Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Nejen pěšáci. Na Ukrajině padl i ruský generálmajor
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz

--
Zelenskyj: "Ruské raketové a bombové útoky na ukrajinské mestá sú priznaním, - na našej zemi nedokázali urobiť nič významné. Všetky línie našej obrany sú zachované. Nepriateľ nemá úspech v žiadnom zo strategických smerov, sú potlačené." sú odsúdení na zánik"
--
Vyzera to,ze to pomaly smeruje do patu, totálne ruske fiasko.

Ukrajinští farmáři zapálili raketový systém Rusů za 350 milionů korun. Lidé je oslavují
https://cnn.iprima.cz/ukrajinsti-farmar ... d=15640483
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Cesar napísal: 03 mar 2022, 12:30 Je to jedno, že kto pozeral alebo kto nie ani že či tam bola propaganda ale ide o to, že či chceme cenzúru alebo nie. Alebo to je sloboda slova, prejavu a informovania, že kto je nám nesympatický sa musí umlčať? Netreba debatu, lepšie umlčať?

Máš pocit, že aktuálne sa dá s vedením ruska debatovať? Ja nie.
A áno, je to čistá propaganda a nezaslúži si byť širená.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Staci uz len teraz vydrzat. Kombinaciou hrdinneho ukrajinskeho odporu, mohutnej podpory Zapadu a hospodarskych sankcii ma Rusko iba malú šancu vyhrať. Putinova predstava že rychlo a lahko obsadi tak velke uzemie s takym mnozstvom obyvatelov bola naivná. Kyjev sa neda dobyť, jedine ze by ho zrovnali so zemou.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Cesar napísal: 03 mar 2022, 12:30 Je to jedno, že kto pozeral alebo kto nie ani že či tam bola propaganda ale ide o to, že či chceme cenzúru alebo nie. Alebo to je sloboda slova, prejavu a informovania, že kto je nám nesympatický sa musí umlčať? Netreba debatu, lepšie umlčať?
Putinovská propaganda ale nie je prejav slobody slova, to je veľmi dobre organizovaná forma hybridnej vojny voči obyvateľom cudzieho štátu, s cieľom tu spoločnosť narušiť. Ľudia, ktorí túto propagandu šíria, nešíria svoje názory a myšlienky (neuplatňujú svoju slobodu slova), ale dostávajú presné inštrukcie z Moskvy, čo a ako majú hovoriť a sú za to aj dobre platení.

A "umlčaní" alebo cenzúre sa tiež nedá hovoriť, keď určití ľudia prestanú dostávať priestor vo verejnej sfére. Pretože sloboda slova ti negarantuje, že dostaneš priestor všade tam, kde chceš a že ťa ľudia musia počúvať alebo s tebou diskutovať. Keď si ľudia povedia, že si debil, čo trepe hlúposti a nabudúce ťa už nezavolajú, tak to nie je cenzúra. Práve naopak, ak ti niekto povie, že si debil a nechce mať s tebou nič spoločné, tak to je prejav slobody slova toho druhého človeka.

Cenzúra by bola, keby štát zablokoval napr. rôzne kľúčové slová. Takže aj keby si si chcel nájsť cez net niečo o Putinovi, tak by ti to nič nenašlo alebo by ťa to rovno prepojilo na nejakú "našu" propagandu, kde by sa písalo, že čo ja viem, Putin žerie ľudské embryá. Alebo by si sa chcel opýtať priateľov v Rusku na niečo a správy by im ani nedošli, lebo si tam mal nejaké "zakázané slová". Napr. takto to bolo v Číne, keď sa ľudia žijúci v zahraničí pýtali svojej rodiny alebo priateľov v Číne, čo sa tam deje a aká je situácia, tak im správy ani nechodili (lebo covid a koronavírus boli zakázané slová).
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

JCM01 napísal: 03 mar 2022, 12:44 Máš pocit, že aktuálne sa dá s vedením ruska debatovať? Ja nie.
A áno, je to čistá propaganda a nezaslúži si byť širená.
Cenzúra je zlá či to robí západ alebo Putin. Propaganda je všade. Tak potom ani Putin robí len to, čo teraz únia, že sem-tam sa niekto umlčí, vypne sa televízia, rádio, zablokuje sa nejaká stránka, čo sa mu nepáči, že je vraj propaganda. Niečo sa kritizuje, potom sa to robí.

