Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
gogo - ano, pre logicky zmyslajuce velenie. Putin ale nepremysla racionalne.
wladas
ano teoreticky sa to stat moze, pre Rusko by to bolo v konecnom dosledku ale iba dalsi velmi chybny krok. Za druhe, takyto rozkaz by iba navysil tlak jeho najblizsieho okolia na jeho odstavenie od moci. Putin je car iba formalne, v skutocnosti je pajac ako kazdy iny ktory je tam kde je iba vdaka urcitej klike v pozadi. "Necakany" infarkt moze prist kedykolvek.. To je rusky psychicky natlak, mavat s A nuke v ruke a cakat ze vsetci naokolo sa zlaknu. V kazdom pripade dufajme ze k tomu nikdy nepride. Ak by sa Zapad nechal vydierat dnes tak Rusko by rovnaku taktiku pouzilo aj zajtra. Rusko rozumie iba sile. Ak sa druha strana zlakne tak je jasne kto bude urcovat pravidla dalsej hry.
ano teoreticky sa to stat moze, pre Rusko by to bolo v konecnom dosledku ale iba dalsi velmi chybny krok. Za druhe, takyto rozkaz by iba navysil tlak jeho najblizsieho okolia na jeho odstavenie od moci. Putin je car iba formalne, v skutocnosti je pajac ako kazdy iny ktory je tam kde je iba vdaka urcitej klike v pozadi. "Necakany" infarkt moze prist kedykolvek.. To je rusky psychicky natlak, mavat s A nuke v ruke a cakat ze vsetci naokolo sa zlaknu. V kazdom pripade dufajme ze k tomu nikdy nepride. Ak by sa Zapad nechal vydierat dnes tak Rusko by rovnaku taktiku pouzilo aj zajtra. Rusko rozumie iba sile. Ak sa druha strana zlakne tak je jasne kto bude urcovat pravidla dalsej hry.
Treba dostudovat, aj GMLRS-ER aj PrSM su rakety, ktore este nie su nasadene a v ktorych sa len robia prve testy a stale tam je aktivny vyvoj. Preto ich urcite Ukrajinci nemaju, nema ich vo vyzbroji ani len americka armada. A ano, aj tie starsie odpalovacie platformy ich vedia pouzivat, lebo to ma standardizovany odpalovaci mechanizmus. Ono su to ale rakety, ktore maju vlastny pohon a tam je ta platforma v podstate "len" na ovladanie.gogo956 napísal: 01 máj 2022, 8:19čo som našiel info, tak M142 HIMARS este na Ukrajine nie je, takze ani Rusko nemoze vediet, aku municiu Ua dostane. Zo zaciatku ale to bude asi naozaj iba zakladna municia, jednak preto ze najprv sa musi ukazat ako efektivne dokaze obsluha pracovat s nimi a potom aj preto aby to zbytocne Rusko neprovokovalo. V kazdom pripade, ak by sa zdalo ze konflikt si vyzaduje aj pokrocilejsiu municiu, tak nie je dovod si mysliet preco by Usa ju neposkytli. Bude nepochybne rychlejsie dopravit iba novu municiu v porovnani s dopravou a rozmiestnenim samotneho systemu. Ako laik si myslim, ze skor ci neskor tam tie Mgm 140 poslu a preco nie, ked ruska strana pouziva napr Iskandery ktore maju dostrel 500km? Rusko sice moze formalne protestovat, ale to je tak asi všetko.
Apropo teraz som niekde cital ze ten starsi M270 MLRS moze pouzivat nielen novu municii GMLRS-ER ktora ma teoreticky dostrel 150km ale aj MGM-140 ATACMS /300km/ aj Precision Strike Missile /499km/. Ked to porovname s tym co ma ruska strana, tak je to velmi efektivna zbran, bez ohladu na to, ze zakladny koncept je stary 40rokov.
Som si takmer isty ze Ukrajincom nikto balisticke rakety posielat nebude. To je podobne ako pytat sa, ci nahodou niekto Ukrajincom neda nuklearne zbrane. V tychto proxy konfliktoch sa proste isty typ vyzbroje nerozdava, lebo by to mohlo vyvolat podobnu odvetu v inych konfliktoch. Napr. urcite nechcu aby teraz reciprocne zacali Rusi rozdavat balisticke strely Syrii.
eMPiko
Sýria vo výzbroji balistické rakety už má teraz.
Áno, je možné, že Usa naozaj ziadne taketo rakety Ua neposkytnu, neviem posudit, vela ale asi bude zavisiet od toho ako sa bude konflikt dalej vyvijat a kolko bude trvat. Pre Ua ale nie je zásadné mat rakety s doletom mnoho stoviek kilometrov, lebo sa bojuje o pomerne male uzemie /ked berieme do uvahy dolet balistickych rakiet/. Im ide o postupne posuvanie fronty,na to im bude stacit standardna municia do raketometov/húfnic.
Apropo ja som nikde na nete nenasiel info, ze by im balisticke strely dodane urcite nemali byt. Balisticke strely su oproti tomu dolezite pre Rusko ktore tymto zasahuje hlboke vnutrozemie Ua.
