Pracovná pozícia

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
warham
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Pracovná pozícia

Príspevok od používateľa warham »

ahojte,

pracujem v jednej firme už vyše 6 rokov, na aktuálnom mieste som necelé dva roky. Jeden z kolegov odchádza takže sa hľadá náhrada. Ide o to že ponúkaný nástupný plat na jeho miesto je len o pár desiatok eur nižší ako môj.
Celkom ma to zarazilo, keďže náplň našej práce je takmer identická, aj keď sú v nej nejaké odlišnoti ktoré on robí a ja nie, a naopak.
Jedná sa o kancelársku prácu.
Čo by ste robili v takejto situácii?
Ďakujem.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Pracovná pozícia

Príspevok od používateľa Blastbit »

1. Sú firmy, ktoré novým ludom dávajú nižšie nástupné mzdy od ludí, ktorí vo firme pracujú niekolko rokov = tvoj prípad
2. Sú firmy ktoré dávajú nástupné mzdy rovnaké ako majú ludia ktorí vo firme pracujú niekolko rokov.
3. Sú firmy ktoré dávajú vyššie nástupné mzdy novým ludom, lebo majú napr vyššie vzdelanie, skúsenosti, známosť vo firme.
Riešenie tvojho aktuálneho problému, môže ti byť jedno, kolko zarobí nový kolega ktorý nahradí odchádzajúceho kolegu, nič stým neurobíš.
Co mozes urobiť ohladom seba, presvedčiť šéfa ak ho máš v pohode, aby ti zdvihol tvoju mzdu, ked mu argumentuješ svoje silné stránky vo firme na pozicii administratíva.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

warham

urobit s tym nemozes nič a takato situacia je bežná. Ty si vo firme 6rokov, z coho vyplyva, ze nemas tendenciu si hladat pracu inde, preto si ani firma ta nemusi nijako zvlast drzat lepsim platom. Mozes formalne poziadat o zvysenie platu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale keby ho firma udrzovala lepsim platom, tiez tam bude 6 rokov, nie? :D

ja toto vidim bezne, cena prace rastie, ale platy tak nerastu. preto je uplne bezne ze ty ked si nastupil X rokov dozadu tak mas taky plat aky si dostal (mozno nejake drobne zvysenie na pokrytie inflacie) ale ked hladaju novu poziciu tak musia konkurovat na trhu prace a teda ponuknut viac.

ty to samozrejme mozes vyuzit, chod za sefom ze si myslis ze ty so svojimi 6 rokmi praxe by si mal mat vyssi plat ako novy zamestnanes. pokial je sef normalny clovek tak ti plat zvysi. pokial nie, zacni sa ty sam pozerat po novej praci, minimalne vyskusaj par pohovorov, za to skoro nic nedas a aspon zistis ako na tom si. mozno sa ti podari najst si porovnatelnu robotu s vyssim platom a mozno naopak zistit ze plat co dostavas za tvoju pracu je adekvatny a nemas sa na co stazovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kazda firma si striehne percento fluktuacie zamestnancov. Ak zacne byt prilis vysoke a firma na to ma, tak zacne zvysovat platy aby si udrzala zamestnancov. Ak je fluktuacia nizka, tak to znamena, ze firma nema ziaden dovod mzdy zvysovat. Riesenim je bud si najst novu pracu, alebo v ramci firmy sa snazit postupit na vyssiu poziciu ked sa objavi prilezitost.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

To je taky zauzivany standard, ze ked chces vyssi plat musis odist z firmy a potom sa tam vratit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Niektore firmy ale z principu uz odídenych zamestnancov druhykrat nezamestnavaju.
Najlepsie je si najst novu pracu a dat vypoved. A ked si pre firmu cenný, tak sa sami budu zaujimat ci by si bol ochotny zostat za vyssi plat. Dolezite je aj nacasovanie vypovede, napr firma bude ustretovejsia vtedy ked odides v case ked je vo firme najvyssia produkcia,najviac zakazok, naopak, v hluchom obdobi to bude firme dost jedno.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to mi pripomina ze nasa firma po dlhych rokoch vo vacsom robi hiring (20-30 ludi hladame) a fakt je problem zohnat programatorov. aspon teda na nudne ERP v nudnej korporacii. ani len na pohovory nikto nechodi, tak neviem ci ich niet alebo sa len boja.

Autoeditácia príspevku po 10 min 43 sek:
ono to datie vypovede a hladanie si novej prace sa lahko hovori ale realita je tahsia... aspon teda ja to tak vidim. aktualne mi vyhovuje moj kolektiv a pracovna dynamika ale samozrejme viac penazi by som prijal (aj ked sa nemam na co stazovat, viac penazi by som isto vedel vyuzit :)).
celkovo mam pocit ze pozitiva prevysuju negativa a ist niekam inam a rizkovat ze to bude horsie sa mi moc nechce.
na zene napriklad vidim ze za posledne roky menila 2x poziciu a zvykat si na nove prostredie a kolektiv moze byt narocne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

ci to nebude tym, ze slušne zabehaný programátor sa v pohode uzivi ako freelancer, co ma svoje vyhody oproti praci na Tpp. Alebo sice uz robia v korporate, ale na Zapade, za trochu iné cifry.
Ja v podstate co som poznal ludi, tak kto bol trochu sikovny, ten vzdy nakoniec odisiel prec, ked uz nie daleko, tak aspon do Rakuska.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

urcite korporat nie je praca pre kazdeho. neviem porovnavat s inymi korporatmi, predtym som pracoval v malej firmicke, ale tu mi je dobre, platovo velmi slusne (neporovnavam so zahranicim), narobit sa moc nenarobim a hlavne ziaden stres nemam. freelancer ma laka ale tam presne s vyssim platom rastie aj hladina stresu.
odist do zahranicia je pre mna podobne ako to striedanie zamestnani, uz som zapustil korene a aj ked verim ze inde by sa zilo lepsie, vsetkych kamaratov a rodinu so sebou neprestahujem a bez nich prec nepojdem.

