Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
Korag
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: USA vs Rusko

Príspevok od používateľa Korag »

Tak teraz je fakt klucove ako sa k tomu postavi Cina a na ktorej strane bude, dalsia otazka na gogo a spol co si myslite nemozu prave teraz vyuzit tuto situaciu aby zautocili a obsadili Taiwan?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Obsadit Taiwan,Tibet prečo nie sak Cina má este väčšiu armadu ako Rusko a Taiwan nie je pre nich ziaden súper. Cina na východe má jedineho rivala v podobe Japonska a mozno Južnej Korei, tá by ale mala dost starostí s KLDR.Cína má za spojencov KLDR,Rusko. O Putinovi sa vraví ako o clovekovi, ktorý síce zije v enormnom bohatstve, ale má len blizky okruh ludí, nepouziva ani počitač, pravdepodobne má aj nejakú duševnú poruchu. Kim Som ch*j vieme aký je retard, celá jeho armáda na drogách, a komunista Si ti pching už na ZOH k vlajke Taiwanu zaujali taký postoj, že Taiwan je skrátka Cina a dali im vlajku Ciny na ZOH.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Myslim si, ze nejaka vojenska pomoc typu municia a zasobovanie zo zapadu je riziko dalsej eskalacie konfliktu. Pred tymto Putin varoval, ze sa nema ziadna krajina do tohto konfliktu vojensky angazovat. Ak by im posielali gulky, tak defacto vyprovokuju Putina este viac. Predpokladam, ze Nato zatial poskytne hlavne humanitarnu pomoc. Rusi to chcu urobit takticky, primarne znicit vojenske ciele. Zbombardovany cely Kyjev je im asi na nic.

Inak som sa pozrel trosku do dejin na odstupenie zmluvy ABM zo strany USA v 2001 a Putinov prejav este z roku 2018, kde tiez dookola omielal obklucenie Ruska Natom a budovanie centralneho protiraketoveho stitu USA. Myslim, ze ta paranoja mu kvalitne zaslapala a len dufam, ze este su tam okolo neho aj ludia s diplomatickymi softskills, ktori ho trocha upracu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 24 feb 2022, 16:31 sa zda, ze rusi uspesne raketami znicili sklady a moze sa pomerne rychlo stat ze nebude mat Ua strelivo. A nakolko nefunguje letecka doprava, nie je ako z Europy im strelivo v rozumnom case dodat /a nasledne distribuovat na jednotlive fronty/
Som myslel ze nefunguje iba komercna letecka doprava, ak ukrajina uzavrie letecky pristor znamena to stopku aj pre vojenske lietadla?

Co sa tyka ukrajiny, tak ta ma celkovo 4 atomove elektrarne okrem odstavenej Cernobylskej, najnovsia je v Zaporozi, a to uzemie je uz bliko frontu co postupuje z Krymu, hadam nebudu taky blaznivi a zautocia aj na tie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Čína bude len rada. Teraz môžu ďalej nerušene kradnúť suroviny za ruskými hranicami.

Škoda len, že sa EU nepoučila, že s diktátormi sa nedá vyjednávať a všetky dojednané zmluvy sú len zdrap papiera, ako keď Chamberlain mával s papierom od Hitlera. Už od roku 2014 sme mali pracovať na energetickej nezávislosti od Rusov. Namiesto toho si Nemci vypli jadro a začali stavať nový plynovod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Korag napísal: 24 feb 2022, 16:50 Tak teraz je fakt klucove ako sa k tomu postavi Cina a na ktorej strane bude, dalsia otazka na gogo a spol co si myslite nemozu prave teraz vyuzit tuto situaciu aby zautocili a obsadili Taiwan?
ano, taketo obavy tu realne sú

retkvic

Ukrajinske nebo je v podstate pod plnou kontrolou Ruska a to zostreli vsetko co nie je ich, takze posielat tam akekolvek lietadla je extremny risk, nehovoriac o tom, ze letiska su uz asi vsetky znicene raketovymi utokmi
/prve balisticke rakety smerovali prave na letiska aby znicili uzemnene stihacky v hangaroch/.
Dalsia vec je, ze v tejto situacii nemozes poslat vojenske lietadlo NATO do Ukrajiny.

ephramko

ked ma ten diktator najviac A-nukes na svete, tak moc moznosti na vyjednavanie s nim nemas a ani na jeho potrestanie

Autoeditácia príspevku po 26 min 34 sek:
Niekolko hodin prebiehaju tazke boje na Letisku Antonov ktore sa nachadza na severe Kyjeva, pravdepodobne by odtial vysadok pokracoval priamo do Kyjeva za ucelom zatknutia prezidenta a vlady. Ak by sa to Rusom podarilo, viedlo by to pravdepodobne k padu celeho ukrajinskeho velenia a defacto porážke.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Inak nechapem, preco to ukrajinske letectvo nebolo v nejakej pohotovosti alebo co, aby ho nezasiahlo na zemi.
Neviem, ale pride mi, ze to Ukrajinci podcenili. Aj mobilizaciu vyhlasili neskoro. Ako keby si neuvedomovali riziko.

