Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: USA vs Rusko

Príspevok od používateľa gogo956 »

NHISPVM napísal: 27 feb 2022, 9:53 gogo nechápem ako môžu mať problémy so zásobovaním ak majú skoro celý vzdušný priestor pre seba. Taktiež od tých hraníc nie sú zasa tak ďaleko a nemajú poničenú infraštruktúru, tak sa čudujem... To musia byť asi úplní amatéri potom
zo zaciatku sa zdalo ze Rusi ovladli oblohu a uplne znicili raketami ukrajinsku protilietadlovu obranu.
Ale nie je tomu tak, Ukrajinci stale maju schopnost zostrelovat ruske rakety aj lietadla.

Hensym
je napr. modifikovany /existuje vela druhov, po upgrade/ T72 zastarany? Ano je, zaroven je stale pouzitelny. Ide o to, ze Putin ma tankov ako takych velmi vela, preto urcite neposle tie moderné a kvalitne /alebo aspon nie na zaciatku/ ale posiela staré, ktorych strata nebude rusku armadu tak bolieť.
Ukrajinci maju z Usa Javeliny ktorymi dokazu nicit alebo aspon poskodit akekolvek ruske tanky aj tie najnovsie. Putin nechce aby mu rozbili top-hračky za drahe peniaze pomerne lacnym Javelinom.
Vidno este napr aj T80 co je rusky hlavny bojovy tank.

Rusko síce dokaze vyvíjať nové sofistikované zbrane, aj tanky, ide ale o to, ze ruska ekonomika nie je tak silna, aby dokazala v dostatocnom case tieto nove tanky aj vyrabat a zaradovat do vyzbroje.

Inac co som videl videa, neda sa urcite povedat ze by vsetka Ruska technika na Ukrajine bola zastarana. Ukrajine velmi pomaha aj to, ze dostavaju spravodajske a satelitne informacie zo Zapadu, bez nich by boli dost nahratí.

Su videa kde je vidno ze ruski vojaci rabuju a utekaju s igelitkami z obchodov, zjavne su bez zasob.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

gogo: Také niečo som si aj myslel, dík za info. :)

Muffi: Ani toto ma neprekvapilo,... Tušil som, že to je cca takto.

(inak, prekvapilo ma, že sa tu zobrazuje interaktívny widget z Twitteru, to je super)
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

No ak je to pravda, ze nepostupuju Rusi kvoli logistike, tak to je hanba. To mali mat premakane do detailu. Myslel som (a asi vsetci na svete), ze ked aspon v niecom su Rusi spicka, tak je to v armade a veciach okolo toho.
Akoze dobre pre nas, len sa tak zamyslam :-)
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

gogo956 napísal: 27 feb 2022, 10:52 Ukrajine velmi pomaha aj to, ze dostavaju spravodajske a satelitne informacie zo Zapadu, bez nich by boli dost nahratí.
Toto je veľmi dôležitá vec. Aj na flightradar24 som videl, že nad Čiernym morom celý čas krúžilo bezpilotné americké lietadlo už niekoľko dní (hoci pozerám, že teraz mi ho tam už neukazuje). Rovnako sa tam dalo vidieť lietadlá NATO a US Air Force nad Rumunskom a Poľskom, ktoré dokážu monitorovať pohyby armád v reálnom čase a dávajú Ukrajincom informácie.

Viacero ľudí dáva aj posty, kde ukrajinskej civilnej obrane radí, ako vyradiť T72 s pomocou molotovov a dokonca aj s hlinou :D

Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

Kde sledujete aktuálne informácie?

Ja momentálne pozerám -
AdamSomething - celkom dobrý sumár dáva
https://www.youtube.com/c/AdamSomething/community

potom pre videa z bojov - https://www.reddit.com/r/CombatFootage

a potom reddit venovaný ukrajine - https://www.reddit.com/r/ukraine/
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Ako veľmi účinná taktika UA armády sa ukazuje odrezanie zásobovania rusom. Tanky nechajú prejsť a zameriavajú sa hlavne na konvoje. Ako som už písal, ruský štýl boja sa od WW2 veľmi nezmenil. Spoliehajú na početnú prevahu a palebnú silu.

Nad Poľskom a Rumunskom lietajú USAF tankery a awacs, plus nejaké F16 a drony, ktoré sem tam vidno na flightradar. Američania monitorujú pohyb ruských jednotiek a predávajú informácie UA veleniu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Laster - Dik za odkazy, ja som pisal hojkovi, ale zatial mi neodpisal, podla mna by sa mala tato tema rozdelit, toto nie je vojna "USA vs Rusko", potom, do prveho prispevku pridat vsetky uzitocne odkazy, takto je to velmi neprehladne, zacina to niekde na 44. stranke tusim a vyhladat nejaky odkaz je zlozite.

