EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa jackb »

Vsetky dovody za letny cas su pekne pozorovatelne tu v Anglicku. V Skandinavii som v zime nebol, takze nemozem porovnat ten posun otvarqcich hodin ako tom pise brm.
Skoly zacinaju snad o 8:00, niektore mozno este neskor. Podla toho aj vacsina dalsich prevadzok. Takze pred zaciatkom pracovneho stihnut lekara ci nakup v malej samoobsluhe moze byt nerealne, lebo otvori vtedy, ked uz musim sediet v praci.
Rovnako ale aj zatvaranie malokedy prekracuje piatu hodinu vecernu. Takze velke nakupy po praci len v centrach, a to tiez len do siestej.
Okolo Vianoc je jednoducho pred 8 stale tma vyzadujuca svietit na bicykli a po 16:30 je uz naspat. Ludom sa az tak potme chodit nechce. Koncom juna su potom tie zavrete obchody a ordinacie divne, kedze par dni vlastne ani astronomicka noc nenastane. Aspon tu.
Viac na severe sa na to urcite prisposobili este lepsie. Preto by som im zelal zachovanie posuvania casu.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Španielsko, tam ten čas majú hlavne z politických dôvodov.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Prvých 20 rokov svojho života som nevedel, "aký dobrý môže byť letný čas" - ako som to mohol vydržať? :D
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Prepáč, ale opät totálne z cesty argument. :D

...ako to mohli vydržať ľudia, keď mali auto len vyvolení, alebo keď neexistovali? Alebo keď sa svietilo petrolejom? Alebo keď bola kohútiková voda luxus? Proste hej, žili ste a nevnímali ste, že nejaká alternatíva môže byť lepšia. To sa ale nevylučuje. Myslím, že triezvy človek, čo doslova "žije" v letnom aj zimnom čase a vie si porovnať pre a proti hneď vidí, čo je pre túto zemepisnú polohu lepšie. :) Pre spomínané francúzsko je lepší určite zimný čas. Pre nás bez akejkoľvek debaty letný.

Tuším už bola taká väčšia anketa letný vs. zimný čas a dokonca sa mi zdá, že vyhral zimný. No kým na letný čas dávali pádne argumenty, na zimný bol jediný argument "lebo to tak bolo pôvodne", čo je úplne mimo.

Apropo, to striedanie času a "daylight saving time" sa zaviedol z nejakého pádneho dôvodu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Daylight saving sa zaviedol z dôvodov, ktoré sa ukázali ako chybné - minimálne pre súčasnú dobu. Ekonomické výhody sa nepotvrdili. Zdravotné nevýhody áno.

Tomu, kto sedí na prdeli v osvetlenej kancelárii a tvári sa, že ťažko pracuje, môže byť jedno. Niektoré firmy môžu posunúť pracovný čas "do svetla" - niektoré nie. Krave dáš žrať o hodinu inak, na stožiar vysokého napätia ak neide o poruchu montér vylezie až bude dostatočné svetlo (nanajvýš budeš p-ičovať, ako chorá vrana čo tí elektrikári robia že ráno nieje prúd, no oni za tmy niektoré činnosti nesmú - poobede a večer to spravia aj za tmy, lebo stavovská hrdosť, lebo chcú byť čím skôr doma a najmä lebo im žiadny úradíček už nepríde na kontrolu...) Čuduj sa svete, svet nie je iba veľké mesto, klimatizovaná dobre osvetlená kancelária a tak. Zažil som roky oboch svetov - pod strechou aj vonku.
...aj dreveným pluhom sa oralo a už nie - avšak nedomyslené zmeny pre zmeny spravidla vždy priniesli viac škody, než osohu.

Prepáč, no z cesty argumenty sú aj tie typu - "aby som mal hodinu naviac pre voľnočasové aktivity".
taki7
Professional
Professional

Mimochodom, zmena času nás čaká už najbližšiu nedeľu.
Hensym
VIP
VIP

Sorry, ale stále z cesty.

Krave dáš žrať o hodinu inak? Ak apeluješ na do*ebaný biorytmus týchto zvierat nejakým posunom - tak tie budú istotne nadšené zo svetla pred treťou hodinou rannou. To im určite tú rutinu "nenaruší". Koniec koncov - ja som ZA zrušenie posunu, ale nenechávajme si nelogický zimný čas pre našu geografickú polohu.

