Ak by NATO odmietlo branit ktorukolvek z clenskych krajin pri vojenskom napadnuti, tak by defacto zaniklo. Ako by sa k tomu asi postavili ostatne clenske krajiny, keby videli, ze NATO neplni bezpecnostne zaruky, na ucel ktorych bolo zalozene. Taka organizacia existuje iba na papieri a technicky by rovno zanikla.retkvic napísal: 25 feb 2022, 12:33 Ak by rusko zautocilo na slovensko, tak si nemyslim, ze by niekto prisiel na pomoc, ak maju ukrajinu obsadenu do do par dni, tak nas by mali do par hodin, neviem aka odpoved by prisla potom keby mali nase uzemie uz davno pod kontrolou. Teda obsadenie by si odskrtli, s napol simpatizujucim obyvatelstvom, by som bol zvedavi ci by sme vobec kladli nejaky odpor, slovensko nie je ukrajina.
Vojna na Ukrajine
Re: USA vs Rusko
Nato vzniklo ako povojnove zdruzenie statov na vzajomnu vojensku ochranu, nato v zasade predstavuje vojenskou silou USA a europa sa spolieha na jeho zasah, ktory este zatial nikdy nenastal, zatial bombardovali spolu Juholsaviu a Lybiu, ci by bombardovali aj Rusko, ak by sa konflikt tykal clena aliancie... tot otazka. Nato je ako spojenectvo statov voci slabsiemu protivnikovi ucinne, otazka ci by si USA trufli na Rusko, kedze bojovat by mali proti rusku.
Presne ako povedal Muffi, len tentoraz bude rozhodnutie na USA, nie na Europe, ci sa jadrova velmoc pusti do jadrovej velmoci.
Presne ako povedal Muffi, len tentoraz bude rozhodnutie na USA, nie na Europe, ci sa jadrova velmoc pusti do jadrovej velmoci.
Jasne a spolocne cvicenia u nas a v pobalti su iba vymyslene a robia sa iba pre zabavu, tak ako tie v Moskve.
Tam je ale rozdiel, ze mi cvicime a Rusi vedu vojnu.
Na clena NATO urcite Rusko nezautoci, tam v podstate vsetci clenovia (vratane USA) jasne hovoria ze utok na clena NATO automaticky znamena vojnu a to je aj cela pointa NATO. Kebyze si zrazu zacne NATO vyberat koho brani a koho nie, cela aliancia straca zmysel a znamenalo by to uplny rozpad americkej politiky v Europe. To by bol vyvoj, ktory by bol este radovo sokujucejsi ako udalosti na Ukrajine, kde Zapad v podstate od zaciatku tvrdil, ze priamu vojensku pomoc neposkytne a teda sucasne vajatanie vobec nie je prekvapive. Okrem toho Rusko momentalne okrem Pobaltia nema strategicky zaujem ohrozovat ktorekoholvek clena NATO, a ak sa im podari pretvorit Ukrajinu na skutocnu naraznikovu zonu, tak im to bude pravdepodobne stacit. Nam tu hrozi od Ruska momentalne prakticky nulove riziko.
Rusko nie je nulove riziko, ale maximalne riziko, tak by sa k nemu malo aj pristupovat.
Suhlasim so vsetkym co si napisal az na to nulove riziko. Ja sa nebojim ani tak toho ze by nas rusko napadlo vojensky (aj ked putlerovsky psychopat moze spravit cokolvek, to sa neda nikdy na 100% vylucit a preto treba kordinovat NATO obranu) ale vecsie riziko bude ruska propaganda a nasledujece volby, ktore ked vyhraju rusofilne strany ako smerohlas,sns,kotleby,republika tak nas hodia rovno do ruska po vystupeni z NATO. Ten vplyv propagandy vidno aj tu na prispevkoch, ktore spochybnuju uplne vsetko.eMPiko napísal: 25 feb 2022, 13:05 Na clena NATO urcite Rusko nezautoci, tam v podstate vsetci clenovia (vratane USA) jasne hovoria ze utok na clena NATO automaticky znamena vojnu a to je aj cela pointa NATO. Kebyze si zrazu zacne NATO vyberat koho brani a koho nie, cela aliancia straca zmysel a znamenalo by to uplny rozpad americkej politiky v Europe. To by bol vyvoj, ktory by bol este radovo sokujucejsi ako udalosti na Ukrajine, kde Zapad v podstate od zaciatku tvrdil, ze priamu vojensku pomoc neposkytne a teda sucasne vajatanie vobec nie je prekvapive. Okrem toho Rusko momentalne okrem Pobaltia nema strategicky zaujem ohrozovat ktorekoholvek clena NATO, a ak sa im podari pretvorit Ukrajinu na skutocnu naraznikovu zonu, tak im to bude pravdepodobne stacit. Nam tu hrozi od Ruska momentalne prakticky nulove riziko.
