Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
Dobry rozhovor s byvalim najbohatsim rusom. Okrem toho tam hovori ze ak putin dobije ukrajinu tak sa nezastavi a dalsie budu na rade pobaltske staty.
Listy z FSB chodia Vladimírovi Osechkinovi, ktorý je ľudskoprávny aktivista ukrývajúci sa v exile. V Rusku je to jeden z najhľadanejších ľudí, lebo verejnosti odhalil, ako v Rusku fungujú novodové gulagy. Nájdeš to pod haštegom "wind of change" (tak sa nazýva ten údajný agent z FSB) alebo pod "FSB letters". Prípadne na tejto stránke ruského pretekáraFrco napísal: 06 apr 2022, 13:42 Ephramko: Daj pls nejaky link kde sa o tych fsb správach pise podrobnejsie, vyzera to byt zaujimave.
V tom poslednom liste sa píše, že Rusi do mája potrebujú nejaké víťazstvo. Či už ho dosiahnu vojensky alebo propagandisticky (na tejto časti už pracuje FSB). Či sa to podarí na Donbase vojensky, o tom má rozhodnúť najbližších max. 14 dní. FSB sa ale k tomu vojenskému plánu nevie vyjadriť, opäť to bol nejaký ad hoc nápad z ministerstva obrany. FSB k tomu nemá žiadne analýzy. Dokonca ani nevedia, v akom stave je teraz ruská armáda. Ani sami nevedia, koľko vojakov padlo, koľko je zranených, koľko ich ušlo alebo je v zajatí. Pretože jednotlivé ruské zložky spolu nekomunikujú, naopak snažia sa teraz riešiť len "damage control" v zmysle kryť si svoj chrbát a pozíciu u Putina. A čim ideme vyššie v hierarchii, tak tým sú správy o stratách viac "prikrášlené". Hovorí tam o tom, že keby sa teraz do FSB dostal nejaký americký agent, tak by sa po 3 dňoch zbláznil. Lebo taký bordel je v FSB a ani oni sami nevedia, ktorým vlastným informáciam môžu veriť a čo je len hra niekoho z iného ministerstva. K ofenzíve v Donbase sa ale FSB stavia veľmi kriticky. Stále dostávajú riadny náklad za to, že riaditeľ FSB presvedčil Putina, že v ruskojazyčnej časti ich ľudia nebudú vítať kvetmi, ale rovno sa niekoľko desiatoktisíc Ukrajincov pripojí k Rusom a začnú bojovať proti Ukrajine. Realita je taká, že sa Rusom nepodarilo dobiť ani ruskojazyčné územia. A aj tie, ktoré obsadili, nevedia udržať, lebo tam ľudia protestujú a kľadú odpor. A čím tvrdšie FSB a ďalšie zložky postupujú proti civilom, tak tým to vyvoláva ešte tvrdší odpor u miestnych ľudí na okupovanom území.
K Číne. FSB mala informácie, že Čína tento rok nejako tvrdšie a vojensky zakročí proti Taiwanu. Macko Pú si pred voľbami v Číne potrebuje získať nejaký kredit. A veľmi ich zaskočilo, že Rusi rozpútali vojnu na Ukrajine. Tiež sú vystrašení z reakcie západu, aby náhodou sankcie neboli aj proti Číne. Toto chce práve FSB využiť a Čínu sa snažia zatiahnuť do konfliktu. Ale nedarí sa im to. Vraj sa ruské snahy pretláčať ruský naratív v Číne odrážajú ako z teflonovej panvice. A na diplomatickej úrovni sa FSB sťažuje, že Číňania sú tvrdohlaví a teraz ešte viac paranoidní (asi majú správy o tom, čo FSB plánuje). Stačí, že Rusi len okrajovo spomenú nejakú citlivú tému a Číňania sa okamžite zdvihnú, idú preč a ďalej už nekomunikujú. Naopak Čína s exportnou ekonomikou a nedostatkom prírodných zdrojov, začala silne vyvíjať tlak (kvôli zdražovaniu v Číne) na Rusko, aby vojnu čo najskôr ukončili.
Teoreticky taka moznost bola, ze Cina by vyuzila skutocnost ze Zapad a Usa sa sustreduju na Ua a tym padom by nedokazali dostatocne podporovat Taiwan v pripade napadnutia.
Lenze v praxi by to pre Cinu dopadlo podobne, ako Rusko na Ukrajine.
Taiwan ma sice iba okolo 24milionov obyvatelov, ale je to pomerne hornaty ostrov, naviac vyzbrojeny modernymi zbranami. Hybridne vysadky na pobrezi su pre utocnika vzdy velmi problematicke.
