3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentáre

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentáre

Príspevok od používateľa IMI »

Rad by som ozivil tuto temu. Planujem kupit tlaciaren ako "zabavku" a ucit sa popri tom. V com je idealne modelovat? Na zaciatok jednoduche suciastky, nic komplikovane
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

No pozeram ze je tu celkom mrtvo ale skusim ozivit.

Kupujem tlaciaren, model mam vybraty (ender 3 s1), nastudovane mam vsetko mozne ale zaujima ma kde kupujete material. Ci na tom nejak extra zalezi ze co je to za znacku.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Ahoj, ja mám tiež tlačiareň (cca 8 mesiacov) Som začiatočnik, takže asi veľmi neporadím a taktiež som si zvolil jednoduchšiu cestu = prušu :D Takže mne prakticky tlačí bez problémov všetky materiály. Skúšal som originál od pruši filamenty, potom plasty mladeč. Tie boli z tých lepších a drahších. Avšak teraz som kúpil aj PLA od Ctechu a taktiež bez problémov. Čo som si však všimol nezáleží tak ani na značne ako na samotnom filamente. Napr. červenú farbu mi vytlačí v pohode, fialovú stringuje a viac sa tak rozteká. Pritom výrobcaje rovnaký... Dosť záleží od hrúbky filamentu, atď. Bežne ľudia odporúčajú každý filament na začiatku nakalibrovať a zapísovať si hodnoty, keď to budeš mať spravené. Napr. keď budeš mať nový filament, tak skús vytlačiť https://help.prusa3d.com/en/article/the ... ine_124745 Väčšinou treba mierne upraviť prietok, alebo rýchlosť tlače... Takže možno nejaké zhrnutie určite vyskúšaj viac značiek, musíš si nájsť nielen značku, ale aj materiál, ktorý ti bude najviac vyhovovať. Na značke samozrejme záleží. Ale otázne je, či sa ti platí dať 26€ za kg, ak po čase máš rovnaké výsledky aj s filamentom za 15€. Čo však som si všimol na tých lacnejších filamentoch je, že sú zlé namotané a stáva sa, že sa ti zaguzli na cievke a to ti môže pokaziť celú tlač... Stránku konrkténe nemám, pozriem či nie je niečo v akcií a tak kúpim. Bežne ľudia kupujú aj z alzaka
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vdaka za rady.

dnes som objednal, nasiel som si nejaky nitriansky obchodik kde tu tlaciaren mali podstatne lacnejsie nez napriklad aj na aliexpresse... ale tak je to kamenny obchod tak hadam to bude ok.
rovno som objednal aj nejaky material, zatial len PLA a vzorku PET. nemali tam nic elasticke, to som chcel vyskusat.
inak PLA tam vychadzalo na nejakych 17 eur kilo, tak uvidim co to bude zac.
NHISPVM
Star
Star

Cena je ok za PLA, a podľa mňa ja dobré rozhodnutie na začiatok jednoducho, dobre a kvalitne sa tlačí. flex materiály sa dosť naťahujú, zvyknú upchávať trysku. Keď ti dorazí tlačiareň, tak daj vedieť ako si spokojný :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vo stvrtok mi dorazila tlaciaren, z radosti bolo sklamanie ked som nenasiel v krabici sroby potrebne na zmontovanie... proste tam neboli. po telefonate na predajnu mi poslali nahradne sroby. dnes som teda tlaciaren zapojil a uz tlacim lodicku.
ucim sa s tym pracovat, hlavne zaciatok tlace sa mi nejak nechce vydarit vzdy, ale to chce asi prax.

viac krat sa mi stalo ze kym sa spusti tlac ale hlava uz je zohriata tak male mnozstvo materialu pomaly vychadza z hlavy a nasledne ked zacne tlacit tak sa to zachyti o hlavu a v istom momente sa to zase zachyti o uz nanesenu vrstvu a pokazi sa to (hlavne ked je to hned prva vrstva tak ju ako keby zoskrabne so sebou).
vyriesil som to tak ze som srobovakom ten trciaci kus zobral ked robil prvu vrstvu.

