Pracovna doska - kuchynska linka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Pracovna doska - kuchynska linka

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Zdravim, verim, ze sa tu najde medzi vami niekto, kto mi bude vediet poradit, kedze ja sam nie som v tejto oblasti odbornik. Pri montazi kuchynskej linky (ktora bola vyrobena na mieru), mi na mieste rezali z pracovnej dosky. To chapem, docital som sa, ze sa standardne nechava vyrobit doska o nieco vacsia a reze sa az na mieste. Co ma ale trapi je, ze tu odrezanu hranu nijak neoblepili. Zostala "hola" a prilozili ju ku stene. Z vrchnej strany ma to ani tak netrapi, kedze tam pride na stenu este sklo, ktore bude akoby pretrcat nad dosku a medzi tym bude silikon, takze tam by ku kontaktu s vodou dojst nemalo.

Co ma ale trapi viac je, ze takmer na kraji linky resp. na mieste, kde je odrezana pracovna doska, mam parnu ruru, ktoru dost vyuzivam, a pri otvoreni z nej ide dost vela pary. V upozorneniach pritom este maju zvyraznene, ze spoje pracovnej dosky nemozu prist do kontaktu s tekutinou. Mam preto obavy, ze ta para moze vyrazne skratit zivotnost pracovnej dosky tym, ze sa dostane prave zo spodnej strany k neoblepenej doske. Trval som na tom, ze ju chcem oblepit, no v studiu mi tvrdia, ze mi tam daju zo spodneho podhladu a spredu medzi dosku a stenu silikon. Vraj je to standardne riesenie.
Co mi na tomto rieseni vadi:
1.) videl som par fotiek so silikonom medzi stenou a doskou, neviem, ci to bolo zle urobene, ale vyzeralo to neesteticky
2.) silikon na stenu - viem, ze tu linku asi tak skoro menit nebudem, ale dost som sa na vyrovnani tych stien nadrel, a myslim si, ze ak by som to chcel nejak potom upravovat, celu stenu budem musiet oskrabat, inak ten silikon dole nedam.
3.) myslim si, ze standardnejsie riesenie je oblepenie hrany. Robia to aj v hornbachu, a ta linka je v trochu inej cenovej kategorii ako moja

Viete mi niekto poradit, ci sa to skutocne tak robi, ci to je normalne riesenie? Mal som s nimi uz pocas montaze par problemov, kedy ich odvedena praca sa rovnala cistej fuserine, tak neviem, ci im mozem verit, alebo zas sa chcu z toho len nejak vyvliect a rychlo to opravit. Dakujem.
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Pracovna doska - kuchynska linka

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Len zo skúsenosti, ako sa to robí mimo Slovenska. Všimol som si, že keď prišli majstri robiť kompletné kuchyne, tak tiež režú z pracovnej dosky. Používajú bežnú lepenú drevoštiepku na pracovnú dosku. Na rezané strany nelepia žiadne tesnenie, vinyl, ani nič podobné. Medzera medzi stenou a doskou je len z hornej strany prekrytá transparentným silikónom. Predpokladám, že minimálne tu v DE vedia, čo robia.
Prílohy
PXL_20211113_102246702.NIGHT.jpg
PXL_20211113_091712641.jpg
PXL_20211113_091702855.jpg
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Ja si myslim, ze za 2-3 roky strati ten silikon vlastnosti ake ma mat, postupne sa do dosky zacne dostavat voda, napuci to a praskne.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Ak by si len oblepil tu bočnú hranu, tak by si nič extra nevyriešil. Pretože by stale existoval spoj medzi dvomi dvomi ABSkami. Čiže stále by si musel byť opatrný, keďže najnáchylnejšia bude takáto doska práve v rohu. Silikón aj mne príde ako to najbezpečnejšie riešenie. Sám som si aj styk dosky so stenou ošetril klasicky silikónom. Neviem ako to robia iní, no u mňa to vyzerá pekne, samozrejme som ale silikón naniesol tak, že som si všetko opáskoval.

Čiže ja by som isto naniesol silikón medzi dosku a stenu aj zo smeru, odkiaľ by išla para. No dôležité je aj správne používanie spotrebičov. Napríklad je vyslovene napísané aj pri umývačkách riadov, že po doumývaní riadu, sa nemá počkať ešte cca pol hodiny na to, aby sa počkalo, kým táto vychladne, práve preto, aby nepoškodila kuchynskú linku. Ak ju už otvoríš, treba ju otvoriť dokorán a nie iba trochu. Samozrejme môžeš to spraviť aj tak, že po otvorení dverí od parnej rúry počkáš 4 minúty, kedy ide najviac vodnej pary a utrieš zospodu pracovnej dosky kuchynskou utierkou vodu, ktorá sa tam nazrážala. Myslím si, že to je cesta.
Napísať odpoveď