Na stožiar vysokého napätia nikto liezť nebude? No, to je pekné, lenže aktuálny zimný čas spôsobuje, že už po 15-16. hodine je úplná tma. Letný čas by tu práveže pomohol. A sorry, ale "niektoré veci sa za tmy nesmú - ale poobede a večer áno", nejdem ani reagovať.

Argumenty na "nič nerobenie v kancelárii" sú chabé. Letný čas na slovensku vypáli lepšie aj v zime. Už neviem ako inak dať do porovnania spomínané francúzsko, ktoré je v rovnakom časovom pásme ako my. U nich je celoročný zimný čas ideálna voľba. U nás je celoročný zimný čas vychýlený o vyše hodinu, preto sem viac pasuje letný. Bodka.

A ja tu nehovorím o "voľnočasových aktivitách", hovorím o rozumnejšie pozicovanom dennom svetle počas dňa (a nie v noci). Či pôjdeš na kúpalisko, alebo staviaš dom a makáš po práci každú jednu voľnú chvíľu (alebo akékoľvek iné PRACOVNÉ aktivity), hodina svetla ti bude chýbať. Ale veď hej, deň začne pred treťou ráno, tak poďme vŕtať a zbíjať o pol štvrtej, nech využijeme svetlo. Deň je deň, noc je noc. Cez deň má byť svetlo, v noci tma (u nás, samozrejme). Niekde na severe Fínska podobné šťastie na celkom presné striedanie tmy a svetla nemajú - my ho máme, tak by sme si to denné svetlo mohli vážiť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Hensym napísal: 21 mar 2022, 21:43 Steju: "bravurny" argument. Povedz to drvivej vacsine ludi, ktora svoj pracovny cas prisposobit nemoze. (Mna sa to netyka, ale viem byt empaticky).
Nechápem, prečo by zamestnávateľ nedokázal zmeniť pracovný čas? Napr. v zime 7:00-15:00, v lete 6:00-14:00. Na jednu stranu chcete meniť zabehnuté pravidlá, na druhú stranu ste príliš úzkoprsí.
Vysvetlí mi niekto, prečo by sa život nemohol riadiť podľa reálnej dĺžky dňa a nie podľa nejakých čísel, ktoré ukazujú hodinky? Obzvlášť v našej zemepisnej šírke, kde naozaj stačí posúvať cca tú hodinu?
Za polárnym kruhom by sa vašim "problémom" smiali...
taki7
Professional
Professional

Skôr v zemepisnej dĺžke.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...prečo by zamestnávateľ nedokázal zmeniť pracovný čas? Napr. v zime 7:00-15:00, v lete 6:00-14:00

Dokázal - ale či všetci?

Skús si to predstaviť vo veľkej firme, kde je napríklad 1500 úradníkov a 500 montérov.
Daj si to do súvislostí - mnoh z tých, čo začínajú o siedmej, majú deti.

OK - montéri začnú o 6,00 a do 7,00 budú šúchať nohami, lebo sa nedostanú k materiálu, autodoprave a tak - zaplatíš tie hodiny, náklady?

Tá problematika je omnoho zložitejšia. Teda jednoduchá pre tých, ktorí vidia svet v uhle svojho veľmi obmedzeného poznania - bez urážky.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