druha vec je ze ako to odlepit od podlozky :D je to lepsie davat dole kym je podlozka este tepla ci mam cakat kym uplne vychladne? zatial som daval dole len nepodarky, par vrstiev vzdy a islo to velmi tazko.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ohladom toho chcania materialu pred tlacou kym sa zohreje hlava, tak napr prusa slicer generuje na zaciatok gcodu tak ficuru, ze pred zohriatim hlavy strci hlavu do rohu, po zahriati spravi na kraji dosky lajnu cim sa zbavi bordelu a az potom zacne tlac s cistou hlavou

s odlepenim od podlozky som nikdy nemal za studena problem to vypacit plochym ostrym "srobovakom" (bol dodany k tlaciarni). ak je velka plocha na spodnej vrstve a neda sa, tak skus dat dole podlozku a zohnut ju (za studena).

ak sa ti nedari zaciatok tlace, skus najprv vykalibrovat pomocou https://www.thingiverse.com/thing:34558
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ako som tlacil tiez to najprv spravilo taky pasik na kraji, ale 2x sa stalo ze to ten kus materialu nedostalo z hlavy ale az pri samotnom objekte.
musim si to este odsledovat.

odlepenie islo podstatne lepsie ked som to nechal vychladnut. ale tak ked som zacal tlacit a nieco sa pokazilo na zaciatku hned tak sa mi nechcelo cakat kym to vychladne.

inak s lodickou som spokojny. jedine co tam je vidno je taka vypuklejsia jedna vrstva, ale to predpokladam ze bude tym ze som akurat vtedy rozmotaval filament lebo to tlacim tym co bol v baleni a ten nebol na valci ale len tak :D

ten kalibracny thingi vyskusam, lebo napriek tomu ze to ma tu automaticku kalibraciu tak neviem ci je to ozaj rovno. to co robi vzdy pred zacatim tlace ciaru na kraji tak na tej ciare je velmi vidno ze na jednej strane je aj 2-3x hrubsia nez na druhej. len netusim ci to tak ma byt alebo nie.
Prílohy
result.jpeg
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

s tou spinavou hlavou sa ti to moze teraz diat aj preto, ze tu tlac casto vypinas v priebehu ked sa nieco pokazi .. za normalnych okolnosti by mala tlac skoncit bez prebytocneho materialu v hlave.

a hej to ze ta ciara naboku podlozky je rozne hruba moze indikovat zlu kalibraciu. skus si dat medzi hrot a podlozku harok papiera, a skusat dokym na vsetkych miestach bude najmensia mozna medzera, ale aby sa papier dal este volne hybat.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je to asi tak, ked tlaciaren zapnem a rovno dam nieco tlacit tak to neni taky problem.
vcera som dost vymyslal, trochu som doplatil na zaciatocnicke chyby alebo je teda nieco zle s tlaciarnou.

ani za svet neviem dobre nakalibrovat vysku. ten autoleveling mam pocit ze nefunguje, stalo sa mi ze po autolevelingu som pustil tlac a v jednom rohu sa mi hlava zaryla do podlozky (vyslovene je tam ryha) a na druhej strane bol filament viac menej vo vzduchu.
rucne kalibrovanie mi fungovalo najlepsie, ale aj tak je velmi vidno ze podlozka nie je uplne rovna, pretoze ked pustim kalibracnu tlac co si doporucoval, tak horne 3 stvorce su super, pravy dolny je diez dobry a tie v strede nie su poriadne vyplnene, co znaci ze tam by potrebovala ist hlava nizsie.
toto su veci co by mal riesit prave ten autoleveling, ale ked to pustim tak je to podstatne horsie, lebo sa vyleveluje do stavu ako som spominal vyssie.
cital som sio mesh levelingu, co by malo presne riesit moj problem, lenze default firmware to nepodporuje a zistil som ze moja ender 3 s1 patri medzi tie kusy ktore maju nejaky iny procesor a teda tam nedam custom firmware (aspon zatial)...

