Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Empiko
Ake vysledky mala ruska armada v cecenskych vojnach ci v Gruzinsku? Dokym to tam nezrovnali so zemou tak to bolo slabota a to boli oproti Ua male krajiny. Ukrajine by stihacky az tak nepomohli.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

eMPiko napísal: 25 mar 2022, 9:22 Mna by celkom zaujimalo, ako velmi Ukrajinci pouzivaju spravodajstvo USA. Mne sa zda, ze su extremne efektivni pri odchytavani roznych konvojov, jednotiek atd. a toto podla mna dokazu robit len vdaka intenzivnej kooperacii s USA. Toto je podla mna jeden z extremne dolezitych aspektov ich obrany, som zvedavy ci sa o tom po vojne dozvieme viac.
Pouzivaju. Na vychodne Polska a severe Rumunska od zaciatku vojny denne kruzia Awacsy a nad Ciernym morom sa obcas mihol amerciky spionazny dron so zapnutym odpovedacom. Bez dobrych informacii o pohybe rusov, by ukrajinci tu vojnu nedokazali viest takto uspesne.

Co sa tyka toho, kto sa rusom otocil, a kto nie. Podla toho, ako rusi reaguju na sankcie zapadu, boli ich to a velmi ich to boli. Rusi su s Ukrajinou jednym s najvacsich exporterov psenice. Lenze vacsinu semien importuju, cize bez zahranicneho importu im bude pokrivkavat aj ich vlastny export a ich vlastna sebestacnost. Co sa tyka zbrani, mozu byt sebestacni, lenze vyrobit moderny tank netrva mesiac, ale rok. A tym neuvazenym zaciatkom vojny prisli aj oni o dost techniky, ktoru bude treba nahradit. Rusko si nemoze dovolit stiahnut vojska zo vsetkych oblasti a okupovanych uzemi na Ukrajinu. Armadu maju sice velku, ale kontroluju neporovnatelne vacsie uzemie nez Ukrajina. Dnes vsetko so vsetkym suvisi. A ked ti ekonomiku nabura tak velky trh, akym je pre Rusko zapad, tak to bude mat na Rusko ovela vacsi dopad, nez je znazorneny na tej mapke.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Po summite EU/NATO Ursula von der Leyenová oznámila, že Rusku nebudeme platiť v rubľoch.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 25 mar 2022, 7:07 Zatial len rychlo: Rusko sa dlhodobo snazi obchodovat s Cinou a Indiou
ano ale Cina ani India zatial ropu ani plyn od Ruska za ruble nenakupuju, co je podstatne. A vzajomny obchod Ruska s Cinou spociva hlavne v nakupe cinskeho yuanu a nie vice versa, ci?

Rusko de fakto potrebuje aby sme im platili v rubloch preto, aby mohli nadalej obchodovat s Cinou, takze ziadne take.

Za dalsie platit ruskym bezcennym rublom za energie z EU, je posledna sanca ako ako tak zastabilizovat horiacu menu, lebo aj Cina nechala vyrazne padnut vzajomny kurz yuana voci rublu, a tak sa Rusom zo dna na den predrazuje nakup yuana, pripadne obchodovanie v yuane, kde ma Rusko viazanu vecsinu z tych nezmrazenych rezerv.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

gogo956 napísal: 25 mar 2022, 9:32 Empiko
Ake vysledky mala ruska armada v cecenskych vojnach ci v Gruzinsku? Dokym to tam nezrovnali so zemou tak to bolo slabota a to boli oproti Ua male krajiny. Ukrajine by stihacky az tak nepomohli.
Cecensko bolo uz generaciu dozadu a odvtedy sa Rusi snazili vybudovat modernu armadu. V Gruzinsku tam iba napochodovali, vsak tam ta "vojna" trvala hadam tyzden. Najrelevantnejsi konflikt je tu podla mna Syria, kde zasa naopak Rusko bolo necakane efektivne az z toho zostali aj zapadne krajiny zaskocene. Tam za par mesiacov otocili viacere fronty, dali dokopy syrsku armadu a v podstate Assadovi vyhrali vojnu. Prave z tade asi prameni to precenovanie ruskych schopnosti pred touto invaziou. Osobne si myslim ze prave tieto uspechy v Gruzinsku a v Syrii Rusom trochu stupli do hlavy a teraz ked narazili na seriozny odpor nevedia velmi co s tym.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

eMPiko napísal: 25 mar 2022, 9:22Dodavky: Ale Rusi nie su odkazani na taketo dodavky. Sice stracaju hromadu techniky, ale maju zatial bohate rezervy a maju sebestacny obranny priemysel a hromadu veci si na rozdiel od Ukrajiny proste vyrobia, castokrat dokonca z lokalnych surovin. Oni ako jeden z najvacsich vyrobcov a exporterov zbrani na svete naozaj nemusia cakat na to co im kto posle aby mali s cim bojovat.
myslis Uralvagonzavod, ktory prestal vyrabat?
je to jediny vyrobca tankov v Rusku, aj pred vojnou ich vedel vyrobit tak 150 rocne
gogo956
Redeemer
Redeemer

Na moderne zbrane treba vela elektroniky zo zahranicia. Ale je oravda ze to Gruzinsko bolo rychle, to beriem nazad.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

