Pracovná pozícia

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
skooty
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Pracovná pozícia

Príspevok od používateľa skooty »

gogo956 napísal: 13 apr 2022, 18:40 v korporate su dane vacsinou presne mzdove pravidla pre jednotlive pozicie, takze pokial nepride k zmene pozicie, tak ani sef nemusi mat moznost to ovplyvnit. Lebo myslim autor threadu spominal ze naplna prace je trochu odlisna. Za pokus to ale urcite stoji.
Tie mzdove pravidla su na jednu stranu pravda, na druhu stranu pocul som poslednou dobou vela prihod, kde ked bola podana vypoved slo sa vysoko mimo tieto platove tabulky. Naposledy kamos tri roky zobronil o zvysenie platu, dookola pocuval ze to nejde a ked mal podanu vypoved dostal ponuku navysenia o 70 percent.

Zalezi ci ma autor co strati, alebo nie. Pokial je z nejakeho mensieho mesta, kde by bol problem najst obdobnu robotu, alebo je uz teraz nadpriemerne plateny vo svojej sfere, nie je moc dovod riskovat.
Na druhu stranu ak zije v nejakom vacsom meste, nevidim moc dovod preco nezariskovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

skooty

aby zamestnavatel len tak zvysil plat nejakemu svojmu zamestnancovi o 70percent, to by znamenla ze dotycny ma v ramci fungovania firmy nejaku mimoriadne dolezitu poziciu, aby si ho udrzali, ale beznych pozicii sa to skor netyka, moj nazor je, ze statisticky islo o vynimocny pripad.
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

gogo956 napísal: 13 apr 2022, 20:14 skooty

aby zamestnavatel len tak zvysil plat nejakemu svojmu zamestnancovi o 70percent, to by znamenla ze dotycny ma v ramci fungovania firmy nejaku mimoriadne dolezitu poziciu, aby si ho udrzali, ale beznych pozicii sa to skor netyka, moj nazor je, ze statisticky islo o vynimocny pripad.
Normalne programator v Aerospace.

Ked som sa ja rozhodoval medzi freelance a zostanim vo firme tak som mal na stole navysenie 50 percent, keby som to bral s tym ze za somranie o mzde som uz predtym dostal navysenie o 12 percent, tak som mohol tiez v klude v ramci jedneho roka dostat navrch cca 70 percent.

Nehovorim ze navysenie o 70 percent je bezne, iba som tym chcel poukazat na to ze tabulky su jedna vec, ale pokial su s niekym spokojni, tie tabulky ide tiez obist.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 13 apr 2022, 15:54 to nie je vobec take iste ze niekto so 6rocnou praxou bude plateny vyrazne lepsie ako niekto kto nastupil teraz. Lebo ide o tu istu poziciu. Ak ten prvy za tu dobu nikde nepostupil, napr na seniorsku, tak nema preco zarabat automaticky viacej. Zavisi samozreme od konkretnej pozicie.
A kazda firma ci korporat to ma inak.
je to tak. aj ta firma sa musi snazit si udrzat tych ludi a pre firmu je urcite lepsi clovek co je uz 6 rokov zabehnuty ako uplny novacik. preto by tomu s praxou mala ponuknut viac, automaticky. druha vec je ze ak clovek len pracuje a caka ze mu bude rast plat tak doplati na tych zamestnavatelov co aj vedia jeho skutocnu hodnotu, ale daju mu iba tolko co pyta. no a pokial nepyta, tak je asi spokojny v ich ociach.
preto ist si vypytat viac nie je ziadna hanba ani nenazranost, pokial si ty cenis svoju pracu na viac nez ti za nu platia tak sa treba ozvat, v najhorsom ti nepridaju.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

