Pred mesiacom sa mi poškodil prenosný 500GB HDD na ktorom som mal všetky moje fotky od detstva až po súčasnosť, aj rôzne rodinné fotky atď. (asi 15 GB)
Dal som to na Data112.sk naceniť a diagnostikovať, zistili že:
- poškodený povrch dátovej platne
- vyosená dátová platňa
Dali mi cenovú ponuku, že 9000kč
1.
Nemáte niekto skúsenosti s niečím takýmto? Čakal som cenu do 100€, nie takúto pálku.?
2.
Vedel by som to nejako urobiť keď mi ten disk nevie ani nájsť keď ho pripojím cez USB?
1. nie je nahodou v cene aj novy HDD, na ktory by to hodili? inak neviem, je to dost, ale ked uz su tie platne mechanicky poskodene, tak sa zachrana trochu komplikuje. tych 100 euro by si asi vypytali za ten najjednoduchsi pripad, napr. len nejake logicke veci na urovni dat. mozno sa skus opytat este inych zachranarov s tym, ze diagnostiku uz mas, tak ci by ti rovno nevedeli odhadnut aj cenu.
2. sam by som sa do toho urcite nehrabal a pri tejto diagnoze by som to uz ani vobec neskusal pripajat.
1) Zachrana dat z poskodenych diskov je draha. Tu cenu co dali, mozem zo skusenosti povedat - je to lacne. Cena casto odzrkadluje aj poskodenie disku. Cim je mensie, tym je to lacnejsie (ja som pod 1000 nevidel nikdy).
2) Akonahle to das spravit niekomu, kto s fyzickym poskodenim nema skusenosti, tak stav moze zhorsit natolko, ze to uz nikto nikdy neda dokopy. Je fyzicky poskodeny, do toho sa nikto bez vybavenia a skusenosti len tak nepusti.
Za dalsie, ja osobne by som ho uz nikam nepripajal, lebo ho odpalis uplne.
Otazka je, ci obsah disku ma pre teba taku hodnotu.
Myslim, ze ta cena je normalna, bezne sa data z diskov opravuju za 300-500 eur. Navyse, ak im to posiela firma s tym, ze tam maju dolezite veci do uctovnictva alebo tak, tak si vypytaju aj viac, pretoze vedia, ze to firma zaplati, ak je to pre nich dolezite. Kedysi tu pred rokmi, mozno 5-10 rokov dozadu bola o tom tema a uz vtedy tam padali taketo sumy, takze ak si vezmem vzostup platov, inflaciu, tak je to relativna dobra a normalna cena.
Element napísal: 02 feb 2022, 15:44
- poškodený povrch dátovej platne
- vyosená dátová platňa
Pri takejto diagnoze je to uplne adekvatna cena.
100€ by som povazoval adekvatnu cenu za obnovu vymazanych dat.
Lenze tu to vyzera na fyzicke poskodenie, kde budu musiet ten disk rozobrat.
Len aby ti to tí najlacnejší nenávratne nepoškodili, a potom budeš banovať, že si dal 120 € a nie 300. Ale možno sa pletiem a budú dobrí.
Mi to príde trošku také, že u barbera bežne nechávame 25 € za 30+ minút, a pritom jeho vybavenie je strojček, kozmetika a nájom, a tu ti je dať veľa 300 € firme, čo má na tieto veci také vybavenie, že si to ani neviem predstaviť. Tam stačí pár zrniečok prachu a nazdar. Riešil som niečo podobné, tiež som dostal ponuky okolo 300 €, nezdali sa mi prehnané, len tie dáta pre mňa až takú hodnotu nemali.
A do budúcna nepodceňuj zálohy. Offline, cloud, ideálne oboje. 15 GB je smiešne málo na to nemať to zálohované aspoň pár krát v roku.
Ako pise Hensym, otazne je, ze ci ti ten disk nenavratne neposkodia. Lebo v uvode pises, ze ide o poskodenie platne. To by mohlo znamenat, ze sa hlava dotka platne - stane sa to napriklad, ak je disk zapnuty a pride k narazu. Pretoze pri vypnuti disku sa hlava odparkuje na svoje miesto. V tomto pripade doslo zrejme k ku kontaktu hlavy a platne moznym narazom, co by znacil aj popis, ze ide o vyosenu platnu + poskodenie platne disku. Platna ma na sebe ochrannu vrstvu, pretoze hlava cista bezkontaktne z magnetickeho povrchu disku. Na platni bude zrejme ryha, nieco ako ked si mal na CD svoju oblubenu hru ci hudbu a kamarat ti to vratil s ryhou, ze na tom mieste pesnicka skakala, pripadne sa hra nedala kopirovat. V takomto pripade sa musi spravit v uplne bezprasnom prostredi vymena tejto platne, aby bolo mozne citat z magnetickeho povrchu disku. Navyse, ak je poskodena hlava, ktora sa mohla pri kontakte s platnou prehriat a spalit (disk sa toci rychlostou cez 100 km/h), tak bude potrebne vymenit aj hlavu, pripadne magneticku cast disku v specializovanej firme vlozia do ineho funkcneho disku.
Vzhladom na to, ze na to treba maximalne ciste prostredie (kde mas nie viac ako zrniecko prachu na kubik vzduchu), potrebujes na to specialne vybavenie, novu platnu, pripadne novu hlavu, upravit vyosenie alebo prehodit magneticky povrch disku do funkcneho disku, tak som si isty, ze to nikto nebude robit za 100, 120 ani 150 eur.
Ono sice najdes videa na YouTube, kde to ludia robia doma, ale moc si to neviem predstavit. Kedze aj zrnko prachu dokaze poskodit platnu a znicit hlavu disku. Ak si si lepil niekedy doma foliu ci sklo na displej telefonu, tak urcite vies, ze aj ked si 5 minut nehybne sedel, potom utrel displej, krasne to nalepil a vo vysledku si mal 5 kuskov prachu pod nalepenou foliou/sklom.