akoze vsetky realne veci co som zatial tlacil boli ok, okrem par chybiciek ktore mi az tak neprekazaju, jedine nedostatky vidim na roznych kalibracnych blueprintoch, ale to automaticke levelovanie ma hneva.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

hmm a ako vlastne ten auto leveling teraz funguje? to si si k tomu kupil aj nejaky senzor alebo odkial berie ta tlaciaren feedback?

ja to robim rucne, resp od oka. proste si polozim oko na uroven podlozky, jazdim hrotom a sledujem medzeru. pripadne si pomaham tym papierom. tiez som s tym zo zaciatku bojoval, ale uz sa to sprava stabilne. mas tam aj mensie riziko urazu podlozky, kedze si to vzdy mozes pomaly odstepovat sam.

je divne, ze by si tu podlozku mal zvlnenu uz od zaciatku. to si asi vyhral pekny kus. obycajne by mala byt rovna - vlni sa az casom kvoli teplotam. este by som pre istotu popracoval na tom bed levelingu.

este co sa tyka tej prvej vrstvy, tak ak je problemova, skus zvysit teplotu podlozky (+5/10C) a znizit rychlost tlace (aj o 50%). prusa to na prvej vrstve tiez defaultne znizuje, ale niekedy je to malo. pripadne to mozes aj za pochodu pri tlaci. ja si spominam, ze som mal problem pri tlaceni oblukov - prva vrstva sa nie vzdy prilnala na podlozku pekne do obluku, ale "skosiavalo" sa to. pomohla na to len ta rychlost tlace na prvej vrstve. a este taka rada co som dostal pri uvodnej nalievacke ja - nechytat podlozku prstami (co pri kalibracii sa asi obcas stane) + pred tlacou vycistit niecim alkoholovym, napr okenou
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

senzor bol uz priamo na tlaciarni. funguje to tak ze si odmeria vzdialenost v 16 bodoch. ak to chapem spravne tak by potom mal vediet si aj dynamicky upravovat vysku pocas tlace aby dorovnal zakryvenu podlozku.

s rychlostou som sa este nehral, nechaval som ju zatial na defaultnych hodnotach. uvidim.
kazdopadne som pisal do predajne ze teda ten senzor autolevelovaci nefunguje a co s tym. uvidim ci sa mi ozvu.
spolu s tymi srobami je to uz druhy problem a uz zacinam byt taky nedovercivy k tej tlaciarni, pokial sa do par dni neozvu tak ju vratim a zoberiem novy kus.
NHISPVM
Star
Star

aacid napísal: 13 apr 2022, 9:12 senzor bol uz priamo na tlaciarni. funguje to tak ze si odmeria vzdialenost v 16 bodoch. ak to chapem spravne tak by potom mal vediet si aj dynamicky upravovat vysku pocas tlace aby dorovnal zakryvenu podlozku.

s rychlostou som sa este nehral, nechaval som ju zatial na defaultnych hodnotach. uvidim.
kazdopadne som pisal do predajne ze teda ten senzor autolevelovaci nefunguje a co s tym. uvidim ci sa mi ozvu.
spolu s tymi srobami je to uz druhy problem a uz zacinam byt taky nedovercivy k tej tlaciarni, pokial sa do par dni neozvu tak ju vratim a zoberiem novy kus.
Neviem ako to má tvoja tlačiareň ale ten mesh bed leveling je len na veľmi malé odchýlky, ktorý má prepočítavať jemné nerovnosti v desatinách počas tlače... Ak máš vyslovene problém ,že v jednom rohu ti tryska ryje vyslovene do podložky a v ďalšom je vo vzduchu, tak si myslím, že chyba skôr môže byť niekde inde. Aspoň ja som musel na začiatku dôkladne vyrovnať zavitové tyče v osi Z (ktoré posúvajú trysku hore - dole) Muselo to byť úplné vodorovne. A tak sa následne sa robila kontrola, kde sa zaplo meranie. Pod trysku sa vložil papier a hýbal si ním, pričom si sledoval, či sa tryska dotkla papiera. Ak ti chytila papier, tlačiareň si vypol a posunul kalibračnú sondu nižšie. a proces opakoval. Prosto to meranie musí prejsť tak, aby tryska sa skoro dotýkala papiera na podložke, avšak aby ho nezachytila.

