Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa starysomar »

Chodia tie očkovacie bonusy? 17.12 som bo na tretej, zatiaľ je ticho.
Nechýbajú no hodili by sa.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Otec dostal.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

to Dansko na mna pocas navstevy tesne pre vypuknutim pandemie v Europe prislo ako skvela krajina. preto som neprijemne prekvapeny zo lzi na stranke, ktora sa tvari ako vladna. asi podobni pocit museli v Prahe vo vyskumaku v aprili 1986 ked sa im dozimeter isiel zblaznit, ale podla Moskvy bolo vsade vsetko v poriadku. dnes si kazdy moze pozriet Our World in Data porovnat si ake denne umrtia mali pred rokom, pred takmer dvoma a usudit ci opatrenia zmysel maju, alebo nie. a to opat zdoraznujem, ze umriet na covid je pre stat a spolocnost ten najmensi problem. vacsie problemy su ludia, ktori sa po jeho prekonani uz nebudu moct vratit do bezneho zivota, bude im nutne platit invalidne dochodky... tiez je vtipne sa chvalit, ze ludia su v nemocnici max pol dna a potom idu domov. lenze z domu neidu do prace, ani na kavu, do divadla ani inde. liecia sa doma, podnikatelom vznika strata. takze stale cele zle.
tak ako sa ukazala "studia zo Stanfordu o lockdownoch" len zbierkov hlupych kecov, tak aj cele nakazovanie ludi s vidinou stadovej imunity sa ukazuje byt coraz vacsou blbostou. nielenze to je ekonomicky nezmysel (koniec posledneho odstavca), ale cira zbytocnost. ci ide o bezneho cloveka, voleneho politka, alebo naslednika tronu, kazdy sa reinfikuje. takze vystavit sa moznosti mat dozivotne nasledky len pre zbozne zelanie, ze ma ochorenie ochrani, je uplny nezmysel.
postovat, "mam pravdu, aha clanok", ked letmy pohlad na data ukazuje nieco uplne ine je dalsim zo serie dokazov, ze vulagarne napadanie si zasluzi iny uzivatel. ak by bol tak inteligentny a velky odbornik, ako sa snazi prezentovat, vie si priznat chybu a ospravedlnit sa za nu.

toto je ten oblubeny a zaroven nic najmenej vypovedny ukazovatel za posledny rok. snad nie je problem si vyklikat aj rok predtym pre porovnanie.
coronavirus-data-explorer (3).png
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dnes sa Kollar opat opustil
https://domov.sme.sk/c/22843033/matemat ... razbox_sme
Sú v Česku pre vyššiu zaočkovanosť už za vlnou variantu omikron?
Oneskorenie, ktoré vidíme v tejto vlne, nesúvisí so zaočkovanosťou. Za vrcholom sú krajiny s rôznymi podielmi vakcinovaných obyvateľov. Patrí medzi ne i Chorvátsko, ktoré je v tomto ukazovateli horšie ako Slovensko.

Prečo to u nás prebieha neskôr?
Nevieme presne, no asi to súvisí s tým, že sme mali trochu silnejšiu vlnu variantu delta. Navyše, migrácia na Slovensko, napríklad vo forme turizmu, bola úplne zastavená opatreniami. Mali sme asi prísnejšie obmedzenia ako ostatné krajiny.
asi sme mali prisnejsie opatrenia? ASI? opatrenia su presne ten dovod, preco zomrelo na deltu o niekolko desiatok ci stoviek ludia naviac
Malo, respektíve má zmysel zatvárať školy? Počas druhej vlny sme mali školy zatvorené extrémne dlho.
Naša politika bola skutočne asi omnoho reštriktívnejšia ako v iných krajinách.

Keď porovnáme počty infikovaných či mŕtvych, zistíme, že Slovensko dopadlo v mnohých ukazovateľoch horšie, napriek prísnejším opatreniam. Dôležitou otázkou je, či by sme bez nich nedopadli ešte horšie.
nie napriek, ale kvoli prisnejsim opatreniam!
Má na vrchole vlny omikronu zmysel, aby chodili do karantény celé triedy, nielen pozitívne deti?