gogo956 napísal: 13 apr 2022, 18:40 v korporate su dane vacsinou presne mzdove pravidla pre jednotlive pozicie, takze pokial nepride k zmene pozicie, tak ani sef nemusi mat moznost to ovplyvnit. Lebo myslim autor threadu spominal ze naplna prace je trochu odlisna. Za pokus to ale urcite stoji.
Toto v dnešnej dobe neplatí.
Robím v korporáte a od robotníckych profesií až po managerské je vždy dosť veľké rozpätie platov podľa šikovnosti, aj na rovnakej pozícii.
So šikovnými ľuďmi je v tejto dobe dosť problém, teda ak je človek šikovný, vie si vydupať celkom pekný plat (firma už ani nečaká na to, či dá výpoveď, ale radšej rovno zdvihne plat).
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

skooty napísal: 13 apr 2022, 18:33Klasicka korporatna strategia je ze manazer sa snazi tlacit mzdy na dol, lebo ma za to odmeny. Ty ako zamestnanec sa tu svoju snazis vytlacit co najviac na hor. A niekde tam je potrebne najst balance.
Tak to je. Raz som počúval podcast s nejakým manažérom v nejakom korporáte, kde opisoval práve toto. Že dobrý človek na jeho pozícii by mal vycítiť, kedy začne byť zamestnanec (adekvátne) nespokojný so svojim platom a kedy sa očakáva, že požiada o zvýšenie (alebo spraví nejaký iný úkon - výpoveď, a pod.). V takom prípade musí byť manažér o krok naspäť a ponuku spraviť on.

Príklad, ty ako zamestnanec si investoval čas do vzdelávania, alebo svojej zručnosti a svoju robotu robíš lepšie, rýchlejšie, spoľahlivejšie, alebo sa ti nabalila nejaká agenda navyše. Máš pocit, že by si mohol ísť za šéfom a požiadať o zvýšenie, dajme tomu 300 €. Predpokladajme, že tie 3 kilá sú adekvátna čiastka. Ak príde manažér za tebou prvý, pochváli ťa a ponúkne ti benefit vo forme zvýšenia 150 €, tak ti doslova zalepí oči, a ako sa vraví, ovca je celá aj vlk je sýty.

Presne tam vyťahovali čísla, že väčšina ľudí je v takomto prípade skôr vďačná a šťastná, a nejaký čas si zvýšenie potom nevypýta (práve kvôli tomu pocitu "nenažranosti"). Čiže firma si takto kupuje čas (a peniaze) vo forme kompromisu. Bolo zaujímavé počúvať tie pohľady z druhej strany, aj keď rozumiem, že zamestnancov v podobných korporátoch by pri počúvaní toho podcastu svrbeli päste. :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

spomenies si na nazov toho podcastu?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Robil som v banke aj inych podobnych korporatoch a skoro nikdy to tak nefungovalo, ze by clovek ktory poziada o vyraznejsie navysenie mzdy tak by mu bolo vyhovene. Nieco vacsinou dostane ale nie vela a ak chce viacej tak je vyzadovana zmena pz a nove ulohy/alebo ani tak nie/. Neviem ako je to u seniornych It, a pod. ktori su na trhu prace velmi ceneni, tym urcite vyjdu skor v ustrety. Praveze skor mam skusenost ze korporaty sa snazia prilis drahych pracovnikov skor zbavovat.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

beardie napísal: 18 apr 2022, 22:55 spomenies si na nazov toho podcastu?
Dnes sa mi ho narychlo nepodarilo najst, este skusim mrknut zajtra ked budem na PC.
undertaker35
Expert
Expert

Príspevok od používateľa undertaker35 »

V bývalom zamestnaní (retail DE korporát, ne-IT) sa im podaril taký psí kus, že nového zamestnanca nabrali na rovnakú pozíciu s cca 50% vyšším platom ako mali ostatní s viac skúsenosťami a odpracovanými rokmi.
HR sa oháňalo tým, že oni môžu do zmluvy napísať čokoľvek, čo im príde z DE, takže nejaké mzdové pravidlá neexistovali.