taki7 napísal: 22 mar 2022, 17:29 Skôr v zemepisnej dĺžke.
Nie, šírke. U nás sa dĺžka dňa medzi letom a zimou mení relatívne málo. Čím bližšie ku pólom, tým rozdiel medzi letom a zimou bude väčší. Na rovníku naopak žiadne striedanie času nemá zmysel (a ani ho tam nemajú).
starysomar napísal: 22 mar 2022, 18:04 OK - montéri začnú o 6,00 a do 7,00 budú šúchať nohami, lebo sa nedostanú k materiálu, autodoprave a tak - zaplatíš tie hodiny, náklady?
Tá problematika je omnoho zložitejšia. Teda jednoduchá pre tých, ktorí vidia svet v uhle svojho veľmi obmedzeného poznania - bez urážky.
To je samozrejme o tom, ako si to daná firma zariadi - snáď nie sú blbí, a ak sú je to ich vec. Nevidím konkrétny dôvod, prečo by sa materiál a autodoprava nedali objednať o hodinu skôr, obzvlášť ak by takto fungovala celá spoločnosť. Netvrdím, že by to nespôsobovalo žiadne problémy, tie by určite boli, hlavne zo začiatku, ale nič čo by sa nedalo zvládnuť. Samozrejme pri súčasnom nastavení spoločnosti kde sú všetci extrémne pohodlní je takáto zmena scifi. BTW: mne súčasná situácia vyhovuje a nemenil by som nič, ale nezaškodí zamyslieť sa aj nad alternatívami.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Nevidím konkrétny dôvod, prečo by sa" - Češi na to majú takú "průpovídku" - svätá prostoto...
No inak sa asi väčšina zhodneme v tom, že či už ostane štandardný alebo takzvaný letný - bude lepšie, ak sa už nebude dvakrát ročne posúvať.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Steju napísal: 22 mar 2022, 18:42U nás sa dĺžka dňa medzi letom a zimou mení relatívne málo.
Nemas pravdu. Najkratsi - 8h 40 min, najdlhsi - 16h 5 min
taki7
Professional
Professional

Ale v oblasti polárneho kruhu najkratší deň trvá i cca 2 hodiny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nie. Za severnym polarnym kruhom ma den aj 0h. Detto juzny
taki7
Professional
Professional

2 hodiny cca a potom už nula..tam je dosť veľký skok, za polárnym asi 3 týždne je stála noc.
wladas
Redeemer
Redeemer

Pisal si najkratsi den. A ten nema 2h ale 0h.
Hensym
VIP
VIP

Steju: tu suhlasim so starymsomarom, mas neskutocne nerealisticku, naivnu a skreslenu predstavu o tom, ako si "firmy posunu podla svetla pracovny cas". Vies vobec, ale tisice procesov a okolnosti s tym suvisia? To su tucty profesii a firiem, ktore kooperuju, dodavky tovaru, kurieri ktory maju zber v isty cas, softver ktory by bolo treba nakladne upravovat, prisposobit sa skolam a skolkam, fabriky s nepretrzitymi prevadzkami by museli dva krat v roku prelynat zmeny, a to su len aspekty co ma napadli z brucha. Je ich neurekom. Nerealne, nerentabilne.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Hensym napísal: 22 mar 2022, 15:22 Sorry, ale stále z cesty.

Krave dáš žrať o hodinu inak? Ak apeluješ na do*ebaný biorytmus týchto zvierat nejakým posunom - tak tie budú istotne nadšené zo svetla pred treťou hodinou rannou. To im určite tú rutinu "nenaruší". Koniec koncov - ja som ZA zrušenie posunu, ale nenechávajme si nelogický zimný čas pre našu geografickú polohu.
Svetlo o 3 a tma o 15hod. sú také extrémne prípady v časoch slnovratu. A ani to nie je pravda. Lebo v polke decembra u nás máš tmu okolo 16:30, teraz máš západ Slnka po 18hod, čiže reálne máš tmu tak okolo 18:45.

Zvieratá sa riada podľa vychodu a západu Slnka. To že ty potrebuješ nakŕmiť zvieratá, odviezť deti do školy a ísť do práce, sú čisto ľudské problémy. Zvieratám je fuk, koľko je hodín.

Všetky tieto vaše argumenty za letný čas sú na štýl, že si chcete dlhšie užívať v lete za svetla. Ako keby to nebolo jedno. Grilovačku a ožieračku asi nekončíte západom Slnka. :D A dosť pochybujem, že niekto z vás cez leto o 22hod rúbe drebo alebo maká na stavbe. Roboši čo makajú na stavbe už dávno majú vtedy padla a 3 promile v krvi.

Podľa mňa sú tieto diskusie bezpredmetné, lebo rotáciu Zeme nezastavíme. A vždy to bude extrém u nás a v Portugalsku (kde v zime s letným časom budú mať svetlo pred obedom, zobudia sa a môžu si rovno dať siestu), keď chceme mať všetci v EU jeden čas. A na ose Berlín-Paríž to majú ľudia v prdeli, lebo im to bude narovnako, či budú mať letný alebo zimný čas.
Napísať odpoveď