stale panuje nepochopenie, ze ten plyn nie je hlavne na varenie a kurenieaacid napísal: 25 feb 2022, 12:19 tak by sme ho skratka nenahradili, to by bol nasledok vojny pre nas. stale super oproti ukrajine kde kvoli putinovi zomieraju ludia.
proste rusko by malo tym co spravilo dostat na uroven kuby ci severnej korei a akekolvek obchodne styky by sa s nim mali prerusit, uplne jedno ze nas to ovplivni, radsej bez plynu ako odoberat krvavy plyn od diktatora, nie?
nie, nadpolovicne mnozstvo sa vyuziva na vyrobu elektriny a v priemysle
podobne aj US Steel, si myslite, ze odkial sem ide vsetka ta zelezna ruda a uhlie? samozrejme z Ukrajiny a ciastocne aj z Ruska, po nasilnom ukonceni spoluprace je okamzite na dlazbe 20000 zamestnancov a dalsie desattisice v celom dodavatelsko-odberatelskom retazci, len kvoli jednej fabrike
takych fabrik su na Slovensku desiatky
reagujte prosim na intelektualnej urovni vyssej ako Remisova na FB, ktora vypne kurenie a povazuje problem za vyrieseny
Ci Europa sa moze v dohladnom case odstrihnut uplne od ruskeho plynu- na to nepoznam odpoved, nemam tuto problematiku nastudovanu, som laik a tresknut uplny nezmysel z brucha by bolo nezodpovedne. Beardie situaciu opisal vystizne.
A ci su aktualne sankcie dostatocne? Co som cital, tak este neboli prezentovane vsetky, niektore sa este len pripravuju, myslim ze urcite priebezne budu pribudat dalsie.
Rusko sa teraz focusuje vyhradne na Ukrajinu, je to pre ich armadu velka vyzva a ktovie ako to nakoniec dopadne, v kazdom pripade budu mat nezanedbatelne straty. Preto si myslim, ze v najblizsom obdobi Putin na nove dobrodruzstva chut nebude mat a ked uz, tak by poškuloval po pobaltí a nie po Slovensku. Ono je otazne ci to cele vobec Putin ustoji, ci neprebehne nejaky prevrat v Rusku, stat sa moze cokolvek Rusko bude poznacene vojnovymi stratami aj eknomickymi sankciami.
A ci su aktualne sankcie dostatocne? Co som cital, tak este neboli prezentovane vsetky, niektore sa este len pripravuju, myslim ze urcite priebezne budu pribudat dalsie.
Rusko sa teraz focusuje vyhradne na Ukrajinu, je to pre ich armadu velka vyzva a ktovie ako to nakoniec dopadne, v kazdom pripade budu mat nezanedbatelne straty. Preto si myslim, ze v najblizsom obdobi Putin na nove dobrodruzstva chut nebude mat a ked uz, tak by poškuloval po pobaltí a nie po Slovensku. Ono je otazne ci to cele vobec Putin ustoji, ci neprebehne nejaky prevrat v Rusku, stat sa moze cokolvek Rusko bude poznacene vojnovymi stratami aj eknomickymi sankciami.
Proste k tomu treba pristupovat racionalne a ekonomicky, bez emocii, budeme vazalom ruska a zombee statom, slovensko sa nevyrovnalo so svojou minulostou, podobne ako Rusko, pripadne Ukrajina. Hlavne ze sa kuri, je teplo a nevyhodia ma zo zamestnania, vsak nejako bolo a nejako bude.
beardie - ok, nevedel som, že na čo všetko sa ten plyn využíva.
