The Lord of the Rings: The Rings of Power
Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power
Aaaaa man of great taste and knowledge 

Tak to ani nahodou. Remaky klasik kvoli woke nezmyslom su cistym shitom, ktory pohladi dusicku iba uzkemu spektru.aacid napísal: 21 feb 2022, 11:26a nesuhlasim ze woke kultura skodi kinematografii, naopak jej prospieva lebo spristupnuje filmy ovela vacsiemu publiku.
https://boundingintocomics.com/2021/12/ ... ranchises/
Tu by som doplnil este "novy" Star Trek Discovery.
Woke kultura je uplne kontraproduktivna. Nie kazda "zenska biela a hetero" postava musi mat "muzsky cierny homo" ekvivalent a opacne. Toto uvazovanie je na hlavu postavene.
Celkom si nepochopil podstatu. Mne je jedno ci su elfovia bieli, ruzovi, modri, oranzovi. Podstata je v tom, ze v ziadnej casti LOTR + Hobit, nikdy ziadny "cierny" elf nebol. A teraz sa idu tvarit, ze to tam patri.
Ak sa to niekomu bude pacit, ja ho neodsudzujem, je to uplne v poriadku. Mne len nesedi tato kultura, za kazdu cenu robit "inkluzivne" verzie klasik. Nefunguje to a fungovat to ani nebude.
asi nejak mame ine predstavy co je to "woke" kultura. ja nerozpravam o remakoch klasik. rozpravam o tom ze tak ako nasa spolocnost je heterogenna tak by malo byt bezne ze aj kinematografia to odzrkadluje.
ja napriklad uplne chapem ze beznemu slovakovi (ani mne uprimne) cernosky film vela neda, lebo neodzrkadluje moje prostredie a moju kulturu.
a rovnako sa na to treba pozerat aj z druhej strany, cernoch ktory ma rad fantasy zaner ale 99% filmov ma cisto biely cast.
ty sa tu rozculujes nad tym ze tam bude jeden cernoch, co by si robil keby to bol cisto cierny film? no a on (ten cierny fantasy fanusik) to tak ma nonstop.
to ze v povodnych tolkienovych dielach ziadny cierny elf nikdy nebol s tym nema nic spolocne, vtedy bola uplne ina doba. nikto netusi ako by vypadal pan prstenov keby sa tolkien narodil o 60 rokov neskor. mozno by to bolo uplne rovnake dielo akurat by tam niekde spomenul ze elfovia a trpaslici a hobiti boli roznych druhov, velkosti a farieb.
no a teda znova opakujem svoju otazku, ako velmi dolezita je pre teba farba hercov? keby bola trilogia uplna taka ista aka je akurat legolas by bol cernoch ake by si jej dal hodnotenie?
ja napriklad uplne chapem ze beznemu slovakovi (ani mne uprimne) cernosky film vela neda, lebo neodzrkadluje moje prostredie a moju kulturu.
a rovnako sa na to treba pozerat aj z druhej strany, cernoch ktory ma rad fantasy zaner ale 99% filmov ma cisto biely cast.
ty sa tu rozculujes nad tym ze tam bude jeden cernoch, co by si robil keby to bol cisto cierny film? no a on (ten cierny fantasy fanusik) to tak ma nonstop.
to ze v povodnych tolkienovych dielach ziadny cierny elf nikdy nebol s tym nema nic spolocne, vtedy bola uplne ina doba. nikto netusi ako by vypadal pan prstenov keby sa tolkien narodil o 60 rokov neskor. mozno by to bolo uplne rovnake dielo akurat by tam niekde spomenul ze elfovia a trpaslici a hobiti boli roznych druhov, velkosti a farieb.
no a teda znova opakujem svoju otazku, ako velmi dolezita je pre teba farba hercov? keby bola trilogia uplna taka ista aka je akurat legolas by bol cernoch ake by si jej dal hodnotenie?