Lenze v praxi by to pre Cinu dopadlo podobne, ako Rusko na Ukrajine.
Taiwan ma sice iba okolo 24milionov obyvatelov, ale je to pomerne hornaty ostrov, naviac vyzbrojeny modernymi zbranami. Hybridne vysadky na pobrezi su pre utocnika vzdy velmi problematicke.
ephramko a tie informacie o tych listoch fsb co si tu pisal mas prevaze z ktoreho zdroja co si tu spominal?
Nasiel som si fb toho Osechkina a tam ma odkaz na stranku gulagu.net , kde su nejake tyzdenne vytahy od nejakeho udajneho whistelblowera fsb.
Co si pisal ty aj o tej cine a pod, som tam ale tak podrobne nenasiel, to mas odinakial?
Najviac sa da asi docitat na tom fb Osechkina https://www.facebook.com/vladimir.osechkin
ak je to teda ono.
Zo 4.4 tam ma spravu, ze sa na Donbase pripravuje najvecsia vojenska bytka 21 storocia cca 300 tisicov vojakov tzv. Donbasky kotol, a udajne sa tam nachadza 90 tisc ukrjainskych vojakov oproti 150 tisicom ruskych, plus este sa tam stahuju vojaci z kyjivskej oblasti.
By ma zaujimalo co v tejto chvili podnika Nato spolu s Ukrajincami, lebo Ukrajinci potrebuju tanky a letectvo, a potrebuju to vco najkratsom case, co mozno okamzite.
Nasiel som si fb toho Osechkina a tam ma odkaz na stranku gulagu.net , kde su nejake tyzdenne vytahy od nejakeho udajneho whistelblowera fsb.
Co si pisal ty aj o tej cine a pod, som tam ale tak podrobne nenasiel, to mas odinakial?
Najviac sa da asi docitat na tom fb Osechkina https://www.facebook.com/vladimir.osechkin
ak je to teda ono.
Zo 4.4 tam ma spravu, ze sa na Donbase pripravuje najvecsia vojenska bytka 21 storocia cca 300 tisicov vojakov tzv. Donbasky kotol, a udajne sa tam nachadza 90 tisc ukrjainskych vojakov oproti 150 tisicom ruskych, plus este sa tam stahuju vojaci z kyjivskej oblasti.
By ma zaujimalo co v tejto chvili podnika Nato spolu s Ukrajincami, lebo Ukrajinci potrebuju tanky a letectvo, a potrebuju to vco najkratsom case, co mozno okamzite.
retkvic
tanky Nato posielat nechce. Pár desiatok t72 poslali Cesi, jedine co Nato je ochotne su bojove vozidla pechoty. Zapad v podstate chce Ukrajinu dotlacit k tomu aby sa s Ruskom dohodla a o Donbas uz nebojovali, lebo na to proste uz nemaju /ukrajinska strana/. Iba tazko si sa da predstavit ze by Ua armada dokazala z Donbasu vytlacit rusku armadu spolu s pro ruskymi povstalcami. Na to by Ua potrebovalo take mnozstvo tankov a dalsej tazkej techniky ze to asi nie je realisticky scenar.
--
Jeden tank proti celému konvoji. Video zachytilo odvážný boj ukrajinské posádky
https://cnn.iprima.cz/jeden-tank-proti- ... d=16042111
--
Rusko-ukrajinská válka: druhá fáze
https://blisty.cz/art/107714-rusko-ukra ... -faze.html
tanky Nato posielat nechce. Pár desiatok t72 poslali Cesi, jedine co Nato je ochotne su bojove vozidla pechoty. Zapad v podstate chce Ukrajinu dotlacit k tomu aby sa s Ruskom dohodla a o Donbas uz nebojovali, lebo na to proste uz nemaju /ukrajinska strana/. Iba tazko si sa da predstavit ze by Ua armada dokazala z Donbasu vytlacit rusku armadu spolu s pro ruskymi povstalcami. Na to by Ua potrebovalo take mnozstvo tankov a dalsej tazkej techniky ze to asi nie je realisticky scenar.