Ak som dobre pochopil, tak zrušiť Rusom swift = koniec plynu. Či som to pochopil zle?
Prečo potom proti tomuto ale boli len 4 členské štáty?
Samozrejme každá krajina je závislá od ruského plynu v rozličnej miere, ale Slovensko medzi tými štyrmi krajinami nebolo.
Každopádne tak či tak si myslím, že je stále horšie lipnúť na krvavom plyne, než si priškrtiť ekonomiku, pokúsiť sa ustáť nejaké prechodné obdobie a prejsť postupne k nejakej alternatíve.
Ak som dobre pochopil, tak zrušiť Rusom swift = koniec plynu. Či som to pochopil zle?
Prečo potom proti tomuto ale boli len 4 členské štáty?
Samozrejme každá krajina je závislá od ruského plynu v rozličnej miere, ale Slovensko medzi tými štyrmi krajinami nebolo.
Každopádne tak či tak si myslím, že je stále horšie lipnúť na krvavom plyne, než si priškrtiť ekonomiku, pokúsiť sa ustáť nejaké prechodné obdobie a prejsť postupne k nejakej alternatíve.
Toto je pravda, aj ked ja to nevnimam ako problem ruskej propagandy ale ako problem slovenskych obcanov. Uvidime ako sa budu preferencie vyvijat po tomto ruskom dobrodruzstve. Urcite budu ludia, ktori budu Rusov do nemoty obhajovat, celkovo ale myslim ze popularita Ruska poklesne a v zavese aj popularita proruskych stran. Napr. kritika ze sme uzatvorili zmluvu s USA teraz zacne vyznievat uplne inak. Zaroven konci COVID a s trochou optimizmu by som cakal ze sa koalicia zacne trochu zviechat co sa tyka preferencii.ropman napísal: 25 feb 2022, 13:21 Suhlasim so vsetkym co si napisal az na to nulove riziko. Ja sa nebojim ani tak toho ze by nas rusko napadlo vojensky (aj ked putlerovsky psychopat moze spravit cokolvek, to sa neda nikdy na 100% vylucit a preto treba kordinovat NATO obranu) ale vecsie riziko bude ruska propaganda a nasledujece volby, ktore ked vyhraju rusofilne strany ako smerohlas,sns,kotleby,republika tak nas hodia rovno do ruska po vystupeni z NATO. Ten vplyv propagandy vidno aj tu na prispevkoch, ktore spochybnuju uplne vsetko.
Obavam sa toho, ze toto je zo strany Ruska iba taka predohra, oťukávanie obrany Ukrajiny a masivny brutalny utok este len pride. Ruska armada je obrovska a silna, ma velke moznosti a Putin ked uz sa do toho dal, tak sa len tak nevzda. Preto som celu dobu dufal, ze sa Ukrajinci dohodnu s Ruskom aj za cenu velkych ustupkov, pretoze konflikt so šialeným medveďom bude katastrofalny. Aj keby vojna skoncila hned teraz a Rusi sa zazrakom z Ukrajiny stiahli, tak škody na ukrajinsom hospodarstve su už teraz obrovske, krajina tym bude poznačená mnoho rokov.
Rusi chcu aby co najviac ludi opustilo Kyjev aby nebolo tolko civilnych obeti a potom Kyjev pomelú na kašu..
Ano, sankcie sa pripravuju dalsie, ake nevieme.
Rusi chcu aby co najviac ludi opustilo Kyjev aby nebolo tolko civilnych obeti a potom Kyjev pomelú na kašu..
Ano, sankcie sa pripravuju dalsie, ake nevieme.