1. V zasade mi je to jedno, pokial to nema vplyv na kontext filmu/dejin. Bieleho Martina Luthera Kinga stvarneneho takym Brucom Willisom si naozaj predstavit neviem, plati to samozrejme aj opacne.aacid napísal: 24 feb 2022, 9:29no a teda znova opakujem svoju otazku, ako velmi dolezita je pre teba farba hercov? keby bola trilogia uplna taka ista aka je akurat legolas by bol cernoch ake by si jej dal hodnotenie?
2. Aka by bol jediny z elfov afro, tak to by bolo docela awkward, ci?
Bavime sa tu o totalnej hovadine, ktoru sa mi nechce dalej rozobera. Ano, elfov mam a budem mat vzdy v predstavach z fantasy knih a LOTR trilogie, ako "narod bielych elfov" a kazda ina verzia je imho hovadina. Ze to sa niekto rozhodol to zprznit woke verziou? Fajn, viem s tym zit.
nemali by sme mixovat historiu s fikciou.
ale popravde, hovori sa tomu alternativna historia... nepamatam si ze by sa tak vela ludi kvoli Inglourious Basterds rozculovalo ze to nie je historicky korektne ze predsa hitlera nezastrelili v divadle americania...
ale ked v Bridgertone bol cierny slachtic tak to riesil cely internet.
pride mi to taky divny dvojaky meter. ze proste pri niektorych veciach sa taketo nepresnosti odpustaju ale zrazu ked ide o farbu pokozky tak je to velmi podstatne.
ale popravde, hovori sa tomu alternativna historia... nepamatam si ze by sa tak vela ludi kvoli Inglourious Basterds rozculovalo ze to nie je historicky korektne ze predsa hitlera nezastrelili v divadle americania...
ale ked v Bridgertone bol cierny slachtic tak to riesil cely internet.
pride mi to taky divny dvojaky meter. ze proste pri niektorych veciach sa taketo nepresnosti odpustaju ale zrazu ked ide o farbu pokozky tak je to velmi podstatne.
Je to podstatne. Proste to krici, ze to tam je nasilu. A evidentne to vadi drvivej vacsine ludom, vid nazory na internete.
Ale ano, nemam ani ja chut sa pustat do siahodlhych filozofickych debat o rasizme atd.
Mne osobne to skratka nevyhovuje, aj vacsine ludi z mojej socialnej bubliny to nevyhovuje (a to nie sme volici SMERU/LSNS), jednoducho mame na to svoje dovody, za ktore sa nebudeme ospravedlnovat.
Ale ano, nemam ani ja chut sa pustat do siahodlhych filozofickych debat o rasizme atd.
Mne osobne to skratka nevyhovuje, aj vacsine ludi z mojej socialnej bubliny to nevyhovuje (a to nie sme volici SMERU/LSNS), jednoducho mame na to svoje dovody, za ktore sa nebudeme ospravedlnovat.
Viem ti dať filmy, kde hrajú len černosi a budem sa k nim vracať celý život, lebo sú to klenoty.
Viem ti dať filmy, kde hrá X gayov, ale je to tak špičkovo napísané, že to obsadenie má hlavu a pätu.
Viem ti dať filmy, ktoré sú politicky korektné preto, že sa politických tém netýkajú, alebo sú pre mladšie publikum.