Vrchol pre deti je už dokonca za nami. Máme prakticky potvrdené, že vo vekovej kategórii do 20 rokov nastal bod zlomu a čísla klesajú. Čo najskoršia zmena, aby sa už nezatvárali celé triedy, určite stojí za úvahu.
stoji za uvahu? fakt?

teraz highlight celeho rozhovoru
Dva roky sledujeme často nelogické alebo pomalé rozhodnutia. Netrápi vás, že politici niekedy konajú inak, ako hovoria vedecké fakty?
Táto otázka je na stole prakticky vo všetkých krajinách. Prebieha súboj záujmov skupiny, ktorá sa cíti ohrozená, a skupiny, ktorá je reálne ohrozená, pričom práve druhá z nich nechce opatrenia. Politici medzi nimi vytvárajú membránu a nastavujú pravidlá, rozhodovanie teda musí byť v ich rukách.

Na mieru, do akej kopírujeme vedecké poznanie, mám istý názor. Dopredu vidí málokto, vždy ide len o pravdepodobnosť, respektíve odhady budúceho vývoja.

Najviac mi prekáža, že sa nedokážeme poučiť z vlastných chýb. Mnohokrát opakujeme veci, ktoré v minulosti nefungovali. Napríklad, dnes stále nevieme, koľko máme hospitalizovaných. Nevieme, či stúpa, alebo klesá ich počet, pretože číslo z dneška sa o týždeň zreviduje.
nie, slovenska panikademicka komisia ignoruje vedecke poznanie
poucenie sa z vlastnych chyb? naraza na ich jedinu schopnost - zavedenie lockdownu?
facepalm

Autoeditácia príspevku po 10 min 44 sek:
@wladas: je 22.2., sprav pls odpocet predikcie
jackb
Redeemer
Redeemer

Prosim vas, opyta sa ho niekto ako presne existencia opatreni zvysuje umrtnost? Lebo ziadna studia o tom nie je.
Vedecke poznanie ignoruje len a len on: povinne nakazenie ludi; neskodlivost virusu osoba pred dovrsenim 65. roku zivota; najnovsie aj svoje vlastne vyskreky o tom, ze ludi treba povinne nakazit v lete. V JAR to urobili a maju fajn. On uz ignoruje aj vlastivedu z tretej triedy.
Namiesto toho, aby priznal vsetky svoje chyby, ospravedlnil sa za ne a poucil sa z nich, on nadalej napada vedcov. Potom zacne vrestat, ze on nema s Dunning-Krugerom nic.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 22 feb 2022, 13:19 @wladas: je 22.2., sprav pls odpocet predikcie
Aky odpocet myslis? Z maxu preplnenosti nemocnic vs co sme tipovali?

Ten rozhovor Kollara v ZKH som pocuval. Velmi casto si kusol do jazyka aby to nevyznelo ze to tu bolo velmi zle riadene :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Ephramko, dakujem. Post som cital kym tu bol.
Je to cele strasne z cesty.
beardie
Redeemer
Redeemer

hej, ten, boli pindy od M142 par stran dozadu, ze si robim odpocet sam, tak to nechavam tentokrat na teba :)
jackb
Redeemer
Redeemer

okrem JISiek vobec nic v tej krystalovej guli nebolo spravne. ako sa to stalo pravidlom.
urmtia zacali opat stupat, v nemocniciach je o 200 ludi viac ako bolo vestene.
stale ziadna sebareflexia. ale na Flegra, Krcmeryho a teraz uz aj na Kollara by uplatnil cancel culture. mohol by zacat ale od seba.
2022-02-23 11_15_11-_ covid-19 Report.png
\\jar 2021: longcovid nie je, vymysleli ho novinari, aby desili aj ked virus odchadza.
februar 2022 reality check:
Pri dlhom covide sa opísalo viac ako 200 príznakov – od problémov s dýchaním cez vypadávanie vlasov až po únavu, ktorá pacientom nedovoľuje pracovať. Na Slovensku trpí dlhým covidom niekoľko desiatok tisíc pacientov. Niektorých vyčerpá aj sprcha alebo obliekanie sa.
no ustavicne budu niektori vypisovat, ako je nutne nakazit sa a ked je clovek mladsi ako 65 rokov, tak ani nezomrie.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