--
Jeden tank proti celému konvoji. Video zachytilo odvážný boj ukrajinské posádky
https://cnn.iprima.cz/jeden-tank-proti- ... d=16042111
--
Rusko-ukrajinská válka: druhá fáze
https://blisty.cz/art/107714-rusko-ukra ... -faze.html
cesi cez americku stranu poslali nieco co vyzeralo ako tank s takym malim gulometom namiesto hlavne tanku, neviem co to presne bolo, no cca 60 kusov.gogo956 napísal: 06 apr 2022, 17:31 tanky Nato posielat nechce. Pár desiatok t72 poslali Cesi, jedine co Nato je ochotne su bojove vozidla pechoty. Zapad v podstate chce Ukrajinu dotlacit k tomu aby sa s Ruskom dohodla a o Donbas uz nebojovali, lebo na to proste uz nemaju /ukrajinska strana/. Iba tazko si sa da predstavit ze by Ua armada dokazala z Donbasu vytlacit rusku armadu spolu s pro ruskymi povstalcami. Na to by Ua potrebovalo take mnozstvo tankov a dalsej tazkej techniky ze to asi nie je realisticky scenar.
Dalsie staty neviem ako su na tom, plus tiez neviem ako to vyzera s tymi migmi, no boj na Dobnase bude o tom ziadna, iba bude zalezat ci Ukrajinci budu mat nejake tanky a letecku podporu alebo nebudu.
Kedze Rusi nejdu zabrat iba Donbas.
Viem ze si pisal, ze Ukrajinci by mali mat po ukoristeni ruskych tankov vo vyzbroji paradoxne este viac tankov ako na zaciatku, to zas nie je tak malo, nieco cez 2000 tisic tankov.
retkvic
to su bojove vozidla pechoty, maju 30mm kanon. Potom poslali Cesi aj T72 tanky v povodnej konfiguracii co nie je velka hitparada ale tak urcite lepsie ako nic. Ua nema az tak akutny problem s tankami, skor s tym ze potrebuje pri dobyvani uzemi aj stihacky, /pripadne utocne helikoptery / a tych ma malo. Treba si uvedomit ze teraz sa karty do znacnej miery obratia: doteraz Rusi utocili a Ua sa branilo. A teraz budu musiet zacat vo velkom Ua utocit aby znovu cely Donbas ziskali a to uz je vyssi level. Vela bude zavisiet od toho, aka bude ruska vojenska moralka, ci sa na to cele nevykaslu. Obrancovia maju vzdy vyraznu vyhodu.
to su bojove vozidla pechoty, maju 30mm kanon. Potom poslali Cesi aj T72 tanky v povodnej konfiguracii co nie je velka hitparada ale tak urcite lepsie ako nic. Ua nema az tak akutny problem s tankami, skor s tym ze potrebuje pri dobyvani uzemi aj stihacky, /pripadne utocne helikoptery / a tych ma malo. Treba si uvedomit ze teraz sa karty do znacnej miery obratia: doteraz Rusi utocili a Ua sa branilo. A teraz budu musiet zacat vo velkom Ua utocit aby znovu cely Donbas ziskali a to uz je vyssi level. Vela bude zavisiet od toho, aka bude ruska vojenska moralka, ci sa na to cele nevykaslu. Obrancovia maju vzdy vyraznu vyhodu.
Nepredpokladam, ze by Ukrajinci boli schopny Rusov s povstalcami vytlacit, no na tej ich linii co branili pocas 8 rokov maju vybudovanu velku obrannu siet, ktorej sa Rusi obavaju, ukrajiinci budu musiet taktiez zabranit aby ich Rusi neoblucili, lebo potom zhasla fajka.
Taktiez uz urkajinci stratia znacnu obrannu vyhodu velkych miest a presunie sa to vsetko do otvorenych rovin, kde je videt na pomali desiatky km, tam budu tanky a hlavne letecka podpora rozhodujuce, tam bude ukrajinska strana tahat za kratsi koniec, no Rusi sa na Donbase nezastavia, takze ta vzdusna a tankova podpora bude pre nich klucova.
Taktiez uz urkajinci stratia znacnu obrannu vyhodu velkych miest a presunie sa to vsetko do otvorenych rovin, kde je videt na pomali desiatky km, tam budu tanky a hlavne letecka podpora rozhodujuce, tam bude ukrajinska strana tahat za kratsi koniec, no Rusi sa na Donbase nezastavia, takze ta vzdusna a tankova podpora bude pre nich klucova.
Tam v tom Igorovom blogu sú tie listy celé, prípadne aj s dokumentami. Bez nejakej väčšej editácie. Sú tam vysvetlivky a prípadne tam je napísané, keď niečo nemohli zverejniť, aby ochránili zdroj. Ak ťa neodradí to, že ten blog vyzerá ako z roku 1995, tak tam sa to dá prečítať.retkvic napísal: 06 apr 2022, 17:25 ephramko a tie informacie o tych listoch fsb co si tu pisal mas prevaze z ktoreho zdroja co si tu spominal?
predpokladane straty
Rusko nema zásadné problemy s mnozstvom dostupnej techniky, ale zacina mat problemy s dostatkom vojakov.