A napriklad niekde pisali o utoceni ruskych helikopter. To nemaju ukrajinci od Zapadu tie Stingre, alebo ako sa to vola, co das na rameno a vypalis? Zostrelit helikopteru by malo byt omnoho jednoduchsie ako stihacku predsa.
Ako je mi jasne ze si to asi predstavujem jednoduchsie ako to asi je, ale aj tak :-)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Chernobyl power plant obsadený.
Antonov Airport už vlastne padol, snazia sa ho teraz ukrajinci dobyť nazad.

Frco

1/stíhačku neskryješ do stodoly ani doma do komory
2/nejake Stingre obdržali, ale treba si uvedomit, ze utok prebieha na obrovskej ploche a z roznych smerov.
Ukrajina je z nasho pohladu giganticka krajina.
3/ukrajinske letectvo je zastarane oproti ruskemu, nema proti nemu sancu, nielen poctom ale ani technologickou urovnou. Rusko je vojenský obor a Ukrajina ako nedospelý chlapec- pri takom suboji moc toho nevymyslis.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

beardie napísal: 24 feb 2022, 16:44 pozadovat zastavenie plynu je absolutne nepochopenie situacie
sme od ruskeho plynu bytostne zavisli
Však je to nepochopenie situácie, uznávam, že tu prehľad nemám a preto sa pýtam.
Otázka bola skôr, či sme na tom plyne naozaj závislí, lebo neexistuje alternatíva, alebo či je len alternatíva príliš drahá.

Lebo sa zdá, že ani tu nie je cena nízka, hoci teda nie priamo. Koľko ďalších štátov by mali Rusi napadnúť, aby sa povedalo, že dobre, asi by sme s odberom plynu fakt mali skončiť a radšej to riešiť x násobne drahšou cestou?
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Frco napísal: 24 feb 2022, 18:16 Inak nechapem, preco to ukrajinske letectvo nebolo v nejakej pohotovosti alebo co, aby ho nezasiahlo na zemi.
Neviem, ale pride mi, ze to Ukrajinci podcenili. Aj mobilizaciu vyhlasili neskoro. Ako keby si neuvedomovali riziko.

A napriklad niekde pisali o utoceni ruskych helikopter. To nemaju ukrajinci od Zapadu tie Stingre, alebo ako sa to vola, co das na rameno a vypalis? Zostrelit helikopteru by malo byt omnoho jednoduchsie ako stihacku predsa.
Ako je mi jasne ze si to asi predstavujem jednoduchsie ako to asi je, ale aj tak :-)
Rusi mali urcite dopredu velmi dobre zmapovane, kam maju poslat svoje stihacky, aby znicili potencialnu letecku obranu Ukrajiny. Vojna sa vedie na roznych frontoch a ak ju chces vyhrat, tak musis sa takticky usilovat o ziskanie nejakej vyhody a nie iba bezhlavo vyrazit s celym vojskom. Rusi utocili na vojenske ciele, aby zdecimovali letecku obranu krajiny, nasledne komunikacne centra ukrajinskej armady a pozemne jednotky postupuju ako posledne.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Skor som myslel, ze Ukrajinci mohli do tych stihaciek hned nasadnut a vzlietnut.
Ale tak neviem, pockam si na analyzu po skonceni. Potom budeme (mozno) vediet, kto ako reagoval, ci sa podarilo nejake stihacky rusakom zostrelit atd.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Frco napísal: 24 feb 2022, 19:21 Skor som myslel, ze Ukrajinci mohli do tych stihaciek hned nasadnut a vzlietnut.
Ale tak neviem, pockam si na analyzu po skonceni. Potom budeme (mozno) vediet, kto ako reagoval, ci sa podarilo nejake stihacky rusakom zostrelit atd.
ten utok bol necakany, rakety odpalene z Bieloruska ci Ruska prekonavaju iba kratku vzdialenost takze tazko dokaze niekto na to efektivne rychlo zareagovat./dokonca som niekde videl ze sa pisalo ze Rusi pouzili hypersonicke strely/ Ukrajincom sa podarilo nejake stihacky Rusom zostrelit.
Nanestastie Rusko vlastni aj typy stihaciek ktore su velmi pokročilé a zostrelit ich nie je jednoduche. Videl som teraz video ako ruska stihacka letela tesne nad nejakym mestom,odpalila nejake rakety na pozemne ciele, letela presne oproti protelietadlovemu kanonu a druhy kanon bol zboku, obidva sa snazili celu dobu ju zasiahnut ale stihacka bola tak rychla za dokazala urobit uhybny manever a nic sa jej nestalo.
----

Sympaticke je, ze v celom Rusku prebiehaju protivojnove demonstracie proti Putinovi, aj ked ti ludia vedia, ze budu mat z toho obrovske problemy.

