Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Hensym »

Super nápad, pomohlo, dík. :)
mthun
Novice
Novice

Príspevok od používateľa mthun »

Caute, mozno sa tu najde znalec ktory mi odpovie.
Natiahnem si data z vba cez web source - no problem.
Potom ale ked na zaklade tychto dat chcem stavat tabulky a sumifovat, naviazem sumif na named data range ktorym oznacim stlpec kde sa nachadzaju pozadovane hodnoty. Ale ked refreshnem vba aby som aktualizoval data, niekedy sa funkcie (aj ked pouzijem fix$) posunu do stlpcov dalej ktore su prazdne (rozhadze sa to cele). mate daaky napad pripadne doplnenie vba kodu kde by sa tie data vlozili napr do tabulky ktora sa nerozbije aktualizaciou? napr ked zoberem data z sql cez powerquery tak takyto problem nemam.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mam napr vzorec =B3+C2
chcem tento vzorec vyplnit na dalsie bunky ale postupnost chcem len u prvej hodnoty
cize dalsie bunky budu =B4+C2, =B5+C2
Aky najrychlejsi sposob na toto je?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

napis C$2, resp $C$2, podla toho, co chces zaseknut
$ drzi bunku
wladas
Redeemer
Redeemer

Super, funguje dokonalo. A roky rokuce sa s tymto trapim.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

wladas: Tie doláre na uzamknutie vzorca sa dajú doplniť aj skratkou F4 (kurzorom v bunke prejdi na označenie nejakej bunky, napr. to "C2", stlač F4 a zmení sa to na "$C$2").
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

teraz budem trochu kopírovať wladasa, ja teda roky používam dollar ale to F4 som nevedel a koľkokrát som to tam pracne vkladal najskôr zmenou klv na US a potom klávesovou skratkou... :-)
No F4 to pekne zjednodušuje, takže díky Human
Hensym
VIP
VIP

To som nevedel ani ja, dík za tip.

Každopádne, ja som developer, čo kódi na slovenskej klávesnici (pretože strašne veľa aj musím písať formálne v slovenčine, každý deň a z prepínania by ma *eblo). Veľa programátorov by si ťukalo po čele, ale píšem rýchlejšie ako väčšina, dokonca som si robil aj nejaký benchmark rýchlosti písania kódu a bol som dáko v top 2-3%.

Všetky znaky píšem okamžite a bez pozerania sa na klávesnicu (väčšinu napr. v kombinácii pravého Altu), dolár je pravý Alt + ô. :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak to je iny level masochizmu :D
Hensym
VIP
VIP

Ale už od 100 ľudí som toto počul, ale nejaký vecný argument mi dať nevedeli, keď som ich potom v rýchlosti prešťal. :D Akurát sa mi snažili dať znak, ktorý programátor "používa denne" a verili, že sa v SK napísať nedá na 1-2 znaky stlačenia. Dá. :D

Možno by som to vnímal inak, ak by som robil nejaké echt programovanie, že sa zatvorím do izby na X dní a nevyleziem, ale robím v agentúre, kde trochu aj zastrešujem ten projektový manažment, strašne veľa komunikujem aj po slovensky a tam mi príde masochizmus 8 a viac hodín denne skákať z SK do EN, keď sa z IDE prehodím do mailu a podobne. Ale uvedomujem si, že som anomália. :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

alt shift?
Hensym
VIP
VIP

Pre mňa nezmysel... roky som sa prepínal alt shiftom. Jednoducho keď lietaš z SK do EN (myslením aj klávesnicou), tak sa mi XY krát denne stane že začnem písať, zistím že som v inej klávesnici, napíšem pi*ovinu, čiže zmažem, prepnem sa a opravím. Potom prejdem z IDE na maily a repete. Ja proste nevidím zmysel prepínať sa, keď nemusím a viem písať všetko, minimálne rovnako rýchlo.

Samozrejme by to bolo na hlavu ak by som robil v zahraničí, čisto v EN prostredí a napr. spomínanú slovenskú diakritiku by som nepoužíval, alebo že by som nemal na starosti formálne komunikácie a fakt by som z IDE nemusel ani vyliezť. To je bez debaty, ale takto je to podľa mňa menšie zlo a mám to zmáknuté tak, že tam jednoducho nie je jediná nevýhoda. Samozrejme ten zvyk trvá o niečo dlhšie, keďže kým si tie znaky dostaneš do svalovej pamäte, tak ich nevidíš a pár krát sa pomýliš, ale aj to nebolo viac ako pár dní kódenia.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

100 ludi, 100 chuti no .. pokial nepises diakritiku do nazvov premennych :) .. ale hadam nie si az taky extremista, aby si mal aj qwertz?

ja to altshiftujem a nikdz som s tym nemal problem, stale sa mi to nejak drzi v hlave dost v popredi ci som na eng/sk. ale je fakt, ze makcene som naposledy pisal asi na referate zo zemepisu. ked sa treba tvarit nejak profesionalnejsie, asi sa to hodi.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

je to o zvyku, ja mam to stastie ze diakritiku viac menej pouzivat nemusim nikdy. vsetka pracovna komunikacia prebieha v anglictine a ked potrebujem diakritiku tak je to jedine ak pisem nejake oficialne papiere na urady, co sa nejak casto nedeje.

