Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa kayko »

Jednu vec by ale NATO mohlo ešte urobiť a verím že o nej v zákulisí diskutujú. Dodať UA armáde vrtuľníky. Na ničenie tankov a konvojov oveľa účinnejšia zbraň než stíhačky, navyše nepotrebuje komplexnú infraštruktúru letiska, ktoré im rusi dosť poničili a dajú sa ľahšie prepašovať tak aby nevzlialetali z letísk NATO.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

ano, ale netreba zabudat, ze vedia lietat len na Mi-ckach. takze Mi 24, a tie uz na rozdiel od MiGov nema ziadna byvala krajina Varsavskej zmluvy, ktora je v NATO.
poslat im Apache a ine stroje zapadnej vyroby by urcite bolo super, a malo to takticky zmysle, no nie je cas pilotov naucit s tym lietat. ako dlho sa slovenski vrtulnikari ucili lietat na Black Hawkoch?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Frco napísal: 16 mar 2022, 22:27 Nehnevaj sa ale toto je hlupost co pises. Po prve, im NATO pomaha vyrazne. Tolko dodavok zbrani a ineho materialu co Ukrajina dostala...rad si pozriem o par rokov kompletny zoznam ked to odtajnia. To bude take male lend-lease z druhej svetovej.

Nijako inak sa im pomahat neda. Skratka Rusko ma jadrove zbrane. Keby nemalo, som si isty, ze sa im pomoze este viacej.
Ale aj to, pochybujem, ze by tam sli nasi NATO vojaci. Mozno skor utocne zbrane by dostavali vo velkom.

A tak ako pise Gogo, Rusi plyn predavat musia. Nemaju len tak nove rury, ktore za rok postavaju dakam do Ciny. To su vsetko projekty na x rokov. Europa zvladne par rokov s drahsim plynom, ale Rusko par rokov bez predaja plynu neda. A presne, od zaciatku vojny stupli dodavky na dvojnasobok :-) Osobne si myslim, ze to bolo take Putinove "tu mate viac plynu, budte radi, a neserte sa mi do Ukrajiny" - ale nevyslo mu to :-D
Sry, ale nemozem suhlasit, ze Nato pomaha ako sa da, sam Fiala dnes apeloval na staty Nato aby pomohli ukrajine so zbranami ako sa len da.
Prvy tyzden od vypuknutia konfliktu staty eu ani nechceli pocut o nejakej vojenskej pomoci UA, Rusko sa vyhrzalo ze zaslanie zbrani moze predstavovat zapojenie sa do konfliktu, potom ze zaslanie utaocnych zbrani moze nieco znamenat, potom zacali vyhrazky s uvedenim AZ do bojovej pohotovosti, vyhrazky chemickymi zbranami...

Jedine aka taka pomoc bola pred konfliktom, ze americania poskytli javeliny, stingre, vo vyske nejakych 1,6 mld eur, a predtym vyzbrojovali a cvicili ukrajinsku armadu, nieco poslali aj anglicania, neviem ci aj staty EU, potom sa ako jedna z prvych krajin pridala CR, dodavky 4000 leteckych granatov, ktore trcali 3 tyzdne stale v ceskom sklade, az neskor sa to trochu rozhybalo zasielkami zbrani a municie, a aj z ostatnych statov europy, najvecsia pomoc teraz prisla od US nejakach 13mld dolarov a z toho 6 mld. na nakup zbrani.
Potom sa zacali pridavat aj dalsie eu staty, ktorych pomoc je vsak otazna, nasa pomoc je v radom jednotiek milionov eur, ceska bola donedavna rovnaka, Nemci zatial pomoc skor sabotuju ako pomahaju(tymi ich nepresnymi protilietadlovymi strelami, este z dob NDR). UA potrebuje denne municiu a zbrane za stovky mil eur. Z pohladu rozpoctov jednotlivych statov su to omrvinky, navyse aj tak UA bude musiet asi splatit, aspon co sa penaznych poziciek tyka.

Rusi plyn predavat musia, no nie je to nieco co by ich nacisto paralizovalo.
Tu mas rocny prijem ruska po kvartaloch
https://minfin.gov.ru/en/statistics/fed ... ary_1_2011
Spolu to napr. za rok 2021 tvorilo cca 766 mld. eur, z toho 264mld. boli prijmy z prdaja ropy a zemneho plynu(dokonca minulorocny vynos bol najvyssi z toho 11r sledu), z tohto mnozstva je 150mld plyn a ropa do EU, denne su to teda suroviny za cca 500mil eur., teda ak by Rusi prisli o nejaku cast z tych 150mld. rocne, tak by ich to uplne nepolozilo na kolena, kedze min ropu by dokazali predat aj inde a plyn mozu posielat v znizenych mnostvach a zarabat a nom viac ako pred krizou a tak si mozu dovolit aj pripadne vypnutie dodavok, ak by si to zmysleli.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja som cital info, ze Rusko predava plyn za cca. 750 mil eur denne do EU. A keby som tuto sumu doplnil o sankcie proti Rusku, tak je to likvidacne, ak aj nie hned, tak v rozhlade niekolkych mesiacov.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

