Pomaly odchadza novy Pc ?
-
nitrous123
Light Expert
Pomaly odchadza novy Pc ?
Ahojte, mam taky problem ze moj stary PC odisiel takym stylom ze pri zapnuti pocitac bezal ale monitor nenabehol, stacilo dat na skrinke len reset a rozbehol sa. Najprv to robila raz za cas, potom cim dalej tym viac, niekiedy to nabehlo po 10 resetoch a nakoniec to uz neslo vobec. Odisla doska. Vtedy som skusal aj menit ramky, kartu atd...ale ziadny vysledok
Mam novy pc necely rok a deje sa na vlas uplne to iste. Najprv to spravilo raz za cas a teraz 2 dni po sebe a ja dam ruku do ohna za to ze to bude opat doska som o tom presvedceny...este kartu by som zvazoval ze by to mohla robit ale tomu moc neverim
Moja otazka vlastne znie, ze ak by som to dal reklamovat uznaju tu reklamaciu ? Pretoze po pravde neviem ako to riesia takze to beriem ako ked treba ist s autom do servisu. Ak sa im chyba neprejavi - vsetko funguje.
Alebo cakat kym nezdochne uplne ?
Ide o to ze nerad by som rozobral cely PC a nakoniec sa mi doska vrati ze je v pohode a bude to stale robit az kym neodide. Kupovana v Alze.
asus tuf gaming b560m
asus rtx 3060
16gb ram
ssd 1gb WD
Mam novy pc necely rok a deje sa na vlas uplne to iste. Najprv to spravilo raz za cas a teraz 2 dni po sebe a ja dam ruku do ohna za to ze to bude opat doska som o tom presvedceny...este kartu by som zvazoval ze by to mohla robit ale tomu moc neverim
Moja otazka vlastne znie, ze ak by som to dal reklamovat uznaju tu reklamaciu ? Pretoze po pravde neviem ako to riesia takze to beriem ako ked treba ist s autom do servisu. Ak sa im chyba neprejavi - vsetko funguje.
Alebo cakat kym nezdochne uplne ?
Ide o to ze nerad by som rozobral cely PC a nakoniec sa mi doska vrati ze je v pohode a bude to stale robit az kym neodide. Kupovana v Alze.
asus tuf gaming b560m
asus rtx 3060
16gb ram
ssd 1gb WD
Re: Pomaly odchadza novy Pc ?
Problem je, ze chces nieco reklanovat a nevies kde je chyba. Ak im posles cely pc, tak je mozne, ze ho 3x zapnu, vsetko pobezi, pustia tam zatazovy test a poslu ti ho spat. Ak im posles len chybny komponent, tak reklamacia prejde a vymenia ti to.
Treba sa zamysliet co to mohlo sposobit. Podla mna by to mohlo byt vykyvmi elektrickej siete. Nemas doma problem s elektrikou?
Treba sa zamysliet co to mohlo sposobit. Podla mna by to mohlo byt vykyvmi elektrickej siete. Nemas doma problem s elektrikou?
Dúfam,že nemáš zdroj zo starého PC v novom,ktorý si ani nespomenul.Zdroj je to,čo vymením,ak je problém.
ako pise heker, najprv by som zistil na tvojom mieste co realne sposobuje problem. lebo pokial sa ti deje to iste co na predchadzucom pc tak problem bude asi niekde inde a je dost pravdepodobne ze aj keby si uspesne vyreklamoval tak dalsi pocitac ti zacne robit presne o iste o rok.
kup si nejaku inteligentnu zastrcku ktora dokaze aj merat spotrebu, idealne tie data ukladat aby si si mohol spravit graf ci naozaj nedochadza k nejakym vykyvom.
pisal si ze pocitac bezal ale monitor sa nezapinal? ten si predpokladam nemenil, nemoze to byt nim? mozno je v nom nieco zle a odpaluje casom zakladnu dosku?
