V zmluve neriešim to, že sa odsťahoval 15teho a má zaplatené do 31. Má v zmluve uvedené, kedy a koľko má platiť a že platí vždy za nadchádzajúci mesiac. Ak by žiadal vrátiť alikvotnu časť za ten mesiac, tak mu poviem, že izbu má do 31. zaplatenú, pripravenú a môže ju využívať. Takýmto štýlom by predsa za mňou mohol chodiť každý mesiac, že od pondelka do stredy som bol na služobke, tak mi za tie dni vráť peniaze.
A ak by sa mu to nepáčilo, tak ma môže žalovať za tých pár dní. Ono nájomník môže od zmluvy odstúpiť len na základe nejakého právneho nároku, že som ja ako prenajímateľ porušil niečo, k čomu som sa v zmluve zaviazal. "Chcem ísť bývať inde, lebo som si našiel krajší byt" nie je právny nárok. A ja ako prenajímateľ by som mohol takú výpoveď odmietnuť a následne od nájomníka požadovať zaplatenie nájomného za celú dobu podľa zmluvy, aj kebyže už u mňa nebýva.
Podľa občianskeho zákonníka.
A o tých výpovedných lehotách fakt neviem nič. Ono máš právo sa aj nedomáhať svojich práv.
Lehota 3 mesiace je, keď ja ako prenajímateľ chcem dať nájomcovi výpoveď, lebo hrubo porušil zmluvu. Napr. nezaplatil. Tak ho nemôžem vyhodiť hneď 1. deň po 1. nezaplatenom mesiaci, ale musím počkať 3 mesiace.