tazke to maju dnesne korporaty, doteraz sa verilo ze buducnost je india a cina (a aktualne najviac kolegov prave odtial) ale tak nejak sa zistuje ze mozno trochu lepsie sa pracuje s ludmi trochu blizsie k nim tak mysleli ze vychodna europa je to prave orechove, pomer cena/vykon a asi nakoniec zistia ze vacsina tej vychodnej europy usla k nim zapad a chce tomu adekvatnu vyplatu...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ako tak citam OPa, tak ho skor zaraza, ze na rovnake miesto ako ma on je ponukany nizsi plat pre noveho potencialneho kolegu
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

korporaty isli povodne do Ciny a Indie lebo tam boli nizke mzdove naklady na zamestnancov. Ale to sa za tie roky uz dost zmenilo a ludia ktorí niečo aj reálne vedia nie su už uplne lacní ani tam.
Kvalitny programator pozna svoju cenu na trhu prace, nech pochadza z akejkolvek krajiny a nema dovod ist prilis "pod cenu".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie: tiez som to tak pochopil, ale tak to je hadam logicke ze niekto so 6 rocnou praxou bude zarabat viac ako novacik. aj ked je pravda ze zalezi od pozicie, pokial ides na stavbu do miesacky hadzat alebo do fabriky za pas tak je to asi jedno, ale vo vacsine zamestnani je prax a skusenosti vyhoda.

gogo: tak ale vies ako to je, nie vsade potrebujes "kvalitnych programatorov"... urcite nie v korporate... z kvalitneho programatora bude architekt ci security expert, ale predsa nebudes platit tazke peniaze niekomu takemu aby fixoval zakaznicke bugy ale naimplementoval nove zmeny v uctovnickom softe.
na to ti staci aj uplne obycajny programator, nicim vynimocny, len aby vedel kodit a mal pracovnu moralku. vsetko ostatne je bonus. u nas sa zial ukazalo ze cinsky kolegovia velmi radi slubuju ze dodaju aj ked nakoniec nedodaju a ze ked test zacne svietit na cerveno tak je jednoduchsie prepisat test ako fixnut chybu, ved vysledok je rovnaky nakoniec, svieti na zeleno.
no a u indov je zase strasna fluktuacia (aj ked verim ze nasa indicka pobocka bude na lokalne pomery platena podobne dobre ako u nas) a z toho vyplivajuce problemy (feature nakodena pred rokom uz davno nema ownera a nikto pomali ani netusi co mala robit)...
gogo956
Redeemer
Redeemer

to nie je vobec take iste ze niekto so 6rocnou praxou bude plateny vyrazne lepsie ako niekto kto nastupil teraz. Lebo ide o tu istu poziciu. Ak ten prvy za tu dobu nikde nepostupil, napr na seniorsku, tak nema preco zarabat automaticky viacej. Zavisi samozreme od konkretnej pozicie.
A kazda firma ci korporat to ma inak.
warham
Light Star
Light Star

Bolo to myslené tak že som nečakal že nástupný plat nováčika bude porovnateľný s mojím, ale tak podľa toho čo píšete je to bežné, toho som si nebol vedomý. Každopádne už upravili nástupný plat v ponuke a prevyšuje môj o 100€.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

teraz mas moznost ist za svojim sefom a dokazat mu, ze si o kilo viac zasluzis aj ty
gogo956
Redeemer
Redeemer

warham
ked firma ma problem najst vhodneho adepta za nejaku sumu, tak ponuku zvysi. Ty mozes samozrejme o zvysenie poziadat tiez, daj potom pripadne vediet ako to dopadlo.
warham
Light Star
Light Star

beardie napísal: 13 apr 2022, 16:42 teraz mas moznost ist za svojim sefom a dokazat mu, ze si o kilo viac zasluzis aj ty
Áno, ale ide aj o to že o kilo mi zvýšili pred pol rokom. Nechcem pôsobiť ako nenažranec, je to tak 50/50 ako zareaguje šéf.
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

warham napísal: 13 apr 2022, 17:15 Áno, ale ide aj o to že o kilo mi zvýšili pred pol rokom. Nechcem pôsobiť ako nenažranec, je to tak 50/50 ako zareaguje šéf.
Na to sa mozes z vysoka vyj***** ze budes posobit ako nenazranec. Klasicka korporatna strategia je ze manazer sa snazi tlacit mzdy na dol, lebo ma za to odmeny. Ty ako zamestnanec sa tu svoju snazis vytlacit co najviac na hor. A niekde tam je potrebne najst balance. Pises ze v ponuke plat prevysuje tvoj o 100 eur. Predpokladam ze ideme podla slovenskych zakonov a uvadzaju tam minimalnu mzdu pre daneho uchadzaca. Cize rozpetie tej mzdy bude niekde: <(tvoja mzda +100) - (tvoja mzda + X)> .

Urcite by som sa nebal ist za sefom a argumentovat tam s tymto, popripade nadrzovku reagovat na tu poziciu a poslat tam svoj zivotopis :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

v korporate su dane vacsinou presne mzdove pravidla pre jednotlive pozicie, takze pokial nepride k zmene pozicie, tak ani sef nemusi mat moznost to ovplyvnit. Lebo myslim autor threadu spominal ze naplna prace je trochu odlisna. Za pokus to ale urcite stoji.
Napísať odpoveď