starysomar napísal: 22 feb 2022, 9:25 Chodia tie očkovacie bonusy? 17.12 som bo na tretej, zatiaľ je ticho.
Nasi boli jeden v novembri druhy okolo tvojho datumu a dostali to naraz asi pred 3 tyzdnami, akurat su o 5 rokov starsi, tiez som ich na tretiu davku registroval, neviem ci to v tom nemoze hrat rolu, ak si siel bez registracie(boli pripady, ze zlyhal ludsky faktor a ludia neboli zapisany do systemu)

Inac mal niekto po odzneni covidu trochu zmenene pachove vnimanie? Posledny tyzden totiz citim v kuse nieco ako dym, alebo zhoreninu, pred tym som mal par dni stratu cuchu, teraz je uz asi na 90% spet, no citim tieto zvlasne neexistujuce pachy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dostal som odpoveď:

"Váš nárok na finančnú pomoc seniorom vo výške 300€ evidujeme. Vaše údaje boli zaslané poštovému podniku, poukaz bol vytlačený. Žiaľ, nevieme preveriť dátum doručovania. Prosíme o trpezlivosť, za pochopenie ďakujeme."

Zisťoval som skrz to, že už mi v minulosti dvakrát ctená Pošta nedoručila poukážku na peniaze za maródku.

Po omikrone som nemal žiadnu zmenu vnímania vôní, chutí no ostal som začas tak trocha rozhodený a bez nálady, akýsi vypnutý. To však môže byť aj skrz to, že už dlho maródim a nie som zvyknutý byť dlho doma. Desaťročia pracujem mimo uzavretých priestorov, aj keď sa chodím denne prejsť a/alebo ovoziť autom - nieje to ono.
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

beardie napísal: 20 feb 2022, 0:40 lockovat netreba, nech diskusia prudi, rad sem budem pridavat vsetky analyzy, ktore potvrdzuju, ze vacsina opatreni bola zbytocna, priam kontraproduktivna, co uz rozhladeni ludia davno vedia

napriklad, dansky institut vysvetluje rozne dezinfo, slovenska panikademicka komisia, pripadne ten, koho nehodno menovat, by si to mohli precitat:
https://en.ssi.dk/covid-19/typical-misi ... id-numbers
Ten link nepoukazuje na to, že väčšina opatrení bola kontraproduktívna, to je veľmi neférová interpretácia. Link vysvetľuje prečo je väčšina opatrení zrušená teraz (ale nie všetky).

V Dánsku nám zrušili opatrenia práve preto, lebo teraz už nie je obava z preťaženého zdravotníctva (čo bol vždy hlavný dôvod týchto opatrení). Tá obava (a oprávnená) tu donedávna bola a preto bolo na mieste tieto opatrenia mať. Opatrenia v Dánsku mali pravdepodobne väčší efekt než na Slovensku (napriek tomu, že boli miernejšie), keďže sme tu mali jednu z najlepších testovacích stratégií a navyše ľudia to tu zväčša rešpektovali. Doteraz tu vidno kopec ľudí s rúškom, napriek tomu, že už skoro mesiac to nie je vyžadované.

Podpora reštrikcií tu bola vždy vysoká, a preto mi príde smiešne, keď niekto argumentuje momentálne otvorenou dánskou spoločnosťou bez kontextu toho, že od začiatku pandémie tu opatrenia boli.

Nehovoriac o tom, že SSI je štátny orgán a zrušenie opatrení je politické rozhodnutie. Minimálne pred mesiacom bolo toto rozhodnutie kritizované odborníkmi.
DR.DK napísal: Man kan lempe ud fra en politisk beslutning, men der er ikke meget fagligt belæg for at lempe på restriktionerne på nuværende tidspunkt. Ikke med den smittespredning vi ser lige nu...
Z politického hľadiska sa dá uvoľňovať, ale momentálne nie je uvoľňovanie veľmi odborne podložené. Určite nie so šírením nákazy, ktoré vidíme teraz...