Ale ak je čokoľvek z toho nasilu, ako píše Frco, tak za mňa nie. Je to okaté, kričí to, a je to kontraproduktívne. Ja som už videl aj moderné fantasy diela, kde samozrejme bola rôznorodejšia kultúrna vzorka ako kedysi, a je prirodzené, že tam to neprekáža. Game of Thrones tiež neprekypovalo vyslovene černochmi, ale tie etnické skupiny tam boli geniálne obsadené práve tým, kde tí ľudia v rámci toho sveta žili. Ak raz niekto, kto to dielo stvoril tých ľudí (tie bytosti) nejaké opísal, nemali by sme to nasilu meniť a ak teraz budem točiť komornú vojnovú drámu o rote poliakov v 2. svetovej vojne, alebo historickú drámu o švédskej rodine 20. storočia, tak tam černoch nemá čo robiť. A fantasy síce je fikcia, ale ak je opis tých bytostí a ľudí dostatočný na to, aby to bolo pevne špecifikované, tak by sme to tiež meniť nemali. Zájdem trochu ďalej (ale nie veľmi ďaleko, vzhľadom na korektnosť) - to mohli rovno elfky spraviť zavalité a tlsté, lebo tie dlhovlasé štíhle vysoké ženy sú "fatshaming"...
Ľudia si stále dovolia tvrdiť, že ten problém neexistuje, že to nie je nasilu. Akadémia doslova a do písmena vydala pravidlá, ktoré musia diela spĺňať, aby mohli vyhrať Oscara. Napríklad v tzv. "kategórii A":
Každý, kto toto považuje za normálne, je podľa mňa chorý a degraduje umenie. Ja som pacifista, rasa je pre mňa len farba a rôznorodosť kultúr je úplne super, ale toto je cez.
Do akej miery sa to ale (ne)týka tohto LOTR seriálu neviem, lebo o ňom zatiaľ neviem dokopy nič.
Viem ti dať filmy, kde hrá X gayov, ale je to tak špičkovo napísané, že to obsadenie má hlavu a pätu.
Viem ti dať filmy, ktoré sú politicky korektné preto, že sa politických tém netýkajú, alebo sú pre mladšie publikum.
Ale ak je čokoľvek z toho nasilu, ako píše Frco, tak za mňa nie. Je to okaté, kričí to, a je to kontraproduktívne. Ja som už videl aj moderné fantasy diela, kde samozrejme bola rôznorodejšia kultúrna vzorka ako kedysi, a je prirodzené, že tam to neprekáža. Game of Thrones tiež neprekypovalo vyslovene černochmi, ale tie etnické skupiny tam boli geniálne obsadené práve tým, kde tí ľudia v rámci toho sveta žili. Ak raz niekto, kto to dielo stvoril tých ľudí (tie bytosti) nejaké opísal, nemali by sme to nasilu meniť a ak teraz budem točiť komornú vojnovú drámu o rote poliakov v 2. svetovej vojne, alebo historickú drámu o švédskej rodine 20. storočia, tak tam černoch nemá čo robiť. A fantasy síce je fikcia, ale ak je opis tých bytostí a ľudí dostatočný na to, aby to bolo pevne špecifikované, tak by sme to tiež meniť nemali. Zájdem trochu ďalej (ale nie veľmi ďaleko, vzhľadom na korektnosť) - to mohli rovno elfky spraviť zavalité a tlsté, lebo tie dlhovlasé štíhle vysoké ženy sú "fatshaming"...
Ľudia si stále dovolia tvrdiť, že ten problém neexistuje, že to nie je nasilu. Akadémia doslova a do písmena vydala pravidlá, ktoré musia diela spĺňať, aby mohli vyhrať Oscara. Napríklad v tzv. "kategórii A":
Kód: Vybrať všetko
At least one “lead or significant supporting actor” from an underrepresented racial or ethnic group. Or ...
At least 30 percent of a cast in secondary and minor roles from two underrepresented identity groups. Or ...