Zaujimavostou je, ze napr dron Phoenix Ghost je novinka, nema ho vo vyzbroji vo vacsom pocte ani Us army a napriek tomu bude do Ua zasielany.
--
https://sports.yahoo.com/russian-genera ... 47368.html
Autoeditácia príspevku po 21 min 18 sek:
Existuju spravy ze Putin ma rakovinu /to by vysvetlovalo jeho vyzor v poslednom obdobi/ a v najblizsich dnoch vraj bude musiet na operaciu. Na ten cas /2-3dni/ prevezme najvyssiu moc v krajine zanho byvaly sef Fsb Nikolaj Patrushev.
--
Autoeditácia príspevku po 22 hod 55 min 16 sek:
Čaká sa uz len podpis Bidena a Ukrajina bude moct požiadať Usa o akékolvek zbrane okrem jadrovych a chemickych bez dalsieho zdlhaveho byrokratickeho schvalovania a bez toho aby ich musela zaplatit.
To by v konecnom dosledku znamenalo posun bojovej efektívnosti Ua armády výrazne hore.
Proste je to tak: Usa tam nechalo uz vela penazi a preto urobi vsetko preto aby to bolo Ua vitazstvo a nie Ruske.
https://www.govinfo.gov/app/details/BILLS-117s3522es
https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/1/7343236/
Sýria vo výzbroji balistické rakety už má teraz.
Áno, je možné, že Usa naozaj ziadne taketo rakety Ua neposkytnu, neviem posudit, vela ale asi bude zavisiet od toho ako sa bude konflikt dalej vyvijat a kolko bude trvat. Pre Ua ale nie je zásadné mat rakety s doletom mnoho stoviek kilometrov, lebo sa bojuje o pomerne male uzemie /ked berieme do uvahy dolet balistickych rakiet/. Im ide o postupne posuvanie fronty,na to im bude stacit standardna municia do raketometov/húfnic.
Apropo ja som nikde na nete nenasiel info, ze by im balisticke strely dodane urcite nemali byt. Balisticke strely su oproti tomu dolezite pre Rusko ktore tymto zasahuje hlboke vnutrozemie Ua.
Zaujimavostou je, ze napr dron Phoenix Ghost je novinka, nema ho vo vyzbroji vo vacsom pocte ani Us army a napriek tomu bude do Ua zasielany.
--
https://cnn.iprima.cz/masivni-utok-u-ch ... -internetuMasivní útok u Charkova: Ukrajinci zničili desítky obrněnců, zabit měl být další generál
https://sports.yahoo.com/russian-genera ... 47368.html
Autoeditácia príspevku po 21 min 18 sek:
Existuju spravy ze Putin ma rakovinu /to by vysvetlovalo jeho vyzor v poslednom obdobi/ a v najblizsich dnoch vraj bude musiet na operaciu. Na ten cas /2-3dni/ prevezme najvyssiu moc v krajine zanho byvaly sef Fsb Nikolaj Patrushev.
--
Autoeditácia príspevku po 22 hod 55 min 16 sek:
Čaká sa uz len podpis Bidena a Ukrajina bude moct požiadať Usa o akékolvek zbrane okrem jadrovych a chemickych bez dalsieho zdlhaveho byrokratickeho schvalovania a bez toho aby ich musela zaplatit.
To by v konecnom dosledku znamenalo posun bojovej efektívnosti Ua armády výrazne hore.
Proste je to tak: Usa tam nechalo uz vela penazi a preto urobi vsetko preto aby to bolo Ua vitazstvo a nie Ruske.
https://www.govinfo.gov/app/details/BILLS-117s3522es
https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/1/7343236/
To by vysvetlovalo aj ten jeho strach z koronavirusu, pacienti liecny na rakovinu maju pri nom najhorsie vyhliadky.gogo956 napísal: 02 máj 2022, 17:40 Existuju spravy ze Putin ma rakovinu /to by vysvetlovalo jeho vyzor v poslednom obdobi/ a v najblizsich dnoch vraj bude musiet na operaciu.
Uvidime co nove prednesie Putin 9 maja, mozno to budu referenda v troch ukrajinskychych oblastiach a pripadna mobilizacia zaloznikov, a mozno este nieco viac, pripadne vsetkych prekvapi a ukonci vojensku operaciu...gogo956 napísal: 02 máj 2022, 17:40 Proste je to tak: Usa tam nechalo uz vela penazi a preto urobi vsetko preto aby to bolo Ua vitazstvo a nie Ruske.
-
starysomar
Hardcore addict
Tie úrovne sa zvýšili odkedy tam ruskí mongoli jazdili s tažkou technikou a kopali zákopy, čo je žiaľ normálny dôsledok narušenia zamorenej pôdy. Tej radiácie je tam stále dosť, preto sa to volá zakázaná zóna. Nemyslím že ruské velenie by bolo až natoľko zabrzdené, aby ožarovali hranice svojho spojenca.
