcii a ukrajinci, aspon zo zaciatku urcite, by sa len tak nedali. Bolo by to sialene rozhodnutie.. Aj ked je pravda ze Putin je uz pomerne stary a vtedy to uz s rozumom cloveka byva take vselijake.
--
K tomu petrodolaru-ano dlhodobo slabne, ale zatial nie je ziadna zasadna konkurencia ktora by ho zosadila z tronu.
Keby sa pohadali, tak vacsi problem bude mat Rusko. Eu si ten plyn uz nejako zozenie, len to bude drahsie. Ale Rusko nema komu tu cast plynu ktoru posuva Eu dat niekomu inemu/ano ma nasporeny pekny financny vankus ale ani ten nie je nekonecny/. Čína je hladná po surovinach. Lenze jediny plynovod zo Sibiru do Ciny je plne vytazeny. Preto uz existuju dlhsie plany na nový, dalsi. Jupí, riesenie.. Ale skutocne? Najprv bude ten plynovod treba ulozit a sprevadzkovat a to podla odbornikov skor ako v 2030 asi nebude. Za druhe, stavba lacna nebude. Za tretie- Rusko sa tym stane prilis zavisle na Cine, bude mat malo diverzifikovane portfolio odberatelov a to nie je vobec dobre.
Preto z toho vychadza ze Rusko tymto divadlom iba blufuje, utokom by prislo o neoveritelne vela, NS2-drahý projekt, by sa nikdy nesprevadzkoval, k tomu milion dalsich sankcii a ukrajinci, aspon zo zaciatku urcite, by sa len tak nedali. Bolo by to sialene rozhodnutie.. Aj ked je pravda ze Putin je uz pomerne stary a vtedy to uz s rozumom cloveka byva take vselijake.
--
K tomu petrodolaru-ano dlhodobo slabne, ale zatial nie je ziadna zasadna konkurencia ktora by ho zosadila z tronu.
Zalezi ake skutocne moznosti mame pri nahradeni plynu a ropy z Ruska, ci skutocne nebude ziadny problem pri prechode na iny druh plynu vo vychodnej europe a kolko ho Europa dokaze zohnat.
Pomoct by nam mohli letne mesiace kedy byval dopyt po plyne znizeny, otazne je tiez ako sme na tom s ropu, stale sa hovori len o plyne, no sme schopny pokryt aj ropu? Ma Slovensko, alebo slovnaft moznost doplnit ropu reverzom aj zo zapadu, zasobniky ak su plne nam vystacia na 93 dni.
Pomoct by nam mohli letne mesiace kedy byval dopyt po plyne znizeny, otazne je tiez ako sme na tom s ropu, stale sa hovori len o plyne, no sme schopny pokryt aj ropu? Ma Slovensko, alebo slovnaft moznost doplnit ropu reverzom aj zo zapadu, zasobniky ak su plne nam vystacia na 93 dni.
retkvic
pre Europu je jednoduchsie dovazat ropu tankermi ako skvapalneny plyn-na ten neexistuje tolko volnych prepravnychz kapacit, tiez na to potrebujes usposobeny pristav a pod.
Autoeditácia príspevku po 2 hod 49 min 38 sek:
Zaujimavy clanok prave k tomu plynu
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/misto ... d=15015458
už spomínaný Forró
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/to ... d=15013232
pre Europu je jednoduchsie dovazat ropu tankermi ako skvapalneny plyn-na ten neexistuje tolko volnych prepravnychz kapacit, tiez na to potrebujes usposobeny pristav a pod.
Autoeditácia príspevku po 2 hod 49 min 38 sek:
Zaujimavy clanok prave k tomu plynu
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/misto ... d=15015458
už spomínaný Forró
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/to ... d=15013232
Ano, ale vsetci len hovoria o plyne, ale napr Slovensko je na Ruskej rope zavisle podobne ako na plyne.
Ak by doslo k uplnej zastave plynu z ruska, alebo povedzme este k dalsiemu znizeniu oproti terajsiemu stavu, tak europa nema sancu ten plyn proste zohnat.
Aktualne s maximom dodavok LNG ledva dosiahnu na dorovnanie tej polovice plynu z ruska, pre rusko a ameriku je v tejto situacii de fakto vyhodne drzat cenu takto vysoko, nehovoriac o tom, ze koncom decembra predstavoval vyvoz LNG plynu z US do EU 60% ich kapacity, a uprednostnil sa EU trh pred tym azijskym, to moze neskor zase vyvolat dalsi tlak na rast cien LNG v Azii, ako to bolo najprv v Europe, ked naopak ten Azijsky trh stahoval pred zimou vecsinu nazmluvnenej kapacity prepravnych lodi.