Rusko nema zásadné problemy s mnozstvom dostupnej techniky, ale zacina mat problemy s dostatkom vojakov.
gogo pekna grafika az na to ze tie informacne zdroje su dost prekrutene, kedze o stratach rusov informuje Ukrajina a o stratach ukrajincov informuje Rusko.
Plus tvrdil si, ze ukrajinci maju tankov este viac nez pred invaziou.
je to stiahnute z twittru, takze to samozrejme treba brat s rezervou. Skutocne počty stratenej techniky aj tak nikto presne nepozna. Ua v priebehu bojov ukoristili znacne pocty ruskej vojenskej techniky, ale je otazne kolko z nich uz aj stratili.retkvic napísal: 06 apr 2022, 20:29 gogo pekna grafika az na to ze tie informacne zdroje su dost prekrutene, kedze o stratach rusov informuje Ukrajina a o stratach ukrajincov informuje Rusko.
-
starysomar
Hardcore addict
Názor z jednej dikusie pod článkom:
"Nikto im nedával viac ako 2 týždne. Všetci cynicky čušali v kúte a šúchali nohami. Rozhýbali sa až vtedy, keď to Ukrajinci roztočili. Závidím Ukrajincom tú odvahu, odhodlanosť a vieru vo víťazstvo. Mne toto chýba, keď pozerám na prieskumy verejnej mienky a obsadenie parlamentu. Za koho by som mal bojovať? Koho by som mal chrániť? Žilinku? Kollára? Fica? Pellegriniho? Ich zmätených, proruských voličov? Nie. Zbalil by som sa a vypadol z tejto džamahírije, kde ma naozaj drží už iba to, že na ňu ešte ruský fašista nezaútočil."
A ďaľší:
"noo,hovorilo sa,ze ruska armada je druha najsilnejsia na svete,,,po februari 2022 je uz druha najsilnejsia na ukrajine......"
"Nikto im nedával viac ako 2 týždne. Všetci cynicky čušali v kúte a šúchali nohami. Rozhýbali sa až vtedy, keď to Ukrajinci roztočili. Závidím Ukrajincom tú odvahu, odhodlanosť a vieru vo víťazstvo. Mne toto chýba, keď pozerám na prieskumy verejnej mienky a obsadenie parlamentu. Za koho by som mal bojovať? Koho by som mal chrániť? Žilinku? Kollára? Fica? Pellegriniho? Ich zmätených, proruských voličov? Nie. Zbalil by som sa a vypadol z tejto džamahírije, kde ma naozaj drží už iba to, že na ňu ešte ruský fašista nezaútočil."
A ďaľší:
"noo,hovorilo sa,ze ruska armada je druha najsilnejsia na svete,,,po februari 2022 je uz druha najsilnejsia na ukrajine......"
Cinania by ich umlatili capicami, ak by chceli, pomer velkosti obyvatelstva Ruska voci Ukrajine je ~3,5:1, v pripade Ciny a Taiwanu je to ~58:1gogo956 napísal: 06 apr 2022, 15:44Taiwan ma sice iba okolo 24milionov obyvatelov, ale je to pomerne hornaty ostrov, naviac vyzbrojeny modernymi zbranami. Hybridne vysadky na pobrezi su pre utocnika vzdy velmi problematicke.
Cina sa boji len ekonomickeho dopadu
beardie
to je asi tak: Aj Rusko keby chcelo tak dokaze nad Ua vyhrat s prstom v nose. Ale v modernej dobe nastastie svet netoleruje vojny kde jeden stat defacto plošne vyhladi druhy. Rusko aj Cina by teoreticky vedeli ist touto cestou, obe vlastnia okrem ineho jadrove zbrane.
Dalsia vec je ta, ze Cina chce Taiwan hlavne kvoli svetovo jedinecnym tovarnam na elektroniku, cpu a pod. A Taiwanci uz naznacili, ze v pripade ak by mali tieto tovarne padnut do ruk Ciny, tak by ich pravdepodobne radsej znicili /resp klucove zariadenia/
A samozrejme, Cina je potencialne velmi zranitelna ekonomickymi sankciami Usa a jeho spojencov /aj v ramci Azie/.
Hybridne vysadky na nepriatelskom pobrezi su pre utocnika vzdy problematicke a Taiwanci urcite maju tuto vec dobre podchytenu.
to je asi tak: Aj Rusko keby chcelo tak dokaze nad Ua vyhrat s prstom v nose. Ale v modernej dobe nastastie svet netoleruje vojny kde jeden stat defacto plošne vyhladi druhy. Rusko aj Cina by teoreticky vedeli ist touto cestou, obe vlastnia okrem ineho jadrove zbrane.