áno, bude to iba rozvírený prach, nemá to potencial ohrozit vacsie plochy
Autoeditácia príspevku po 3 hod 41 min 16 sek:
Autoeditácia príspevku po 3 hod 41 min 16 sek:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... .seznam.czRusko přišlo na Ukrajině o nejmodernější tank T-90M
To su aktualne hodnoty, ziadna chyba merania, data z Prypiate neboli k dispozcii a objavili s az niekedy teraz po obnove zasielania udajov. 50 nasobna hodnota bezneho ziarenia nie je az tak vela, pri ceste lietadlom sa tie hodnoty pohybuju v tisickach.
odporucam si pozriet nedavnu prednasku o radiacnej ochrane na shmu.
https://fb.watch/cPCXExPGsM/
Hovori sa tam aj o tom, preco dnesny 60-tnici maju ovela vecise riziko rakoviny ako tí narodeni po Cernobyle.
-
starysomar
Hardcore addict
Pozerávam to dlho - tie hodnoty ešte minulý víkend boli kdesi okolo 550.
Ua ohlasila za zacala protiutoky v smeroch Izjum a Charkov.
Neboli to tie z Bieloruskej stanice o kusok vyssie? Ja to pozeram odvtedy co na windy spristupnili tu vrstvu radioaktivity a tie stanice na ukrajine neboli pristupne, ked si rozkliknes tie hodnoty tak tam je ta hodnota vysoka stale. Tu z Prypiate som tam videl az niekedy vcera.starysomar napísal: 05 máj 2022, 17:53 Pozerávam to dlho - tie hodnoty ešte minulý víkend boli kdesi okolo 550.
Napĺňa sa predpoveď, že Číne potencialna podpora Ruska nestoji ze následne sankcie zo strany Zapadu.
Rusko je pre Čínu prilis malý hráč na to aby stalo za to nieco vážne prenho riskovat.
Číňania su v prvom rade obchodníci a na rozdiel od Putina vedia si vsetko spocitat, co je pre nich vyhodne a co nie.
https://www.reuters.com/world/us-reliev ... 022-05-03/
Rusko je pre Čínu prilis malý hráč na to aby stalo za to nieco vážne prenho riskovat.
Číňania su v prvom rade obchodníci a na rozdiel od Putina vedia si vsetko spocitat, co je pre nich vyhodne a co nie.
https://www.reuters.com/world/us-reliev ... 022-05-03/
Aktuálne vraj Rusom horia ďalšie 2 lode. Asi zase veľké vlny. 
ephramko
---
Na nete sa siria šepkandy, že 09/05 by mal byť zničený Krymsky most ktori postavili Rusi.
Asi je to iba hoax, ale ktovie, uvidíme v pondelok..
---
Bude tiez zaujimave sledovat, ako dokaze ruska armada odolavat novým Nato zbraniam ktore zacina Zapad posielat na Ua a ktorych bojove schopnosti su znacne pokrocilejsie ako tie ruske.
---
Na nete sa siria šepkandy, že 09/05 by mal byť zničený Krymsky most ktori postavili Rusi.
Asi je to iba hoax, ale ktovie, uvidíme v pondelok..
---
Bude tiez zaujimave sledovat, ako dokaze ruska armada odolavat novým Nato zbraniam ktore zacina Zapad posielat na Ua a ktorych bojove schopnosti su znacne pokrocilejsie ako tie ruske.
čo som čítal, tak nejaký T-90M už išiel hore p...
ano, to je pravda. Ono to zase nie je az take prekvapive, pokrocile Zapadne protitankove Manpady typu Javelin a dalsie su schopne znicit prakticky akykolvek rusky tank, /Armatu Rusko v beznej vyzbroji este nema, takze tam je tazsie povedat, aj ked myslim ze v Syrii minimalne jedna Armata znicena bola, takze nesmrtelna tiez nie je/
Len technická poznámka, lebo som to tu videl už viackrát, MANPAD nemôže byť protitankový lebo je to "Man-portable air-defense system". Javeliny sú ATGM.
dakujem za upozornenie, je to tak ako pises. Len mala poznamka, ze mnohe typy ATGM sa daju pouzit aj napr na nizko a pomaly letiace helikoptery. A rovnako Manpady dokazu viac ci menej poskodit stare sovietske transportery ktore maju iba nizku balisticku ochranu napr BMP/BMD ci nakladne vozidla.Steju napísal: 06 máj 2022, 20:13 Len technická poznámka, lebo som to tu videl už viackrát, MANPAD nemôže byť protitankový lebo je to "Man-portable air-defense system". Javeliny sú ATGM.
Je to vojna, keď na to príde pália určite tým čo majú a je aspoň trochu vhodné.
Aj staré ruské RPG-7 alebo 9 sú proti pechote úplne o ničom (cieľom je koncentrovať silu na malú plôšku a prepálenie panciera) a ako si ich obľúbili rôzne paramilitantné skupiny, ktoré tank vidia vždy prvý a posledný krát.
Aj staré ruské RPG-7 alebo 9 sú proti pechote úplne o ničom (cieľom je koncentrovať silu na malú plôšku a prepálenie panciera) a ako si ich obľúbili rôzne paramilitantné skupiny, ktoré tank vidia vždy prvý a posledný krát.