taketo nahodne problemy su najtazsie na identifikaciu. idealne je postupne kazdy komponent vymenit za iny, vratane napajania (ina zastrcka v dome, popripade nechat pc bezat v praci, u rodicov, proste inde).
ale to tiez mozes spravit az ked vies nejak zarucit ze sa ten problem objavi. pretoze ak sa to stane niekedy 2 dni po sebe a niekedy az po 2 tyzdnoch tak vymenou nejakeho komponentu na par dni nic nezistis.
kup si nejaku inteligentnu zastrcku ktora dokaze aj merat spotrebu, idealne tie data ukladat aby si si mohol spravit graf ci naozaj nedochadza k nejakym vykyvom.
pisal si ze pocitac bezal ale monitor sa nezapinal? ten si predpokladam nemenil, nemoze to byt nim? mozno je v nom nieco zle a odpaluje casom zakladnu dosku?
taketo nahodne problemy su najtazsie na identifikaciu. idealne je postupne kazdy komponent vymenit za iny, vratane napajania (ina zastrcka v dome, popripade nechat pc bezat v praci, u rodicov, proste inde).
ale to tiez mozes spravit az ked vies nejak zarucit ze sa ten problem objavi. pretoze ak sa to stane niekedy 2 dni po sebe a niekedy az po 2 tyzdnoch tak vymenou nejakeho komponentu na par dni nic nezistis.
-
nitrous123
Light Expert
Vdaka vsetkym za rady.
S elektrinou mozte mat pravdu kedze mame tu stare kable v bytovke a ked na sporaku hadzeme tu elektricku iskru, tak mne to tu v zasuvke tak tiká. Niesom elektrikar ale nepride mi to tiez normalne.
Monitor mam asi 4 roky a nikdy s nim nebol problem tak aspon si myslim ze v tom by to nemalo byt
Samozrejme zdroj som kupoval novy.
PC som vyskladal sam takze mozem poslat len komponent
Idem hned pozriet tu zasuvku s meranim spotreby...
S elektrinou mozte mat pravdu kedze mame tu stare kable v bytovke a ked na sporaku hadzeme tu elektricku iskru, tak mne to tu v zasuvke tak tiká. Niesom elektrikar ale nepride mi to tiez normalne.
Monitor mam asi 4 roky a nikdy s nim nebol problem tak aspon si myslim ze v tom by to nemalo byt
Samozrejme zdroj som kupoval novy.
PC som vyskladal sam takze mozem poslat len komponent
Idem hned pozriet tu zasuvku s meranim spotreby...
Treba hlavne prepatovu ochranu, ktora by ti mohla v buducnosti pozriet. A tiez kvalitnejsi zdroj. Aky mas zdroj a kedy si ho kupoval?
-
starysomar
Hardcore addict
Mne náhodné zhasínanie (nerozsvecovanie) monitora napríklad, ak moja zapla telku - robila grafická karta.
Dobrý počítačový zdroj si poradí s perchodovými javmi v elektrickej sieti.
Doske omnoho "ľahšie" ublíži poruchové napätie po USB, LAN kábli.
Riešením stabilizácie elektrickej siete je kvalitná UPS - kúpil som pred časom APC Smart-UPS 750 VA LCD na inzerát za cca 60 eur a odvtedy ani vo zvuku nikdy žiadny lupanec, na monitore nikdy žiadny zákmit. A je fajn, ak po výpadku elektriny ide PC ešte desiatky minút ak treba niečo dokončiť alebo ho minimálne hybernovať.
Dobrý počítačový zdroj si poradí s perchodovými javmi v elektrickej sieti.
Doske omnoho "ľahšie" ublíži poruchové napätie po USB, LAN kábli.
Riešením stabilizácie elektrickej siete je kvalitná UPS - kúpil som pred časom APC Smart-UPS 750 VA LCD na inzerát za cca 60 eur a odvtedy ani vo zvuku nikdy žiadny lupanec, na monitore nikdy žiadny zákmit. A je fajn, ak po výpadku elektriny ide PC ešte desiatky minút ak treba niečo dokončiť alebo ho minimálne hybernovať.
