Kupa bytu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Kupa bytu

Príspevok od používateľa gogo956 »

CheZteR napísal: 19 mar 2022, 11:07 už som sa to tu pýtal ale stále som sa nedopátral k odpovedi na základe ktorej by som to vyriešil, tak skúsim ešte raz

ako sa odhlásim z platenia koncesionárskych poplatkov na základe predaja bytu?
nový majiteľ už koncesionárske za seba platí, mne chodia mesačne nedoplatky 4€
https://uhrady.rtvs.sk/domacnosti/odhlasenie/form
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

nj, len ja neviem ktorá možnosť je správna :(
Prílohy
330BDA58-8173-4A65-A0A8-7B0102BC7EE4.jpeg
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ukoncenie odberu, alebo platis novemu majitelovi bytu za ele?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ukončenie odberu som dával minulý rok, o mesiac prišlo zamietnutie že elektromer je stále aktívny - používa ho nový majiteľ bytu
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

aj si im poslal doklad o ukonceni odberu elekt. energie? skus si zavolat na infolinku: Tel.: 02 / 323 333 22 urcite ti pomozu viac ako tu na fore
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Neviem ci zakladat novú tému, no spytal by som sa z opacneho konca. Predaval niekto z vas uz nehnutelnost, povedzme byt? Aky je postup pri predaji ak by sme ho vlastnili v 1/2 ako surodenci? Moze v ramci predaja jednat jeden z nas samostatne, ze riesi predaj on a druhy iba caka, alebo sa to riesi nejak spolocne, aby ten druhy nebol povedzme oklamany, podvedeny, su na to nejake postupy, ktorych by sa malo drzat? Tiez sa pri predaji vypracovava aj znalecky posudok na cenu bytu, ak jeden vlastnik vlastni podiel menej ako 5 rokov? Teda ze jeden by musel platit dan a druhy nie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Spravi sa jedna zmluva kde budu dvaja predavajuci, jeden ty, druhy surodenec, uvedie sa podiel na nehnutelnosti, celkova cena a aj platba. Mozete si dat, ze polovica sumy ide tebe na ucet, druha polovica na ucet surodenca. Znalecky posudok sa nerobi kvoli cene ako takej kvoli predavajucim (bez ohladu na to ako dlho to vlastia), ale preto, ze to vyzaduje banka, ak si na to kupujuci berie hypoteku.
retkvic
Addict
Addict

Myslel som situaciu ktora nastane(teda zatial to tak vyzera), jeden surodenec totiz uz podiel vlastni a uz mu ubehla aj doba kedy by podla zakona nemusel platit dan z predaja nehnutelnosti(svoj podiel vlasti viac ako 5 rokov), druhy by este iba mal nadobudnut dany podiel a teda mu zacne plynut ta 5 rocna doba az teraz a teda by si mal asi v dobe kedy nadobudne dany podiel dat vypracovat znalecky posudok na cenu bytu aby to potom pri predaji mohol deklarovat na danovom urade a ak by predajna cena bola nakoniec vyssia ako v den ked podiel nadbudol, tak by si o ten rozdiel mohol znizit dan, teda aspon nieco take som sa docital.

Je to myslene keby druhy surodenec, ktory podiel v byte vlastni uz dlhsie chcel byt predavat skor nez tomu druhemu prejde tych 5 rokov od nadobudnutia podielu.

Plus tieto veci sa asi riesia cez nejaku realitku, a ked sa bude spisovat dana predajna/kupna zmluva tak ja ako podielovy vlastnik budem moct nahliadnut do znaleckeho posudku toho kupca, ci na take nieco nemam pravo? Lebo ako sa inak dozviem realnu cenu nehnutelnosti v den predaja? Budem doverovat tomu co mi povie realitak, alebo brat, ktory bude vybavovat predaj? Mal by som pri dohadovani predaja s reaitakom byt pritomny aj ja, alebo to ma niekto vyzve, alebo to moze riesit samostatne aj iba brat s tym realitakom?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na danovom urade sa nedoklada znalecky posudok. Rozdiel je v kupnej cene, nakladoch na prerabku a nasedne predaj. Takze ak surodenec zaplatil 70 tisic za podiel a predava ho za 80 tisic, tak sa zdanuje rozdiel 10 tisic eur. Nezdanuje sa podla znaleckeho posudku, ake podla rozdielu v zmluvach pri kupe a predaji. Ak mal nakaldy 7 tisic na prerabku, tak zdanenie ide len zo sumy 3 tisic eur.

Spoluvlastnik ma preskupne pravo. Ak hi nevyuzijes, tak to predate niekomu. Znalecky posudok si mozes pozriet, dokonca by si ho mal dostat. Lenze au tam koeficienty s ktorymi sa da hybat. A tak jeden posudok moze byt na 90 tisic, dalsi na 100 a dalsina 110 tisic. Pritom vsetky 3 posudky budu spravne a v zmysle zakona.
retkvic
Addict
Addict

heker napísal: 21 dec 2022, 0:09 Na danovom urade sa nedoklada znalecky posudok. Rozdiel je v kupnej cene, nakladoch na prerabku a nasedne predaj. Takze ak surodenec zaplatil 70 tisic za podiel a predava ho za 80 tisic, tak sa zdanuje rozdiel 10 tisic eur. Nezdanuje sa podla znaleckeho posudku, ake podla rozdielu v zmluvach pri kupe a predaji. Ak mal nakaldy 7 tisic na prerabku, tak zdanenie ide len zo sumy 3 tisic eur.
Ak su surodenci v podiele v byte, tak to vecsinou znamena, ze ten podiel zdedili, takze toto je pripad toho prveho, byt sa teda nekupoval, nezaplatili zan nic, prerabany tiez nebol.

Davnejsie som si studoval ohladom toho ak niekto nadobudne podiel a chcel by ho predat ak neuplynie tá doba 5 rokov a teda zo zákona by mal platit dan z predaja nehnutelnosti, vtedy radia, ze by sa mal dat vypracovat aj znalecky posudok kde by sa ta dan kratila o ten rozdiel sum kedy nadobudol podiel a kedy ho predaval, musim si to este raz pozriet, no viem, ze sa radil vypracovat znalecky posudok na tu cenu(to bolo este v dobe, kedy ceny nehnutelnosti kazdy rok rastli, uvidime ako to bude teraz).
Napísať odpoveď