RT robil propagandu, robili stránku a televíziu, ktorú si aj sami vysielali, steam-ovali cez nejaký hosting, platili niektomu za vysielanie, to by som nenazval verjný priestor, kto tam prepol alebo navštívil tú stránku tak to videl a počul alebo neprepol to nevidel a nepočul. A možno to funguje aj dnes a keby si to chcel predsa pozrieť sa nedá, čo to je keď nie tvrdá cenzúra?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Cesar napísal: 03 mar 2022, 13:05 Cenzúra je zlá či to robí západ alebo Putin. Propaganda je všade. Tak potom ani Putin robí len to, čo teraz únia, že sem-tam sa niekto umlčí, vypne sa televízia, rádio, zablokuje sa nejaká stránka, čo sa mu nepáči, že je vraj propaganda. Niečo sa kritizuje, potom sa to robí.

RT robil propagandu, robili stránku a televíziu, ktorú si aj sami vysielali, steam-ovali cez nejaký hosting, platili niektomu za vysielanie, to by som nenazval verjnú priestor, kto tam nešiel alebo neprepol to nevidel a nepočul. A možno to funguje aj dnes a keby si to chcel predsa pozrieť sa nedá, čo to je keď nie tvrdá cenzúra?
Asi to nebude tak, že Rusi "semtam niečo vypli"...keď v dume teraz schvalujú zákon, že keď namiesto "špeciálnej mierovej operácie" použiješ pravé pomenovanie toho, čo sa deje a nazveš to vojnou, tak ti hrozí 15 rokov basy.

Inak podľa teba je taký Rostas ľudskoprávny aktivista, bojovník za ľudské práva, demokraciu a slobodu slova? Z čoho živí rodinu?
Cesar
Addict
Addict

Propaganda je aj tu aj všade inde.

Ako príklad by som uviedol, že sa v jednej relácii nevedeli prísť na to, že prečo Orbán odmietol migrantov z Ázie ale migrantov z Ukrajiny nie, lebo je to vraj to isté či nikto teraz sem ide z Ukrajiny alebo z Vietnamu, všetko je jedno a to isté. Čistá propaganda.

A samozrejme nie je to jedno a nie je to to isté, keď sem niekto príde z Vietnamu, lebo je tam nespokojný so svojou životnou úrovňou alebo ide niekto pred bombardovaním z Ukrajiny. To už nehovorím, že je to naša susedná krajina s podobnou kultúrou obyvateľstva, pokým aj keď niekto ide z vojnovej oblasti pokým sa dostane sem už prešiel desiatkou krajín, kde vojna nie je a nefunguje to tak, že hocikto môže íšť hocikam len tak, lebo prečo nie. A utečenec a ekonomický migrant nie je to isté ale ľudia sa teraz presviedčajú, že hej, je to to isté, je to jedno.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Tak skor mohla byt myslena migracna kriza v roku 2015, kedy prislo do EU vela ludi zo Syrie. Na tento problem by sa dalo odpovedat aj protiotazkou, ze preco nesli vtedy ti utecenci v 2015 do Ruska a Ciny? A preco dnes Ukrajinci neutekaju pred vojnou do Ruska? Co sa neda oklamat propagandou su zakladne instikty. Clovek uteka do bezpecia, nie do podruce zla.

Co sa ale tyka roku 2015, tak utecencov sem pozvala hlavne Merkelova a ukazalo sa, ze vela "ekonomickych" migrantov vtedy zneuzilo migracnu vlnu. Orban moze prijimat migrantov podla svojho uvazenia a nie podla uvazenia Merkelovej. Na Ukrajine je aj madarska mensina a je to konflikt nasho regionu, takze je jasne, ze susedne staty chcu pomoct svojmu regionu a nie zachranovat cely svet.
Cesar
Addict
Addict

Asi kvôli peniazom išli do Švédska a Nemecka a nie do Rumunska alebo Bulharska. Ani v Rumunsku alebo Bulharsku im nehrozila vojna. Zase Nemci ich chceli lebo tam videli armádu lacnej pracovnej sily a riešenie demografickej krízy. Každá strana mala svoje skryté, nie úprimne povedané úmysly, ktoré všetci popierali a pod zámienkou pomoci by sem navozili aj polku zemegule a vnucovali tie svoje predstavy ostatným. Veď si nech robia čo chcú ale im to nestačí.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ani sloboda slova nie je abolutna. Je to podobne ako v cestnej premavke, tiez nekricime, ze 50-tka v meste je diktatura.
Len k tomu by som podotkol, ze cielene a organizovane dezinformacie zabijaju, teraz Ukrajincov, predtym aj nas na Covid. Preco by sme ich mali toelrovat?