Zavitové tyče sa vyrovnávajú tak, že si do jedného rohu daš trysky jemne nad podložku a potom ju posúvaš v ose X, pričom sleduješ či sa dotýka podložky, ak áno, tak danú stranu trochu dvihneš, aby si ju ručna nakalibroval. (Prípadne ak to má tvoja tlačiaren inak riešené, tak to nastavuješ inak. Napr, som videl, že niektoré tlačiarne sa nastavujú skrutkami pod podložkou a nie osami Z.) Niečo takéto ako vo videu:

ale nezúfaj o tom vlastne 3D tlač je. Trvá dlho kým človek vychytá všetky muchy no... Jedine,žeby si chcel zainvestovať a kúpiť prušu za 800€. Tu len zapneš a tlačíš :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

bol som vcera s tlaciarnou priamo v obchode v nitre. super obchod, typek (predpokladam ze majitel, lebo tam bol najstarsi a jediny mal vlastnu kancelariu :D) sa mi asi hodinu venoval, skusali sme tlacit a nastavovat.
s nerovnou podlozkou sa asi musim zmierit (je to v norme), to ze to autobed leveling nevykryva je uz divnejsie, ale v zasade tlaciaren tlaci ako ma, dostal som odporucenie ze prvu vrstvu tlacit trochu hrubsie a trochu pomalsie a nemal by byt problem.
treba povedat ze som na tom tlacil uz viac veci a vsetky su ok, jedine kde je problem je pri takychto roznych kalibracnych objektoch...
ale ako pises, je to o hrani sa s tou tlaciarnou.
ked si najdem cas skusim vykalibrovat tie zavytove tyce, uvidime ci to bude nejaka zmena.
kazdopadne vcera sa na internete objavil custom firmware ktory by mal ist aj na ten moj cip, tak mozno sa nieco zmeni. dnes to chcem vyskusat.
tiez som si skusal nainstalovat octoprint, neviem ci mi nieco nedochadza alebo nieco robim zle, ale octoprint nevie cez usb tlaciaren zapnut ani vypnut, takze to by som mal akoze ju mal nechat pustenu nonstop? ci idea octoprintu je zapinat server iba vtedy ked idem placit?

Autoeditácia príspevku po 3 hod 19 min 46 sek:
skusal som nahodit ten custom firmware, sice neuspesne (stale je to iba experimentna verzia) ale vdaka tomu som konecne zistil ako spravne upgradovat firmware. totiz na inych creality tlaciarniach aj na tejto S1 vsade pisu ze .bin subor treba dat do rootu na kartu a nemat tam nic ine. mne to nefungovalo. no a teraz konecne niekto prisiel na to ze na F4 cipe treba dat ten subor do samostatneho adresara s presnym menom.
cele je to chaos aktualne s tymi verziami. lebo na stranke vyrobcu je najnovsi firmware 1.0.5, lenze to je iba pre tlaciarne s F1 cipom ktore maju verziu 1.0.X, ja mam verziu 3.0.3 a nikde sa neda stiahnut novsia verzia. minuly tyzden sa mi podarilo najst niekde na reddite v komentaroch niekoho komu sa podarilo v nejakom momente stiahnut z creality stranky verziu 3.1.0 ktora tam uz neni ale...
len mi to doteraz nefungovalo ale akonahle som tam pridal ten adresar tak sa mi podaril upgrade, takze mam 3.1.0 a vypada do tak ze tam je konecne vyriesene ukladanie/neukladanie mesh levelingu do pamate. pretoze teraz som znova pustil leveling calibration print a vytlacilo to ovela rovnomernejsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ma napadlo znova napisat nejake skusenosti a pokroky.
musim sa priznat ze mi dobrych par mesiacov na tlaciaren padal prach, nejak som ju stale nevedel nastavit aby spolahlivo fungovala.
v novembri som sa k nej zase vratil a v zufalosti odniesol tlaciaren do obchodu kde som ju kupil nech sa na nu pozru.
vysledok bol ze rameno ktore drzi hlavu nebolo rovno (neviem preco som si to nevsimol) a po vyrovnani uz tlacim viac menej spolahlivo.
stale mam obcas problemy s prilnavostou (prva vrstva sice vypada dobre ale po case sa zacnu odlepovat kraje (warping)...
pokial ale netlacim moc rychlo tak to ide celkom pekne (skusal som nejake cura profily z internetu a vacsinou bol ten warping o dost horsi).

