Kvalitny wifi router

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Lukas217
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Kvalitny wifi router

Príspevok od používateľa Lukas217 »

heker napísal:AC router, nieco od Asusu, zaklad je taky RT-AC51U, vyssie rady su o nieco lepsie, len zalezi od pouziteho cipu. Niekde isiel Broadcom, niekde Mediatek. Od toho moze zalezat stabilita pri 5GHz wifi, nakolko 5GHz je o dost citlivejsia. Z vyssi rad az potom RT-AC66U B1 (pozor, v revizii B1!). Tam das rychlost 5GHz AC cca 40 az 50mbit. Samozrejme zalezi aj od notebooku, tabletu, mobili, usb kluca. Alebo Ubiquiti UniFi UAP AC LR (alebo tak dako sa to pise). Zalezi od tvojho rozpoctu.
vdaka za tipy teda vyberam si nejaky do 60€, tento co si sem dal je najlepsi v danej cenovej relacii? a co tento https://www.ingram.sk/s-wi-fi-24-ghz/tp ... sb-acabng/
alebo tento
https://access-pointy-routery.heureka.s ... e/#section
alebo tento mikrotik nma sice 5 Ghz, ale co som cital tak realne dokaze dat 100Mbit cez wifi
https://routerboardy.heureka.sk/mikrotik-rb951g-2hnd/
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Lukas217
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Lukas217 »

4040 napísal:Ak Ti stačí 2xLan , tak https://www.alza.sk/asus-rt-ac53-d4411667.htm
Nakoniec som šiel do asusu, ale kupil som asus RT N18U a veľká spokojnosť. Diky za rady
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Čaute banda, idem si po radu.

Moja situácia: Chystám sa upgradnúť domáci router. Momentálne používam Mikrotik RB951G-2HnD. Využívam všetky 5x1Gb porty. Dôvod upgradu je, že router nepodporuje 802.11ac teda 5GHz pásmo a taktiež router kontinuálne využíva 100MB ramky zo 128MB. Za tých pár rokov čo ho používam som s ním nemal ani jeden problém. Som sieťar čiže náročnejšia konfigurácia nie je problém-doučím sa čo neviem.

Doma mám 600Mbit internet od UPC. 3 Izbový byt 70M2.

Môj prieskum: Viem, že na trhu sú rozne možnosti, Mikrotik, cisco, openWRT, pfsense, opensense, aruba, Ubiquity atd. Skúsenosti mám s mikrotikom, cisco (vo firme), aruba (vo firme).

Požiadavky: Rád by som mal plnú kontrolu nad routrom a aby bol flexibilný z pohľadu konfigurácie. Čím viac konfiguračných možností, tým lepšie - switching, routing, vlan, L2,L3 security, wireless, multiple SSID atd. A samozrejme spoľahlivosť.

Ak by porty mali PoE a vedeli dodávať power do dalších zariadení ako raspberry pi, bolo by to super. Cenový strop by som dal 400€ aj keď je to asi aj tak prestrelené. Denne sa vzdelávam, čiže router slúži aj na rôzne pokusy/laby.

Otázka: Vedeli by ste mi na základe tohto popisu povedať, čo by bolo pre mňa najlepšie? Prípadne odporučania?

Ak je potrebné doplniť viac info, tak napíšte.

Ďakujem
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ak mikrotik a rad sa hras, mal by si sa rozhodovat najma podla chipu https://help.mikrotik.com/docs/display/ ... p+Features . napr. u niektorych si vies spravit rozne pravidla uz na urovni switch chipu (nezatazujes CPU/RAM), port mirroring (uzitocna vec na sniffovanie/debug), HW offload na VLANy, atd ..
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 02 feb 2022, 21:25 ak mikrotik a rad sa hras, mal by si sa rozhodovat najma podla chipu https://help.mikrotik.com/docs/display/ ... p+Features . napr. u niektorych si vies spravit rozne pravidla uz na urovni switch chipu (nezatazujes CPU/RAM), port mirroring (uzitocna vec na sniffovanie/debug), HW offload na VLANy, atd ..
Good point. Ak pôjdem nakoniec do mikrotiku, tak budem pozerať aj na toto.

Autoeditácia príspevku po 9 hod 36 min 10 sek:
Zatial to vyzerá, že pôjdem do Xiaomi Router AX3200 a nahodím tam openWrt. Akurát, že 4x1Gb porty mi príde málo.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Nechces skor oddelit wifi od routera? Mne tieto spojene zariadenia pripadaju ako mackopes. Ani jedno, ani druhe.
Mas skusenosti s Arubou, zozen si za par eur repasovane IAP-215/IAP-225, mas plnu kontrolu nad wifi. Je to enterprise, dokazes sa na tom slusne naucit. Nasledne mozno repasovanu Cisco ASA FW.
Ak to chces mat aj ako LAB, tak by som isiel cestou zanovnych enterprise zariadeni.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

masterdead napísal: 03 feb 2022, 21:42 Nechces skor oddelit wifi od routera? Mne tieto spojene zariadenia pripadaju ako mackopes. Ani jedno, ani druhe.
Mas skusenosti s Arubou, zozen si za par eur repasovane IAP-215/IAP-225, mas plnu kontrolu nad wifi. Je to enterprise, dokazes sa na tom slusne naucit. Nasledne mozno repasovanu Cisco ASA FW.
Ak to chces mat aj ako LAB, tak by som isiel cestou zanovnych enterprise zariadeni.
Pri tejto možnosti mám obavu o spotrebu elektriny, kedže tie zariadenia pôjdu 24x7.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Aruba 8 wattov, hento Cisco 150 wattov.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pri cene 0,17€ za kwh mi to vychadza 235€ ročne...a kedže cena elektriny pojde hore tak bude to ešte viac...to mi pride už moc.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Ked vypustis cisco a nahradis to cistym firewallom ako pfsense/opnsese, spotrebou sa dostanes tak na 1/3 vs ASA.
Ber to vsak ako investiciu do vedomosti :)

OpenWRT/Mikrotik je super na take to domace zuvanie. Ale vybudovat na tom napriklad dot1x bude pekny pain.
Otazka je, kam sa chces posunut.
Napísať odpoveď