Aj ked podla mna, znepristupnenie webu nie je spravna cesta, bolo by lepsie ist priamo po siriteloch.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

kayko napísal: 02 mar 2022, 18:14 A ja som nikdy v tejto oblasti nepracoval a turisticke ci pracovne viza si tiez viem hocikedy vybavit. Asi som ta iba urazil, aj ked som to nemal v umysle.

Cielene som nic nevynechal, naopak cielene som dal realny priklad. Ty tvrdis, ze ak ludia nieco zaplatili, tak im to patri. Ano istym sposobom, ale nie absolutne. To znamena, mozu s tym narabat do istej miery, ktoru im vymedzuje zakon.

Nie, problem je, ze ty nevies, co si myslim a dokazujes to tym, co si napisal, pretoze toto som nikde nenapisal a ani si to nemyslim. BTW aj fasisti a komunisti tu postavili kopec infrastruktury, ktora uz neexistuje. Napriek tomu mi nevadi, ze sme sa ich nemuseli pytat, ci to mozeme zburat a postavit tam nieco ine, lebo vsak podla teba sme sa ich mali opytat, kedze im to patrilo.
Hlavne ako vidíš, v prípade vojny nepotrebuješ ani len pas. Púšťame cez hranice aj bez neho. A nie neboj. Neurazil si ma.

A tefa zoznam vecí, čo si cielene vynechal/pozmenil:
1. Nepísal som o vlastníctve majetku (naopak tu som cielene zdôrazňoval vôľu ľudí a nie určovanie podla majetku), ale som písal o vôli obyvateľov. To asi za tvojich podmienok možné nie je.
2. Vôľa sa vyjadruje na Slovensku (ale nie len tu, aj v Kosove či na Kryme) desaťročia v referende. Toho sa zulčstňujú občania. To asi za tvojich podmienok možné nie je
3. Výslovne som poslal napríklad aj o tom že, citujem:
“ A zároveň by to dané územie bolo oddelitelné na základe nejakých geografických a ekonomických väzieb bez veľkých tažkostí”
Čo si cielene tiež odignoroval.

Ale opakujem, ak by toto bolo splnené, tak nevidím dôvod, aby a dánsky obyvatelia nemohli oddeliť

K poslednej časti reakcie neviem reagovať. Netuším o čom píšeš :D

Autoeditácia príspevku po 5 min 29 sek:
harrison314 napísal: 03 mar 2022, 14:03 Ani sloboda slova nie je abolutna. Je to podobne ako v cestnej premavke, tiez nekricime, ze 50-tka v meste je diktatura.
Len k tomu by som podotkol, ze cielene a organizovane dezinformacie zabijaju, teraz Ukrajincov, predtym aj nas na Covid. Preco by sme ich mali toelrovat?