Pridam sem niekolko odkazov, ktore by sa neskor mohli pouzit aj po rozdeleni temy pre prvy prispevok:

#KtoPomozeUkrajine
Informácie pre Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko
2022 Russian invasion of Ukraine - wiki
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. (ukrajinska pravda, tasr)
Muffi
Addict
Addict

Asi to súvisí s vyhláseniami Nemcov, že navýšia rozpočet na obranu o 2% HDP.
To je obrovská suma a zásadne to zmení pomery síl v Európe.

https://www.cnbc.com/2022/02/27/scholz- ... ategy.html

Podľa mňa je to jasný znak toho, že ho sankcie konečne udierajú tam, kde ho to bolí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Skutocne vsetko nasvedcuje tomu, ze sa Rusku postup na Ukrajine vymkol z ruk a ich straty sa uz blizia do bodu kedy budu neunosne.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Cesar napísal: 26 feb 2022, 16:07 V EU sú len samí debili a šašovia alebo neviem čo si myslieť na tie ich fantastické opatrenia, ktoré majú nulový efekt.
a na všetky tvoje dalšie reči o swifte a slabých sankciách a o tom jak je putin vysmiaty.
Vladimir Putin nariadil armáde uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil ruský prezident z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine.
Podľa Putina sa tak deje v reakcii na agresívne vyhlásenie vedúcich predstaviteľov členských krajín NATO na adresu Ruska.
„Agresívnych vyjadrení na adresu našej krajiny sa dopúšťajú aj vysokí predstavitelia popredných krajín NATO, a preto prikazujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby uviedli sily (jadrového) odstrašovania ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej pohotovosti,“ povedal Putin počas dnešnej porady v Kremli.
Na tej sa zúčastnil minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Putin sa tiež posťažoval na to, že Západ prijíma nelegitímne sankcie proti Rusku.
tak su mu chudáčikovi tie sankcie uprdele, že sa až začal vyhrážať jadrom
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Neverím že všetci okolo Putina sú čistí šialenci. Verím že im západ ponúkne veľmi zaujímavé ponuky výmenou za hlavu Putina a oslobenie Ruska od ďalších sebadeštrukčných krokov.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

To je možno reálne vo filmoch. Nepoznáš mentalitu priemerného Rusa, zblbnutého desaťročiami propagandy. Neviem, koľko máš rokov no ja 60+ a z detstva a zčasti z mladosti si pamätám vlastné zblbnutie...
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Staci sa pozriet, kolko ludi je zblbnutych u nas... Kolko ludi obhajuje jeho rezim...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

To je pravda, ale niekto z tych generalov by si teoreticky mohol povedat, ze nie, toto je uz privela a zastreli ho.
Muffi
Addict
Addict

Generáli majú tiež svoje rodiny a aj keď sú vygumovaní propagandou, tak si zrejme vedia uvedomiť dôsledky. Pochopiteľne dobre vedia, že pri použití prvého nuku svet proste musí odpovedať a aj bude odpovedať.
Nikto z nich si netrúfne taký rozkaz zrealizovať do konca, je omnoho pravdepodobnejšie, že naozaj mu drbnú po hlave, zatiaľ čo sa vojaci stojaci v okolí budú dívať do zeme.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Vygumovaný propagandou, výborne zaplatený, skvele zaplatený aj bežní vojaci ruskej armady, tak robia co chce Putin.
Podla Putina je Ukrajina plná náckov a narkomanov. Nech si pozametá vo vlastnom štáte, tam je narkomanov na krokodile a iných drogách až až, kedže tam vládnu silné,početné drogové organizácie ruskeho podsvetia a nacionalistických organizacii tiež.
Chudáci rusi ktorí ale nepodporuju jeho režim a radi by žili slobodnejší aj životnou urovnou bohatší život než teraz majú.
Velmi mi prišlo luto tie zničené domčeky v ktorých žiju babky,dedkovia ktorý plačú že prišli o svoje domovy, malé detičky utekaju s matkami do zahraničia su podla Putina nackovia a narkomani.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

hlavne nackovia, ktori si za prezidenta zvolili Zida. ale tak uz osem rokov kremloboti skrecia o ukrajinskom "zidofasizme".
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Starsia ruska generacia pozna iba sovietsky zvaz a stradanie po jeho rozpade, skoro neexistujuce dochodky ked su teraz na dochodku, s laskou spominajuci na lepsie casy.

Vela je ich pomylenych aj do tych 30+, jedina generacia vychovana na zapade je mlada generacia a 20tnici, vsetko ostatne je vezmes s vyraznou vecsino proputinovske.
Ta propaganda co sa na nich vali zovsadial je neskutocna.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

A kam by strelil atómovú bombu? Na Kyjev? Alebo vystrelí komplet všetko nejakých 6 tisíc a príde nukleárny koniec života na zemi?

Koniec koncom vojnu začal on. Asi čakal, že obsadí Ukrajinu a všetci mu budú tlieskať a čakať na jeho diktát? On si myslí, že vládne celému svetu. Je blázon.
Napísať odpoveď