Situacia na Kryme.
Prílohy
Krymsky front.jpg
retkvic
Addict
Addict

To ze maju Cernobyl pod kontrolou je nic, kedze je to z bieloruskej hranice par km, ci maju zbombardovane vsetky letiska je trochu smele tvrdenie, bombardovali vojenske letiska, ci su zbombardovane vsetky vojenske je otazne.

Ukrajina mala najvecsiu slabinu vo vzdusnom priestore, takze tam nikdy ani prevahu nemohla mat, tych par stihaciek a bojovych vrtulnikov proti ruskej presile nezmoze nic.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic

Ukrajina ma celkovo 187 letísk, ale dolezitých ich je ovela menej a tie stacilo Rusom vyradit z prevadzky.
Vraj znicili aj vacsinu bezpilotnych tureckych Bayraktarov co by bolo neprijemne.
Ukrajincom sa ale podarilo Antonov Airport znovu dobyt co bolo klúčové.
Oblast Cernobylu nie je strategicky zvlast významná, podstatne ale je aby sa neposkodil sarkofág.
Prílohy
FMYj41yX0AYEfWJ.jpg
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Myslel som, ze Zapad poskytol Ukrajine nejake protivzdusne systemy.

Toto mi trosku chybalo v poslednych dnoch, same satelitne zabery rusakov, ale nikde neukazovali ze co maju Ukrajinci. A mohli, vyzradenia informacii sa nemuseli media bat, ved rusaci o tom ukrajinsom equipmente vedia davno. Celkom ma zaujima napriklad ako bola/je rozmiestnena ukrajinska armada.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Frco
Usa chceli dodat Ukrajine spickovy protiraketovy system Iron Dome, ale Izrael bol proti.

--
vypnutie Swiftu pre Rusko asi tak skoro nenastane, nesuhlasi s tym napr Nemecko.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

neviem co dostali a pouzivali okolo poludnia na letisku nedaleko Kyjeva, ale niekolko ruskych vrtulnikov to schytalo. na liveuamap bol tweet s videom.
plus na urcitych usekoch Javeliny pomohli proti ruskym tankom. co urobili na dalsom useku pre zajatie celej obrnenej skupiny, netusim, ale mam pocit, ze si to v Moskve predstavovali inak.

s Cernobylom mi napada pisen od Stinga "I hope the Russians love their children too" lebo radiacia si nevybera. Bielorusko trpi prave tym, ze to schytalo a ked su tam stale tisice ruskych vojakov...
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
Javeliny su top, to sa cakalo ze budu voci beznym ruskym tankom velmi ucinne.
Na helos a nizko letiace lietadla dostali Stingeri, tymi sa snazia davat ich dolu, ale maju aj svoje systemy este z cias Zssr.
/S-125,S300,Buk, Kub,Tor a dalsie/
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Prave v poslednych dnoch som pozeral, ako si Rusi chrania T72 "strieskami" proti javelinom. Ak su za tanky podavane aj BVP ci BTR, tak to pre ne nebol problem.
To letisko bolo len jedno na videu, kto vie co im po prvych utokoch ostalo, ale vedia s tym robit a nezlakli sa rojov Ka-52 (teda ten jeden na fotach z pola bol tento typ)
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 24 feb 2022, 20:21 vypnutie Swiftu pre Rusko asi tak skoro nenastane, nesuhlasi s tym napr Nemecko.
No chce to viac snahy, Nemci si myslia ze tym smiesnym ustupkom, ze na par mesiacov pozastavia schvalovanie NS2 sa z toho vyvlecu, ale to sa mylia.
Oni si de fakto myslia ze je to jasna vec, ze swift nebude, teda aspon tak sa o tom vyjadroval nemecky korespondet z Moskvy, ze je to samozrejme, no to by bola pre celu Europu dost velka podpasovka, od najvecsej ekonomiky EU, nic nedat a tvarit sa ze pojde vsetko zase ako v starych kolajach.
Johnson dnes vyhlasil, ze uvali sanckie na dalsie ruske banky a zmrazi aktiva a do konca roka planuju ukoncenie obchodovania s ruskom v nejakych sektoroch, neviem ci vsetkych. Nemci si myslia, ze im to prejde, ale to sa mylia, dufam ze ich do toho spojenci a US nakoniec dotlacia.
Napísať odpoveď