Dalsia vec je ta, ze Cina chce Taiwan hlavne kvoli svetovo jedinecnym tovarnam na elektroniku, cpu a pod. A Taiwanci uz naznacili, ze v pripade ak by mali tieto tovarne padnut do ruk Ciny, tak by ich pravdepodobne radsej znicili /resp klucove zariadenia/
A samozrejme, Cina je potencialne velmi zranitelna ekonomickymi sankciami Usa a jeho spojencov /aj v ramci Azie/.
Hybridne vysadky na nepriatelskom pobrezi su pre utocnika vzdy problematicke a Taiwanci urcite maju tuto vec dobre podchytenu.
Je tu nejaky ekonom co by vedel vysvetlit aktualne co sa deje na ruskom trhu? Uz vyse tyzdna sa rozprava, ze rusi zafixovali rubel k zlatu od coho americania upustili v 70tych rokoch a tak bude rusky rubel aj nadalej posilnovat, dokedy to moze trvat, do nekonecna? Hovoilo sa ze polovicu rezerv maju v zlate a yuanoch.
Ze si zafixovali, ze za 5000 rublov dostanu 1g zlata a ze to moze na svetovych trhoch viest k vecsej inflacii ako sa budu dolare vracat naspet do ekonomiky, ked sa ich budu niektory investori zbavovat, teda aspon tych ruskych, ak som to teda pochopil.
Ze si zafixovali, ze za 5000 rublov dostanu 1g zlata a ze to moze na svetovych trhoch viest k vecsej inflacii ako sa budu dolare vracat naspet do ekonomiky, ked sa ich budu niektory investori zbavovat, teda aspon tych ruskych, ak som to teda pochopil.
retkvic
je to bublina, na kratku dobu, rubel nakoniec bude musiet oslabit tak ci tak.
je to bublina, na kratku dobu, rubel nakoniec bude musiet oslabit tak ci tak.
Rusi chcu za kazdu cenu ukazat domacej populacii, ze zapadne sankcie na nich nemaju ucinok a preto budu umelo drzat kurz rubla, no postupne sa im bude ekonomika rucat zvnutra. Europa by mala preto co najintenzivnejsie pracovat na odrezani sa od ruskeho plynu a ropy, kym bude rusko schopne sa preorienovat na ine trhy.
https://www.politico.eu/article/how-rus ... -backfire/
https://www.politico.eu/article/how-rus ... -backfire/
Z velkej miery su za tym spekulanti. Lebo v pripade necakanych udalosti byva prvotny prepad ceny aktíva vacsi ako zodpoveda skutocnemu oceneniu.
Preto spekulanti toto aktivum zacnu nakupovat, lebo je znacna pravdepodobnost ze na kratku dobu jeho cena pojde hore.
Zober si co urobil taky priemerny rusky sporitel: ma uspory v rubloch, tie uz na zahranicnu menu nikde nevymeni. Nemoze peniaze ani poslat do zahranicia. Tak mu zostava ich drzat v banke ked uz pre nic ine tak preto ze ma teraz 20percentnu urokovu sadzbu. Takze vytiahol peniaze spod matraca a vlozil do banky, lebo sa chce obranit pred rastucou inflaciou.
Autoeditácia príspevku po 5 hod 1 min 2 sek:
Žádný ruský plyn, ropu ani uhlí. Okamžitě! Vyzval Evropský parlament členské státy
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... y-40393147
Preto spekulanti toto aktivum zacnu nakupovat, lebo je znacna pravdepodobnost ze na kratku dobu jeho cena pojde hore.
Zober si co urobil taky priemerny rusky sporitel: ma uspory v rubloch, tie uz na zahranicnu menu nikde nevymeni. Nemoze peniaze ani poslat do zahranicia. Tak mu zostava ich drzat v banke ked uz pre nic ine tak preto ze ma teraz 20percentnu urokovu sadzbu. Takze vytiahol peniaze spod matraca a vlozil do banky, lebo sa chce obranit pred rastucou inflaciou.
Autoeditácia príspevku po 5 hod 1 min 2 sek:
Žádný ruský plyn, ropu ani uhlí. Okamžitě! Vyzval Evropský parlament členské státy
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... y-40393147
Zaujimava situacia je u nas so Slovnaftom. Vlastni ho MOL a madarsko ma v nom stvrtinovy podiel. Logicky preto nie je ani stipka vole prestat spracovavat tazku rusku ropu. Som zvedavy dokedy.