V dalsom rade to bude mat urcite dopad aj na elektro sektor, ak by doslo k nedostatku plynu, tak by mohol byt stresovana aj elektricka siet nadmernym odberom, mohlo by dojst k vypadkom siete a urcite dojde aj k narastu cien.
Ak by doslo k uplnej zastave plynu z ruska, alebo povedzme este k dalsiemu znizeniu oproti terajsiemu stavu, tak europa nema sancu ten plyn proste zohnat.
Aktualne s maximom dodavok LNG ledva dosiahnu na dorovnanie tej polovice plynu z ruska, pre rusko a ameriku je v tejto situacii de fakto vyhodne drzat cenu takto vysoko, nehovoriac o tom, ze koncom decembra predstavoval vyvoz LNG plynu z US do EU 60% ich kapacity, a uprednostnil sa EU trh pred tym azijskym, to moze neskor zase vyvolat dalsi tlak na rast cien LNG v Azii, ako to bolo najprv v Europe, ked naopak ten Azijsky trh stahoval pred zimou vecsinu nazmluvnenej kapacity prepravnych lodi.
V dalsom rade to bude mat urcite dopad aj na elektro sektor, ak by doslo k nedostatku plynu, tak by mohol byt stresovana aj elektricka siet nadmernym odberom, mohlo by dojst k vypadkom siete a urcite dojde aj k narastu cien.
cena je dana ponukou a dopytom. Cng bude vzdy vyrazne drahsi ako zemny plyn ktory sa dopravuje plynovodom. Hlavny problem je v politikoch v Bruseli a Berline, ktorí masivne tlacia na odstavovanie jadrovych a uholnych elektrarni. Tym padom sa musia viacej pouzivat paroplynove elektrarne ktore spaluju zemny plyn.
Tu slabost Eu samozrejme Putin dobre chápe a preto sa cíti byt taky silný.
Tu slabost Eu samozrejme Putin dobre chápe a preto sa cíti byt taky silný.
Ruská flotila mala robit vojenské cvičenia pri brehu Irska, môže mať Irsko namietky ak by Rusko chcelo robiť pri ich brehoch vojenské cvičenia?
Kedže sa zrejme nejedná o medzinárodné vody ale o vody Irska.
Inak ešte ze povstalci ktorý bojovali vo Východnej Ukrajine a Kryme mozu narukovať do Ruskej armady a rusi stále nič, my muzikanti.
Kedže sa zrejme nejedná o medzinárodné vody ale o vody Irska.
Inak ešte ze povstalci ktorý bojovali vo Východnej Ukrajine a Kryme mozu narukovať do Ruskej armady a rusi stále nič, my muzikanti.
Ide o medzinarodne vody. Povodne to malo byt vo vylucnej ekonomicke zone (tzv. EEZ) Irska, kde maju Iri vylucne pravo na ekonomicku cinnost (rybolov, tazbu) ale vojenske lode tam mozu plavat kedze EEZ su stale v medzinarodnych vodach. Rusi potom na ziadost Irska presunuli cvicenie mimo EEZ, aj ked kebyze nechcu tak nemusia. Taketo cvicenia sa robia uplne bezne, napr. USA takto neustale plava okolo Ciny, napr. pred par dnami im blizko pri Cine pri pristavani padla z lietadlovej lode fungl nova F35 a teraz zrejme budu prebiehat preteky, kto ju skor vylovi. Pre Cinu je to unikatna prilezitost pokukat co sa v takej F35 skryva.
Povstalci maju tipujem ruske pasy, cize nic nezvycajne na tom nevidim.
Povstalci maju tipujem ruske pasy, cize nic nezvycajne na tom nevidim.
Rusko tvrdi ze ukrajinske tajne sluzby sa pokusali vykonat na jeho uzemi teroristicky utok.
https://tass.ru/proisshestviya/13087761
--
Teraz bude pravdepodobne az do 20.02.2022 /Olympiada/ klud a potom sa ukaze ci nieco bude alebo deifnitivne nie. Rusko zacalo stavat v oblasti polne nemocnice.
https://tass.ru/proisshestviya/13087761
--
Teraz bude pravdepodobne az do 20.02.2022 /Olympiada/ klud a potom sa ukaze ci nieco bude alebo deifnitivne nie. Rusko zacalo stavat v oblasti polne nemocnice.