ale zvyknut sa da na cokolvek a uplne verim ze aj so SK rozlozenim vies pisat rychlo. ono medzi istymi prigramatormi napriklad frcia 40% klavesnice kde mas iba 4 riadky klaves a vsetky klavesy co chybaju nahradzujes nejakym prepinanim sa medzi layoutami. no a vacsina z tych programatorov prace tvrdi ze je to ovela rychlejsie ako na 100% klavesnici pisat.

inak pokial viem tak niekedy fungovalo take automaticke prepinanie klavesnice podla aplikacie, skratka vzdy ked sa prepnes do outlooku tak mas SK klavesnicu, ked do vscode tak mas EN... ale mozno sa mi to iba zda, viem ze sa mi obcasne takto prepinala klavesnica, neviem co to sposobovalo, mne to akurat prekazalo.
Hensym
VIP
VIP

Hero: Mam qwertz, ale neviem preco extremista. Vies mi dat argument, iny ako zvyk, preco je qwerty lepsie, alebo preco by ma qwertz malo brzdit? :) jednoducho pisem na SK klavesnici a k SK klavesnici mi od narodenia qwertz patri. :)

V ramci kodu samozrejme slovencina neprichadza do uvahy, kazde slovo v EN. Celkovo "pracujem" v anglictine, lenze riesim klientov na formalnej urovni hlavne v slovencine.

Ja nikomu nekydam na EN a altshiftovanie, ja osobne napisem denne desiatky mailov s diakritikou, takze preto. Naozaj robim na full time roky a v nicom ma to nebrzdi, absolutne. V mojom pripade skor naopak. :)
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

napr ctrl+z mas pri qwerty dole pokope s ostatnymi najfrekventovanejsimi skratkami - x c v. dava mi to tak vacsi zmysel a aj sa to lahsie stlaca. ctrl+shift+z je pouzivany hotkey na redo v IDEckach (aspon od jetbrains), tiez pekne pripravene na jeden hmat. samozrejme si to mozes prebindovat alebo zvyknut nacahovat ukazovak na y. ale celkovo si myslim, ze u kazdeho software su tie default nastavenia spravene tak, aby to bolo pohodlne a zmysluplne na qwerty. takze minimalne to je argument pre mna, preco qwerty. o par starosti menej. a tych zvysnych 96% bude asi fakt zvyk :)
Hensym
VIP
VIP

Beriem, to je padny argument. :) avsak ako pises, ctrl z davam na jeden hmat lavou rukou bez divania aj na qwertz a to bez toho aby som musel natahovat ukazovak, a to nemam nejake obrovske ruky. Tiez robim na IDE od jetbrains, to iste teda aj ctrl shift z, robim tiez denne s adobe creatove cloud cize nonstop vyuzivam aj X dalsich hotkeyov, ktore su na klavesnici okolo Z na qwertz (cize trochu dalej od laveho dolneho rohu) a prakticky vsetko co je v lavej polke klavesnice davam jednym hmatom.

Je to kazdopadne len zvyk a da sa pracovat na 100.00% aj na SK, len je to medzi kodermi taky trochu stereotyp.

Kaslat na SK/EN, skor ma naucte pisat na telefone, lebo tu robim neustale chyby od prveho dotykaca a to som vystriedal fakt vselico. (Recnicka otazka lebo sme OT) :)
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

Ja tiež používam qwertz a to len a len zo zvyku či už na pc alebo na mobile.
A čo sa týka rozloženia znakov, tak vraj po vytvorení písacieho stroja bola tá mechanika dosť pomalá a preto sú tie znaky rozložené údajne menej ergonomicky aby sa písanie spomalilo a nezasekával sa stroj....
A po príchode el. klávesnice sa to kvôli zvyklosti nezmenilo....
Takže asi všetci píšme s blbým rozložením? :-)))
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

je to tak, nie len ze qwerty je prisposobene mechanickym pisacim strojom ale este aj anglictine. tie pismena su rozlozene tak ze najcastejsie pouzivane pismena su najlahsie dostupne prstom.
lenze slovencina (ci ine jazyky) ma inu frekvenciu pismen.
su ludia co miesto qwerty puzivaju dvorak a nikdy by nesli naspat. vsetko je o zvyku lebo pokial nie si niekto kto pise vsetkymi 10 prstami a potrebuje dosiahnut co najviac slov za minutu tak ti to moze byt uplne ukradnute.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

inac z hladiska ergonomie/frekvencie je to pre pisanie textov v Slovencine podla mna uplne jedno.

podla mojho vyskumu, co som teraz spravil, je to bitka medzi Anglictinou a Nemcinou (odkial qwertz aj pochadza), vid priklady:
- DE https://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland (cca 1Y:10Z)
- ENG https://en.wikipedia.org/wiki/England (cca 50Y:1Z)
- SK https://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensko (cca 1:1)

Slovensko sa akurat z nejakeho dovodu pridruzilu k Nemeckemu layoutu. urcite by sa nasli nejake lepsie pismenka, co by na SK klavesnici mohli switchnut a davalo by to zmysel aj pre Slovakov. napr. posunut pismeno "t" o 3 miesta do prava.
Napísať odpoveď