A main storyline or subject that centers on an underrepresented identity group.Do akej miery sa to ale (ne)týka tohto LOTR seriálu neviem, lebo o ňom zatiaľ neviem dokopy nič.
ja si naopak myslim ze je to drviva mensina, ktora je akurat hlasna.Frco napísal: 24 feb 2022, 18:12Je to podstatne. Proste to krici, ze to tam je nasilu. A evidentne to vadi drvivej vacsine ludom, vid nazory na internete.
je to hlavne vidno na popularite filmov/serialov, raz za cas pride nejaky "kontroverzny" internety kricia a vyplakavaju ale na uspechu toho filmu/serialu to nic nemeni.
ale sa mi paci ako ste odignorovali moj priklad s inglorious basterds, beriem to tak ze tam tiez vidite ten dvojity meter akurat vam je neprijemne o tom hovorit lebo ten meter pouzivate aj vy
Pre mňa je rušivé vidieť hercov rôznych etník a farieb v dielach, kde by som ich na základe predlohy alebo histórie nečakal. Príde mi to nasilu vtisnuté v rámci propagandy, ktorá je síce správna a dobre myslená, ale myslím si, že v tomto prípade aj kontraproduktívna a spôsobuje opačný efekt.
Som liberál a plne podporujem rovnaké práva pre všetkých ľudí bez ohľadu na farbu pleti, náboženstva atď. Rovnako by sa však malo zachovať aj právo natočiť film verne podľa predlohy bez toho, aby muselo byť silou mocou zatiahnuté do agendy rasového konfliktu. Minimálne v prípade veľkých projektov toto však už nie je možné, taký film by bol okamžite označovaný za diskriminačný a to bez ohľadu na to, že vôbec nebolo zámerom autorov niekoho diskriminovať, ale len natočiť autentickú snímku.
Už keď Amazon obsadil čiernych trpaslíkov (alebo elfov), tak to mohli urobiť aspoň tak, že budú čierni všetci z nich, keďže je to jeden národ. Najrušivejšia je v tých prípadoch tá nekonzistentnosť, že príslušníci jednej rasy tam sú zastúpení v rôznych etnikách, wtf?
Som liberál a plne podporujem rovnaké práva pre všetkých ľudí bez ohľadu na farbu pleti, náboženstva atď. Rovnako by sa však malo zachovať aj právo natočiť film verne podľa predlohy bez toho, aby muselo byť silou mocou zatiahnuté do agendy rasového konfliktu. Minimálne v prípade veľkých projektov toto však už nie je možné, taký film by bol okamžite označovaný za diskriminačný a to bez ohľadu na to, že vôbec nebolo zámerom autorov niekoho diskriminovať, ale len natočiť autentickú snímku.
Už keď Amazon obsadil čiernych trpaslíkov (alebo elfov), tak to mohli urobiť aspoň tak, že budú čierni všetci z nich, keďže je to jeden národ. Najrušivejšia je v tých prípadoch tá nekonzistentnosť, že príslušníci jednej rasy tam sú zastúpení v rôznych etnikách, wtf?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Mam otazku, preco vam vadi odklon v sfilmovanom diele v rase, ale uz v inych veciach nie? Hlavne vo serialovej adaptacii fantasy, kde je tych odklonov tak vela, ze ich ani nespocitate?
Pricom ani samotni filmari casto necerpaju s podonych pribeho a knih, ale kupia si znacku (pri panovi prstenov nemaju na knihy s obdobia, ktore sa maju tocit liceniu, takze vsteko si musia vymsliet).
Aj mne vadi nutena diverzia, ale vo fantazy mi je to uplne jedno, je snad aziat elf horsi ako clovek co vie kuzlit, alebo jednorozec?
Na druhej strane, ze sa da dana diverzita spravit velmi zle a je tam ako pest na oko (napriklad zaklinac, povodne diela nesu velmi proti-rasticky odkaz, ktory ale v serilovej adaptacii uplne vytratil).
Pricom ani samotni filmari casto necerpaju s podonych pribeho a knih, ale kupia si znacku (pri panovi prstenov nemaju na knihy s obdobia, ktore sa maju tocit liceniu, takze vsteko si musia vymsliet).
Aj mne vadi nutena diverzia, ale vo fantazy mi je to uplne jedno, je snad aziat elf horsi ako clovek co vie kuzlit, alebo jednorozec?