-
nitrous123
Light Expert
Vsetko co v PC mam, mi bolo poradene na tejto stranke takze verim ze zdroj mam kvalitny 
Evga 650 B5
https://www.alza.sk/evga-650-b5-d6292101.htm
A vsetko bolo kupovane 24.5.21 ako pozeram takze uz je to rok.
Vsetko mam zapojene v predlzovacke:
https://www.hej.sk/prepatova-ochrana-be ... p2m-biela/
Grafiku som kupoval par mesiacov dozadu myslim ze vo februari. Prave ma napadlo ked sa tu spomenulo zhasinanie monitora, ze obcas mi tiez zhasne asi na 2 sekundy a potom sa rozsvieti, myslel som ze to moze robit nieco vo Windowse, ze sa nieco (ne)nacitalo...ako ked sa instaluje ovladac na GK napr.
Dnes rano opat az na druhy pokus zapnutie.
Evga 650 B5
https://www.alza.sk/evga-650-b5-d6292101.htm
A vsetko bolo kupovane 24.5.21 ako pozeram takze uz je to rok.
Vsetko mam zapojene v predlzovacke:
https://www.hej.sk/prepatova-ochrana-be ... p2m-biela/
Grafiku som kupoval par mesiacov dozadu myslim ze vo februari. Prave ma napadlo ked sa tu spomenulo zhasinanie monitora, ze obcas mi tiez zhasne asi na 2 sekundy a potom sa rozsvieti, myslel som ze to moze robit nieco vo Windowse, ze sa nieco (ne)nacitalo...ako ked sa instaluje ovladac na GK napr.
Dnes rano opat az na druhy pokus zapnutie.
Toto bude tazke hladanie priciny. Co tak skusit objednat novy zdroj, nahodit ho a potom ho do 14 dni vratit?
-
*****HERO*****
Guru wannabe
ked sa ti to stane skus v tom stave prepojit monitor na integrovanu grafiku do dosky (ak cpu nejaku ma) ci sa nahodou nepreplo
-
nitrous123
Light Expert
S tym zdrojom by to stalo za pokus. Ale ked si vezmeme ze je rovnaka chyba (viem ze nemusi byt) ako u minulom PC, tak preco si to odniesla doska ? A nehrozi ze odide aj iny komponent ? Alebo ak dajme tomu ze je chyba v zdrojui, tak nieje doska ,,uz chytena,, ? Ze to bude robit stale
Vstavanu GK nemam. i5-10400f
Vstavanu GK nemam. i5-10400f
nitrous123
si spominal ze v byte/dome "su staré povodne rozvody a ked na sporaku hadzeme tu elektricku iskru, tak mne to tu v zasuvke tak tiká". A v tom moze byt problem. Najjedoduchsie riesenie by bolo nejaka lacna UPS ktory bude prud ktory ti pojde do PC stabilizovat a uvidis ci to nieco zlepsilo alebo nie. Ale je to iba laicky tip, nie som elektrikar.
si spominal ze v byte/dome "su staré povodne rozvody a ked na sporaku hadzeme tu elektricku iskru, tak mne to tu v zasuvke tak tiká". A v tom moze byt problem. Najjedoduchsie riesenie by bolo nejaka lacna UPS ktory bude prud ktory ti pojde do PC stabilizovat a uvidis ci to nieco zlepsilo alebo nie. Ale je to iba laicky tip, nie som elektrikar.
My v prvom rade nevieme kde je chyba a nevies to ani ty. Pretoze je zbytocne rozmyslat, ze ci si to moze odniest aj iny komponent. Samozrejme, ze moze. Ale kludne moze byt problem aj v niecom inom - zdroj, vypinac na skrinke, grafika, monitor alebo dokonca aj dva poskodene komponenty.
-
nitrous123
Light Expert
Tak musim zacat patrat nic ine neostava. Co by ste navrhovali cim zacat ? Kupit to UPS nejake ? Kolko Watove mi staci ? 650 ako zdroj ?