Bolo to zaujímavé sledovať, keď sa to prevalilo ale zároveň mi to dalo impulz hľadať si miesto vo firme, ktorej záleží aj na ich skúsených/seniorných zamestnancoch. A to som tam mal vysoko nadpriemerný plat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

undertaker35
kludne mohlo ist aj "vyssi zaujem-tlačenku" a ostatne zo strany Hr boli len rozpravky na upokojenie. Asi by som to zhrnul, ze to je velmi individualne a zavisi od konkretnej firmy ci konkretneho Hr manazera. Vo vseobecnosti ale plati, ze vyrazne lepsi plati si clovek zabezpeci vacsinou iba prestupom do inej firmy a na vyssiu poziciu. Pri internych prestupoch clovek vacsinou dostane menej ako clovek "z vonku".
Dokonca jeden kolega, ktory sa zaujimal o vyssiu poziciu na ktoru bol inzerovany pre ludi zvonku velmi zaujimavy plat, tak mu povedali ze ok ze suhlasia,ale ze v jeho pripade by plat mal rovnaky ako doteraz a az o rok by zvazili jeho upravu. Tak dal vypoved a nasiel si iny flek :D
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Inak u korporatov treba zostat max. 2-3 roky a potom to zmenit za iny korporat (ak ma clovek samozrejme plan zostat v korporate a nie ist do mensej firmy).

Ja som spravil chybu a bol 7 rokov v jednom a i ked som bol v top 5% zamestnancov podla hodnoteni kazdy rok, tie platove narasty su dost ubohe i v pripade, ze ste najlepsi zamestnanec.

Cize naozaj iba skakat v dnesnej dobe. Na rozbeh kariery staci jeden znamy korporat (EY, IBM, Dell, AT&T, ING…) a nasledne mate dvere otvorene aj v zahranici.

Jeden jediny korporat ale nie je istotou pre karieru, videl som aj tretostupnovy manazment vyhodeni ako handra v ramci optimalizacii mzdovych nakladov a to tam ti ludia dreli od 12 do 17 rokov non-stop.
gogo956
Redeemer
Redeemer

icefiresr

na vyssom manazerovi ktoreho sa firma zbavi aj najviac usetri, pretoze jeho mzda je mnohonasobok mzdy radoveho zamestnanca. A jeho agenda sa rozdeli medzi ostatnych managerov, co zasiahne funkcnost firmy menej ako v pripade ak by usporu sa snazili vytvorit vyhodenim viacerych radovych zamestnancov /ak teda aj realne pracuju a generuju výkon/. Ono ale manazment netreba prilis lutovat, co mam informacie z realnych udalosti, tak dostavali skoro vzdy velmi vyske odstupne /napr 10-12mesacna mzda aj viac/, len to samozrejme nebola verejne dostupna informacia.

Mnoho ludi napr robi taku vec, ze povedzme do nejakeho veku su v korporatoch a potom prejdu uz na stalo do statnej spravy,/pripadne neziskove org a pod/ pretoze mpzu uzivat vyhodu odpracovanych rokov a zaroven pracovna moralka je tam o niekolko stupnov nizsia ako v sukromnej sfere a vacsí klídek..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Korporáty majú tabuľky a ak sa chceš hýbať mimo nich, tak je to väčšinou naviazané na splnenie nejakých úloh.
Navyše sa pohybuješ v šuflíkoch, takže vždy treba skákať po rebríčku vyššie, ak už poznáš firmu na leaderských pozíciách úplne nezáleží na fundovanosti, skor na tych menežérskych zručnostiach.

Ak je človek šikovný, tak v určitom momente ale rýchlejšie porastie skákaním z firmy do firmy, ale pozor aj na to... označenie "fluktuant" je damoklov meč :D
warham
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa warham »

ahojte,
zabudol som sa ozvať ako to dopadlo, takže bol som za šéfom a povedal mi že mi už navýšil plat len ešte mi to nestihol oznámiť. Takže spokojnosť a ďakujem za každý príspevok. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Chvalabohu, dve dobré správy - aj ohladom práce a zvýšenie platu a aj ohladom single mom ktorá sa sama odprášila z tvojho života.
Hned aj ja mám lepší pocit od rána ked viem, že konečne niekto v niečom má dobré správy gratulujem :)
Napísať odpoveď