Aj ked podla mna, znepristupnenie webu nie je spravna cesta, bolo by lepsie ist priamo po siriteloch.
Ja som myslel, že slobodu slova máme celkom jednoznačne ohraničenú občianskym zákonníkom, priestupkovým zákonom a trestným zákonom.
Ak by súčasná cenzúra reflektovala tieto jednoznačne vymedzené hranice slobody slova, tak by sme videli chválenie sa rozsudkami súdov, ktoré by dávali štátu za pravdu, že prišlo k vybočeniu z hraníc slobody slova.
To však nevidíme. Naopak vypnuté boli rôzne weby prakticky len tak, bez odôvodnenia. Nikdy doteraz sa to nestalo a naopak vidíme snahu meniť legislatívu (novela trestného zákona) tak, aby pri veľmi extenzívnom výklade práva vedel štát potrestať kohokoľvek s iným názorom.
Nie som zrovna fanúšikom rôznych uletených webovom, ale nevidím dôvod, prečo by nemohli existovať.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Naša súčasná legislatíva mala doteraz nulovú účinnosť pri potláčaní rétoriky, ktorá jednoznačne je proti demokracii a podporuje diktátorské režimy. Máme v parlamente neonacistické strany, mali sme tu Kotlebu ako župana BB kraja, dokonca v Bruseli máme zástupcov takýchto strán a máme poslancov, ktorí celkom otvorene velebia komunizmus. Pritom keď dôjde na lámanie chleba tak stačí, ak poslanec povie, že nevie pracovať s počítačom a môže si šíriť lži i naďalej. Všetko toto priamo podporujú tie "uletené" weby, ktorých vplyvom, povedané slovami kapitána Danka ľudia osprostievjajú.
Tieto weby nie sú o žiadnom slobodnom slove, je to cielená propaganda šírená prisluhovačmi totalitných režimov a slúžiaca na ich podporu.
Ak demokracia nebude chrániť samú seba aj ráznejšie, než občasnými, donekonečna sa naťahujúcimi a bezvýslednými súdnymi procesmi, tak ju žiaľ protivníci udupú - aj dnes dobre vidno, že sa to na Slovensku reálne deje.
Prívrženci totality šíria totalitu a chránia sa demokraciou, lebo veď môžu hovoriť čo chcú, teda až kým tá demokracia nezanikne, potom už môžu hovoriť čo chcú iba oni.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Cesar napísal: 03 mar 2022, 13:26 prečo Orbán odmietol migrantov z Ázie ale migrantov z Ukrajiny nie, lebo je to vraj to isté či nikto teraz sem ide z Ukrajiny alebo z Vietnamu, všetko je jedno a to isté. Čistá propaganda.
Vsak aj z Libie sem utekali ludia kvoli vojnovemu stavu.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Muffi: Asi tak. Prirovnal by som to k tym Smejdom, co predavali hrnce dochodcom.

Ano, mame demokraciu, teoreticky hocikto moze volat starych ludi na prezentacie a ponukat im tam predrazene sprostosti. Ved nebol poruseny ziaden zakon. A tito stari ludia sa predsa vedia slobodne rozhodnut, nie?

No nie. Jednoducho sme tychto ludi ochranili tym, ze sme podobne praktiky zatrhli/vyrazne stazili.

To iste aj s tymito bludwebmi. Doteraz sme ich ako tak tolerovali, robili si srandu z nich a aj z ludi, ktori ich citaju. Lebo sme mysleli, ze ich je mensina. Az zrazu sa zacalo ukazovat, ze je to ovela vaznejsi problem ako sme si mysleli. Tak to zaciname riesit. Aj tym, ze ich vypneme.
A tym ochranime tychto jednoduchsich ludi, ktori tam chodili, lebo oni bohuzial nevedia rozoznat, ze to co citaju je sprostost.
Podobne ako ten stary clovek na prezentacii o hrncoch sa nevie branit a podpise hocico.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Peter00 napísal: 03 mar 2022, 14:11 Ja som myslel, že slobodu slova máme celkom jednoznačne ohraničenú občianskym zákonníkom, priestupkovým zákonom a trestným zákonom.
Ak by súčasná cenzúra reflektovala tieto jednoznačne vymedzené hranice slobody slova, tak by sme videli chválenie sa rozsudkami súdov, ktoré by dávali štátu za pravdu, že prišlo k vybočeniu z hraníc slobody slova.
To však nevidíme. Naopak vypnuté boli rôzne weby prakticky len tak, bez odôvodnenia. Nikdy doteraz sa to nestalo a naopak vidíme snahu meniť legislatívu (novela trestného zákona) tak, aby pri veľmi extenzívnom výklade práva vedel štát potrestať kohokoľvek s iným názorom.
Nie som zrovna fanúšikom rôznych uletených webovom, ale nevidím dôvod, prečo by nemohli existovať.
nasa legislativa je hlavne zastarana a vobec nereflektuje tuto dobu. Rovnako aj statny aparat. Vidiet to v mnohych smeroch, zakonoch atd. Doteraz na to bud nebola politicka vola, alebo to bolo pre politikov niekde na poslednom mieste.

Az covid a tato vojna ukazala ako je potrebne bojovat proti dezinformaciam a ako nasa legislativa doteraz take pojmi ani nepoznala.