jackb napísal: 16 mar 2022, 23:11 ano, ale netreba zabudat, ze vedia lietat len na Mi-ckach. takze Mi 24, a tie uz na rozdiel od MiGov nema ziadna byvala krajina Varsavskej zmluvy, ktora je v NATO.
poslat im Apache a ine stroje zapadnej vyroby by urcite bolo super, a malo to takticky zmysle, no nie je cas pilotov naucit s tym lietat. ako dlho sa slovenski vrtulnikari ucili lietat na Black Hawkoch?
Si si istý, že Mi24 nemá žiadna krajina? Mali by ich mať Česi, Poliaci, Bulhari a Maďari.

https://www.airforce-technology.com/projects/hind/

Česi dokonca mali obdržať 10 kusov Mi35 v rokoch 2005, 2006.
retkvic
Addict
Addict

Ja zasa 500mil., tych 750mil by bolo mozno realnych teraz po 24.2, ked zdvojnasobili tok plynu oproti stavu z leta. Likvidacne by to bolo v pripade ak by z ruska odisli aj vsetky zahranicne firmy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vrtulniky su velmi drahe.Letia v nizkych vyskach a pomerne pomaly, preto by boli lahkym cielom ruskych protileteckych systemov. Efektivnejsie je za tu cenu kupovat drony, ktoré su malé a tým padom dokazu nepozorovane preniknut cez nepriatelske radary. Zaroven su drony /ako ktore samozrejme/ pomerne lacne a pri ich zniceni nie je ohrozeny zivot vojakov ktori ho ovladaju z dialky /alebo je dron uplne autonomny/.
Ukrajinci teraz dokonca testuju male drony vlastnej vyroby ktore by zhadzovali molotovove koktejli. Tento napad vyzera byt na prvy pohlad ako nezmysel, ale ked si predstavite, ze z nicoho nic padne z neba ta flasa a zacne horiet tesne vedla ruskych vojakov, tak psychologicky efekt musi byt znacny..A samozrejme ak sa podari zasiahnut citlivu cast vozidiel tak tam to moze urobit aj devastacne skody.

--
Válka dronů: napadený drtí útočníka
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz
--
Slovensko souhlasilo s poskytnutím systému S-300 Ukrajině, napsala CNN
--

brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Jedna z odpovedí na ten tweet o označení úkrytu detí.. asi krutá pravda! OSN je v tomto prípade úplne zbytočná organizácia, prepadla na plnej čiare.
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 17 mar 2022, 7:08 A samozrejme ak sa podari zasiahnut citlivu cast vozidiel tak tam to moze urobit aj devastacne skody.
Tu jeden americky it inzinier debunkuje rozne "fakty" a hovori tam aj o ucinnosti molotovovych koktailov, teda ze nedokazu znicit obrnene vozido alevo tank, no dokazu vyvolat dezorientaciu a paniku, znicit senzory, pripadne vo vynimocnych situaciach mozu byt nuteni opustit vozdilo.

ako si vybrat tank na znicenie

preco tankom odpali dekel
kayko
Medium Professional
Medium Professional

gogo956 napísal: 17 mar 2022, 7:08 Vrtulniky su velmi drahe.Letia v nizkych vyskach a pomerne pomaly, preto by boli lahkym cielom ruskych protileteckych systemov. Efektivnejsie je za tu cenu kupovat drony, ktoré su malé a tým padom dokazu nepozorovane preniknut cez nepriatelske radary.
Nesuhlasim.
Proti vrtulnikom su ucinne hlavne mobilne protilietadlove systemy na kratku vzdialenost. Systemy ako S400 sa pouzivaju hlavne na vacsiu vzdialenost, proti stredne az vysoko letiacim cielom. Rusi maju dost rozbite konvoje, tanky jazdia osamotene, bez vyraznej protileteckej podpory. Dron zneskodni jeden ciel a nasledne sa musi vratit po municiu, vrtulnik moze niest cely arzenal a jeden vrtulnik dokaze znicit kludne celu kolonu. Z pohladu efektivity je teda vrtulnik na pozemne ciele ovela ucinnejsi nez dron.
brm
Darca
Darca