-
starysomar
Hardcore addict
Starý blázon hraje vabank 
Hmmm tie nemocnice je uz vyssi level 
Polne nemocnice a priprava dávok krvi uz vacsinou nieco znamenaju, pretoze na cvicenia ich vela nie je treba. Na druhej strane mozu ist o takticky krok Putina, ktory vie ze je neustale sledovaný.
A rozhodne Ruská armáda nemá len 130 tisic vojakov ako najvyšší možný počet ktorý moze nasadiť. Ako rýchlo pritiahli so 130 tisic vojakmi k ukrajinským hraniciam tak moze príst dalsích 500 tisic vojakov takisto k hraniciam kedze aktivneho personalu má Ruská armáda vyše 1 milion vojakov + stotisíce rezervných síl.
Nikto by im nič nepovedal, kebyže si vojenské cvičenia robia niekde na Sibiri, niekde vo vnutrozemí svojho štátu mimo hraníc so susedmi.
Esteze to SR nesusedí priamo s Ruskom lebo ak by SR malo na hraniciach 130 tisicovu armadu svojho suseda asi by sme to tiez nejako nemuseli psychicky ustáť. Len uz vidím opozičných politikov ako by hovorili to isté co aj v prípade Ukrajiny že Ruská armáda si robí len cvičenie.
Jasné sak 130 tisic vojakov by bolo asi podla nich potrebných na cvičení tam nestačí mat pár stoviek vojakov a pár kusov techniky ako cvičenie.
Tak ale co cakat od vyjadrení pokryteckých falošných zapredancov co tunelovali s oligarchami kde sa dalo.
Nikto by im nič nepovedal, kebyže si vojenské cvičenia robia niekde na Sibiri, niekde vo vnutrozemí svojho štátu mimo hraníc so susedmi.
Esteze to SR nesusedí priamo s Ruskom lebo ak by SR malo na hraniciach 130 tisicovu armadu svojho suseda asi by sme to tiez nejako nemuseli psychicky ustáť. Len uz vidím opozičných politikov ako by hovorili to isté co aj v prípade Ukrajiny že Ruská armáda si robí len cvičenie.
Jasné sak 130 tisic vojakov by bolo asi podla nich potrebných na cvičení tam nestačí mat pár stoviek vojakov a pár kusov techniky ako cvičenie.
Tak ale co cakat od vyjadrení pokryteckých falošných zapredancov co tunelovali s oligarchami kde sa dalo.
Zatial ma ruska armada na hraniciach s Ukrajinou do cca 130tisic svojich vojakov. To by teoreticky stacilo na mensiu ofenzivu ale napr na dobytie a obsadenie vychodnej casti Ukrajiny od Dnepru by potrebovali minimalne 500tisic vojakov.
Napr ten Krym moze byt do buducnosti zaujimavá destinácia na dovolenku ja osobne by som sa necudoval kebyze chcu Rusi Ukrajincom tento poloostrov vziat pre seba ked sa tam raz prestane bojovať. By si tam Rusi(zväčša ruská mafia) zriadila rezorty na rekreáciu, oddych.
Z historických udalostí vieme o napr delení Polska, invazia ruskej armady do Afganistanu, vojenské výboje vo východnej azii a boj s čínou, japonskom o uzemia, invazia vojsk do CSSR a pod, ale niekto povie ze sak nech si robia Rusi na hraniciach aj s invaznou armadou cvičenie sak to je normálne.
Netreba zabudat aj na početný aj ekonomicky silný vplyv ruskej mafie v Rusku kedze maju 100 tisice členov a pristup k zbraniam.
Oni su tí ohrozený predsa, lebo sak mozno raz aj SR napadne Rusko so svojimi 18 tisicovou armadou
Z historických udalostí vieme o napr delení Polska, invazia ruskej armady do Afganistanu, vojenské výboje vo východnej azii a boj s čínou, japonskom o uzemia, invazia vojsk do CSSR a pod, ale niekto povie ze sak nech si robia Rusi na hraniciach aj s invaznou armadou cvičenie sak to je normálne.
Netreba zabudat aj na početný aj ekonomicky silný vplyv ruskej mafie v Rusku kedze maju 100 tisice členov a pristup k zbraniam.
Oni su tí ohrozený predsa, lebo sak mozno raz aj SR napadne Rusko so svojimi 18 tisicovou armadou
mas zaujimave informacie o situacii na KrymeBlastbit napísal: 02 feb 2022, 14:18 Napr ten Krym moze byt do buducnosti zaujimavá destinácia na dovolenku ja osobne by som sa necudoval kebyze chcu Rusi Ukrajincom tento poloostrov vziat pre seba ked sa tam raz prestane bojovať.