planujem aktualne vyskusat nejake pokrocilejsie materialy, mate s tym niekto skusenosti? zatial som tlacil iba PLA a PET (co som dostal vzorku z obchodu), planujem nakup PETG a TPU. PETG sa trochu bojim, na internete strasia ze je tam naopak problem s prilisnou prilnavostou a obcasne pri pokuse odstranit vysledok z postele odtrhne kus povrchu...

chcem si vyrobit aj stan na tlaciaren, sice ju mam v rohu miestnosti ale aj tak mam pocit ze to warpovanie je hlavne kvoli prievanu (vzdy ked pred tlaciaren polozim tenku dosku tak vytlaci vsetko bez problemov) a zaroven by som potom mohol vyskusat aj ABS tlac, to je taky ultimatny material ktory by som chcel vyskusat.

inak som toho zatial moc nevytlacil uzitocneho, vacsinou su to skor srandicky a hracky pre deti. vymodeloval som si zopar drziakov na kadejake nastroje ktore mozem mat teraz na stene polozene... najvacsi problem je s tym modelovanim, moc sa mi do toho nechce, mam dlhy zoznam projektov co chcem vytlacit ale nechce sa mi ich modelovat...
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ahojte, tak sa to tu pokusim ozivit zass po par rokoch, mam novu 3d tlaciaren, zatial sa ucim, viacmenej idem pokus omyl, casto mavam chybne vytlacky, najviac sa trapim s podperami, bud su velmi hrube a idu tazko odlomit alebo ak ich nedam tak mi to pod 45 stupnov samozrejme spravi nejake chyby ktore niesu ziaduce, jedna sa skor o postavicky a podobne, klasicke diely ako stojan na mobil alebo gamepad su ok, tam su jednoduchsie tvary, zaroven ma zaujima na aky material tlacite najviac ? petg alebo klasicke PLA ? pripadne kto ma skusenost s alzamentom ak sa porovna s konkurenciu ? pretoze cenovo je najlepsi.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Cenovo najlepsi je asi elegoo a je fakt vyborny. Postavicky je nezmysel tlacit petg, len pla by som tlacil. A podpery, musis pozerat model a tie podpery tam kde ako idu, menit uhly, atd, aby ti logicky vychadzalo ze to bude ok. Univerzalna formula neexistuje.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Podpery sú záležitosť sliceru. Ak je správne nastavený na väčšinu výrobkov stačí použiť uložené nastavenia a malo by to vytlačiť v pohode. V Cure len zaškrtnem že podpery chcem a maximálne ich potlačím tam kde ich nechcem/nepotrebujem a funguje to skvele. Moderné tlačiarne a slicery už fungujú skoro bez hrajkania sa s nastaveniami a desiatkami pokusov/omylov, aj s pokročilými materiálmi, už to nie je ako v 2016tom :) A ako píše cinges, na veci do interiéru ktoré nemusia byť pevnostné určite PLA.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ja rozumiem materialom a ich pouzitiu, aktualne testujem alzacke PLA filamenty basic, mam jeden cierny petg elegoo, tlaciaren mam elegoo carbon centauri, dalsi krok je naucit sa modelovat v niecom ako fusion 360, pripadne ak mate tip na super program ktory zvladne aj samouk tak budem rad ked postnete co pouzivate v tomto pripade,

slicer pouzivam elegoo alebo klasicku Curu
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ja mam tiez Centauri carbon, pouzivam ich fillamenty, lebo su lacne a ich slicer je presne na to nastaveny a nemal som zatial ziaden problem. Co sa tyka modelovania, tak len sa naucit v fusion 360. Nic ine lepsie pre amatera nie je + je to zadarmo. Ostatne pouzitelne programy, ako sketchup, alebo onshape, su za sialene mesacne poplatky. A to co je zadarmo je nepouzitelne.
Napísať odpoveď