Ruská elita uteká z Moskvy? Niečo sa chystá?
gogo956
Redeemer
Redeemer

kayko napísal: 17 mar 2022, 10:07 Nesuhlasim.
Proti vrtulnikom su ucinne hlavne mobilne protilietadlove systemy na kratku vzdialenost. Systemy ako S400 sa pouzivaju hlavne na vacsiu vzdialenost, proti stredne az vysoko letiacim cielom. Rusi maju dost rozbite konvoje, tanky jazdia osamotene, bez vyraznej protileteckej podpory. Dron zneskodni jeden ciel a nasledne sa musi vratit po municiu, vrtulnik moze niest cely arzenal a jeden vrtulnik dokaze znicit kludne celu kolonu. Z pohladu efektivity je teda vrtulnik na pozemne ciele ovela ucinnejsi nez dron.
ale Rusi maju na Ukrajine aj mobilne protilietadlove systemy na kratke vzdialenosti, kolko ich je samozrejme nikto nevie, mozno je ich naozaj malo. Ale na eliminaciu vrtulnika stacia rucne protiletecke strely ktore maju vo vyzbroji obe strany.
Vrtulnik Mi24 je uz dnes znacne zastaraly, je otazka aky realny uzitok by na bojisku priniesol. Tiez je otazka kolko ich staty vychodnej Europy maju aby ich mohli poskytnut Ukrajine a naviac, v akom stave?

Ale urcite ze by som bol osobne za, aby im tam nejake poslali, lepsie ako nič.

--
Kryt pod mariupolským divadlem odolal výbuchu. Začíná záchrana tisícovky lidí
--
Rusko zasáhlo raketami v Černém moři už tři panamské lodě, jednu potopilo

Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Lukashenko bol navstivit Putina a vysvetlit ludom v RU ze museli zautocit, lebo UA ma pripravene elektrarne k vybuchu :nuked:
Prílohy
nechutne_prasa.png
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ruský politický "bizár"

https://cnn.iprima.cz/co-nastane-po-kon ... d=15807403

Rusové ukázali plán na obsazení pobaltských států. Scénář je propracovaný do detailů

https://www.forum24.cz/rusove-ukazali-p ... d=15804541

Čína začíná obracet, opatrně vyjadřuje podporu Ukrajině

jackb
Redeemer
Redeemer

kayko napísal: 16 mar 2022, 23:32 Si si istý, že Mi24 nemá žiadna krajina? Mali by ich mať Česi, Poliaci, Bulhari a Maďari.

https://www.airforce-technology.com/projects/hind/

Česi dokonca mali obdržať 10 kusov Mi35 v rokoch 2005, 2006.
moja chyba. nevedel som, ze Cesi dostali nove kusy a maju ich na tej zakladni celkom dost. Madari povedali, ze neposkytnu vobec nic. po polskych MiGoch, ktore mali ist najskor do Nemecka, by som to videl skepticky aj pri Mi-ckach, ak dake maju. o postoji Bulharov ku situacii netusim. viem len, ze budu mat relativne velky prorusky sentiment. ale nemusim mat pravdu.
no nevyhodach vrtulnikov uz ale aj tak ini pisali.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono je tu aj iny faktor: Migy aj bojove vrtulniky uz Rusko povazuje za utocne zbrane a v pripade ak by Nato ich Ukrajine dodalo, islo by asi o "cervenu ciaru" a nikto nevie aka by mohla byt Putinova reakcia.
jackb
Redeemer
Redeemer

ved hej. mne sa ale vybavuju fotky toho, ako v USA vyrobene lietadla tahali kone do Kanady kym boli Americania neutralni v Druhej svetovej vojne. lebo ak bol MiG 29 pred Europa SC v Banskej Bystrici a tahal ju traktor, tak poradit si s polsko-ukrajinskou hranicou by pre traktoristov, ktori tahaju tanky, nemusel byt az tak velky problem.
ale taky presun, ak by si to nechali Rusi pacit, a to si nedaju, by bol pomaly a skvely ciel pre nicenie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ďalší ruský "perlátor"

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... .seznam.cz
Skončíte jako Ukrajina, pohrozil ruský velvyslanec v Bosně

Autoeditácia príspevku po 31 min 31 sek:
ruski vojaci hladaju ua municiu aby sa nou postrelili a mohli do nemocnice

Inac co sme sa bavili o dronoch, tak to nie je tak ze by museli ist po vypusteni jednej hned nazad.
Bayraktar vydrzi vo vzduchu 24hodin a moze niest rozne rakety az do celkovej vahy 150kg.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čína začíná obracet, opatrně vyjadřuje podporu Ukrajině

brm
Darca
Darca

Človek nevie, či sa má smiať alebo plakať. Nemajú žiadne plány, ale už vopred vedia, že skončia ako na Ukrajine. A potom zapneš slovenský fejsbug a čítaš tie komentáre, že prečo ukrajinci počas vojny chodia do divadla sa zabávať, keď majú vyhlásené stanné právo.

Boha, sú chvíle, kedy si začínam želať, aby naozaj prebehla jadrová vojna a celý život na zemi to skúsil opäť odznova od jednobunkovcov.

Neviem, či rusom to postrelenie pomôže, keď potom nabehnú kadyrovci, ktorí zranených ruských vojakov strieľajú jak to robili sovietskí politruci počas WW2.
Napísať odpoveď