Na druhej strane, ze sa da dana diverzita spravit velmi zle a je tam ako pest na oko (napriklad zaklinac, povodne diela nesu velmi proti-rasticky odkaz, ktory ale v serilovej adaptacii uplne vytratil).
ja si nemyslim ze niekoho nutia aby do tych filmov/serialov davali cernochov. ani to ze oskary maju nejake podmienky na nominovane filmy nikoho nenuti. kazdy si moze natocit co chce. faktom je ze aktualne je tato "woke" kultura popularna. popularna medzi ludmi, nie ze to niekto prikazuje "z hora"...Muffi napísal: 25 feb 2022, 9:51Som liberál a plne podporujem rovnaké práva pre všetkých ľudí bez ohľadu na farbu pleti, náboženstva atď. Rovnako by sa však malo zachovať aj právo natočiť film verne podľa predlohy bez toho, aby muselo byť silou mocou zatiahnuté do agendy rasového konfliktu. Minimálne v prípade veľkých projektov toto však už nie je možné, taký film by bol okamžite označovaný za diskriminačný a to bez ohľadu na to, že vôbec nebolo zámerom autorov niekoho diskriminovať, ale len natočiť autentickú snímku.
faktom je ze filmy a serialy sa tocia pre peniaze, pre nic ine. aby zarobili. zarobia iba ak sa to bude ludom pacit. pokial budu natacat nieco co sa ludom nepaci tak na tom nezarobia.
takze cele toto by som neaplikoval na filmovy priemysel ale na sucasnu spolocnost. hlavne si treba uvedomit ze americke filmy a serialy sa natacaju pre americkeho divaka. a isto vieme ze v amerike teraz rasovu korektnost riesia strasne moc.
samozrejme komu to vadi, treba si uvedomit ze filmovy priemysel nie je iba hollywood, netflix a amazon. poznam vela ludi co uz dlhe roky ignoruju hollywood a zameriavaju sa na europsku kinematografiu, ta je nam europanom ovela blizsia a tym by mohla byt aj menej urazajuca pre citlivejsich jedincov.
Odignorovali ho všetci preto, že je ten príklad absolútne z cesty. To si rovno mohol vytiahnuť film "Er ist wieder da" o Hitlerovi - tiež nie je historicky presný. Je to satira, rovnako ako do istej miery Inglorious Basterds.aacid napísal: 25 feb 2022, 9:20 ale sa mi paci ako ste odignorovali moj priklad s inglorious basterds, beriem to tak ze tam tiez vidite ten dvojity meter akurat vam je neprijemne o tom hovorit lebo ten meter pouzivate aj vy![]()
Dobrý príklad by bol, ak by si vytiahol nejakú serióznu historickú WWII drámu, kde by v Dachau bolo 50% černochov (kvôli filmovej diverzite). No nie, v skutočnosti tam černosi boli len výnimkami.
Asi tak. Ten priklad si dal zly. Ten film bol vynikajuci a jedine co by ma rusilo by bolo ak by napriklad Brada Pitta (alebo toho top nacka) hral cernoch - proste by to z toho kricalo, lebo by to bola totalna volovina.
V tej dobe bolo mozne spachat atentat na Hitlera v nejakom kine/divadle.
V tej dobre nebolo mozne, aby tam boli cernosi ako diverzanti/tajni agenti (!!!), alebo ako predstavitelia nackov.
V tej dobe bolo mozne spachat atentat na Hitlera v nejakom kine/divadle.
V tej dobre nebolo mozne, aby tam boli cernosi ako diverzanti/tajni agenti (!!!), alebo ako predstavitelia nackov.
no a ja vam budem tvrdit ze v dobe elfov v stredozemi bolo uplne mozne aby tam boli nejaki tmavej pleti. a skuste to nejak vyvratit.