150 rocne? Uf uf. To sa mi az verit nechce ze tak obrovska krajina si nevie vyrobit za rok aspon 1000 tankov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Napr z modernych Armat nemaju asi ani jeden utvar a to je tank stary cca aspon 12 rokov. Moderne tanku su mimoriadne drahe a zlozite na vyrobu. A potom pride jeden chlapik s Javelinom ci Nlawom a je vymalovane..Armata stoji 4mil Usd, takze za tisic by to bola riadna palka. Tank sam o sebe je lahky terc, potrebuje neustalu ochranu pesiakov, hlavne pri bojoch v zastavbe/ meste. Problem napr ze nedokaze hlavnym kanonom strielat dostatocne vysoko/tanky vseobecne/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

kayko napísal: 25 mar 2022, 9:22 Ako funguje ruska propaganda. Staci polozit "spravne" otazky, aby to vyzeralo, ze 80% Rusov "podporuje" vojnu proti zapadu.

https://activegroup.com.ua/2022/03/16/s ... countries/
Vtipne na tom je ze spocitali spolu "Yes" a "Maybe Yes, maybe No". Logika level 1000 :)
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ten Uralvagonzavod spominaju iba Ukrajinci, tak ktovie ci to je pravda a ak ano tak v akom rozsahu (kolko zavodov, ake vyrobky, atd.). Mozno sa iba viac budu sustredit na opravu a menej na vyrobenie novych tankov. Ale teda tanky podla mna Rusom chybat budu najmenej - maju ich dost a ich strategicka hodnota na dnesnom bojisku az taka velka nie je, aj ked vychod Ukrajiny je na ich nasadenia idealne prostredie.

Ja som ale mal na mysli skor vyrobu rucnych zbrani, materialu, atd., kde je Rusko sebestacne. Nie nutne tazkej techniky kde to naozaj chvilu trva a moderna elektronika tam moze byt problemom - tu sa opat asi dlhodobo budu orientovat na Cinu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

gogo956 napísal: 24 mar 2022, 17:55 javatar
to ze je nieco uvedene v denniku Sun neznamena ze to nie je pravda/aj ked ano je to bulvar/, ale celkom by ma zaujimalo o ktory clanok konkretne islo, pretoze si naozaj nepamatam ze by som v tejto teme nieco take posielal zo Sunu
Nie priamo sun ale clanok ktory ho citoval - konkretne tu. (zdielal to potom aj starysomar) - upozornil som na to, lebo neviem ci obaja viete, co je to za zdroj.

Ja netvrdim, ze bulvar v tomto pripade vyslovene klame ale jednoznacne ide po emociach, zamlca, prekruca atd. Co z neho v mojich ociach robi prinajlepsom nedostatocny a prinajhorsom nedoveryhodny zdroj.
beardie
Redeemer
Redeemer

Frco napísal: 25 mar 2022, 10:12 150 rocne? Uf uf. To sa mi az verit nechce ze tak obrovska krajina si nevie vyrobit za rok aspon 1000 tankov.
asi to nepovazovali za potrebne, polka z tych 150 sla na vyvoz, data z roku ~2018
gogo956
Redeemer
Redeemer

Empiko
starych tankov ma Rusko viac nez dost to je pravda. A ma aj prostriedky ako opravit poskodene- ale to by ich najprv muselo vediet z bojiska odtiahnut. Zavaznejsie ale je ze tanky ktore ma vo vyzbroji su proste zastarane koncepcne, Rusko nema dobre tanky to je alfa omega.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Nema dobre tanky, no ma ich dost a ma ich na mieste, problemom by to pre nich bolo keby prisli o znacnu cast.
Rusi prisli podla UA o 5% tankov(otazne kolko je to z nasadeneho poctu techniky), ukrajinci mohli za rovnake obdobie prist o 25% tankov, v pripade ze straty boli podobne na oboch stranach. Pri letectve to bude asi podobne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusi utocia, tanky potrebuju. Ua si vie poradit aj bez tankov do znacnej miery.
Ked sa strati tank, tak nejde ani tak on ale o to ze pravdepodobne zahynie aj posadka. Je to z dovodu ze ruske tanky nemaju oddelene naboje od priestoru kde je posadka- je tospecifikum ruskej tankovej skoly kvoli samotnemu konceptu stavby ich tankov.
Biden zakazal dovoz vsetkej energie z Ruska.

Autoeditácia príspevku po 19 min 14 sek:
Ruska tankova skola je prekonana a zastarana, ale Rusi si to nechcu priznat a rozvijaju ju dalej
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 25 mar 2022, 12:44ukrajinci mohli za rovnake obdobie prist o 25% tankov
neoficialne info hovoria, ze Ukrajinci maju viac tankov ako pred zaciatkom vojny, lebo ich niekolko desiatok zobrali Rusom
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ano, ziskali aj mnozstvo dalsej specialnej bojovej techniky ci dokonca zasob rakiet.
Je kopec videi kde vidno ze im doslo palivo uprostred cesty tak opustili vsetko a nechali na mieste, castokrat velmi drahe systemy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

...rusi si dneska zbombardovali svoje delostrelectvo čo ničilo Charkov,len tak dalej.

Možno blaf, no ak nie - potešilo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Starysomar
Su to tragedi..
Napísať odpoveď