Sloboda slova je jedna vec. Ale vzdy plati, ze sloboda jedneho, konci tam kde zacinaju prava druheho.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Rusi doviezli do Bieloruska dalsiu varku balistickych rakiet iskander, takze nicenie sa zase zintenzivni.
---
V Ciernom mori bola potopena estonska nakladna lod pri vybuchu mini.
---
Rusi zacinaju stihackami ostrelovat pobrezie Odesy.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

mLuks napísal: 03 mar 2022, 15:33 nasa legislativa je hlavne zastarana a vobec nereflektuje tuto dobu. Rovnako aj statny aparat. Vidiet to v mnohych smeroch, zakonoch atd. Doteraz na to bud nebola politicka vola, alebo to bolo pre politikov niekde na poslednom mieste.

Az covid a tato vojna ukazala ako je potrebne bojovat proti dezinformaciam a ako nasa legislativa doteraz take pojmi ani nepoznala.

Sloboda slova je jedna vec. Ale vzdy plati, ze sloboda jedneho, konci tam kde zacinaju prava druheho.
Ak by aj skutočne naša legislatíva bola zastaraná, tak to neznamená, že má náš štát postupovať protizákonne. Teda aj sa chceme nazývať demokraciou a právnym štátom.

Pokiaľ ide o dezinformácie, tak jednoducho s tebou nesúhlasím. Podľa mňa ide o absolultne okrajový problém, ktorý tu bol vždy. Len sa tak nenafukoval.
Ako veľký je problém dezinformácií sa dá ľahko si predstaviť. Dezinformácie na Slovensku sa šíria len internetom. Čiže vypustilme dosah rozhlasu, televízie a printových médií. Tieto majú absolultne najväčší dosah na obyvateľstvo.
A zamerajme sa na internet. Ak vezmeme do úvahy údaje o návštevnosti webov, tak zistíme, že najnavštevovanejším spravodajským portálom sú aktuality.sk a mesacne majú cez 2,8 milióna návštev. Len táto jedna jediná stránka.
Z dezinformačných webov sa do top 30ky nedostal ani jeden jediný. Web na 30 pozícii má mesačne cca 570 000 návštev.
Ak by som mal kumulatívne zrátať dosah všetkých mainstreamovych médií a vsetkych “alternatívnych” médií, tak zistíme, ze minimalne co do počtu návštevnosti sú na úrovni maximálne jednotiek percent oproti klasickým médiám. Zdôrazňujem, bavíme sa len o dosahu internetových médií. Ide o údaje z roku 2021, kde bola návštevnosť meraná nezávislou agentúrou.
Čo to nám napovedia aj príjmy konšpiračných webov. Najnavštevovanejšie hlavne správy mali v roku 2020 príjem (nie zisk) vo vyske 14000€. Oproti najväčším médiám to sú jednotky percent. Ak vôbec
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vraj sa uz prihlasilo 16000 zahranicnych dobrovolnikov na obranu Ukrajiny, to je pomaly viacej ako ma cela nasa armada. Ukrajincom sa sice pomerne darí, ale okrem južnej fronty, kde to ovladaju už Rusi.
K Odese mieri viacero velkych ruskych vojnovych lodi, samotna strata mesta by ale nebola pre Ua zasadny game-changer.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dezinformacne weby tu predsa nie su na to, aby zarabali na citanosti. Sice si uviedol navstevnost najvacsieho z nich, ale je tu dalsia stovka mensich. A potom aj zdielanie na Facebooku. Mnoho ludi si precita len nadpis toho co sa zdiela a clanok necita, takze im v hlave ostane len to, ze Ukrajina provokovala Rusko a to im staci na to, aby im to sadlo do hlavy a mozno to aj povedali dalsim ludom.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Facebook je dlhodobo problem ako platforma na sirenie dezimformacii. Zial nepodlieha ziadnym regulaciam a to je to, co dnes treba riesit vseobecne pri socialnych sietach. Hlavne kvoli ludom, ktorych vzdelavanie po skole sa obmedzilo na pozeranie telky, citanie facebooku a muklovanie 40h tyzdenne. A tym som nechcel urazit pracujucich ludi, lebo poznam aj par "podnikatelov", ktori veria kadecomu.
Napísať odpoveď