Hmm, a mne sa zase zda, ze ani nie. Je to sice fantasy, ale je inspirovane akymsi nasom stredovekom. V akejkolvek podobe tohto obdobia mi pride nepravdepodobne, aby boli v takejto krajine cernosi, alebo aziati vo vacsom pocte. Cestovalo sa na konkch, neboli lietadla. Je to cisto geograficke a etnicke hladisko, je proste nonsens, aby tu boli rasy az tak premiesane. Ved predsa aj v stredozemi ma kazda rasa svoje miesto.
Apropo, nie som az taky tolkoenov fanusik a nemam to tak nacitane, ale neboli nahodou v jeho dielach aj cernosi? Lenze boli niekde v juznejsich regionoch, dej trilogie sa tam napr. neodohraval. Opravte ma, ak sa mylim. A takto je to logicke, nebudem pchat cernochov ci aziatov tam kam nepatria v dobe, ked tisic kilometrov znamenalo polrocnu put...
Je to proste umele. Mna to zase nejak dva krat nevytaca, mam svoje problemy, ale tvrdit ze "PC" v sucasnom filme nie je v prehnanej miere je naivne a slepe.
Apropo, nie som az taky tolkoenov fanusik a nemam to tak nacitane, ale neboli nahodou v jeho dielach aj cernosi? Lenze boli niekde v juznejsich regionoch, dej trilogie sa tam napr. neodohraval. Opravte ma, ak sa mylim. A takto je to logicke, nebudem pchat cernochov ci aziatov tam kam nepatria v dobe, ked tisic kilometrov znamenalo polrocnu put...
Je to proste umele. Mna to zase nejak dva krat nevytaca, mam svoje problemy, ale tvrdit ze "PC" v sucasnom filme nie je v prehnanej miere je naivne a slepe.
V Tolkienovi boli jedini cernosi/tmavej pleti ak si dobre pamatam na juhu, kde bolo teplo (logicky ako v reale), ta oblast sa volala Harad.
Na mapke uplne dole, pod Mordorom.
Vo filme boli spomenuti myslim ako pirati na lodiach ktori sa pridali/isli sa pridat k bitke o Minas Tirith. Ale uprimne si uz nepamatam, ci vo filme boli vobec nejako zobrazeni. Knihu som cital len raz, filmy videl viackrat ale toto si az tak nepamatam.
Mapka:
https://sk.pinterest.com/pin/312015080433250350/
Na mapke uplne dole, pod Mordorom.
Vo filme boli spomenuti myslim ako pirati na lodiach ktori sa pridali/isli sa pridat k bitke o Minas Tirith. Ale uprimne si uz nepamatam, ci vo filme boli vobec nejako zobrazeni. Knihu som cital len raz, filmy videl viackrat ale toto si az tak nepamatam.
Mapka:
https://sk.pinterest.com/pin/312015080433250350/
Pozrel som si dokonca porovnanie máp stredozeme v skutočnej veľkosti s mapou Európy, a ešte aj mierka je veľmi podobná - ak sever stredozeme je sever Európy, tak Harad je niekde na úrovni afriky.
ja urcite nepopieram ze sucasna americka kinematografia nie je trochu uletena, ale to skratka bolo vzdy, americania idu vzdy do extremov, desiatky rokov cernocho vo filmoch viac menej ignorovali a teraz sa to otocilo a zrazu maju pravidla ze cernoch v kazdom filme povinne.
stale si ale budem stat za tym ze riesit "ako je to spravne" pri fantasy produkcii je komicke. ano, stredozem je inspirovana europou, ale behaju po nej orkovia, elfovia ci nemrtve kone. to je ta fantasy cast diela. ale ked sa tam objavi cernoch tak zrazu je to umele a neprirodzene.
