Nevedel som, že je robotník.

A nepovedal by som, že bez VŠ bude mať dvere zatvorené. Ja bežne beriem aj ľudí bez VŠ na pozície, ktoré kedysi boli len pre VŠ vzdelanie. Prečo? Jednak absolventi niektorých slovenských VŠ nestoja za nič (titul majú len aby mali titul a podľa mňa ešte aj také školy doštudovali cez úplatky) a za ďalšie maš problém obsadiť pozíciu, keď si tam dáš podmienku VŠ len tak zo špásu a človek vlastne diplom na tej pozícii až tak nepotrebuje. Takže napríklad do nemeckej firmy na účtovné viem zobrať aj niekoho bez VŠ ekonómie, ak hovorí nemecky a dajme tomu si spravil účtovnícky kurz alebo vie pracovať v programe, ktorý používame. To hovorím samozrejme o junior pozíciach. Plus maloobchod a diskont je špecifická oblasť, LIDL/KAUFLAND majú svoje vlastné tréningové programy. Alebo ťa obsadia na pozíciu na predajni/v sklade a ak sa zapracuješ a osvedčíš, a zároveň hovoríš nemecky, tak ťa potom vieme posunúť vyššie. Je výhodnejšie si vybrať zo svojich zamestnancov a ponúknuť vlastným ľuďom seniornejšie pozície, než brať niekoho úplne cudzieho a nového. A ako som písal, LIDL/Kaufland aj na manažérov pobočiek obsadzujú ľudí iba s nemčinou, aj keď ten vedúci má výlučne slovenský tím zamestnancov. Ale pokyny, smernice, kontroly a pod. chodia z centrály v nemčine, tak asi preto tú nemčinu vyžadujú.
Kamoš takto robí manažéra marketingu vo veľkej korporácii. A to robil posledných 10 rokov "roboša" pri pizza peci v zahraničí, VŠ nemá. Zobrali ho tam čisto iba kvôli tomu, že je inteligentný a plynule hovorí 4 jazykmi.