Nieco taketo?:
https://www.alza.sk/cyberpower-vp700elcd-d6251437.htm
Nastastie mam stary LCD monitor tak ho napojim a uvidime
Nieco taketo?:
https://www.alza.sk/cyberpower-vp700elcd-d6251437.htm
Nastastie mam stary LCD monitor tak ho napojim a uvidime
nitrous123
to je jedno kolko wattovy,staci aj slabsi, tebe ide o stabilizaciu potencialnych vykyvov prudu. Alza myslim ponuka aj moznost vratit tovar za maly poplatok do nejakej doby, takze si to doma oskusas a uvidis ci to pomohlo alebo nie a ked nie tak vratis.
Alebo si od niekoho Upsku kto byva nablizku pozicaj na par dni.
to je jedno kolko wattovy,staci aj slabsi, tebe ide o stabilizaciu potencialnych vykyvov prudu. Alza myslim ponuka aj moznost vratit tovar za maly poplatok do nejakej doby, takze si to doma oskusas a uvidis ci to pomohlo alebo nie a ked nie tak vratis.
-
nitrous123
Light Expert
gogo956:
Problem je ze nepoznam nikoho kto by mal zdroj, tak budem musiet kupit ale ako pises, ked nepomoze mozem vratit. A ked hovoris ze staci hocjaky zdroj tak staci mi tento?:
https://www.alza.sk/cyberpower-ut650eg-fr-d5525426.htm
EDIT: Alebo proste vezmem ten co som postol hore a si ho necham, ved to nieje na skodu aby som to pouzival
Netusim na akom principe to funguje (ja som myslel ze ak ma tych 360w ze to viac zo seba nepusti ze napr ani nespustim pc
) tak sa mozno pytam zbytocne vela ale fakt Vam vsetkym dakujem za rady pretoze naozaj sa nemam koho opytat kto by sa rozumel
Problem je ze nepoznam nikoho kto by mal zdroj, tak budem musiet kupit ale ako pises, ked nepomoze mozem vratit. A ked hovoris ze staci hocjaky zdroj tak staci mi tento?:
https://www.alza.sk/cyberpower-ut650eg-fr-d5525426.htm
EDIT: Alebo proste vezmem ten co som postol hore a si ho necham, ved to nieje na skodu aby som to pouzival
Netusim na akom principe to funguje (ja som myslel ze ak ma tych 360w ze to viac zo seba nepusti ze napr ani nespustim pc
Bios na doske máš aktuálny ?OS je bez problémov?
nitrous123
ty ten zalozny zdroj nebudes pouzivat pri vypnutom prúde, ale pri zapnutom, takze je uplne jedno aku kapacitu ma ta bateria
Ups upravuje charakteristiky a vykyvy prúdu v sieti a to je to co ty chces oskusat. Za pokus to urcite stoji, za vratenie das iba 3€ . Takto aspon budes vediet vylucit/potvrdit ci to nerobi tvoja domaca elektricka siet. Je to vzdy jednoduchsie ako povymienat vsetko postupne v Pc a nakoniec zistit ze chybe je mimo pc.
ty ten zalozny zdroj nebudes pouzivat pri vypnutom prúde, ale pri zapnutom, takze je uplne jedno aku kapacitu ma ta bateria
-
nitrous123
Light Expert
Ano Bios mam aktualny a Windows tiez bez problemov.
Dobre tak zacnem s tym UPS a monitorom.
Dobre tak zacnem s tym UPS a monitorom.
Ale tych 360W nie je kapacita (ta sa hlavne oznacuje Wh).gogo956 napísal: 05 jún 2022, 12:16ty ten zalozny zdroj nebudes pouzivat pri vypnutom prúde, ale pri zapnutom, takze je uplne jedno aku kapacitu ma ta bateria
Je to maximalna mozna zataz. Takze vykonovo to bude velmi na hrane.