tiez sa nemozme tvarit ze vidime do hlavy cloveku co uz davno nezije a jedine co o nom vieme je par knih ktore napisal. mozno v jeho predstave stredozeme boli vsetci elfovia snehobieli, mozno nie. mozno ho to v tej dobe ani nenapadlo nad tym rozmyslat, lebo take veci neriesil ale keby sa ho niekto opytal "hej tolkien, mohli by v stredozemi existovat aj cierni elfovia?" tak by mozno povedal "hmm, nerozmyslal som nad tym ale preco nie"... mozno keby zil teraz a spolupodielal sa na filmovom spracovani tak by ich tam sam chcel.
mozno nie, mozno by tvrdil ze elfovia skratka musia byt bieli a rozculovalo by ho to viac nez priemerneho internetoveho trolla.
ale to nevieme, netusime.
kazdopadne ja sa na serial tesim a som velmi zvedavy ake to bude. herecke obsadenie je pre mna irelevantne.
stale si ale budem stat za tym ze riesit "ako je to spravne" pri fantasy produkcii je komicke. ano, stredozem je inspirovana europou, ale behaju po nej orkovia, elfovia ci nemrtve kone. to je ta fantasy cast diela. ale ked sa tam objavi cernoch tak zrazu je to umele a neprirodzene.
tiez sa nemozme tvarit ze vidime do hlavy cloveku co uz davno nezije a jedine co o nom vieme je par knih ktore napisal. mozno v jeho predstave stredozeme boli vsetci elfovia snehobieli, mozno nie. mozno ho to v tej dobe ani nenapadlo nad tym rozmyslat, lebo take veci neriesil ale keby sa ho niekto opytal "hej tolkien, mohli by v stredozemi existovat aj cierni elfovia?" tak by mozno povedal "hmm, nerozmyslal som nad tym ale preco nie"... mozno keby zil teraz a spolupodielal sa na filmovom spracovani tak by ich tam sam chcel.
mozno nie, mozno by tvrdil ze elfovia skratka musia byt bieli a rozculovalo by ho to viac nez priemerneho internetoveho trolla.
ale to nevieme, netusime.
kazdopadne ja sa na serial tesim a som velmi zvedavy ake to bude. herecke obsadenie je pre mna irelevantne.
Je to rušivé hlavne z toho hľadiska, že sa tvorcovia silou mocou snažia predstierať, že multikulturalizmus je a bol v každej spoločnosti, dokonca aj vo fantasy. Pritom národy v stredoveku boli v drvivej časti rasovo uniformné.
Ak by boli všetci trpaslíci čiernej pleti tak mi to príde omnoho prirodzenejšie a poviem si, však len pozmenili jednu nepodstatnú vec a trpaslíci sú proste takíto. No ak je jeden trpaslík černoch, ďalší aziat, ďalší má hispánske črty atď., tak z toho totálne bije do očí, že tam nebol žiadny pokus o "uveriteľnú" fikciu, ale len ďalšie lenivé napodobnenie súčasného multikulturalizmu, keď bez uvažovania nad logikou toho sveta dáš random charakterom úplne odlišný výzor.
Ak by boli všetci trpaslíci čiernej pleti tak mi to príde omnoho prirodzenejšie a poviem si, však len pozmenili jednu nepodstatnú vec a trpaslíci sú proste takíto. No ak je jeden trpaslík černoch, ďalší aziat, ďalší má hispánske črty atď., tak z toho totálne bije do očí, že tam nebol žiadny pokus o "uveriteľnú" fikciu, ale len ďalšie lenivé napodobnenie súčasného multikulturalizmu, keď bez uvažovania nad logikou toho sveta dáš random charakterom úplne odlišný výzor.
ano s tym suhlasim. aktualne je dolezitejsia korektnost ako logika.
ako som pisal je to o americkej kulture, hollywoodske filmy su tocene pre americkeho divaka a ti si teraz prechadzaju nejakym mulikulturnym obrodenim.
je to vlastne propaganda.
ako som pisal je to o americkej kulture, hollywoodske filmy su tocene pre americkeho divaka a ti si teraz prechadzaju nejakym mulikulturnym obrodenim.
je to vlastne propaganda.