Vi skal huske på, at jo mere smittespredning der sker, jo større er risikoen for at virus muterer – og sagtens i retning af noget, der er værre.
Musíme mať na pamäti, že čím viac sa nákaza šíri, tým je väčšia šanca na to, že vírus zmutuje - a pokojne do niečoho, čo môže byť horšie.

Der er ingen garanti for, at den næste smitsomme variant er mindre sygdomsfremkaldende end omikronvarianten....
Nikto nemôže garantovať, že ďalší nákazlivý variant bude menej nebezpečný než omikron
Tým netrvdím, že zrušenie opatrení je správny alebo nesprávny krok. Len poukazujem na to, že link, čo si poslal, nemusí byť interpretovaný spôsobom, akým bol prezentovaný.
beardie
Redeemer
Redeemer

to bol sice iny odsek, ale ok...
image_2022-02-23_202755.png
pohroma vo Svedsku, (iirc) historicky najnizsi pocet umrti
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

starysomar napísal: 23 feb 2022, 18:44 ostal som začas tak trocha rozhodený a bez nálady, akýsi vypnutý.
Tiež pozorujem nieco podobne, predtym som po prechadzke bol taki oddychnutejsi zivsi, teraz akysi taky bez energie, bez emicii, vycucany, ale moze to byt aj jarnou unavou, mozno viac zeleniny, vitaminov... :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj celkovou spoločenskou situáciou...
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

beardie napísal: 23 feb 2022, 20:31 to bol sice iny odsek, ale ok...
Mal som dojem, že keď v prvom odseku hovoríš o linkoch a v druhom postneš "napr.... [link]", tak tie dva odseky na seba budú nadväzovať.

Ale fair enough, dáva to zmysel aj v kontexte kde každý odsek je samostatný. Mea culpa, prsty boli rýchlejšie než mozog.
beardie
Redeemer
Redeemer

niekde na polceste by sme sa stretli :)

inak, vacsina opatreni kontraproduktivna bola, za tym si stojim, a zaroven, niektore vhodne opatrenia neboli pouzite

ja nie som apriori proti vsetkym opatreniam, ja podporujem tie, ktore su preverene desatrociami vyskumov, empiriou a logikou

neviem, ci si tuto temu cital pravidelnejsie, ak nie, tak to bude nieco nove, pre ostatnych citatelov 25x zopakovana rovnaka veta - maju byt pouzite adekvatne opatrenia vzhladom na velkost hrozby
jackb
Redeemer
Redeemer

Vyskumy, empiria a logika hovoria: ak ludia obmedzia kontakty, virus sa bude sirit menej a preto ich menej zomrie. Bez problemov obhajuje opak.
Vyskumy, empiria a logika hovoria: ak long a postcovid ohrozuju spolocnost, je pre nu virus rizikom. Bez problemov tvrdi: podla statistik su post a longcovid vymysly medii; preto sa nesmie ockovat nikto zdravy pred 65. narodeninami; preto musime dochodcov a chorych vylucit zo spolocnosti a uzivat si bez naznaku opatreni a nakazit sa.
Vykumy, empiria a logika hovoria: po prekonani trva imunitna pamat (ak sa vobec vytvori) relativne kratko - priblizne rok, alebo do novej mutacie. Bez problemov tvrdi, ze je nutne sa nakazit radsej ako ockovat sa; krici zaroven, ze nie je antivaxer, ved chce ockovat minimum populacie.
Moze vidiet vyskumy, emipriu a aj logika mu preblikne, ale z toho co si zmyslel pred rokom a pol neustupi ani o piad a velmi rad vulgarne napada ludi, ktori si dovolia oponovat mu. Rovnako vulgarny je aj ked si donesie odbornikmi. On sa povazuje za najlepsieho a najvacsieho a nikdy nechybujuceho. Jediny sposob ako s nim vyjst je suhlasit, hoci by to popieralo vyskumy, empiriu a logiku.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Zaujimavy pohlad. :)

beardie
Redeemer
Redeemer