Neviem či si to len neuvedomuješ, alebo to naschvál nechceš pochopiť. Ale Slovensko (a ďalšie štáty hlavne Nemecko) nevyužívajú plyn len na topenie v zime. Zamyslí sa nad tým. Na plyn nám tu bežia fabriky, ktoré zamestnávajú tisícky ľudí, elektrárne, hromadná doprava, atď. atď. vypnutie plynu z Ruska by do 2 mesiacov znamenalo, že by žiadne z týchto odvetví nefungovalo. O prácu by prišli desiatky tisíc ľudí. Inými slovami: Ekonomicky by nás to položilo a posledný by mohol rovno zhasnúť. Pretože po pol roku a s príchodom zimy by nič iné ani neostávalo ako sa pridať k Rusku a prosiť ich, aby aspoň pre nás ten plyn pustili... Realita nie je taká, žesa vypne plyn, elektrina a televízor budeš doma pozerať aj pri sviečke...retkvic napísal: 25 feb 2022, 12:09 hlavna spotreba je cez zimnu sezonu, ktora de fakto skoncila. Ak budeme bez teplej vody a plynu budis, radsej pomozt teraz ako to potom lutovat.
A celkovo žiadne, ale žiadne sankcie nehrajú pre Rusko v tejto sitácií žiadnu rolu. Myslíš, že s tým nepočítali, že dostanú nejaké sankcia ? Prosto je vojna, spravia prve čo chcú a čo už začali... A až keď bude po všetkom, tak začnú vyjednávať a riešiť ekonomické sankcie (snáď). To by bol ten najlepší prípad... Či čo myslíš, že pekne ich poprosíme, alebo povieme nonono odpojíme vás od swiftu a oni všetko nechajú tak a zdrhnú ?
boli to Ukrajinciretkvic napísal: 25 feb 2022, 12:03 aha takze rusi si strielaju na vlastne zakladne, pripadne dezinformacia
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz
Tak sa pri poslednom tvrdeni nebudem opakovat, nejako bolo nejako bude, sme 100% zavisli od plynu od ruska, tak nam tak. Nemci to maju daleko lepsie ako my, su zavisli mozno tak na 40%, železo aj uhlie mame tiez z ruska, takze uss by mohli rovno zavriet, možno plyn by aj bol no železna ruda a uhlie nie, posledna tepelna elektraren na ruske uhlie je vo Vojanoch, ta by prestala vyrabat tiez. Cely priemysel bezi na plyn, v potravinarstve by sme sa mozno zaobisli so skvapelnenim plynom, ak by ho bol dostatok a odkial doviezt. My sme skratka uz jednou nohou tam, neda sa nic robit.NHISPVM napísal: 25 feb 2022, 13:46 Neviem či si to len neuvedomuješ, alebo to naschvál nechceš pochopiť. Ale Slovensko (a ďalšie štáty hlavne Nemecko) nevyužívajú plyn len na topenie v zime.
pravdepodobne sa obe strany stretnu v Minsku a na niecom sa snad dohodnu
https://t.me/bbbreaking/116527
V opacnom pripade prilis dlho obranu Kyjeva neudrzia.
https://t.me/bbbreaking/116527
V opacnom pripade prilis dlho obranu Kyjeva neudrzia.
Ja to vidím tak, že je skoro nulová šanca, že zastavia alebo vytlačia ruské vojská. Možno, že sa mýlim, ale možno by bolo na mieste sa čím skôr vzdať aby sa minimalizovali počty obetí a by sa život mohol normalizovať. Len neviem čo vôbec Putin chce, s čím sa uspokojí aby stiahol armádu. Zastaviť vojnu čím skôr tým lepšie.
Možno chce zorganizovať voľby aké zvyknú byť povedzme v Bielorusku, že si tam dosadí nejakú bábku akým je Lukašenko cez nejaké fiktívne, zmanipulované voľby. Čím viac zoslabí Ukrajinu tým bude vyššia pravdepodobnosť že takéto niečo nastane. Podľa všetkého mu nestačia tie časti, ktoré sa osamostatnili, asi chce celú Ukrajinu.
Možno chce zorganizovať voľby aké zvyknú byť povedzme v Bielorusku, že si tam dosadí nejakú bábku akým je Lukašenko cez nejaké fiktívne, zmanipulované voľby. Čím viac zoslabí Ukrajinu tým bude vyššia pravdepodobnosť že takéto niečo nastane. Podľa všetkého mu nestačia tie časti, ktoré sa osamostatnili, asi chce celú Ukrajinu.
Takze neutralita, neviem si celkom predstavit, ze to prebehne bez vymeny rezimu. Je mozne ze ruska strana bude pozadovat aj uplne odzbrojenie.
"radsej nebyt, ako byt otrokom"